Ráúszás - Az UVSE zsinórban ötödször lett a női pólóbajnokság aranyérmese
Az UVSE zsinórban ötödször lett a női pólóbajnokság aranyérmese
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az UVSE zsinórban ötödször lett a női pólóbajnokság aranyérmese

Takács MártonTakács Márton
2019/05/05 11:20
Megvédte címét, ezzel sorozatban az ötödik bajnoki aranyérmét nyerte az UVSE a női vízilabda OB I-ben, miután a döntő harmadik mérkőzésén is legyőzte a Dunaújvárost. Helyszíni tudósításunk a Hajós uszodából Faragó Kamilla, Keszthelyi Rita és Gurisatti Gréta nyilatkozatával.

Két magabiztos győzelem, egy 13-9-es és egy 9-5-ös győzelem után az UVSE szombatra egy lépésre állt a címvédéstől. Benczur Márton csapata a bajnokságban nyújtott 100%-os teljesítménnyel várhatta a finálé harmadik mérkőzését, a Dunaújváros az első két felvonáson egyszer sem tudott négy negyeden át ellenfele lenni a kiemelkedően erős játékoskerettel rendelkező lila-sárgáknak. Ez a szombati meccsre is igaz lett.

Játékban nem kezdtek rosszul a vendégek, sok helyzetet kidolgoztak, de lövéseik és emberelőnyeik is kimaradtak. Az UVSE viszont legalább annyira élt a lehetőségeivel, hogy az első negyed után 2-0-ra vezettek. Előnyüket gyorsan megduplázták a második nyolc percben, 4-0 után pedig talán már joggal gondolhattuk, minden eldőlt. Erre rátett egy lapáttal a centerben klasszisteljesítményt nyújtó Parkes Rebecca, akit nem tudtak tartani az újvárosiak, az általa kiharcolt fórokat nagyon könnyedén értékesítették a hazaiak. A második, az UVSE által 5-4-re megnyert negyedben láthattuk talán az egész döntő legjobb, legszórakoztatóbb negyedét, ahol Gurisatti Grétáék is gólerősen pólóztak. Az első és a harmadik nyolc percben viszont góltalanok maradtak, ez pedig nem fért bele. 

Keszthelyi.jpg Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

A záró felvonásra - 6-1 után megint - már öt volt közte, 9-4 után már csak az eredmény szépítésére futotta az újvárosiak részéről. Sok fújás szabdalta szét a játékot, az ítéletek inkább az Újvárost sújtották, az UVSE zavartalanul haladt sorozatban ötödik bajnoki címe felé. Kiemelkedő egyéni teljesítmények is bőven akadtak a lila-sárgáknál, a ballagása és az érettségi vizsgái között szereplő Faragó Kamilla, a remeklő Keszthelyi Rita és a világbajnok amerikai, Jamie Neushul egyaránt triplázott a meccsen, Gangl Edina pedig 53%-kal védett. 

Ahogy a finálé második felvonásán, úgy itt is kapust cserét az utolsó percekre az UVSE, és ahogy akkor a 15 esztendős Szalay Bobrovniczky Sára, úgy most a 16 éves Varga Luca is 100%-os teljesítménnyel zárta beugrását. Ahogy csapata, az UVSE is megnyerte szezonbeli összes bajnokiját, így vitathatatlan fölénnyel lett egymás után ötödik alkalommal is aranyérmes. Hogy Benczur Márton ne ússza meg szárazon, arról pedig a csapatkapitány, Szücs Gabriella és az Európa-bajnok holland Vivian Sevenich gondoskodott. 

Benczur.jpg Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 18 éves Faragó Kamilla sokat tett hozzá a döntőben az UVSE sikeréhez, ezúttal három gólt lőtt:

"Ugyanolyan kemény volt mindegyik mérkőzés. Örülök, hogy tudtam három gólt szerezni, de mivel ez csapatjáték, annak még jobban örülök, hogy az egész csapat jól játszott, így három meccsen meg tudtuk szerezni a bajnoki címet. Nagyon stresszes ez az időszak, de az esti csapatösszejövetelen elengedhetjük magunkat, vasárnap nekem egy ifjúsági mérkőzésem is van, hétfőn pedig kezdődik az érettségi. Még abban is reménykedem, hogy esetleg válogatott meghívót is kapok, és hogy tudok élni a lehetőséggel. A saját korosztályomnak, vagyis a '99-eseknek is lesz majd világbajnoksága, remélem, arra is kapok meghívást."

