Ráúszás - Az oroszok a spájzban maradtak, férfi pólócsapatunk pedig Eb-elődöntős
Az oroszok a spájzban maradtak, férfi pólócsapatunk pedig Eb-elődöntős
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Az oroszok a spájzban maradtak, férfi pólócsapatunk pedig Eb-elődöntős

Takács MártonTakács Márton
2020/01/22 22:23
Ha a vártnál nehezebben is, de a magyar férfi vízilabda-válogatott 14-10-re legyőzte Oroszországot a budapesti vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében, és bejutott a legjobb négy közé, ahol a világbajnok olaszokat meglepetésre felülmúló Montenegróval találkozik. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Angyal Dániel, Manhercz Krisztián és Märcz Tamás nyilatkozatával, valamint Szabó Zoltán értékelésével. 

A nap első negyeddöntője rögtön meglepetést hozott, a világbajnok olaszok 10-8-as vereséget szenvedtek a remekül felkészített Montenegrótól. 7-7-ig fej-fej mellett haladtak a felek, de Alessandro Campagna csapata borzasztó pontatlanul játszott, és a harmadik negyedtől az önbizalmuk is elpárologni látszott. Pocsékul lőttek az olaszok klasszisai, Di Fulvio 7/0-val, Figlioli 6/0-val, Echenique 4/1-gyel, Renzuto 3/1-gyel zárta a partit. A montenegróiak kapusa velük ellentétben éles volt, 60%-kal védett. Marko Petkovicék pedig pontosabban céloztak, mint olasz kollégáik, és a riói olimpia után ismét négy közé jutottak egy világversenyen.

A második negyeddöntőn is kiesett a csoportelső. A spanyolok ugyanis végig tapadtak a szerbekre, 1-3-ról fordítottak és 5-3-ra átvették a vezetést. A záró negyed 6-6-tal ért véget, a büntetőpárbajt pedig jobban bírták Perronéék, akik akik a két évvel ezelőtti, barcelonai Európa-bajnokság döntőjében éppen a szerbektől kaptak ki ötméteresekkel, most viszont kiejtették a címvédőt, már a legjobb nyolc között.

Bejutott az elődöntőbe a magyar férfi vízilabda-válogatott | Hosszabbítás

A magyar válogatott bejutott a négy közé a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján: Märcz Tamás együttese a szerdai negyeddöntőben 14-10-re győzte le az orosz csapatot. A magyarok a pénteki elődöntőben Montenegróval találkoznak. Az olimpiai kvalifikációs viadalon egy kvóta szerezhető.

A harmadik negyeddöntő már hozott meglepetést, még csak az kellett volna. Telt ház előtt, bár inkább szalonközönség előtt kezdett döcögősen a magyar válogatott, és ez a visszafogottság uralta a teljes első félidőt. Miközben végig vezettek a mieink, érezni lehetett rajtuk némi gátat, de döntetlen azért így sem lett egyszer sem az állás 0-0-t követően. A harmadik nyolc percre eldőlt minden, 10-6-ra vezettek már Varga Dénesék. Manhercz Krisztián is megérkezett ma az Eb-re, tudásához méltóan játszott, 3/3-mal zárt, Nagy Viktor is hozta magát, bár a védelem nem lehet olyan büszke a 10 kapott gólra. A lényeg a győzelem, péntek este pedig jöhet a Montenegró elleni elődöntő. 

Angyal Dániel két gólja extrát jelentett támadásban, majd így értékelt: 

"Lehet, hogy az is számított a döcögős kezdésnél, hogy most egy picit jobban dolgoztunk a meccsre készülve, de ez mégis csak egy Európa-bajnoki negyeddöntő volt, és amíg az oroszok nem fáradnak el fizikálisan, addig jól tudnak játszani, ezt bizonyították már. Végig vezettünk, magabiztos győzelem volt, de az oroszok tapadtak ránk, amíg tudtak. Az első félidőben azt éreztem, hogy védekezésben jobban kell dominálnunk, öt gólt kaptunk, azt picit sokalltam. De elöl jöttek a gólok, és ez adott magabiztosságot. Montenegró mindig parázs meccseket játszik velünk, fel kell arra a meccsre a lehető legjobban, és itthon, hazai közönség előtt be kell jutnunk a döntőbe."

