Ráúszás - Benedek Tibor az UVSE-vel végzett vezetőedzői munkája a legjobb dolog, ami a magyar vízilabdában történhetett
Benedek Tibor az UVSE-vel végzett vezetőedzői munkája a legjobb dolog, ami a magyar vízilabdában történhetett
Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Benedek Tibor az UVSE-vel végzett vezetőedzői munkája a legjobb dolog, ami a magyar vízilabdában történhetett

Takács MártonTakács Márton
2020/05/06 15:29
Meggyőződésünk, hogy az a munka, amit a búcsúzó Benedek Tibor végzett az elmúlt másfél évben az UVSE férfi OB I-es és ifjúsági csapatának vezetőedzőjeként, évtizedekre beágyazódik a magyar vízilabda kollektív emlékezetébe. 

Amikor 2018 márciusában az UVSE szakmai igazgatója, Benedek Tibor bejelentette, hogy kétéves kihagyás után visszatér a kispadra, és átveszi a klub felnőtt és ifjúsági együttesének irányítását, rég nem tapasztalt izgalom lett úrrá rajtunk. E sorok írójának a barcelonai olimpia óta Benedek Tibi a kedvenc sportolója. 28 éve. Ő, és a '90-es évek szupercsapata, a mindent megnyerő UTE szerettette meg velünk a vízilabdát. Azóta követjük ezt a csodálatos sportágat kiemelt figyelemmel, az ő karrierjét pedig pláne. Ránk sportoló még nem volt ilyen hatással. Így két éve elhatároztuk, hogy amikor csak lehet, ellátogatunk az általa irányított csapatok mérkőzéseire. Előtte is többször láttuk már a tehetségek tucatjai kinevelő klub meccseit, de olyan masszív élményre még mi sem számítottunk, mint amit ebben a másfél évben kaptunk. 

Benedek Tibor az Ajax példáját követné az UVSE-nél | Hosszabbítás

Az UVSE Hunguest Hotels férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője, Benedek Tibor egy 40 perces videóinterjúban értékelte klubja youtube-csatornáján a 2018/19-es alapszakaszt. Csongár István kérdezte őt a napi rutinjáról, játékosairól, együttese szerepléséről, a váratlan, de annál kellemesebb OB I-es győzelmekről, célokról, jövőképről. Ebből a videóból gyűjtöttük ki a legérdekesebb mondatokat. „ Nagyon sokat tanulok a fiúktól.

Az elmúlt másfél szezonban összesen 45 UVSE-meccset láttunk személyesen a helyszínen, OB I-es találkozókat, Magyar Kupa-partikat, ifi mérkőzéseket, Komjádi-kupa-meccseket is. A margitszigeti nyitott uszodától egy szeptemberi vasárnapi hűvös estétől kezdve, ugyanott, már sátor alatt a legnagyobb januári hóban, az ebben az időszakban a hazai pályát jelentő Komjádi uszodán át a tatabányai sátrasig. 

"Még tanulom ezt a szakmát." - vetette oda viccesen Benedek Tibor 2018 októberében arra a kérdésünkre, hogy milyen volt az első, klubedzőként lezavart mérkőzése Zivko Gocic Szolnoki Dózsája ellen úgy, hogy három éven át volt Kemény Dénes segédje a válogatottnál, majd szövetségi kapitány egy olimpiai cikluson át, amelynek első két évében biztosan a világ legjobb edzője volt, de először irányított egyesületet. Eleve már az nagyon jó emlék, hogy a négy esztendőn át tartó szövetségi kapitányi időszakával ellentétben - amelyet újságírói minőségünkben igen közelről figyeltünk, és amely alatt túlságosan komoly volt Tibor, befeszült, egy olyan pózt vett fel, ami túlságosan is szigorú keretek közé szabta a saját viselkedését, mosolyogni is alig láttuk -, szóval ezek után az UVSE-nél kivirult, lazább lett, és sokat viccelődött. Ahogy a csapat több tagja is mesélte, még őket is meglepte, hogy milyen jó humora van, velünk is nyitottabb lett, nem csak a vízilabdáról beszélgettünk, és nem csak az uszodákban. Láthatóan nagyon élvezte az új munkáját, így pedig számunkra még maradandóbb az, amit letett az asztalra. 

