Ráúszás - Az FTC pólócsapata az évtized egyik legjobb kupadöntőjét nyerte meg - vagy az OSC bukta el?
Az FTC pólócsapata az évtized egyik legjobb kupadöntőjét nyerte meg - vagy az OSC bukta el?
Fotó: MVLSZ

Az FTC pólócsapata az évtized egyik legjobb kupadöntőjét nyerte meg - vagy az OSC bukta el?

Takács MártonTakács Márton
2019/12/09 08:54
A BENU férfi vízilabda Magyar Kupa döntőjében a tavaly aranyérmes Ferencváros 2-5-ről fordítva nyert 8-7-re az OSC ellen, így megvédte címét. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából Vogel Soma, Nicolas Constantin-Bicari és Manhercz Krisztián nyilatkozatával.

Egy héten belül kétszer találkozik egymással a két legjobb magyar klubcsapat, az FTC és az OSC. Vasárnap a Magyar Kupa döntőjében csaptak össze, és emlékezetes mérkőzést játszottak egymással, amelyen címvédést láthattunk, vagyis a Ferencváros nyert, zsinórban a kilencedik (!) fináléját húzta be Varga Zsolt együttese. Szombaton a pedig a Bajnokok Ligájában fognak találkozni.

Az utóbbi egy hónapban elképesztő formában pólózó Fradinak olyan erős a játékoskerete, hogy azt is megengedhette magának a klub, hogy Kállay Márk és Német Toni révén két válogatott játékos is kimaradt a meccskeretből, így Kállay egy percet sem tölthetett vízben a négyes döntőn. Így a lelátóról nézhették, hogy csapatuk 2-0-s vezetést szerez, hogy aztán a Kovács Gergőt, Aleksa Ukropinát és Tóth Mártont is nélkülöző OSC 5-0-s sorozatával 5-2-re elhúzzon a címvédőtől, miután nagyszerűen védekezett és megakadályozta, hogy a zöld-fehérek a már szokásosnak mondható mérkőzés eleji dominanciájukat érvényesíteni tudják.

Erdélyi.jpg Erdélyi Balázs - Fotó: MVLSZ

Ebbe a periódusba belefért, hogy Ioannis Fountoulis büntetőjét védje a parádézó Branislav Mitrovic, hogy a túloldalon a szintén remekül taposó Vogel Soma hárítsa Andrija Prlainovic ötméteresét, és hogy az ezúttal 5/0-val záró Fountoulis kapufára vágjon egy emberelőnyt, majd egy azt követő akciót is. A göröggel ellentétben viszont remekelt a nyáron igazolt kanadai center, Nicolas Constantin-Bicari, ráadásul kezdőként. A Fradi viszont olyan helyzetbe került, amilyenben ebben az idényben még csak egyszer, a Marseille-jel az Európai Szuperkupáért vívott partin, ahol 8-4-re is vezettek a franciák, 14-11-re mégis a Ferencváros, diadalmaskodott. Nos, ezúttal is.

A meccs előtt egy órával készítettünk interjút Szabó Zoltánnal - melyet a napokban publikálunk -, a Szeged vezetőedzője, a döntő tévés szakkommentátora azt mondta, hogy az OSC-nek akkor lesz esélye legyőzni a Fradit, ha Branislav Mitrovic klasszisteljesítményt nyújt a kapuban. Nos, a mindent megnyerő szerb parádézott, a harmadik nyolc percben Varga Dénes büntetőjét is hárította, de ez már nem keresztlapos volt, erre tényleg készülhetett az újbudaiak hálóőre. Az általa vezetett újbudai védekezés továbbra is remekelt, 20 percig mindössze három gólt engedélyeztek a rengeteg zseniális ferencvárosi lövőnek. 

