Ráúszás - Az FTC pólósai óriási meccset behúzva védték meg bajnoki címüket az OSC-vel szemben
Az FTC pólósai óriási meccset behúzva védték meg bajnoki címüket az OSC-vel szemben
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az FTC pólósai óriási meccset behúzva védték meg bajnoki címüket az OSC-vel szemben

Takács MártonTakács Márton
2019/05/23 10:47
Az FTC-Telekom Waterpolo 3-0-s összesítéssel lett a férfi vízilabda OB I idei bajnoka, miután a döntő harmadik, szenzációs mérkőzésén büntetőkkel legyőzte a szezonban az egyik legjobb teljesítményét nyújtó A-Híd OSC Újbudát. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából Vámos Márton és Kovács Gergő nyilatkozatával.

Néhány napja már elkezdtünk gondolkodni az idei bajnokság értékelésén, és amikor a szezon legjobb bajnoki mérkőzésének kategóriájához értünk, megálltunk. Eszünkbe jutott több meccs, első helyen a május 1-jén rendezett OSC-Szolnok parti állt. Eddig. Mert a bajnoki döntő harmadik felvonásával talán az év mérkőzését kaptuk az arcunkba. Hatodszorra csapott össze egymással ebben az évadban a Ferencváros és az OSC, egyszer nyertek az újbudaiak, a Komjádiban tréfálták meg OB I-es randevújukon az FTC-t, a Fradi nyerte a többit találkozót, a középszakasz utolsó fordulójában és a finálé második mérkőzésén egyaránt rendkívül meggyőző játékkal. A XI. kerületiek viszont egyik alkalommal sem játszottak annyira összeszedetten, olyan erős csapat benyomását keltve, mint szerdán. Még akkor sem, amikor győztesen hagyták el a Komjádit egy sima bajnokin. Ahol ezúttal csurig megtelt nézőtér várta a két csapatot, arra azért nem volt szükség, hogy "üljenek a fiúk ölébe a lányok, ha másképp már nem férnek el!", a Tankcsapda frontembere, Lukács László például az olimpiai bajnok és vb-aranyérmes Varga Dániel társaságában érkezett a döntőre. 

Olyan jól és fegyelmezetten tartották magukat a vendégek, hogy a címvédő - az ujjtörést szenvedő Slobodan Nikicet továbbra is nélkülöző - Ferencváros csak a negyedik negyed elején vezetett először. Az OSC több alkalommal meg tudott lépni, 1-3-nál, 2-4-nél, 3-5-nél, 4-6-nál is kettő volt közte, de a Fradi a kezdeti passzivitás után olyan nyomás alatt tartotta végig Branislav Mitrovic kapuját, hogy érezni lehetett, ha jön a fordulópont, nehezen lehet majd megállítani Varga Zsolt csapatát. Az első negyedben még óvatos volt mindkét fél, biztosra mentek a játékosok, nagyon figyeltek a védekezésre itt is, ott is. Varga Dénestől már ekkor láthattunk extra megoldásokat, utolsó másodpercekben előtt, elcsavart labdákat, szokásos, csak rá jellemző technikával, és ütemtelenül kapura helyezett lövésekkel, rajta kívül Aaron Younger is nagyon aktív volt a mezőnyben. 

FTC_OSC.jpg Fotó: MTI/Illyés Tibor

A túloldalon Hárai Balázs rendkívül erőteljes volt centerben, szállította az emberelőnyöket, Manhercz Krisztián is megérkezett a döntőre, az OSC egyik legjobbja első góljait szerezte az egész fináléban, az emberelőnyöket is jobban használták ki az újbudaiak, mint korábban, az FTC játékosai viszont néha nem voltak elég bátrak. A Fradi pólósai többször is a kapufát találták el, és úgy tűnt, a zöld-fehérek ezúttal nem tudnak annyi váratlant húzni, amivel meglephetik ellenfelüket. Az OSC igen. Sava Randjelovicot például láthattuk centerezni és ott emberelőnyt kiharcolni. Vogel Soma és Branislav Mitrovic is jól védett, alaposan megtámasztották hátulról övéiket, aztán csak eljött az a bizonyos momentum, ami a Fradi fordításához kellett.

Előbb a nem éppen élete legjobb idényét produkáló, de ezúttal remeklő Vámos Márton lőtt két szép gólt, az elsőnél a labdával könnyedén és zavartalanul felúszó - sőt, sikló - Varga Dénes teremtett helyzetet, illetve Mezei Tamás helyet csapattársának, amit Vámos köszönt szépen, aztán amikor egy emberhátránynál pont kiegészült az OSC, a hazaiak 5-öse bevágta a labdát a kapuba. Ezzel lett 6-6, és most jött a lényeg, stílszerűen egy fantasztikus záró negyeddel. A nagyszerű évadot teljesítő Sedlmayer Tamás egy az egyben állt emberelőnyben Branislav Mitroviccsal, de a szerb kapusóriás védeni tudott. Az ellentámadásból Vámos szorításában Hárai tette kapura a labdát, de Vogel védett, az ismétlésben pedig Vámos és Jaksic együttes erővel akadályozta meg a legjobb magyar centert, majd a megúszó Varga Dénes Vogel touchdown-passzából megszerezte harmadik találatát, ekkor, 7-6-nál vezetett először a Fradi. A hangulat a tetőfokára hágott a telt házas Komjádiban, az utolsó játékrész elején magához ragadhatta a kezdeményezést az FTC. 

