Ráúszás - Az FTC pólósai alaposan visszavágtak az OSC-nek, így az élről kezdhetik a bajnoki rájátszást
Az FTC pólósai alaposan visszavágtak az OSC-nek, így az élről kezdhetik a bajnoki rájátszást
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az FTC pólósai alaposan visszavágtak az OSC-nek, így az élről kezdhetik a bajnoki rájátszást

Takács MártonTakács Márton
2019/04/28 09:17
A Ferencváros nyerte meg a férfi vízilabda OB I középszakaszát, miután az utolsó forduló csúcsrangadóján a címvédő 13-8-ra győzött az eddigi listavezető OSC otthonában. Helyszíni tudósításunk a Nyéki Imre uszodából Salamon Ferenc és Jansik Szilárd nyilatkozatával.

Február végén 8-3-ra vezetett az OSC az Euro-kupa elődöntőjének visszavágóján a montenegrói Jadran Herceg Novi ellen, ki volt kövezve az útja a fináléig, mégis kettős vereséggel búcsúzott a második legrangosabb nemzetközi kupasorozattól, mert 13-12-re nyertek végül a vendégek, akik kettős győzelemmel jutottak a döntőbe. Az OSC 10 gólt (!) kapott a második félidőben úgy, hogy az első két negyedben mindössze hármat, csapatként mondtak csődöt az újbudaiak. Valami hasonlót láthattunk szombaton is az FTC elleni bajnoki rangadón, amelyen a zöld-fehéreknek három góllal kellett nyerniük ahhoz, hogy megelőzzék az újbudaiakat, mivel egy hónapja Vad Lajos együttese 9-7-re diadalmaskodott a címvédő otthonában. Ez a két felidézett meccs jól mutatja, milyen hullámzó teljesítményre képesek a XI. kerületiek akár egy mérkőzésen belül is.

Az OSC-FTC parti második negyedének második feléig nem volt nagy gond a hazaiaknál, 5-3-ra is vezettek, miután 2-3-ról produkáltak egy 3-0-s sorozatot. Nikola Jaksic és Varga Dénes viszont annyira belelendültek, hogy az ő vezérletükkel ezúttal a Ferencváros mutatott be egy 4-0-s szériát, és a záró negyedet már ők kezdték előnyből, bár akkor még csak kettő volt közte (6-8). A zöld-fehérek játékban is jobbak voltak az OSC-nél, hatásosabban védekeztek náluk, és támadásban is sokkal kreatívabbak voltak. Varga Dumi a harmadik nyolc perchez hasonlóan a záró felvonás elején is lőtt egy gólt, most csavart egy hatalmasat, ismét toltak egy 4-0-t a vendégek. Ekkor már öt volt közte, Vámos Mártonék abszolút uralták a meccs második felét, és végül rendkívül magabiztos, 13-8-as sikert arattak és lehajrázták az OSC-t. 

A rájátszást a Ferencváros kezdheti meg az élről, Vogel Somáék a Szolnokon vereséget szenvedő Egerrel elődöntőznek, a másik ágon az OSC a Szolnokkal küzd meg a fináléért, mindkét párosításban 6-0-s FTC-, illetve OSC-előnyről indul a párharc. Az együttesek a rájátszás első körébe magukkal viszik az alap- vagy a középszakaszban egymás ellen elért eredményeiket. Ezekkel együtt tartanak a párharcok az egyik fél hetedik pontjáig. Döntetlennel nem érhet véget mérkőzés, ha szükséges, büntetők következnek, és a győztes minden esetben három pontot szerez.

Az OSC-ből a két gyönyörű gólt szerző Salamon Ferencet kérdeztük, mi történt csapatával a második félidőben:

"Elkezdtünk jobban kapkodni, mint a Fradi, azt éreztem rajtuk, hogy minden mindegy alapon jönnek előre egy darabig, majd egy idő után már ők is megfontoltabban lettek. Ott belehibáztunk, idegesek lettünk, nem ültek a támadásaink, védekezésben elkövettünk sajnos két-három olyan hibát, amelyeket nem szoktunk, nem figyeltünk egymásra, nem segítettünk a másiknak, vagy szimplán csak elnéztük a szituációkat, és nem váltottunk, ebből kaptunk két vagy három gyors gólt. Nem volt ránk jellemző eddig a szezonban ez a kapkodás, ez a meccs még idejében jött, jövő héten már az elődöntő következik. Azt a bizonyos Jadran-meccset leszámítva mindig a második félidőt tudtuk koncentráltabban lehozni, ez most nem jött össze. Próbálunk a jól bevált úthoz visszatérni. Nem lesz könnyű a Szolnok elleni meccs jövő héten, de itthon játszunk, és az a célunk, hogy bekerüljünk a döntőbe." 

A Ferencvárosból Jansik Szilárd nyilatkozott nekünk:

"Tavaly mi tudtunk mindig rápihenni egy-egy mérkőzésre, amíg a Szolnok BL-meccseket játszott, most mi voltunk inkább meccsben az OSC-hez képest. Az utóbbi két mérkőzésünkön tudtuk rendezni elsősorban a védekezésünket, és szerencsére ez működik. Ha pedig az megy, akkor előbb-utóbb a támadás is menni fog. Boldog vagyok, hogy így sikerült, fel tudtuk őrölni őket. Ha bejutunk, pályaelőnyről kezdhetjük majd a döntőt. Tavaly is nagyon sokat jelentett, hogy a finálé ötödik meccsét hazai pályán játszottuk. Bízom benne, hogy jó lesz nekünk, hogy meccsben vagyunk! A mai meccs második félidejében kijött, hogy fizikálisan nagyon jó állapotban vagyunk, kiharcoltuk az első helyet."

E.ON Férfi vízilabda-bajnokság, középszakasz, felsőház (1-8. helyért), 8. forduló 
A-Híd-OSC-Újbuda – FTC-Telekom 8-13 (1-2, 4-2, 1-4, 2-5) 
Gólszerzők: Manhercz 2, Salamon 2, Randjelovic, Seman, Ubovic, Burián, ill. Jaksic 4, Varga D. 3, Vámos 2, Younger 2, Jansik Sz., S. Mitrovic

A felsőház végeredménye: 1. FTC 63, 2. OSC 63, 3. Szolnok 46, 4. Eger 44, 5. Miskolc 38, 6. Honvéd 27, 6. BVSC 25, 8. Debrecen 24

rájátszás
Az 1-4. helyért 

FTC-Telekom – ZF-Eger
az egyik fél 7. pontjáig tartó párharc állása: 6-0 
A-Híd-OSC-Újbuda – Szolnoki Dózsa 
az egyik fél 7. pontjáig tartó párharc állása: 6-0 

Hozzászólások