Innentől kezdve a Fradi is pattogósabban védekezzen, az egyik legjobb járékosuk, Nikola Jaksic pedig a gólszerzésből is kivegye a részét, egy az egyben verte meg Drasko Brguljant. Varga Dumi egyenlíthetett volna, de saját maga második ötméteresét a kapufára vágta, hogy aztán mégiscsak ő egyenlítsen, 3-0-t produkált a címvédő, 5-5-nél új mérkőzés kezdődött. Támadásban ekkor még dadogott Vámos Mártonék játéka, talán ezért is dönthetett úgy Varga Zsolt, hogy akkor a harmadik negyedben inkább centerek nélkül álljon fel a csapata, Varga Dénes így akcióból volt eredményes.

FTC_OSC.jpg Nikola Jaksic hatalmasat játszott - Fotó: MVLSZ

Drasko Brguljan feltűnően sokat hibázott, de egy gólra így is jó volt, emberelőnyös góljával 6-5-re ismét a XI. kerületiek vezettek. Jött megint Jaksic, aki ismét elképesztő akciógólt szerzett, amely a blokkról kacsázott be. Hátul aztán az addig kétgólos, de kontragyanúsan játszó, és centerben alaposan meggyötört Hárai Balázstól kapott egy pofont az arcára, Hárai pedig cserés kiállítást a játékvezetőktől öt és fél perccel a vége előtt. Majd egy megúszást követő szabaddobást Ubovic csavart be szenzációsan, a lelátóról úgy tűnt, öt méteren belülről tette, de a bíró feltette a kezét, mielőtt a szerb lőtt volna, így a gól szabályos, hiába reklamált Varga Dumi erélyesen. Erre jött válaszul Constantin-Bicari nem kevésbé látványos csavargólja a túloldalon ezen a szédületes döntőn. 

Aztán következett az egyik legvitatottabb szituáció, maga a győztes gól. Varga Dénes dudaszós átlövése, amely mintha időn túl esett volna, de az OSC stábja talán nem is ezt reklamálta, hanem azt, hogy a szabaddobást nem végezte el rendesen Sedlmayer Tamás, aki csak odapöckölte a víz felszínén a labdát csapattársának. A játékvezetők megadták, így két és fél perccel a vége előtt 8-7-re vezetett a Fradi. Sedlmayer a következő OSC-támadásnál majdnem öngólt dobott, Vogel bravúrral húzta le a kapujába tartó labdát. Az újbudaiaknak még volt esélyük, de előbb az ezúttal betliző, 8/0-s lövőstatisztikával záró Prlainovic lövését védte Vogel, Brguljan fórból, rosszkéz-szélről leadott lövése fölé pattant - miközben Manhercz kapáson szinte töküresen állt -, a montenegrói rossz döntése után már csak le kellett pörgetnie az órát Aaron Youngeréknek, ezt meg is tették, így 2-5-ről fordítva, nem jó játékkal ugyan, de megfordították a finálét és zsinórban másodszor lettek Magyar Kupa-győztesek. 

Az OSC ritkán látott egységes csapatjátékkal rukkolt elő, sosem voltak még ilyen közel az elmúlt öt évben, hogy trófeát nyerjenek, de a még több jó egyéni teljesítménnyel előrukkoló, a védekezését összerakó, döntők tömegét játszó, rutinosabb FTC meg tudta fordítani a partit még úgy is, hogy három ötméterest is elhibázott.

Dumi_MK.jpg Fotó: MTI/Czagány Balázs


Az elmúlt évtizedben ehhez hasonló, a végletekig kiélezett, színvonalas kupadöntőt láthattunk 2011-ben, amikor a Szeged 9-8-ra nyert a Honvéd ellen egy sokáig vitatott győztes góllal. 2012-ben ismételt a Szeged, amikor  szintén 9-8-ra győzött a Szolnokkal szemben, a mindent eldöntő gólt a ráadás második felében az eltiltásából éppen azon a hétvégén visszatérő Török Béla szerezte. 2013-ban azt láthattuk, hogy a szegediek Szivós Márton irányításával a fúgába döngölték a hazai medencében játszó Szolnokot, 9-5-re nyertek Kiss Csabáék. 2015-ben az Eger otthon, büntetőkkel hódította el a kupát a Szolnok ellenében. Az ezeket követő három finálé egyoldalú volt, de idén megint kaptunk egy klasszikust.