Az extra évet teljesítő Drasko Brguljan azonban egy szép átlövéssel - Jaksic blokkja mellett - kiegyenlített, hogy aztán Varga Dumi éppen a montenegróiról találjon be ismét látványosan, de itt még nem volt vége, bő egy perccel a rendes játékidő letelte előtt Hárai csavart (!) egy szédületes gólt akcióból, Jaksicról. Varga Dumi még kapura ejtett a túloldalon szabaddobásból, de öt méteren belülről, így jöhettek az ötméteresek.  

Ahol érdekes módon a jó lövők közül a Fradinál nem lőtt Stefan Mitrovic, az OSC-nél pedig az egész meccsen kapura sem lövő Erdélyi Balázs, Sava Randjelovic és Drasko Brguljan sem. Viszont Burián Gergő igen, aki talán vizes is alig lett korábban, ő a kapufát találta el, Salamon Ferenc próbálkozását védte Vogel, a Fradiból viszont senki sem hibázott, Varga, Vámos, Younger és - ahogy az európai Szuperkupa-döntőn, úgy ezúttal is ő volt az utolsó lövő - Kállay Márk is eredményes tudott lenni, így a Ferencváros 4-1 arányban nyerte a büntetőpárbajt, 3-0-s összesítéssel pedig a döntőt. 23. alkalommal lett magyar bajnok az FTC.


A Ferencvárosból a klasszisteljesítményt nyújtó Vámos Mártont kérdeztük a mérkőzés után:

"A Dumi gólját mondanám fordulópontnak, mert azzal vettük át a vezetést a legutolsó negyedben, és utána kellett egy olyan gólt lőniük, ami addig nem volt benne a meccsben. Azzal a találattal talán egy kis lélektani előnyre tettünk szert, és sikerült végül ötméteresekkel nyerni, nagyon örülök neki! Kőkemény meccseket játszottunk a szezonban, akár ugyanitt az Olympiakosz ellen az európai Szuperkupa-döntőben, a bajnokságban is volt több hasonló. A mostani egy brutális, kemény meccs volt, mind a két csapat elfáradt, mi jöttünk ki jól belőle."

Az OSC-ből Kovács Gergőt kértük értékelésre:

"Sokkal nyugodtabbak voltunk, mint az előző mérkőzéseken, az előző két meccsben benne volt esetleg, hogy annyira akartuk a győzelmet, hogy a mi kapkodásunkból lett talán a Fradi nagyobb különbségű győzelme. Eljön majd a mi időnk is, egyre rutinosabbak leszünk, mi még ebben az összeállításban nem voltunk döntőben, mert elrontottuk az Euro-kupát. Ez egy új tapasztalat volt a csapat számára, jövőre már úgy megyünk neki a szezonnak, hogy ennyivel többet tudunk. Varga Dénes öt gólt lőtt, Vámos Marci négyet a büntetőkkel együtt, azon múlt, hogy a kulcsembereiket nem sikerült eléggé semlegesítenünk, ebből is tanulunk. 8-8 lett, majd ötméteresekkel kaptunk ki, ez belefér, nem olyan volt, mint az előző mérkőzések."

Vogel Soma, Kállay Márk és Gór-Nagy Miklós hosszabb nyilatkozatát az alábbi cikkben közöltük:

"Így bajnokságot nyerni nagyon nagy dolog" - FTC-s pólós örömszavak az aranyérem után | Hosszabbítás

A bajnoki szezon megkoronázásaként az évad egyik legjobb mérkőzésével ért véget férfi vízilabda OB I döntője, Ferencváros a büntetőpárbajt megnyerve, 3-0-s összesítéssel diadalmaskodott a remek teljesítményt nyújtó OSC ellen és megvédte címét. Örömszavak az aranyérmes FTC-ből: jön Vogel Soma, Kállay Márk és Gór-Nagy Miklós nyilatkozata.


E.ON férfi vízilabda-bajnokság, rájátszás, döntő, 3. mérkőzés
FTC-Telekom - A-Híd-OSC-Újbuda 8-8 (1-2, 3-3, 2-1, 2-2) - ötméteresekkel 4-1
Komjádi-uszoda, vezette: Marjay Zs., Kun Gy.  
FTC: Vogel - Vámos 3, Mezei, Jaksic, Younger, Varga D. 4, S. Mitrovic 1. Csere: Sedlmayer, Kállay, Pohl, Német, Jansik Sz., Gór-Nagy. Vezetőedző: Varga Zsolt  
OSC: B. Mitrovic - Brguljan 2, Manhercz 2, Randjelovic, Kovács G. 1, Ukropina 1, Hárai 2. Csere: Salamon, Seman, Tóth M., Erdélyi, Bundschuh, Burián. Vezetőedző: Vad Lajos
az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3-0, az FTC javára

FTC_bajnokcsapat.jpg Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hozzászólások