Benedek Tibor: "El kell engednem ezt az ego-kérdést, hogy nem fogok tudni mindig nyerni" | Hosszabbítás

A játékosként mindent megnyerő, a magyar férfi vízilabda-válogatottat szövetségi kapitányként világbajnoki aranyéremig vezető Benedek Tibornak a mögöttünk hagyott szezon volt élete első klubedzői idénye. Az UVSE fiatal férficsapata az OB I üde színfoltját jelentette, ifi bajnokok is lettek a sportág legendájának irányításával.


A 2018/2019-es idényben mindössze négy, 20 éven felüli játékosa volt a csapatnak. A bajnokságban tavaly új szabályt vezettek be, amelynek értelmében a csapatoknak minden meccsen szerepeltetniük kell legalább egy, 1999.01.01. után született, saját nevelésű mezőnyjátékost. Saját nevelésűnek az számít, aki korábban legalább két szezont játszott az adott egyesület utánpótláscsapatában. Ezt az UVSE kimaxolta, az idei OB I-es keretükben 12 (!) pólós felel meg ennek a kritériumnak, már a Debrecen elleni nyitányon közülük kilencen játszottak. A jelen és a jövő magyar vízilabdájának egyik legnagyobb bástyája ez a klub.

Hamar látszódhatott a kívülállók számára, hogy több, főleg saját nevelésű tehetség is alkotja csapatát, akik közül vagy hatan külön-külön is nagyszerű játékosok, de együtt - főleg azok, akik közel tíz évet játszottak már egymás oldalán gyerekkoruk óta - olyan elegyet alkotnak, akikhez hasonló egyéniségeket és kiemelkedő képességű pólósokat a zseniális '76-os generáció óta nem láttunk. Már az első évben is lenyűgöző mérkőzéseik voltak. És úgy jött ki a lépés, hogy egy-egy tévés meccsük volt a bajnokságban mindkét szezonban, tavaly a Debrecen, idén a Pécs ellen is varázsoltak, utóbbi partijukon nyújtották az egyik legfantasztikusabb teljesítményüket. Kétszer is közel álltak hozzá, hogy legyőzzék a világklasszisokkal felálló Szolnokot, idén nyolc közé jutottak a Magyar Kupában és az OB I-ben is. Úgy, hogy amíg tavaly 19,2 év átlagéletkorú csapattal szerepeltek, idén már annyit öregedtek, hogy ez a szám felment 19,7-re. Még a világ jelenlegi legjobb pólósa, Varga Dénes is elismerően nyilatkozott az UVSE bátor, nyílt sisakos játékáról az egyik FTC-UVSE csörte után.

A magyar pólósoknak általában nem kell a szomszédba menniük önbizalomért, de amióta Benedek Tibor edzette ezeket a srácokat, olyan világszínvonalú munkával, tudatossággal, hitelességgel, alázattal, szorgalommal és pedagógiai érzékkel találkoztak, hogy ezek a főleg gimnazista fiúk tényleg korukat meghazudtoló magabiztossággal vízilabdáztak. 

Olyan támadó felfogású, kreatív, sokmozgásos pólót mutattak be, amelyet Tibor szövetségi kapitányi időszakában a válogatottban is meghonosított, és amelyre a legjobb példa a 2013-as, megnyert világbajnokság volt a görögök elleni negyeddöntő és finálé között. Amit ott láttunk főleg a Varga testvérektől és Szivós Mártontól látványosságban, azt hozta kicsiben, ha nem is olyan szinten főleg a tavaly nyáron Egerbe szerződő Baksa Benedek, a Vigvári fivérek, Vendel és VinceKonarik Ákos és Aranyi Máté vezérletével ez az UVSE. És amilyen támaszt nyújtott akkor Nagy Viktor a kapuban, olyan szintű stabilitást jelentett Bisztritsányi Dávid karrier-reneszánsza ennek a csikócsapatnak. A 16 éves, elképesztő fizikai adottságokkal rendelkező Molnár Erikről azt mondta nekünk minden idők egyik legjobb magyar pólósa, hogy ő lehet a következő Aleksandar Ivovic. A medence minden pontján feltűnő, a meccseket végiggüriző, izomkolosszus Sziládi Kristófnak kinézhet akár egy Hosnyánszky Norbertéhez hasonló karrier is. A lila-sárgák egyik meghatározó tagja szerint Aranyi Máté pedig a párizsi olimpián a magyar válogatott kezdő centere lehet. 

