Ráúszás - Benedek Tibor fiatal és gyors UVSE-je azt a vízilabdát játssza, amelyet ő mindig is nagyon szeretett
Benedek Tibor fiatal és gyors UVSE-je azt a vízilabdát játssza, amelyet ő mindig is nagyon szeretett
Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Benedek Tibor fiatal és gyors UVSE-je azt a vízilabdát játssza, amelyet ő mindig is nagyon szeretett

Takács MártonTakács Márton
2019/09/06 10:34
Nagyszerűen kezdte a 2019/2020-as idényt a Benedek Tibor által irányított UVSE férfi vízilabdacsapata. A lila-sárgák meglepetésre továbbjutottak a Magyar Kupa selejtezőcsoportjából, és ott vannak a legjobb nyolc között, a bajnokságot pedig a Debrecen elleni meggyőző teljesítménnyel elért sikerrel kezdték. Szezonnyitó interjúnk Benedek Tiborral. 

Az UVSE szakmai igazgatójával, az OB I-es és az ificsapat vezetőedzőjével, Benedek Tiborral még júniusban beszélgettünk hosszabban, nagyinterjúnkban élete első klubedzői évét, az élvonalbeli felnőtt csapat és az ifi bajnokságban aranyérmes gárda szereplését értékeltük. 

Benedek Tibor: "El kell engednem ezt az ego-kérdést, hogy nem fogok tudni mindig nyerni" | Hosszabbítás

A játékosként mindent megnyerő, a magyar férfi vízilabda-válogatottat szövetségi kapitányként világbajnoki aranyéremig vezető Benedek Tibornak a mögöttünk hagyott szezon volt élete első klubedzői idénye. Az UVSE fiatal férficsapata az OB I üde színfoltját jelentette, ifi bajnokok is lettek a sportág legendájának irányításával.


Bő két hónappal később, az OB I első fordulójában a Debrecent fogadta az UVSE, és meggyőző teljesítménnyel nyertek 12-7-re Vigvári Vendelék. Benedek Tiborral ezután beszélgettünk a remek rajtról. A Magyar Kupa szentesi selejtezőjéből ugyanis úgy jutottak tovább, hogy csak olyan csapatokat előztek meg, amelyek az előző bajnokságban mind előrébb végeztek náluk. A házigazda Szentessel 11-11-es döntetlent értek el Korényi Balázsék (amely Szentes az első bajnoki fordulóban szintén 11-11-et játszott a jóval esélyesebb Egerrel, amelyben az UVSE-től igazolt Baksa Benedek is medencébe ugrott), az AVUS-t 11-9-re, a BVSC-t pedig 9-5-re győzték le. Ez a teljesítmény csoportelsőséget és nyolc közé jutást jelentett az MK-ban. Amíg az UVSE a 13. helyen végzett az OB I előző kiírásában, addig a Szentes a 10., az AVUS a 11., a BVSC pedig a 6 lett. Ebből is látható, milyen bravúris szerepléssel nyitotta a szezont a budapesti csapat, ilyen rajtot még Benedek Tibor sem várt legénységétől.

Egyáltalán nem számítottam ilyen szereplésre, a selejtező hétvégéje előtti kedden az 1 nap vízilabda rendezvényen még nyolc góllal kaptunk ki a Honvédtól. Szerda reggel Pécsett szintén nyolccal vert meg minket a Pécs, délután már sokkal kiegyenlítettebb meccset vívtunk velük. Úgyhogy néhány nap alatt óriási javulást mutatott be a csapat. Nyilván voltak hiányzóink ezeken a kétkapukon, de az jelzésértékű, hogy amikor hét-nyolc góllal kikapsz valakitől, akkor össze kell magunkat kapni, ha nem akarunk nagy vereséget elszenvedni. A Szentes elleni Magyar Kupa-mérkőzés rögtön nehéz lett, úgy, hogy mi aznap reggel utaztunk oda és 11-kor kezdődött a meccs. Ennek ellenére remekül játszottunk az első negyed kivételével. Aztán egyre jobban ment, és még azt a BVSC-t is le tudtuk győzni négy góllal, amely csapat papíron nálunk sokkal erősebb. 

