Ráúszás - Az OSC 15-9-re nyert az Eger ellen a jó darabig utolsó OB I-es vízilabda-mérkőzésen
Az OSC 15-9-re nyert az Eger ellen a jó darabig utolsó OB I-es vízilabda-mérkőzésen
Fotó: Madar Dávid/OSC

Az OSC 15-9-re nyert az Eger ellen a jó darabig utolsó OB I-es vízilabda-mérkőzésen

Takács MártonTakács Márton
2020/03/14 09:17
Az OSC 15-9-re nyerte a férfi vízilabda OB I alapszakasza B-csoportjának 14. fordulójából elhalasztott zárt kapus mérkőzését az Eger ellen. Helyszíni tudósításunk a Nyéki Imre uszodából Erdélyi Balázs és Krémer Balázs nyilatkozatával.

Bő egy hete még azzal viccelődtünk az OSC-Terrassa Bajnokok Ligája-mérkőzésről szóló tudósításunkban - és a meccs előtt Manhercz Ádámmal -, hogy aznap este szokatlan helyzet fogadott minket a Kondorosi úti uszodában, a vízilabdás fiaikat akár Rióig is mindenhová elkísérő Manhercz szülők ugyanis nem voltak ott a lelátón, már azt hittük, hiányukban el is marad a mérkőzés, amikor az első ráúszásra épp hogy megérkeztek. Márpedig nélkülük nem nagyon rendeznek vízilabda-mérkőzést, így ezután mindenki nyugodtabban foglalhatott helyet a lelátón. Akkor ez okozta a legnagyobb izgalmat, mert a mérkőzés kiütéses, 21-4-es újbudai győzelmet hozott.

Nos, ezúttal viszont tényleg nem voltak ott a Manhercz szülők, ahogy a két csapaton, a klubok stábtagjain, a játékvezetőkön, a zsűrin, az úszómestereken és Märcz Tamás szövetségi kapitányon kívül csak három újságíró és egy fotós tartózkodott a lelátón, mivel a koronavírus-járvány miatti vészhelyzetet követően a mérkőzések zárt kapus megrendezését rendelte el a Magyar Vízilabda-szövetség. Hivatalos közreműködő személyként mehettünk csak be mi is az uszodába, ahol Becsey Péter, az OSC sportigazgatója mérte meg minden egyes bent tartózkodó személy lázát, így a miénket is. A 36,5-ös eredményünkkel maradhattunk. Közben odaszóltunk neki poénból, hogy "elértük az egészségügyi ellátás csúcsát", ahogy Aaron Sorkin Studio 60 című sorozatában mondta a csatornaigazgató, amikor egy kellék-sztetoszkóppal vizsgálták meg őt a tévéstúdió raktárában.

OSC-Eger-vízilabda-lelátók-min.jpg Fájóan üres lelátók előtt zajlott a mérkőzés - Fotó: T.M.

A találkozóra eredetileg február végén került volna sor, ám a koronavírus-fertőzés veszélye miatt elhalasztották, mivel néhány nappal korábban az egri együttes az észak-olaszországi Bresciában játszott Euro-kupa-meccset, az OSC pedig Veronában a Pro Reccóval Bajnokok Ligája-mérkőzést. Fájó volt az üres lelátó látványa, ez lehetett volna az egyik leghangulatosabb derbi telt ház közeli állapottal, a csapatukat mindenhová elkísérő egri szurkolókkal, és a kis számú, de annál lelkesebb újbudai szurkolótáborral.

A meccs előtt a medencéből szólt fel hozzánk a lelátóra az egriek egyik játékosa, miszerint "hideg a víz", de minden bizonnyal nem ez volt az oka, hogy a vendégek gyakorlatilag a második negyed elejére elveszítették minden esélyüket a pontszerzésre. Már az első negyedben is potyogtak a gólok, 6-4-ről folytatódott a második nyolc perc. Az összesen négy gólig jutó Erdélyi Balázs vezérletével 4-4 után toltak egy 5-0-s sorozatot a XI. kerületiek, és 9-4 után eldőlt a lényeg. Sokat hibáztak az egriek védekezésben, elöl pedig kihagyták a helyzeteiket, nem voltak túl jók a lövéseik sem. A válogatott Kardos Gergőnek mindössze két védése volt (20%) az össze nem álló védelem mögött, így a harmadik felvonásban Krémer Balázs váltotta őt, aki viszont jól teljesített, és végül 61%-os hatékonysággal taposott. Kettős emberhátrányban is bravúrosan védett, de a vereségtől így sem tudta megmenteni csapatát. Az OSC végül 15-9-re diadalmaskodott, ezzel hibátlanul zárta az alapszakasz B-csoportját, és jobb gólkülönbségével át is vette a vezetést a felsőház tabelláján a címvédő FTC-től.

