Ráúszás - Benedek Tibor ifi bajnoki aranyig kormányozta az UVSE-t élete első vezetőedzői szezonjában
Benedek Tibor ifi bajnoki aranyig kormányozta az UVSE-t élete első vezetőedzői szezonjában
Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Benedek Tibor ifi bajnoki aranyig kormányozta az UVSE-t élete első vezetőedzői szezonjában

Takács MártonTakács Márton
2019/06/10 10:20
Azok után, hogy Benedek Tibor vezetésével az OB I 13. helyén végzett az UVSE, az Ifjúsági Országos Bajnokságban aranyérmet ünnepelhettek a lila-sárgák, miután kettős győzelemmel múlták felül a KSI-t. Helyszíni tudósításunk a finálé Komjádi uszodában rendezett második felvonásáról Baksa Benedek, Konarik Ákos és Benedek Tibor nyilatkozatával.

"Még tanulom ezt a szakmát" - mondta mosolyogva felvetésünkre tavaly októberben az UVSE-Szolnok OB I-es mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Benedek Tibor, amikor felvetettük neki és Zivko Gocicnak, hogy bár ezer éve a sportágban vannak, akkor kezdődött el mindkettejük számára életük első klubedzői idénye. Nyolc hónappal ezelőtt a Komjádiból kifelé menet pedig még odaszóltunk Benedek Tibinek, hogy "ez egy kezdő OB I-es edzőtől nem volt rossz". Szmájli. Benedek játékosként mindent megnyert, szövetségi kapitányként világbajnok volt a magyar válogatottal, Európa-bajnoki döntőbe, Világliga- és Világkupa-fináléba is vezette a nemzeti együttest, klubedzőként viszont ez volt az első idénye.

Irányításával az UVSE 19,2 év átlagéletkorú csapata a tavalyi osztályozó után idén csont nélkül bent maradt az OB I-ben, a 13. helyen végzett úgy, hogy szemre is szép játékot nyújtottak, több bravúrgyőzelmet is arattak, Märcz Tamás szövetségi kapitány a bajnokság legnagyobb meglepetésének nevezte a szereplésüket. 

A csapat nagy része az ifi bajnokságban is szerepelt, ahol a KSI-t és a BVSC-t megelőzve, velük nagy csatákat vívva megnyerték az alapszakaszt, majd azt a KSI-t múlták felül kettős győzelemmel a fináléban, amelyet a szezonban egyszer sem tudtak legyőzni. Benedek saját elmondása alapján 62 (!) meccsen irányította az évadban a felnőttet és az ifit, utóbbi aranyérme koronázta meg az UVSE amúgy is fényes idényét. Benedek Tibinek olyan szokatlan helyzettel is szembe kellett néznie, hogy azzal a Ferencvárossal is meg kellett küzdenie az ifiben, amelyet olimpiai bajnok játékostársa, Varga Dániel irányít.

Együtt nyertek olimpiát és vb-t, most a parton egymás ellenfelei voltak az UVSE és az FTC edzőjeként | Hosszabbítás

Amíg szerda este a férfi vízilabda Bajnokok Ligája és az Euro-kupa aktuális mérkőzései zajlottak felnőtt szinten, a magyar BENU Fiú ifjúsági Országos bajnokság 11. fordulójában az UVSE és a Ferencváros csapott össze egymással. Ebben még nem lenne semmi különös, csak hogy a hazai csapatot Benedek Tibor, a vendégeket pedig Varga Dániel irányította a partról.

A döntő első mérkőzését pocsékul kezdte a Margitszigeten, a (nyitott) Széchy Tamás uszodában az UVSE. A KSI 4-0-ra meglépett, 7-6-ra viszont már a vendégek vezettek. Rengeteg volt a hiba mindkét oldalon, sok rossz passzt és lövést láthattunk, de innentől kezdve az UVSE megőrizte előnyét, és végül 10-9-re nyert úgy, hogy a KSI legjobbja, Bóbis Botond büntetőjét Prágay Botond kivédte fél perccel a vége előtt. Baksa Benedek, az UVSE legkiválóbb pólósa hat góllal bizonyult a mezőny emberének. 

Vasárnap majdnem megtelt a Komjádi a második mérkőzésre, legalább 800 ember foglalt helyet a lelátón. Egy ifi bajnoki döntőn. Csak összehasonlításul, ezt a számot maximum egyszer érte el a női Világliga e héten rendezett budapesti Szuperdöntője a magyar érdekeltségű mérkőzéseken. Itt az UVSE már nem ismert tréfát, ellenállhatatlanul játszottak Aranyi Mátéék, a második negyed elején már 5-1-re vezettek. A nagyszünetben 9-5 volt az állás a javukra, átlövésből, betörésből, ejtésből, büntetőből, emberelőnyből és lefordulásból is eredményesek tudtak lenni, minden hangszeren jól muzsikáltak, kapusuk, Prágay Botond is remekül, 61%-kal védett. A hátralévő két negyedet az ujjtörést szenvedő, a meccsen addig duplázó Vigvári Vendel nélkül is is ők nyerték - az öccse, a mindössze 15 esztendős Vince is szép góllal járult hozzá a sikerhez, családban marad -, így végül fölényes, 14-7-es győzelmet arattak és végeztek az élen az ifi bajnokságban.

