Ráúszás - Benedek Tibort sakkban és rejtvényfejtésben is csak egyszer lehetett legyőzni korábbi csapattársai szerint
Benedek Tibort sakkban és rejtvényfejtésben is csak egyszer lehetett legyőzni korábbi csapattársai szerint
Fotó: Europress/AFP

Benedek Tibort sakkban és rejtvényfejtésben is csak egyszer lehetett legyőzni korábbi csapattársai szerint

Takács MártonTakács Márton
2020/06/26 09:53
Benedek Tibor emlékének szentelte teljes, legutóbbi adását a Klubrádió Hosszabbítás című műsora kedden, amelyben a 47 éves korában elhunyt legenda két korábbi csapattársa, a kétszeres olimpiai bajnok Fodor Rajmund és a BEK-győztes Szabó Zoltán, valamint az Eurosport vízilabdás szakírója, Takács Márton volt a szerkesztő-műsorvezetők segítségére.

"Bárcsak lenne hosszabbítás!" – kezdte mondandóját Fodor Rajmund, majd rátért arra, hogy az 1990-es évek elejétől a Görgényi István, majd Kovács István vezette Újpest "tornádóként, aztán  tájfunként robbant be nem csak a magyar vízilabdába, hanem a nemzetközi színtérre.” Sydney és Athén bajnoka elmesélte, milyen hatással voltak rá szegediként Benedek Tibor és Vincze Balázs passzai, sebessége, támadójátéka. "Az a BEK-győzelem. A Komjádiban, az öltöző felőli lépcsősortól egy méterre álltam, valakinek a nyakában.”"– mesélte el élményét az 1994-es UTE-Catalunya BEK-döntő első, hazai mérkőzésének körülményeiről.

25 éve nyerte meg a BEK-et a '90-es évek legendás pólócsapata, a Benedek Tibor repítette UTE | Eurosport

25 évvel ezelőtt, 1994. április 12-én nyerte meg a BEK-et a Catalunya ellenében az UTE férfi vízilabdacsapata. Cikkünkben felelevenítjük az Újpest negyedszázaddal ezelőtti fantasztikus menetelését, melyben Csurka Gergely beszámolói mellett a korszakos lila-fehér gárda két akkori játékosa, Benedek Tibor és Szabó Zoltán volt a segítségünkre. Múltidézőnk.

Szabó Zoltán az 1989-ben megnyert ifi Európa-bajnokságtól kezdve idézte fel emlékeit Benedek Tiborral kapcsolatban. 

"Nem tudok olyan Benedek Tiborról, amelyik nem azonnal győzni akart, vagy önmegvalósítani akart volna. Kezdetben csöndes győztes volt, nem volt központi személyiség, csak tette a dolgát, és így lett a legjobb. Aztán ebből a szerepből nőtte ki magát azzá, hogy már szóban is jól hallhatóan mindenki számára egyértelmű vezéregyéniség lett. Sokáig megmaradt ez a helyes sorrend, hogy először csöndben a pályán, majd hangzatosan a parton lett a vezér."

Utóbbira is elmesélt egy olyan példát a népszerű szakértő, amit máshol még nem hallhattunk. 

"Milyen volt Tibor a buszozásokon? Gál Andrissal mindig kitaláltunk valami poént. Az ő ötlete volt, hogy keressünk valamit, amiben jobbak vagyunk Tibornál, ami nem volt könnyű. Egy benzinkúton azt javasolta, hogy vegyünk mind a hárman ugyanolyan Fülest, és tartsunk keresztrejtvényfejtő-bajnokságot. Hátha ebben megverjük Tibort. Jelentem, sikerült, ebben jobbak tudtunk lenni, egyszer. Soha többé nem játszottuk ezt, mert Tibor ezt is olyan komolyan vette, hogy az újság gyakorlatilag darabokban landolt valamelyik kukában. Ha versenyhelyzet adódott, abban benne volt. Ha meg nem, akkor olvasott, visszavonultan is tudott létezni. Mindenben nyerni akart a pályán kívül is."

Fodor Rajmi erre rácsatlakozva a sakkot hozta szóba, "egyszer asszem megvertem. Ebből is látszik az ő stratégiai gondolkodása, buta lépésére nem nagyon emlékszem. Mindig nagyon megfontolt volt. Megtanulta a játékot, és mindig fejlesztette a tudását. A társasjátékokat is nagyon szerette. Nagyon jó volt vele összemérni a tudásomat."

"Mindentől messze, a szívhez közel" - Benedek Tibor emlékére | Eurosport

"Úgy volt pedig, hogy ki fogjuk bírni Kíváncsi voltál, hogy kibírod-e Úgy volt, hogy mindig a másik hal meg Más bolondul meg, mi meg sose" ( Kispál és a Borz: Zár az égbolt) Benedek Tibor emberek ezreinek életére volt, van és lesz hatással, ez egészen biztos.

A folytatásban Benedek Tibor vezérszerepe volt az egyik fő téma. Beszélgettünk a különböző korszakairól, a válogatottan betöltött pozíciójáról, Kemény Dénes szerepéről, olaszországi éveiről, az Ina Assitalia Roma csapatában töltött szezonjairól, az átalakulásáról, a gólkirályból komplett játékossá fejlődéséről, az atlantai olimpiáról, a doppingügyéről, és a nyolc hónapos eltiltásáról, a firenzei Európa-bajnokságról, amelynek parádésan megnyert döntőjéről, mely után, a vízben zajló ünneplés közben zúgott a lelátón ülő hős felé a "Benedek Tibi! Benedek Tibi!" kórus. És akkor vagy 10 másodpercnyi zajos csend uralkodott a stúdióban.

Benedek Tibor szövetségi kapitányi munkája kapcsán a 2014-es Világkupán a másodedzői posztot betöltő Szabó Zoltán elmesélt egy történetet. 

"Almatiban voltunk, Kazahsztánban, 45 fokban. Nekem minden nap fel kellett vennem négy meccset. Egyrészt napszúrást kaptam, másrészt a kamera többször fölmondta a szolgálatot, de ezt egyáltalán nem hozta fel az ember mentségként, hogy például az egyik, teljesen lényegtelen mérkőzésen elfelejtettem összedugni a kamerával a mikrofont. Így lemaradtak azok az információk, amiket Tibor kért tőlem, hogy mondjuk hányas számú játékosnál van épp a labda, ami megkönnyíti számára a vágást. Úgy két napig nem beszélt velem körülbelül ezért a kapitális bakiért. Ott is a tökéletességet várt el. Jó, nem igaz, hogy nem beszéltünk két napig, de éreztem, hogy hibáztam. A lényeg ebből az, hogy a négy meccs felvételét elvittem neki, ő pedig vacsora után hajnalig vágta és elemezte, hogy a csapatnak meg tudja mutatni."


Podcastjainket az iTunes-on is meghallgathatjátok!

Hozzászólások