Láttam a játékosok arcán, hogy mennyire boldogok a továbbjutástól, ez tényleg nagy szám. Féltem egy kicsit, hogy ez a nagy boldogság a Debrecen elleni meccs rovására megy, de nem így lett.”

Nagyon nem. Az UVSE tavaly is legyőzte a mostaninál erősebb, három légióssal felálló DVSE-t - tévés meccsen -, akkor az meglepetés volt, de ez a mostani győzelem már nem számít annak. A négygólos Konarik Ákos vezette hazaiaknál ezúttal is remekelt a 64%-kal védő Bisztritsányi Dávid, és először játszott együtt az élvonalban Vigvári Vendel és öccse, a 16 éves Vince. Várhatóan ők négyen fogják repíteni Baksa Benedek távozása után a lila-sárgákat, na meg a két remek centerük. Aranyi Máté már tavaly bizonyította, hogy posztján ő korosztálya legtehetségesebbje, most megkapta maga mellé az UVSE-hez visszatérő, 23 éves Tóth Kristófot. Utóbbi, a hegyomlás méretű középcsatár remekelt a Debrecen ellen, alig tudták tartani, lőtt két gólt is. Az ő vezetésükkel lépett el 5-1-re az első negyedben a Benedek-csapat, a félidőben már 8-3 volt az állás, végül 12-7-re nyertek a hazaiak.

Nagyon dinamikusan, harcosan kezdtünk, és bejöttek a lövéseink. Előfordul, hogy az első néhány lövésünk még bizonytalan, általában azért utána be szokott indulni, de sokszor van, hogy az első pár perc még csak tapogatózás. Most viszont rögtön el tudtunk lépni, és meg is leptük ezzel a Debrecent.”

Benedek Tibor ifi bajnoki aranyig kormányozta az UVSE-t élete első vezetőedzői szezonjában | Hosszabbítás

Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook Azok után, hogy Benedek Tibor vezetésével az OB I 13. helyén végzett az UVSE, az Ifjúsági Országos Bajnokságban aranyérmet ünnepelhettek a lila-sárgák, miután kettős győzelemmel múlták felül a KSI-t. Helyszíni tudósításunk a finálé Komjádi uszodában rendezett második felvonásáról Baksa Benedek, Konarik Ákos és Benedek Tibor nyilatkozatával.

Négy napon belül ez volt az UVSE negyedik mérkőzése, péntek este már a címvédő Ferencváros otthonában van jelenésük, akkor hat nap alatt öt meccs lesz a mérlegük. Jön majd az ifibajnokság is, amelyben Konarikék a címvédők. A tavalyi tapasztalatok alapján hogy fogják bírni a fiúk ezt az igen sűrű menetrendet?

A pénteki Fradi-meccs után szombaton és vasárnap megyünk ifi kvalifikációra, úgyhogy még ott is van három mérkőzésünk. Az ifibajnokság lebonyolítása változott, kevesebb mérkőzés lesz év közben és jobb meccsek lesznek, több tehetséggondozó, utánpótlás válogatott nap is van. Úgy gondolom, hogy ez a terhelés kicsit talán kisebb, illetve most nincs az a teher a nyakunkon, hogy ha az utánpótlás-bajnokságban kikapsz, és nem jutsz be a legjobb kettőbe, akkor nem jutsz döntőbe, mert final eight lesz most. Így belefér egy kis lélegzetvétel év közben.”

Az ifiben ismét változott a lebonyolítási rendszer. Hogyan értékeli az új metódust annak egyik kezdeményezője, maga Benedek Tibor?

