Ráúszás - Az oroszok elleni remek győzelemmel kezdődött el igazán az Eb női pólósainknak
Az oroszok elleni remek győzelemmel kezdődött el igazán az Eb női pólósainknak
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Az oroszok elleni remek győzelemmel kezdődött el igazán az Eb női pólósainknak

Takács MártonTakács Márton
2020/01/16 09:36
Harmadik mérkőzését is megnyerte a magyar női vízilabda-válogatott a budapesti Európa-bajnokság csoportkörében, miután Bíró Attila csapata 9-8-ra győzött az oroszok ellen. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Gyöngyössy Anikó, Kasó Orsolya és Bíró Attila nyilatkozatával.

A két outsider csapat - Horvátország és Szlovákia - felett aratott győzelem után az oroszok vártak a csoportrangadón a magyar együttesre. Az oroszok tavaly a Világliga Szuperdöntőjében és a világbajnokságon is alaposan elpáholták a mieinket, mindkét alkalommal öt-ötgólos különbséggel diadalmaskodtak. 

Nos, erre most esélyük sem volt. A rivális mindössze egyszer vezetett, még 0-1-nél, onnantól kezdve szinte végig kézben tartotta a mérkőzést Bíró Attila csapata. Ebben nagy szerepe volt Kasó Orsolyának, aki kezdőként védte végig a meccset, és nagyon fontos hárításokkal járult hozzá a sikerhez. Jól összeállt a mieink védekezése, az emberhátrányos pláne, elöl pedig Keszthelyi Rita zsenialitásának és négy góljának köszönhetően 6-3-ra is vezettek a lányok, de Gorbunováék 3-0-s sorozatukkal kiegyenlítettek. 8-7-nél Illés Anna kulcsfontosságú gólt szerzett fórból, és 9-8 után már csak lepörgették az órát a több jó egyéni teljesítményt - Kasó, Keszthelyi, Gyöngyössy Anikó, Szilágyi Dorottya - nyújtó magyarok. 

A magyar válogatott pénteken az ugyancsak százszázalékos görögökkel találkozik, majd vasárnap a pont nélkül álló szerbek ellen zárja a csoportkört.

A magyar női vízilabda-válogatott az oroszok elleni rangadót is megnyerte és bejutott a negyeddöntőbe | Hosszabbítás

A házigazda magyar női vízilabda-válogatott biztosította negyeddöntőbe jutását a Duna Arénában zajló Európa-bajnokság A csoportjából, miután a harmadik fordulóban - százszázalékos mérlegét megőrizve - 9-8-ra legyőzte szerdán az orosz csapatot. Bíró Attila együttese a horvátokat 25-6-ra, a szlovákokat pedig 20-2-re győzte le, és az oroszok is két sikerrel hangoltak a szerdai csoportrangadóra.


A remek centermunkát végző Gyöngyössy Anikót kértük először értékelésre:

"Az oroszok ellen mindig nagy küzdelmet vívunk, most is ment a brusztolás, de mivel változtak a szabályok, több a zóna, így talán kevesebb a kemény küzdelem, mint korábban. Védekezésben iszonyatosan koncentráltunk, mindenki ezt helyezte előtérbe, és úgy gondoltuk, hogy ez lesz a támadásunk alapja. Fantasztikus csapatmunkával sikerült mindezt teljesítenünk. A helyzeteim sajnos most egy kivételével nem mentek be, az ítéletekről pedig annyit, hogy minden meccsen más a játékvezetés, ahhoz kell alkalmazkodni. A görögök ellen is győzni szeretnénk, mert küzdünk a csoportelsőségért."