28 ifi bajnokiján 91 (!) gólt szerzett Baksa Benedek, az UVSE talán legképzettebb pólósa, akit az OB I-es All Star-csapatunkba is beválogattunk. Elsőként őt, a nagyválogatottságra talán legesélyesebb uvse-s játékost kérdeztük a bajnoki cím megszerzése után.

"Nagyon kemény munka van a győzelem mögött. Úgy indultunk neki az évnek, és ezt többen is kijelentették, hogy valószínűleg mi vagyunk a favoritok. Ezt közel sem volt így, és ezt meg is kellett mutatni. Úgy érzem, hogy most tudtuk megmutatni. A KSI nagyon jó csapat, kétszer is legyőzött minket év közben, mi borzalmasan játszottunk azokon a mérkőzéseken. Voltak olyan periódusok, amiket nem tudtunk kezelni, és nem tudtuk, hogy miért történnek ezek. Miközben éreztük, hogy jobbak vagyunk, és meg tudjuk őket verni, de ez valahogy nem jött ki. És amíg valakit nem tudsz legyőzni, addig csak beszéd, hogy jobb vagy."

A KSI-től elszenvedett szezonközi két vereség ellenére is első lett az alapszakaszban az UVSE, éppen a KSI-t megelőzve, így ez a két klub vívta a bajnoki döntőt. Ahol viszont már mindkét alkalommal a lila-sárgák diadalmaskodtak. 

"Úgy készültünk erre a két mérkőzésre, hogy meg tudjuk verni a KSI-t, mert a mi hibáinkból képesek nyerni mérkőzéseket. Ha ezeket redukáljuk, és utána a mi előnyünkre fordítjuk, akkor képesek leszünk a győzelemre. Ez hálistennek most sikerült. Az első meccs nagyon szoros volt, rosszul kezdtünk, 0-4-ről fordítottunk, mutatja a csapat tartását, hogy nem törtünk össze. Ez a mérkőzés a végére már furcsán alakult, nem nevezném gálázásnak, inkább azt mondanám, hogy nálunk vannak olyan játékosok, akik ezt tudják. Nekem volt két hibám, így jóval több időt töltöttem a cserepadon, mint szoktam, ezért tényleg csak csodálkoztam azon, hogy milyen gólokat tudunk lőni. Sikerült magabiztos győzelmet aratnunk, nagyon büszke vagyok erre a csapatra, ez a korosztály mindössze egyszer lett második az utánpótlásban. Most visszagondolva, nagyon kár, hogy nem sikerült az összes alkalommal győzni, de így is nagyon jó."

Év közben több mérkőzését is óriási fölénnyel nyerte meg az UVSE, a címvédő BVSC-t oda-vissza felülmúlta, ahogy a Ferencvárost is. Aztán, amikor a leginkább kellett, a szezon utolsó meccsén rátettek egy lapáttal a fiúk, és legnagyobb riválisukat is kiütötték. Talán éppen most jött ki a legjobban, ami bennük volt?

"A Fradinál is említették a BL-nél, hogy a formaidőzítés a legfontosabb. Ez egy nagyon hosszú szezon volt. Nagyon sokat jelentett számunkra, hogy olyan edzőink vannak, mint Benedek Tibor és Varga Viktor, nagyon köszönjük nekik a segítséget, ahogy a kondiedzőnknek, Zilahi Tamásnak is! Volt tartásunk és energiánk is, és olyan taktikai repertoárral rendelkeztünk, amivel meg tudtuk verni a KSI-t. Nagyon boldogok vagyunk most!"

Baksa_Benedek.jpg Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

A döntő második felvonásán Konarik Ákos volt az UVSE legeredményesebbje négy góllal, őt is értékelésre kértük:

"Mindenféleképpen felértékelődik a sikerünk azután, hogy korábban kétszer is kikaptunk a KSI-től. Volt bennünk bőven bosszúvágy, pluszerőket adott az a két vereség. Egy ilyen brutális menet végén már nem az izmaink vittek, hanem a szívünk meg a győzni akarásunk, így tudtunk ilyen nagy arányú győzelmet aratni itthon. Alapvetően egy kicsit káosz vízilabdát játszik a KSI, nagyon gyorsan úsznak, jól vágnak be az emberek elé, nagyon nehéz ellenük fellépni taktikailag. Kielemeztük az első meccset egyből utána videón, az alapján állítottunk össze egy taktikát és egy játékstílust, amivel tudtunk kontrázni a lefordulásos, úszásorientált játékra, nagyon jól összeálltunk a szombati meccs után. Az egész csapatot jellemzi egy győzelmi éhség, sosem akarunk kikapni, ha ezt megtartjuk jövőre is, akkor jók leszünk és menetelhetünk előre."