Manhercz Krisztián talán az eddigi legjobb meccsét játszotta ezen az Eb-n, így pláne nyilatkozatra kértük:

"Oroszországnak az az egy esélye volt, hogy az elején mindent belead, számítottunk is rá, hogy kezdetben jól fogják tartani magukat, és lesznek nálunk bizonyos hibák. De ezen nem szabad felkapni a vizet, menni kell tovább, és játszani a saját játékunkat, és akkor ki tud nyílni a meccs. Így is lett. Menni kellett nekünk is, ez valamennyit nyilván ki is vett belőlünk, de fizikálisan voltak ezen a napon megterhelőbb mérkőzések, elég, ha az olasz-montenegrói, vagy a szerb-spanyolra gondolok. Itt már nagyon komoly mérkőzések vannak, minden csapatnak van másfél napja, hogy felkészüljön a másikra. Nem gondolom, hogy Montenegró továbbjutása akkora meglepetés lenne, nyilván valamennyire mindenki az olaszokat taksálta előrébb. De a montenegróiak bebizonyították, hogy nagyon komoly céljaik vannak, még nekik sincsen kvótájuk. Nagyon nagy mérkőzésre számítok. Drasko Brguljannal egy nagyon jó hangulatú összecsapás lesz biztosan. A viccet félretéve, biztos ők is meg fognak tenni mindent a győzelem érdekében, Magyarországon a magyarokat megverni hatalmas dolog lenne nekik. Nekünk meg nagyon sok a veszítenivalónk."

magyar_orosz_csapat.jpg Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Märcz Tamás így élte meg a meccset:

"Az oroszok jól játszottak, elmondtam korábban is, hogy nem egy könnyű falat az orosz csapat, és éhesek voltak. Támadásban elég jól érvényesítették az akaratukat, és helyzetbe hozták azokat a játékosaikat, akiket nem szerettünk volna. Gólerősen támadtak, különösen a meccs első szakaszában. Most túl kellett lőni őket gólokban, abban biztos voltam, hogy ha ez kell, akkor meglesz. Több blokk kellett volna, esetenként túl könnyen érkeztek a kapunkra a lövések. Nem vagyok elégedetlen, a pihenőnap után éreztem, hogy nem feltétlen ez lesz a legeslegjobb mérkőzésünk. Úgy gondolom, hogy több van a csapatban ahhoz képest, amit ezúttal mutatott. A cseréket is úgy oldottuk meg, hogy nem feltétlen a legerősebb csapat volt mindig a vízben. Tudtunk egy-egy kulcsjátékost pihentetni, nem kellett négy negyeden égetni őket a vízben. Ez az elődöntőben már valószínűleg nem így lesz. 

Egy nagyon jól összerakott és motivált csapattal kell játszanunk pénteken, nem nagyon lepődtem meg, hogy Montenegró jutott tovább. Ki-ki meccset játszottak az olaszokkal, rendkívül jól védett a kapusuk, acélos csapat az övék. Sokat fejlődtek a fiatalok, Ivovic jól összeszedi őket a vízben. Megérdemelten jutottak túl az olaszokon, akiket talán mi is esélyesebbnek éreztünk. Borzasztóan nehéz mérkőzésünk lesz Montenegró ellen. Hozzá kell tennünk a most mutatott játékhoz, de hozzá is tudunk."