Kasó Orsolya nagy védésekkel járult hozzá a sikerhez, ő is nyilatkozott nekünk:

"Általában a meccset megelőző nap szokta megmondani Bíró Attila, hogy melyikünk véd másnap, hogy nyugodtan tudjunk készülni, miközben persze mindketten ugyanúgy készülünk, ha elsők vagyunk, ha másodikok a sorban, mert bármi megtörténhet egy meccsen. Így, hogy a védekezés rendben volt, jól bírtam szusszal. Nem azt mondom, hogy könnyű dolgom volt, de ha vannak blokkok, és csapatként működünk, akkor könnyebb. Egyelőre akkora jelentősége van ennek a győzelemnek, hogy örülünk neki, és készülünk a görögökre, csak ennyire gondolkodunk előre. Remélem, sikerült  nyomot hagynunk bennük a felkészülés alatti két győzelmünk miatt, de ez nem jelent semmit. Készülünk ellenük, a kulcs ott is a védekezés lesz."

Bíró_Attila_MVLSZ.jpg Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Bíró Attila szövetségi kapitány érthetően elégedetten beszélt a mérkőzésről:

"Azt mondtam a lányoknak, hogy ezzel a meccsel kezdődik el igazán az Európa-bajnokság, mindenképpen így történt. Még nem volt időm megdicsérni őket, meg kell mondjam, hogy nagyon okos és intelligens vízilabdát játszottunk, rég láttam ilyen higgadtnak őket. A hév és a szív nem vitte el a csapatot, profi módon álltak hozzá a mérkőzéshez, még ha csúsztak is be hibák. Mindenképp dicséretet érdemelnek, mert amikor benne volt a meccsben, hogy még egy kicsit meg lehet nyomni, akkor sem vitte el őket a hév. Itt egy kis hiba, és lehetett látni, ha belehibázgattunk egyszer, kétszer, már jöttek is el. Hihetetlen úszástudással rendelkeznek az oroszok, ezt viszont le tudtuk védekezni. És volt néhány olyan egyéni teljesítmény nálunk, amelyek a csapatot átbillentették, nem csak Rita, hanem Dorka, Orsi révén, és a centereink is jobbak voltak, mint az orosz centerek. Mindenki beletette a kosárba, amit kellett, valaki többet, valaki kevesebbet. 
Meglátjuk, ki véd majd a görögök ellen, a fejemben már megvan. Mindenképpen váltani szerettem volna az oroszok ellen, mert tavaly mind a három vereségünk alkalmával Edina védett, nem rosszul. Örültem, hogy Orsi helytállt, bebizonyította, hogy bármikor védhet bárki ellen, ilyen jól is.
Bízom benne, hogy a görögök ellen már tudjuk kamatoztatni a gyorsaságunkat, ők lassabb csapat, viszont sokkal jobb centereik vannak, mint az oroszoknak. Bízom benne, hogy fel tudjuk majd törni a görög totál zónát - vagy akár el se jutunk oda, hanem le tudunk fordulni -, ők nagyon behúzódnak a kapuhoz, nagyon sok blokkal, teljesen más vízilabda lesz. Az egygólos győzelmet már most aláírnám."

Vízilabda Európa-bajnokság, Budapest, Duna Aréna
nők, A-csoport, 3. forduló:
Magyarország-Oroszország 9-8 (4-3, 2-0, 2-3, 1-2)
vezette: Dervieux (francia), Wengenroth (svájci) 
Magyarország: Kasó - Máté, Gurisatti, Vályi 1, Parkes, Keszthelyi 4, Garda. Csere: Szilágyi 1, Illés 1, Leimeter 1, Gyöngyössy 1, Rybanska. Szövetségi kapitány: Bíró Attila 
Oroszország: Karnaukh - Prokofyeva, Borisova, Gorbunova 3, Serzhantova 1, Simanovich, Ivanova. Csere: Bersneva 1, Karimova 2, Timofeeva 1, Soboleva, Fedotova. Szövetségi kapitány: Alexander Gaidukov

A magyar csapat további programja a csoportkörben
január 17., péntek 
19.00 Magyarország-Görögország
január 19., vasárnap
19.00 Szerbia-Magyarország

Hozzászólások