Ráúszás - Benedek Tibor csikócsapata, az UVSE álomjátékkal ütötte ki a Pécset, érik a felsőház
Benedek Tibor csikócsapata, az UVSE álomjátékkal ütötte ki a Pécset, érik a felsőház
Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Benedek Tibor csikócsapata, az UVSE álomjátékkal ütötte ki a Pécset, érik a felsőház

Takács MártonTakács Márton
2020/02/27 10:43
Benedek Tibor 19,7 év átlagéletkorú csapata, az UVSE nagyszerűen játszva 14-6-os győzelmet aratott a Pécs ellen a férfi vízilabda-bajnokság alapszakaszának 13. fordulójában, így ha szombaton nem szenvednek vereséget a lila-sárgák Szegeden, bejutnak az OB I felsőházába, a legjobb nyolc közé. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából Benedek Tibor, Lukács Gergely, Bisztritsányi Dávid és Vigvári Vendel nyilatkozatával.

Benedek Tiborral arról beszélgettünk a meccs előtt a lelátón, hogy évente egy tévés meccse van fiatal csapatának, és tavaly elég jól sikerült az az egy, 2019 januárjában a Debrecent győzték le a Komjádiban 9-6-ra Konarik Ákosék. Mit mondjuk, most még annál is emlékezetesebbet alkottak tanítványai. 

"A junior válogatott edzőjével, Lukács Gergővel is beszéltünk erről a vb-n, hogy a Pécs elleni meccsünk lesz az OB I Super Bowl-ja." - Vigvári Vince, az UVSE egyik nagy, 16 éves tehetsége nyilatkozta ezt nekünk decemberben a vele, és bátyjával, a másik nagy tehetséggel, Vigvári Vendellel készített nagyinterjúnkban"Ez a két csapat Super Bowl-ja lesz" - mondta újra a szerdai mérkőzést megelőző napon Lukács Gergely, a Pécs vezetőedzője a klub felvezető videójában.

Nem lett rangadó, Pro Bowl-jellege volt a partinak az egyik fél szemszögéből, ha már NFL, az egyik fél azt csinált, amit akart az ellenfelével. Sziporkázott az UVSE, 4-0-ra hozta az első negyedet, 7-0-ra is vezettek a hazaiak, a félidőben 10-2 volt az állás. "Kell egy rendszer, ami nem mozog" - ahogy Lovasi András énekli a Kispál és a Borz Húsrágó, hídverő című dalábanBenedek Tibor védekezésre kidolgozott szisztémája elképesztően jól működött, Bisztritsányi Dávid pedig fogott mindent, mint az olajfesték, ihletett formában védett az Európa-bajnoki bronzérmes kapus, óriási támaszt nyújtott a csapatának. Közben a Pécsnek is megvoltak a helyzetei, de vagy a kapufát találták el Chilkó Mártonék, vagy Bisztró hárított, vagy fölé, mellé lőttek a vendégek. Bisztritsányi végül 69%-kal taposott, az akcióból leadott lövések 80%-át (!) védte. 

Sziládi_Kristóf_UVSE_Pécs.jpg Sziládi Kristóf is remekelt az UVSE-ben - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

A pécsiek védekezése finoman szólva sem működött, a kapusteljesítményük értékelhetetlen volt, Józsa Ottó nem fogott labdát, a helyére beálló Barát Ferenc 27%-os hatékonysággal hárított. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag ami a kapura ment, az gól lett a hazaiak részéről, elsősorban Konarik Ákos (4) és Vigvári Vendel (3) révén, de Vigvári Vince és Korbács Gábor is szerzett szépségdíjas gólt. Tóth Kristóf nagyszerű centerjátékot mutatott be, Sziládi Kristóf is megmutatta, miért ő csapata egyik legjobbja ebben a szezonban, feltűnt a medence minden pontján, valahogy úgy, ahogy Jansik Szilárd szokott a Fradiban és a válogatottban. 

A vége 14-6 lett az UVSE javára, ami azt jelenti, hogy ha Korényi Balázsék Szegeden nem kapnak ki szombaton, akkor hatalmas bravúrt elkönyvelve az élvonal legjobb nyolc csapata közé, a felsőházba jutnak. 19,7 év átlagéletkorú csapattal, többnyire saját nevelésű, ifi korú pólósokkal. És ha eddig nem, akkor onnantól kezdve pláne zúghat a virtuális "Benedek Tibi, Benedek Tibi!" kórus, ahogy a '99-es megnyert Eb-döntő után. Amit ő művel másfél éve ezzel a csapattal, az felemelő és tankönyvekbe való, az egész sportágnak például szolgálhat.