Konarik.jpg Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

"Nagyjából azt hiszem, két év kivételével minden évre akadt valamilyen győzelmem, vagy bajnoki vagy nemzetközi győzelem."  - nyilatkozta nekünk még a 2012-es londoni olimpia előtt Benedek Tibor. Nos, vezetőedzői szinten is elkezdődhetett egy sorozat, egyelőre ifi arany színesíti a sportág történetének egyik legnagyobb alakjának éremkollekcióját. Tibort legutóbb a 2013-as barcelonai világbajnokság döntője után fürdették meg játékosai, idén néhány emberrel több kellett, hogy bedobják őt a vízbe.

"Pont mondtam a fiúknak, hogy másodszor fürdök, és a meccs előtt azt éreztem, hogy nem lenne nagy különbség örömben. Az a vb is fantasztikus öröm volt, de ez is legalább van akkora, bármennyire is furcsán hangzik, hogy összevetem az ifi bajnokságot a felnőtt válogatottal. De ez az év nem csak az ificsapatról szólt, hanem az egész éves felnőtt teljesítményünkről, és közben az ifi bajnokságról is. Amikor év elején kitűztem a célt, egy dolgot mondtam, hogy ne essünk ki az OB I-ből. Úgy gondoltam, hogy ha végigdolgozzuk az évet, és úgy dolgozzuk végig, ahogy szeretném, ahogy elképzelem, akkor az ifi bajnokságot nem tűzöm ki célul, mert az meglesz. Úgy véltem, hogy leszünk olyan jók, de nem gondoltam, hogy ennyire, hogy az utolsó meccsen valóban ennyire kijön a jó teljesítmény. A döntő első meccsén kifejezetten rosszul játszottunk, a KSI-nek pedig van egy nagyon dinamikus, lefordulós játéka, majdnem 90%-ban a lefordulásra épít. Azok a taktikák, amiket év közben ellenük játszottunk, nem nagyon működtek. Mostanra átrendeztünk egy pár dolgot, és talán még az is megzavart minket szombaton, hogy nyitott uszodában játszottunk, mert mi csak fedett uszodában edzünk. Sütött a nap, fújt a szél, és közben olyan butaságokat csináltunk, amiket év közben nem láttam, és ezeket ennek a számlájára is írtam. A Komjádi pedig a mi medencénk is volt egész évben, nagyon sikeresek voltunk, jó élményekkel jöttünk ide. Nagyon jó játékkal tudtuk lezárni ezt a bajnokságot, és nagyon büszke vagyok a fiúkra!"

Tiborral az UTE 1994-es BEK-győzelmének 25. évfordulója kapcsán beszéltünk arról, hogy amilyen hangulat az ő idejében uralkodott a full telt házas Komjádiban, olyat azóta sem látott egyikünk sem a Komjádiban, idén viszont láthatóan nagy számban képviselték magukat az UVSE-játékosok családtagjai, barátai, szurkolói, nagyon jó légkört teremtve a Komiban, szimpla ifimeccseken is. 

"Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy sok néző legyen. Megkerestük az összes játékosunk iskoláját is. Nagyon nagy öröm, hogy ilyen sok néző előtt tudtunk most is játszani, és hogy az iskolák is partnerek voltak ebben."

Az egyesület az egész szezonban lenyűgöző munkát végző sajtóssal, Csongár Istvánnal az élen az ifi döntő felvezetéseként ellátogatott az ifi játékosok iskoláiba, és ott beszéltek magukról és sulijaikról a pólósok, videónyilatkozatokban invitálva a nézőket a fináléra.


Az UVSE kerete szinte teljesen együtt marad, egy kivétellel, nem is akárki távozik nevelőegyesületéből, akit Benedek Tibor itt is elbúcsúztatott:

"Ha ebből a továbblépést nézem, akkor azért van hová továbblépnünk. Nagyon megköszönöm Baksa Benedek idei munkáját. Tényleg egy felnőtt, OB I-es bajnokságra érett játékos vált belőle, talán a legérettebb a csapatban. Hiányozni fog jövőre, de neki valószínűleg tovább kellett idén lépnie, és jó választás, hogy az egyik élcsapathoz megy. A döntése teljesen elfogadható, és bízom abban, hogy nem leszünk gyengébbek. Jön hozzánk Tóth Kristóf centerbe, és a saját utánpótlásunkból is merítünk. A serdülők közül Vigvári Vince is fog játszani egy-egy meccsen, és szeretném, ha a most látható, szintén serdülő Molnár Erik - aki most sokat játszott - is be tudna kapcsolódni a munkánkba. Ez a csapat még nagyon jó marad az OB I-re, bár Baksa Benedekkel gyengülünk, de remélhetőleg tudjuk belülről pótolni a hiányát. Egy év tapasztalatával és tudásával kezdenek majd neki a játékosaink következő bajnokságnak. Abszolút elégedett vagyok, és nyugodt szívvel megyek most el pihenni."

Benedek_Tibi_UVSE.jpg Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Még júniusban szezonértékelő nagyinterjút olvashattok honlapunkon Benedek Tiborral és Baksa Benedekkel is!

Hozzászólások