Mindhárom meccsen klasszisteljesítményt nyújtott Keszthelyi Rita, őt is rövid értékelésre kértük:

"Úgy érzem, hogy mindhárom mérkőzésen nagyon magabiztos volt a védekezésünk, sokat blokkoltunk, Edina jól védett. Nem tudtak minket meglepni, nagyon jól felkészültünk mindenre. Nagyon örülök neki, hogy a fiataljaink is végre megmutatták, hogy mire képesek. Aztal lehet előrébb lépni egy csapatban, hogy olyan játékosok lépnek előre, akiktől az ellenfél ezt nem feltétlenül várja. Nagyon ügyesek voltak, hittek magukban, magabiztosak voltak, mindenki a csapat részeként működött nagyon jól együtt."

A Dunaújvárosból Gurisatti Gréta mondta el véleményét:

"A második negyedben sok kontrát kaptunk, az előző meccsen is fújtak ellenünk azt hiszem vagy 14 kontrát, ha mást nem, ez az jelenti, hogy ennyivel többször támadhatott az UVSE, amely van annyira jó csapat, hogy ezeket kihasználja. Elég fárasztó is ennyiszer védekezni. A mai meccs elejét jónak éreztem, utána 0-2 volt, de a helyünkün voltunk, a blokkok is megvoltak. A második negyedben volt egy kis rövidzárlatunk, ahol talán háromszor is lefordultak. A mostani meg az előző meccs miatt nem lehetünk csalódottak, az elsőn viszont nem a mi arcunkat mutattuk. Megpróbáltunk mindent, ennyi sikerült. Amiatt vagyok csalódott, hogy hazai közönségünk továbbra sincsen, bárki bármit mond, a női mezőnyben fontos, nálunk meg pláne az a családias közeg, amit kialakítottunk a szurkolókkal. Ez az extra motiváltság nagyon hiányzott, ahogy az is borzasztó fárasztó volt, hogy nekünk minden edzésre utaznunk kellett. Heti háromszor Budapestre utaztunk, délelőttönként Székesfehérváron edzettünk, napi öt órákat töltöttünk csak azzal, hogy ültünk a buszon. Ez egy nehéz szezon volt, de azt kevés csapat mondhatja el magáról, hogy európai Szuperkupát nyert, ez a mai napig kihat ránk. És a BVSC elleni elődöntőt is kiemelném, ami nekünk nagyon fontos momentum volt. Az UVSE-t itthon évek óta nem tudja elkapni senki, de azért ennél szorosabb párharcot szerettünk volna. Sérülések is közrejátszottak nálunk, és mentálisan fáradtak voltunk. A mai meccs miatt nem lehetünk csalódottak."


Női vízilabda OB I, döntő, 3. mérkőzés
UVSE - Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 11-7 (2-0, 5-4, 2-0, 2-3) 
Hajós-uszoda, vezette: Várkonyi G., Tóth I. 
UVSE: Gangl - Parkes 1, Szücs, Keszthelyi 3, Faragó K. 3, Sevenich, Paul. Csere: J. Neushul 3, Antal, Kiss E., Mucsy, Peresztegi, Baksa 1, Varga L. (kapus). Vezetőedző: Benczur Márton  
Dunaújváros: Kiss A. - Menczinger 2, Gurisatti 1, Horváth B., Garda 1, Ziegler, Vályi V. Csere: Brezovszki, Mahieu 2, Luka 1, Huszti, Szellák, Sajben, Aarts (kapus). Vezetőedző: Mihók Attila 
az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3-0, az UVSE javára

A bronzérmet a BVSC szerezte meg, miután a harmadik helyért vívott párharc mindent eldöntő harmadik mérkőzését Petrovics Mátyás csapata nyerte a Ferencváros ellen. Sokáig fej-fej mellett haladtak a felek, hol az FTC, hol a hazaiak vezettek, aztán 3-4-nél a Szőnyi útiak toltak egy 4-0-s sorozatot, és 7-4 után már nem tudott felzárkózni a Fradi. A vége 9-7 lett, így a BVSC örülhetett a bronznak.

Hozzászólások