Konarik_UVSE_Pécs.jpg Konarik Ákos négy gólt hintett - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Benedek Tibor érthetően nagyon boldogan nyilatkozott nekünk csapata kiütéses sikere után:

"Nem számítottam ilyen kezdésre, engem is meg tudnak még lepni ezek a fiúk, bár jó sokszor megleptek már. Ha visszaemlékszünk, a tavalyi ifi bajnoki döntő második meccse, másfél hete a Tatabánya elleni bajnokink második negyede is ilyen fölényes volt. Nagyon nagy élmény egy ilyen csapatot vezetni, és egy ilyen közönség előtt, tévés meccsen így nyerni. Tényleg felhőtlenül boldog vagyok. A boldogságom nyilván nem tarthat sokáig, mert ha a Szeged ellen nem nyerünk, ez a győzelem értékét veszti kicsit. A Szeged nehéz pálya, tudjuk ezt gyerekkorunk óta, a sátorban hazai közönség előtt. A mai meccsünkkel tökéletesen boldog és elégedett vagyok."

Lukács Gergely rendkívül sportszerűen értékelt a nagy zakó után:

"Nagyon érdekes dolog ez, mert a szezon legfontosabb mérkőzésén a szezon magasan leggyengébb produkcióját nyújtottuk. Úgy gondolom, hogy nagyon sok lövőhelyzetünk volt, de vagy Bisztró védett zseniálisan, vagy túltiszteltük őt. Ezen ment el. Amíg mi kihagytuk a helyzeteinket és kapufákat lőttünk, ők gólt lőttek. Amikor pedig már 4-0 egy ilyen fiatal csapat javára, hazai pályán, az ettől olyan szinten megtáltosodik, ahogy láttuk is. Próbáltunk kapaszkodni, hogy följöjjünk, de görcsössé tett minket, hogy nem tudtunk gólt lőni. Hiába voltak meg a lövőhelyzeteink, Bisztró miatt túlhelyeztük a lövéseinket, az UVSE pedig fölült erre a hullámra és gyakorlatilag két negyed alatt eldöntötte a meccset. A fiúknak mondtam is a harmadik negyedben, hogy onnantól már nem a győzelemért, hanem az önbecsülésünkért vízilabdázzunk. Mindenki döntse el ki-ki maga, hogy ezt megvédtük-e, de onnantól már az UVSE kezében volt a meccs. Gratulálok nekik, nagyszerű teljesítményt nyújtottak, nagyon kevés csapatnak lett volna esélye most ezt az UVSE-t megverni. Nagyon komoly lövőformában játszottak, a játék minden elemében felülmúltak bennünket."

Bisztritsányi Dávid az újabb pazar teljesítménye után továbbra is vezeti az MVLSZ kapusranglistáját. Gór-Nagy Miklóssal együtt néztük a meccset, a tavaly visszavonult bekk - Bisztritsányi korábbi egri és OSC-s csapattársa - azt mondta közben, hogy nagyon kell Bisztró ebbe a csapatba. Kik vagyunk mi, hogy vitába szálljunk vele. 

"Az volt az egyik kulcsa, hogy úgy tekintettünk erre a meccsre, mint hogy ez egy a sok közül. Nyilván tisztában voltunk vele, hogy fontos, de nem tettünk pluszterhet saját magunkra azzal, hogy mi ezt túldimenzionáljuk. Tudtuk, hogy ha nem nyerünk, akkor nehéz helyzetbe kerülünk a felsőházat illetően, de még mindig azt mondom, hogy nem ezt kell nézni, hanem azt, hogy a soron következő meccset nyerjük meg. Mikire visszatérve, nyilván elég jó viszonyban vagyunk ahhoz, hogy elfogultan nyilatkozzon, baráti kedvességből. A Szeged ellen sem a fölsőházra kell gondolnunk, hanem arra, hogy szeretnénk három pontot szerezni. A csapat kora még mindig nem azt predesztinálja, hogy a helyezéseket kell néznünk, hanem azt, hogy lépcsőfokról lépcsőfokra haladjunk. Öröm ennek a csapatnak a tagjának lenni, és öröm volt az eddigi másfél évet átélni, bízom benne, hogy a következő pár nap is jól sikerül. 4-0-nál - függetlenül attól, hogy ki és milyen gólt lőtt -, majdnem elsírtam magam, ilyet még nem éreztem. A meccs másnapján is lemegyünk edzésre, megcsináljuk azt a munkát, amit Tibor kér tőlünk, és aznap reggeltől már úgy készülünk, hogy szeretnénk legyőzni a Szegedet is."