Ezt az új lebonyolítási rendszert mi hoztuk, a célja az volt, hogy próbáljuk ki azért, hogy minél több jó meccs legyen. Tehát a felsőházban azokkal a csapatokkal játsszunk, amelyek jók, és ne kelljen 20-25 góllal megnyert meccseket játszani. Illetve az első négynek lesz még egy kör, így háromszor játszik egymással az első négy. Igazából ezt már az OB I-ben is szerettem volna alkalmazni négy-öt évvel ezelőtt, Gergely Pistivel próbáltunk valami hasonlót elérni, nem sikerült. Úgy gondoltam, hogy nézzük meg, az utánpótlásban mennyire működik az, hogy több jó meccset, és kevesebb gyenge mérkőzést lehet játszani. A végén pedig a 12. helyezettnek is lehet esélye bajnokságot nyerni, ebben a rendszerben még ez is előfordulhat. Egy nagyon érdekes és izgalmas lebonyolítás lesz. Azt szeretném, ha ennek tükrében az MVLSZ elnöksége eldöntené, hogy az elkövetkezendő négy évben milyen lebonyolítást akar. Nekem személy szerint mint az Utánpótlás Bizottság elnökének az volt az érzésem, hogy túl sok volt az olyan meccs, ahol nem fejlődünk. Nyilván fontos az egész bajnokság, ahogy minden csapat is, de azért az utánpótlás lényege az, hogy fejlődjenek a játékosok. Az UVSE egy különleges eset, mert pluszban még az OB I-ben is játszik, így nekünk ez akkora változást nem jelentett, mert mi a jó meccseket lejátszottuk szombaton a felnőttben. De az ifiben most van például hat olyan új játékosom, akik most fognak felkerülni az ificsapatba és nekik meg nagyon fontos, hogy jó meccseket játsszanak.”

Benedek_Tibor_UVSE_DVSE.jpgFotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Tavaly a meglepetésfaktor volt az UVSE egyik olyan erőssége az OB I-ben, amivel szemben több rivális - Tatabánya, Pécs, Debrecen – nem feltétlen számolt, és az akkor 19,2 év átlagéletkorú csapat legyőzte ezeket az együtteseket. A tavalyi jó szereplés miatt ez a faktor eltűnt, már mindenki komoly ellenfélként tekinthet az UVSE-re. Idén mire tud alapozni a tovább fiatalodó Benedek-legénység?

A keretünk összetételének alapján, a sok fiatal játékos miatt igazából arra tudok alapozni, hogy nem fáradunk el. Olyan érzésem van, hogy eszméletlen iramot tudunk diktálni, és ez az a vízilabda, amelyet mindig is nagyon szerettem. Ezt abszolút tudjuk képviselni.”

A hivatalos OB I-es csapatnévsor átlagéletkora saját számításaink szerint 19,7, vagyis szinte takkra megyezik a tavalyiéval. Akkor a bentmaradás volt az UVSE célja az élvonalban, amelyet csont nélkül teljesített is a gárda a 13. helyével. Na, de van-e feljebb?

Elsősorban azt tűztem ki célul, hogy úgy induljunk el, hogy ne essünk ki a bajnokságból. Ha elkezdjük gyűjteni a pontokat, akkor majd utána átírhatjuk ezt a célt, de most, első körben az a lényeg, hogy bentmaradjunk. Még nem tudjuk az ellenfelek igazi erejét, még nem játszottunk a Szegeddel, nem tudjuk még, hogy a Vasas milyen erős. Jobbak, mint tavaly, de ezt még be kell bizonyítaniuk. Egyelőre ez a kitűzött cél, és mérkőzésről mérkőzésre próbálunk pontokat szerezni, ahol csak lehet."

Vígvári_Vendel_UVSE.jpgVigvári Vendel lehet az egyik vezér - Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

A bajnokságban új szabály, hogy a csapatoknak minden meccsen szerepeltetniük kell legalább egy, 1999.01.01. után született, saját nevelésű mezőnyjátékost. Saját nevelésűnek az számít, aki korábban legalább két szezont játszott az adott egyesület utánpótláscsapatában. 

Ezt az UVSE kimaxolta, az OB I-es keretükben 12 (!) pólós felel meg ennek a kritériumnak, a Debrecen elleni nyitányon közülük kilencen játszottak. A jelen és a jövő magyar vízilabdájának egyik legnagyobb bástyája ez a klub.

Az UVSE Hunguest Hotels 2019/2020-as férfi OB I-es kerete:
kapusok: Bisztritsányi Dávid, Prágay Botond
mezőnyjátékosok: Aranyi Máté, Tóth Kristóf, Szieben A. László, Molnár Erik, Vámosi Bertold, Konarik Ákos, Vigvári Vendel, Sziládi Kristóf, Dala Döme, Korbács Gábor, Korényi Balázs (CSK), Szabó Bálint, Seeler Botond, Kádár Brúnó, Vigvári Vince

Hozzászólások