Benedek Tibor fiatal és gyors UVSE-je azt a vízilabdát játssza, amelyet ő mindig is nagyon szeretett | Hosszabbítás

Nagyszerűen kezdte a 2019/2020-as idényt a Benedek Tibor által irányított UVSE férfi vízilabdacsapata. A lila-sárgák meglepetésre továbbjutottak a Magyar Kupa selejtezőcsoportjából, és ott vannak a legjobb nyolc között, a bajnokságot pedig a Debrecen elleni meggyőző teljesítménnyel elért sikerrel kezdték. Szezonnyitó interjúnk Benedek Tiborral.

Az hagyján, hogy minket mennyire lenyűgöztek. Az élvonal egyik legkiválóbb edzője elmagyarázta egyszer, hogy milyen tudatosan felépített rendszer alapján védekezik a csapat. Egy világbajnok pólós társaságában néztük a fentebb említett, februári UVSE-Pécs derbit, amely során teljesen odáig volt ő is az álomjátékot mutató Benedek-gárdát látva. Azt mondta, hogy ez egy maradandó UVSE lesz, amelyre emlékezni fogunk sokáig, a csapatra, a sztorira, az edzőre. 

És aztán a rivális FTC edzőjével, Varga Dániellel készített nagyinterjúnkban jött a legjobb jellemzés, amit erről a csapatról hallottunk. 

"Tetszik, ahogy az UVSE megéli az OB I-et. Hogy még egy OSC meg egy Fradi elleni meccsből is ki akarnak venni. És nem azért, mert ők megverik a Fradit, hanem mondjuk szereznek sikerélményt 1-1-es szituációkból vagy csapatszinten, mert a második negyed végéig még meccsben vannak a világ legjobb együttese ellen. Van egy ilyen kollektív 'jók vagyunk, és még jobbak leszünk' kisugárzása az egész UVSE-nek. Történelmi dolognak tartom, amit produkálnak, lehet, hogy megint 20 évig nem lesz ilyen. Ezt vállalom, ahogy azt a véleményemet is, hogy nem csodáról van szó, amikor menetelnek az OB I-ben! Hát ki a fene jutott volna fel a legjobb nyolcba, ha nem az UVSE? Nagy egymásra találás ez edző és játékosok között. Szerintem ilyen, amikor a tehetség az alázattal és szorgalommal párosul egy fantasztikus edző irányítása alatt. És ennek nem lehetett más az eredménye, mint hogy így mennek tovább. Élmény az UVSE-t látni játszani. Ez nem csoda, hanem tehetség és munka."

Varga Dániel: "Ha én vagyok az edzőm, biztosan sokat vitáztam volna magammal" | Hosszabbítás

Két éve OB I-es aranyéremmel vonult vissza az aktív játéktól, minden idők egyik legjobb magyar vízilabdázójaként. Az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes Varga Dániel még azon a nyáron a Ferencváros ifjúsági csapatának vezetőedzője lett, hároméves projektjének közel a felénél ültünk le vele beszélgetni tréneri munkája eddigi tapasztalatainak összegzéséről.

Tibi egy brandet épített a klubból, amelyet szakmai igazgatóként is irányított. Egy összetartó közösség volt a gyermekeiket vidékre is elkísérő szülőkkel, az UVSE-t csapatkapitányként példásan vezető, a gyermekcsapatot edző Korényi Balázzsal, áldozatos háttéremberekkel, például az elképesztő melót végző sajtóssal, Csongár Istvánnal. Közösen érték el, hogy például a tavalyi, KSI-vel vívott ifi döntőn ott volt vagy 800 ember a Komjádi lelátóin. Ilyen számokat csak a kiemelt OB I-es meccseit szintén ebben az uszodában játszó Ferencváros volt képes ott produkálni a bajnoki döntőkön, vagy néhány Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Előtte talán csak a Vasas 2012-es bajnoki címekor voltak ilyen sokan. Nem mellesleg élete első klubedzői évét rögtön aranyéremmel zárta Benedek az ifi bajnokság megnyerésével.