OSC-Eger-vízilabda-akció-min.jpg Fotó: Madar Dávid/OSC

A mérkőzés után az OSC - és a mérkőzés - legeredményesebb játékosától, Erdélyi Balázstól kértünk értékelést:

"Hasonló hangulatú volt idén a Honvéd elleni kupameccsünk, ott is zárt kapus meccsen játszottunk. Túl sok ilyenen nem szeretnék részt venni a karrieremben, mert kicsit lélekölő az egésznek a hangulata. Nehéz így belemenni egy ilyen meccsbe, az eleje eléggé edzés hangulatú volt. Elöl, hátul potyogtak a gólok, 6-4-gyel zártuk az első negyedet. Mind a két csapatnak nehéz lehetett felpörögni, de a második negyedtől a védelmünk összeállt, blokkoltunk, védett Báne is, segítettük egymást, és onnan már kicsit megkönnyítettük a helyzetünket. De azért ez nehezebb volt belülről, mint ahogy talán kívülről látszott. Nyilván megdolgoztunk azért, hogy ennyivel nyerjünk. Jobban játszottunk, mint az Eger, jobban összejöttek nekünk a dolgok, de azért nehezebb meccs volt ez, mint amit az eredmény talán mutat. Személy szerint annyira nem örülök annak, hogy most több héten át nem lesz mérkőzésünk, én abszolút azzal terveztem, hogy nem lesz ennyire drasztikus lépés a vízilabdasportban. Ha leállni kényszerülünk, onnan mindig nehezebb, fárasztóbb összeszedni magunkat. Bízom benne, hogy helyreáll a rend, mert ez se sportolónak, se senkinek nem jó."

Az Eger csapatából a csereként remekül védő Krémer Balázs nyilatkozott nekünk:

"Egyszer már volt egy ehhez hasonló meccsem, még Kaposváron, amikor még sátor volt, és nem engedték meg, hogy az uszodába bemehessenek a nézők. A hangulat nem volt jó, persze. Sose jó ilyenkor beszállni, de kifejezetten jól sikerült. Az elején nagyon sok gólt lőttünk, akkor mindkét csapat rosszul védekezett. Sok lett közte, ami probléma, a végére azért feljavult mindkét csapat hátul. Addig mi elöl kihagytuk a helyzeteinket, ők belőtték, így duplán rossz volt."

Vogel-Gábor-játékvezető-OSC-Eger-vízilabda-min.jpg Fotó: Madar Dávid/OSC

Mire készen lettünk volna a cikkünkkel pénteken késő este, jött a rendkívüli hír"A ma esti miniszterelnöki tájékoztatás és más szövetségekkel történt egyeztetés után, az az Ügyvezetői Testületi döntés született, hogy 2020.03.13. 24:00 órától a Magyar Vízilabda Szövetség versenyrendszerébe tartozó összes sportrendezvény visszavonásig halasztásra kerül."

Ennek értelmében ki tudja, meddig, ez az OSC-Eger mérkőzés volt az utolsó olyan mérkőzés, amelyet megrendeztek, még ha zárt kapuk mögött is. De ez a helyes döntés, még ha fájó is. Várjuk a folytatást, és akkor remélhetőleg már szurkolók is lehetnek a lelátón, és a Manhercz szülők sem fognak onnan hiányozni.

E.ON férfi vízilabda-bajnokság, az alapszakasz 14. fordulójából elhalasztott mérkőzés
A-Híd-OSC-Újbuda - ZF-Eger 15-9
(6-4, 4-1, 2-3, 3-1)
Gólszerzők: Erdélyi 4, Brguljan 3, Hárai 2, Ubovic 2, Burián, Manhercz, Prlainovic, Randjelovic, ill. S. Rasovic 2, Vlachopoulos 2, Murisic 2, Gyárfás, Hosnyánszky, Baksa

Hozzászólások