Az idei döntő egyik hőse, Vogel Soma így értékelt meccs után:

"Elég jól kezdtük a meccset, 2-0-ra elmentünk, viszont a kihagyott ziccereinkből az OSC tudott fordulni támadni, és ezért tudtak vezetni három góllal is. Összességében azt mondhatom, hogy a védekezéssel semmi probléma nem volt, a hét kapott gól az teljesen elfogadható, elöl a megszokotthoz képest gyengébben szerepeltünk, de ez nem fordul elő túl gyakran, általában tíz gól felett lövünk. Védekezésben egy idő után váltottunk, abból tudtuk vinni a lefordulásokat, illetve - ahogy az elmúlt évek is mutatták - a második félidőben tudtunk egy magasabb sebességi fokozatra kapcsolni, és az ellenfélnél jobban bírtuk a mérkőzést. Nagyon örülök, hogy így történt!"

A Fradi kanadai centerét, Nicolas Constantin-Bicarit is rövid nyilatkozatra kértük:

"Koncentráltak tudtunk maradni az utolsó pillanatokig, miközben sok helyzetet elhibáztunk, de így is meg tudtuk fordítani a meccset. A Reccóval vívott Bajnokok Ligája-mérkőzés mellett ez volt az eddigi legkeményebb találkozónk a szezonban. Ráadásul az OSC-vel jövő héten egy ehhez hasonló nehéz meccs vár ránk a BL-ben is, biztos sokat fogunk videózni a megnyert Magyar Kupa-döntő után az újabb csata előtt, hogy megfelelően felkészüljünk."

Az ezüstérmes OSC-ből Manhercz Krisztián összegzett:

"A Fradi ma a tudása alatt teljesített, és ezzel együtt ezt a meccset most mi buktuk el, ezt a Fradit nekünk most meg kellett volna tudnunk verni, azonban vétettünk olyan hibákat mind csapatként, mind egyénileg, amit a nagy kvalitású játékosok a túloldalon megbüntettek. Sajnálom, hogy elbuktuk, mert borzasztóan közel voltunk a sikerhez, ennyi volt ma bennünk. Én lennék a legboldogabb, ha két elveszített döntő azt jelentené, hogy a harmadikat megnyerjük. Levonjuk a tanulságokat, és már a jövő heti Fradi-meccsbe úgy megyünk bele, hogy megpróbálunk revánsot venni."

BENU férfi vízilabda Magyar Kupa
döntő
FTC-Telekom - A-Híd-OSC-Újbuda 8-7 (2-3, 1-2, 2-1, 3-1)
Gólszerzők: Jaksic 3, Varga Dénes 2, Pohl, Vámos, Nicolas Constantin-Bicari, ill. Manhercz 2, Hárai 2, Brguljan, Erdélyi, Ubovic

FTC_kupa.jpg Fotó: MTI/Czagány Balázs

A nőknél megszakadt az UVSE sorozata, öt megnyert Magyar Kupa után a hatodikat nem tudták behúzni Keszthelyi Ritáék, akik a végig vezető Dunaújváros ellen 0-3-ról és 6-9-ról még felálltak és kiegyenlítettek, és büntetőpárbajra mentették a meccset, de a négy legjobb, válogatott lövőjüket (Gurisatti Gréta, Garda Krisztina, Vályi Vanda, Horváth Brigitta) kipontozódás miatt elveszítő újvárosiak a második sorukkal egyetlen ötméterest sem hibáztak, miközben a címvédőnél ketten is rontottak, így Mihók Attila csapata nyerte az idei Magyar Kupát.

női vízilabda Magyar Kupa
döntő

UVSE-Hunguest Hotels - Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 9-9 (0-2, 3-4, 3-3, 3-0) - ötméteresekkel 3-4
Gólszerzők: Kisteleki H. 3, Keszthelyi 2, Faragó K. 2, Szücs, Parkes, ill. Garda 4, Gurisatti 2, Mahieu, Vályi V., Ziegler

Dunaújváros.jpg Fotó: MTI/Czagány Balázs

Hozzászólások