Ráúszás - Az olaszok legyőzésével Európa-kupa-döntős a magyar férfi pólócsapat
Az olaszok legyőzésével Európa-kupa-döntős a magyar férfi pólócsapat
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az olaszok legyőzésével Európa-kupa-döntős a magyar férfi pólócsapat

Takács MártonTakács Márton
2019/04/06 20:03
A magyar férfi vízilabda-válogatott 12-11-re legyőzte az olasz csapatot az Európa-kupa Zágrábban zajló nyolcas döntőjének szombati elődöntőjében. Märcz Tamás együttese ezzel biztosította helyét a Világliga júniusi, belgrádi Szuperdöntőjében is, amelynek győztese elsőként szerez kvótát a tokiói olimpiára.

A pénteken Montenegrót remek játékkal legyőző magyar válogatottból szombaton Hárai Balázs és Erdélyi Balázs maradt ki, a kapuban ezúttal Vogel Soma kezdett, érdekesen keveri a lapjait Märcz Tamás. Azzal az olasz csapattal játszottak a mieink az EK-elődöntőben, amelytől a tavalyi Európa-kupán 10-5-re kikaptak Vámos Mártonék, az Európa-bajnokságon pedig szintén vereséget szenvedett velük szemben a Märcz-gárda. Zágrábban viszont nem.

Pedig az első negyedben 4-2-re is vezetett Olaszország, remekül éltek az emberelőnyeikkel Matteo Aicardiék. Az új szabályok miatt enyhébben, óvatosabban védekeztünk emberhátrányban, ezt pedig jól használták ki. Hárai hiányában Német Toni volt az egyetlen igazi centerünk, tudták ezt Guillermo Molináék is, és már az első nyolc percben kétszer is kiállítatták a Ferencváros középcsatárát. Mellette Sedlmayer Tamás, Jansik Szilárd, Varga Dénes és Angyal Dániel ment be középre, amikor kellett. A második felvonásban 6-6-nál érték be Pohl Zoltánék az ellenfelüket, de a szünetre 6-7-tel fordultunk, már az első félidőben annyi gólt kaptunk, mint Montenegrótól a teljes meccsen egy nappal korábban.

Dumi.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Francesco Di Fulvio megszerezte negyedik gólját is (4/4), majd Varga Dénes rámolt be kettőt, az óriásit küzdő Német Toni is bevágott egy kipattanót, Varga Dumi értékesített büntetőjével pedig 10-9-nél először volt nálunk az előny. A záró negyed Du Fulvio elhibázott ötméteresével indult, Varga Dumi pazar akciógóljával - már a negyedik találata volt - és hősies magyar védekezéssel folytatódott. Az utolsó perc 11-11-ről indult, hogy ne így érjen véget, arról pedig Manhercz Krisztián gondoskodott, aki egy varázslatos egyéni megmozdulással, biciklicsellel verte át ellenfelét, akciógólja pedig magyar győzelmet ért a világ egyik legerősebb válogatottja ellen.

Märcz Tamás már világbajnoki döntőbe, Világliga- és Világkupa-fináléba is elvezette csapatát, vasárnap pedig Európa-kupa-döntőt játszhat legénysége. A szombati sikerrel az is eldőlt, hogy a Világliga belgrádi Szuperdöntőjében is ott lesz a magyar válogatott. 

Férfi vízilabda Európa-kupa, nyolcas döntő, Zágráb
elődöntő 
Magyarország-Olaszország 12-11 (3-4, 3-3, 4-2, 2-2)
Gólszerzők: Varga Dénes 4, Vámos 2, Német, Sedlmayer, Kovács, Jansik Szilárd, Pohl, Manhercz, ill. Di Fulvio 4, Renzuto 2, Bodegas 2, Echenique, Aicardi, Figlioli


Hozzászólások