És hogy milyen Benedek Tiborral dolgozni? 

A már Egerben pólózó Baksa Benedek ezt nyilatkozta róla tavaly nyári nagyinterjúnkban

"Benedek Tibor felé akkora alázattal és tisztelettel fordultunk, ami egyben várakozás is volt, hogy vele változni fog minden. És ez sikerült. És ezért nagyon hálásak vagyunk, mert úgy gondolom - és most nem csak a saját nevemben beszélek, hanem a csapatéban is -, hogy érte is küzdöttünk végig. Adott egy akkora pluszt az elején, hogy már az megtiszteltetés volt, hogy vele dolgozhattunk. Kevés ember van most Magyarországon, aki Benedek Tibornál többet tudna a vízilabdáról. Ha valaki tőle nem tud tanulni, valamit ellesni, azzal baj van, annyi mindent átadott nekünk. Nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy ő lesz az edzőnk. Bennem előtte voltak kételyek, hogy kell-e klubot váltani, kiesünk-e a szezon végén, nem szerettem volna még egyszer az OB I/B-ben játszani. Megvolt a bizalom felé, tudtam, hogy Benedek Tibor változtatni fog mindenen, és nála leszek az a játékos, aki szerettem volna lenni egy év múlva."

Vigvári Vendel tavaly januárban így foglalta össze nekünk tapasztalatait:

"Több téren is nagyon sokat lehet tőle tanulni. Gondolok a hozzáállására, a taktikai és technikai tudására, és a sport iránti alázatára, amelyeket megoszt velünk. Nekem különösen tetszenek a motivációs beszédei. A fontosabb meccseink előtt komolyabb megbeszéléseket tartunk, netán ha egy kis lazaságot érez a csapaton, vagy ha valami nem tetszik neki, azt mindig elmondja. Szerencsésnek tartom magunkat, hogy vele dolgozhatunk minden nap."

Ahogy minden megszólalásukban olvashatjuk és hallhatjuk, játékosai Mesternek hívják Benedeket. A Vigvári testvérekkel készített év elején megjelent interjúban kaptuk meg ennek magyarázatát:

Vigvári Vendel:  "Mindig Mester. Erről is van egy sztori, nem tudom, mennyien ismerik a történetét, hogy is jött a Mester megszólítás. Még amikor az UVSE-be került Benedek Tibor szakmai igazgatóként, látogatta az edzéseket. Az egyikre lejött és bejött velünk a vízbe. Azt mondta, hogy „Japánban azt hívják Mesternek, aki el tudja mondani a gyakorlatot tökéletesen, és be is tudja mutatni”. Ő bejött és meg is mutatta az összes feladatot, azóta mindenki így hívja."
Vigvári Vince:  "Ráadásul elég magas szinten mutatta be. Az egész UVSE-ben mindenki Mesternek hívja. Sőt, még az utánpótlás-válogatottnál is így nevezzük őt mi, uvse-sek, ha szóba kerül. Alapból menő, ha valakit így hívnak. És ha valakit Mesternek hívnak, akkor ki mást, ha nem őt?"

Benedek Tibor UVSE-je szállíthatja a következő Varga Dániel, Varga Dénes kettőst a Vigvári testvérek személyében | Hosszabbítás

Az egyik 18, a másik négy híján húsz. A 18 éves Vigvári Vendel és öccse, a 16 esztendős Vince egyre meghatározóbb szerepet játszik az UVSE OB I-es férfi vízilabdacsapatában, korosztályaik legtehetségesebb pólósai közé tartoznak. Pályafutásuk kezdetéről, példaképeikről, az UVSE remek élvonalbeli szerepléséről, Benedek Tiborról, a felnőtt válogatottban való szereplés lehetőségéről, a párizsi olimpiáról és arról beszélgettünk velük, hogy tényleg belőlük lehet-e a sportág következő zseniális testvérpárosa.