Ráúszás_Szabó_Zoli_Eb_2020.jpg


Szabó Zoltán mind a négy negyeddöntőt végigszakkommentálta, de a humorából és jó kedélyállapotából mit sem veszített:

"A hatfokozatú magyar motor négyesben győzött. A kötelezőt lehoztuk, a kűr még hátra van, és ez azért is jó összehasonlítás talán, mert a kűr mindig látványosabb, mint a kötelező. Lehetett érezni, hogy nem jött tűzbe-lázba a közönség, annak ellenére, hogy végig vezetve nyertünk négy góllal, mert - úgy fogalmaztam a közvetítésben, hogy - a nyílt érzelem hiányzott a csapatból. Ennek több oka lehet. Ez tényleg egy kötelező győzelem volt, aminél nem nagyon örömködi túl magát az ember. A másik, hogy biztosan munkából jönnek még a srácok, ezt a meccset nem a formakihegyezés végén játszotta a csapat. Ez mind együtt azt hozta, hogy megnéztük ezt a meccset, megkaptuk az eredményt, a fizetés megjött, várjuk a prémiumot. Ilyesmik jutnak az ember eszébe. 

Jó lenne, ha holnapután lenne már most. Ezt a csapatot megnézném még egyszer, persze nem a négy negyed után, hanem azért, hogy megtudjuk, mi az igazi arca, mert ez egy álarc volt. Rossz megközelítés, de van hiányérzet bennünk egy ilyen mérkőzés után, ahol bejutottunk az Európa-bajnokság legjobb négy csapata közé, de ez jelenti azt a pluszt is, ami még kellhet, és ami meg is lesz pénteken.

Nagy Viktorban is van még több, rajta sem volt annyi emóció, mint amennyit megszoktunk. Kivédte azt, amit kellett, néhányszor azt is, amit nem. Az, hogy kaptunk tíz gólt, annak a nagy része nem rajta múlott, hanem pontosan a blokkok hiányain, vagy rossz védekezésen, ami abból a két fokozat sebesség, és két fokozat koncentráció hiányából fakadt. 50% esélyt látok rá, hogy ő áll a kapuban az elődöntőben is, vagy igen, vagy nem
(mindketten nevetünk - a szerk.). De teljesen mindegy, mert Vogel Soma is kiváló kapus. 

Mit lehet mondani az első két negyeddöntőről? Papírforma, mire gondolhatott az ember? Montenegró simán, Spanyolország döcögve bejutott a négy közé.
(nevet - a szerk.) Méltó meccsek voltak, hatalmas küzdelemmel, óriási szívvel, azokban a meccsekben nem volt tartalék senkinél sem. Talán az élet visszaadta a spanyoloknak a két évvel ezelőtti Eb-döntőt, ötméteresekkel most ők nyertek. Montenegró pedig kihasználta Olaszországnak azt a hibáját, hogy nem voltak 100%-ig bent a medencében. A meccs elején egészen biztosan nem, amikor pedig már akartak volna, akkor minden kijött a kapufáról. Ez is a sport egy igazsága, most az olaszok ezt nem tudták megoldani."

34. LEN vízilabda Európa-bajnokság, Budapest, Duna Aréna 
negyeddöntők
Magyarország-Oroszország 14-10 (3-2, 3-3, 4-3, 4-2)
vezette: Koryznia (lengyel), Schwartz (izraeli) 
Magyarország: Nagy V. - Zalánki 2, Vámos 2, Pohl, Erdélyi 1, Varga D. 3, Mezei. Csere: Angyal 2, Manhercz 3, Hosnyánszky, Jansik Sz., Hárai 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás 
Oroszország: Statsenko - Ashaev 1, Merkulov 3, Nagaev 1, Bychkov, Lisunov, Shepelev. Csere: Suchkov, Vasilev, Dereviankin 1, Kharkov 1, Kiselev 3. Szövetségi kapitány: Sergey Evtsigneev

Olaszország-Montenegró 8-10
Szerbia-Spanyolország 6-6 - ötméteresekkel 3-4

Az Eb további programja

január 24., péntek
a 11. helyért
11.30: Törökország-Románia
a 9. helyért
13.00: Grúzia-Németország
az 5-8. helyért
14.30: Olaszország-Oroszország
16.00: Szerbia-Görögország
elődöntő
17.30: Montenegró-Magyarország (TV: M4 Sport)
19.00: Spanyolország-Horvátország (TV: M4 Sport)

Hozzászólások