Vigvári_Vendel_UVSE_Pécs.jpg Vigvári Vendel (labdával) triplázott a meccsen - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Vigvári Vendel triplázott a meccsen, Tatabányán és Miskolcon négy-négy, a Szolnoknak három gólt hintett, vagyis a legutóbbi négy bajnokiján összesen 14 találatot jegyez, a harmadik helyen áll az OB I góllövőlistáján. Őt is megkérdeztük csapata nagy meccséről.

"Soha nem gondoltam volna, hogy így kezdünk. Még a tavalyi egymás elleni meccsünkből kiindulva sem, akkor is 4-0-val rajtoltunkAkkor is tudtuk, hogy feljöhetnek, akkor egy nagyon szoros meccsen nyertünk csak. A Mester minden egyes negyed végén azt mondta, hogy oké, vezetünk, de ne álljunk le, játsszunk ugyanúgy tovább, ne legyünk passzívak elöl, és a védekezésre is koncentráljunk. Dávid pedig fenomenálisan védett, ami nagy segítség volt nekünk. A Mester nem rakja ránk a terhet, mi egy fiatal csapat vagyunk, csak az adott meccsre koncentrálunk. Nem arra, hogy ezen mi múlik, hogy ez egy tévés meccs. A szezonban most voltak a legtöbben kint, ami fantasztikus dolog. Egy csomó osztálytársunk és tanárunk is itt volt a lelátón. Ez egy jól sikerült meccs volt, de le kell zárnunk, és ha el akarjuk érni a saját magunk elé kitűzött célokat, akkor el kell felejtenünk, edzeni tovább és megverni a Szegedet."

Erre a linkre kattintva visszanézhető az M4Sport közvetítése!

E.ON férfi vízilabda-bajnokság, A-csoport, 13. forduló
UVSE-Hunguest Hotels - PVSK-Mecsek Füszért 14-6
(4-0, 6-2, 2-2, 2-2)
Gólszerzők: Konarik 4, Vigvári Vendel 3, Sziládi 2, Vigvári Vince 2, Korbács, Korényi, Dala, ill. Kolozsi 2, Chilkó, Zerinváry, Turnai, Gál

További eredmények
A-csoport

Szeged-Tatabánya 9-6 (2-0, 4-3, 2-1, 1-2)
Gólszerzők: Kiss Cs. 4, Palotás 3, Boros 2, ill. Garancsy 2, Kalanovics 2, Vad, Szentesi

Debrecen-Szolnoki Dózsa 11-13 (2-3, 5-3, 2-3, 2-4)
Gólszerzők: Fekete 6, Vancsik 2, Kovács G. 2, Krasznai, ill. Bátori 4, Lazic 3, R. Drasovic 3, Várnai, Szeghalmi, V. Rasovic

PannErgy-Miskolc - FTC-Telekom Waterpolo 11-15 (2-4, 3-6, 2-3, 4-2)
Gólszerzők: Vadovics 5, Nagy Á. 2, Misic 2, Sztojanovic, Manzi, ill. Varga D. 3, Zalánki 2, Jansik Sz. 2, Younger 2, Fountoulis 2, Constantin-Bicari 2, Vámos, Mezei

Az állás: 1. FTC 39, 2. Szolnok 36, 3. Miskolc 25, 4. UVSE 19, 5. Pécs 17, 6. Szeged 9, 7. Debrecen 6, 8. Tatabánya 3

B-csoport

Kaposvári VK-Metalcom-Szentes 10-12 (3-4, 2-3, 3-2, 2-3)
Gólszerzők: Paunovic 3, Kovács O., Giga, Berta, Dobos, Mijic, Vindisch, Akszentijevic, ill. Nagy M. 3, Basara 2, Chrysopathis 2, Mátyók, Pellei K., Vörös, Hegedűs, Pellei F.

A Budapesti Honvéd-ZF-Eger és a BVSC-Zugló-A-Híd-OSC-Újbuda mérkőzést elhalasztották.

Az állás: 1. OSC 36, 2. Eger 31, 3. BVSC 18, 4. Honvéd 18, 5. Szentes 16, 6. Vasas 11, 7. Szombathely 10, 8. Kaposvár 7

Hozzászólások