Sokan voltak kíváncsiak erre a gárdára, mert csak a KSI-re volt jellemző rajtuk kívül tavaly, hogy az OB I-ben is szinte ifikkel állnak ki, és nem kényszerűségből, hanem elvből. Többnyire saját nevelésű magyar játékosokkal lett tavaly 13. a 16 csapatos OB I-ben az az UVSE, amely egy évvel korábban csak osztályozón maradt bent az élvonalban. Idén már a legjobb nyolc közé jutott a csapat, a felsőházban pedig az első hat közé vágytak elmondásuk szerint a fiúk, de a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt bajnokságban csak egy felsőházas meccsüket tudták lejátszani, a bivalyerős OSC otthonában. Nem tudták megkoronázni pazar évüket, és az utolsó, együtt játszott szezonjukat, a zuhanyhíradó szerint ugyanis legjobb játékosaik közül legalább hat elszerződik, ráadásul legtöbbjük topcsapathoz megy. A magyar válogatott leendő kulcsembereiről van szó, akit Märcz Tamás szövetségi kapitány árgus szemekkel figyelt a nézőtéren több alkalommal is. 

Benedek hétfői, a visszavonulását bejelentő közleménye alapján az is biztossá vált, hogy ha esetleg nyáron még folytatódna az idény, már nem ő áll majd a parton, hanem az a Vincze Balázs, akivel bámulatos dolgokat műveltek a vízben a 25 évvel ezelőtti Újpest klasszisaiként. 

Nem tudják tehát úgy lezárni a történetüket, ahogy szeretnék, és ahogy megérdemelné a világ egyik legjobb edzője, a sportág egyetemes történetének legnagyobb alakja és szupertehetségekből álló brigádja. Benedek Tibor így összegezte az UVSE-nél végzett vezetőedzői munkáját számunkra márciusban: 

"'Keserű szájízzel hagytam ott a válogatottat, utána nem is nagyon akartam edző lenni, két évig nem is ültem kispadon. Ez a két év az UVSE kispadján minden keserű emlékért kárpótolt, amit ott hagytam a válogatottnál."

Benedek Tibor: "Ez a két év az UVSE-nél minden keserű emlékért kárpótolt, amit ott hagytam a válogatottnál" | Hosszabbítás

Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook Benedek Tibor hét olimpián járt, megnyert szinte mindent, amit a vízilabdában lehet, játékosként és edzőként is világklasszis. Az pedig, hogy a 19,7 év átlagéletkorú UVSE-t bevitte az OB I felsőházába, a legjobb nyolc csapat közé az elmúlt héten, ott van a legszebb eredményei között.

Az hagyján, hogy a lenyűgöző szakmai munkának hála több, szinte kész játékost ad Benedek Tibor a magyar vízilabdának, akik alapemberei lehetnek a jövő magyar válogatottjának. jradefiniáltad a vízilabda-utánpótlás fogalmát, a világ legerősebb bajnokságának felsőházába jutó álomcsapatot építettél, többnyire gimnazistákból." - ahogy szép elnöki köszöntőjében írta Lovas Péter, az UVSE elnöke. 

Ennél is fontosabb, hogy a közel két éven át tartó intenzív együttlét alatt olyan értékeket kaptak tőle a fiúk, amely egész életükön végigkíséri majd őket. Ebben azért vagyunk biztosak, mert nekünk a cikk elején említett saját, legutóbbi 28 évünkre ez volt jellemző. Számunkra nem hogy minden idők legkiválóbb vízilabdázója ő, hanem a legnagyobb sportember is. A játékosi és edzői karrierje a példa rá, hogy elképesztő hullámvölgyekből lehet a csúcsra visszajönni úgy, hogy közben meg tudsz maradni annak, aki voltál, sőt, még jobb emberré is válhatsz. Benedek Tibi olyan tartással, maximalizmussal, hitelességgel és önazonossággal rendelkezik, amilyenre mi még nem láttunk példát.

Benedek Tibor UVSE-je végtelen történet marad, amit a magunk részéről amíg élünk, nem felejtünk. Nem csak a játékosainak marad Mestere, bármi történjék is, hanem a cikk szerzőjének is.


Hozzászólások