Ráúszás - Az elmúlt négy év legjobb teljesítményével lettek Eb-bronzérmesek női pólósaink
Az elmúlt négy év legjobb teljesítményével lettek Eb-bronzérmesek női pólósaink
Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Az elmúlt négy év legjobb teljesítményével lettek Eb-bronzérmesek női pólósaink

Takács MártonTakács Márton
2020/01/29 10:29
A magyar női vízilabda-válogatott négy év után szerzett újra érmet világversenyen. Ez a budapesti bronz nagyon kellett úgyis, hogy sajnos az olimpiai kvótáról most még lemaradt Bíró Attila csapata. Ami meg külön emeli a lányok harmadik helyének értékét, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott végig a gárda, az elődöntőben olyan közel voltak a világbajnoki ezüstérmes spanyolokhoz, amilyenre az utóbbi években alig akadt példa, a hollandok elleni utolsó meccset pedig aki látta, sokáig nem feledi. Értékelésünk.

Fú, de régen volt már az a 2016-os belgrádi Európa-bajnokság, amelyen Bíró Attila antré gyanánt az aranyéremig kormányozta Keszthelyi Ritáékat. Abból a csapatból öten voltak itt az idei budapesti kontinenstornán, tehát négy éven belül nyolc helyen cserélődött ki a keret, ami egy olimpiai ciklus alatt rengeteg. Ahogy azt sem lehetett könnyű kiböjtölni, hogy ez alatt az időszak alatt nem tudtak dobogóra állni egy világversenyen sem a mieink. A riói olimpián, a barcelonai Európa-bajnokságon és a kvangdzsui vb-n negyedik, a 2017-es budapesti világbajnokságon ötödik helyen végeztek Gangl Edináék. Ráadásul az idei utolsó keretszűkítésnél két olyan Eb-aranyérmes pólós is kimaradt, akik e sorok írójának mércéje szerint világklasszis játékosok: Antal Dóra és Szücs Gabriella.

Négy éve bravúrral nyertek Eb-aranyat női pólósaink, idén még annál is nehezebb dolguk lesz | Hosszabbítás

Az egyik legnehezebb világverseny vár a magyar női vízilabda-válogatottra a vasárnap kezdődő budapesti Európa-bajnokságon. Bíró Attila csapatának ráadásul a férfi együttesünkhöz hasonlóan nincs még olimpiai kvótája, amelyből mindössze egyet osztanak majd ki a Duna Arénában, amihez legalább a döntőbe kell jutnia Keszthelyi Ritáéknak, és a második hely is csak akkor jelent repülőjegyet Tokióra, ha a világbajnoki ezüstérmes spanyolok lennének ott az ellenfeleink.

Ilyen előzmények után nagyszerű eredmény a bronz, mert bár a spanyol csapat erősebb, mint a magyar, nem volt messze tőlük a magyar válogatott. Az ezüstérmes oroszokat pedig a csoportkörben legyőztük, és mindössze egy vereséget szenvedtek a lányok, azt is mindössze egy góllal. Vagyis minden topcsapattal szemben pariban tudtak lenni, ami jó előjel a márciusi olimpiai selejtező és Tokió előtt. Azt kimondhatjuk, hogy az összes európai csapattal, és az Egyesült Államokon kívül a többi tengerentúli és ázsiai riválissal szemben győzelmi esélyei vannak Gurisatti Grétáéknak.

Bíró Attila így összegzett a megnyert bronzérem után:

"Játékban nem voltak hiányosságok, amikor Eb-t nyertünk Belgrádban, se volt ennyire egyenletes a játékunk. Ott volt egy sima vereségünk pont a hollandoktól a csoportmeccsen, ez a csapat akár képes veretlenül is megnyerni egy ehhez hasonló világversenyt. Bízom benne, hogy ez a bronzérem akkora lökést ad majd az olimpiai selejtezőre, hogy sikerrel tudjuk venni. Mindenkivel elégedett vagyok, voltak extra teljesítmények is, nem csak most, hanem az egész tornán. Voltak picit visszafogottabbak, de a csapat pótolta az esetleges hiányokat. Bízom benne, hogy ezzel a csapategységgel, ezzel a védekezéssel, a másfél éves munka, amit elkezdtünk ezzel a fiatal csapattal - a miénk a mezőny legfiatalabb csapata - a barcelonai Eb előtt, tavasszal, márciusban, és aztán főleg a nyáron meghozza a gyümölcsét."

"Ha ez itt a vég, hát az nagyon derék" - csodálatos második félidővel lettek Eb-bronzérmesek női pólósaink | Hosszabbítás

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt Háromgólos hátrányból fordítva, 5-1-es második félidőt produkálva 10-8-ra legyőzte a magyar női vízilabda-válogatott a címvédő Hollandiát a budapesti Európa-bajnokság bronzmérkőzésén, ezzel a harmadik helyen zárta az Eb-t. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Illés Anna, Leimeter Dóra és Bíró Attila nyilatkozatával.Ezúttal nem volt kimondottan első számú kapus, legalábbis az alapján, hogy Bíró Attila bátran állította hol Gangl Edinát, hol Kasó Orsolyát a kapuba. Gangl 131, Kasó 124 percet védett, alig volt tehát különbség köztük a játékpercekben. A védési mutatókban viszont már nagyobb a differencia, 63,9%-43,5% Gangl javára. Mindkettejüknek volt nagyon jó meccse, és kevésbé emlékezetes is. 

A bekkek közül Garda Krisztina tavaly lemaradt a vb-ről, tagja lett az Universiadén aranyérmes csapatnak, majd nagy meccseket játszott a bajnokságban is a Dunaújváros tagjaként, például a kupadöntőben. Védőmunkájának ellátása mellett az Eb-re is bőven jutottak távolról eleresztett bombagóljai, összesen tíz találattal zárta a tornát. A görögök ellen pazar teljesítményt nyújtott támadásban, 5/4-es lőlapot produkált, még Gurisatti Gréta is kiemelte őt a meccs utáni nyilatkozatában.

Illés Anna neve található a megbízható szócikkben A magyar nyelv értelmező szótára 2016 utáni kiadásaiban. Ahogy szinte mindig, ezúttal is hozta kiegyensúlyozott teljesítményét védekezésben, az aktuális rivális legjobbjait őrizte, rengeteget melózott, ráadásul két kulcsmérkőzést is - az oroszok és a hollandok ellenit - az ő gólja zárt le, vagyis elöl az időzítésben is remek volt, összesen nyolc találattal zárt. Az elveszített elődöntő után sírva nyilatkozott nekünk, amit szívfacsaró volt látni, a megnyert bronzmérkőzés után viszont újra mosolyogva válaszolt a kérdéseinkre. Irigylésre méltó mentalitása van. 


A ferencvárosi Máté Zsuzsanna töltötte a legkevesebb időt a bekkek között a vízben élete első komoly világversenyén, így is ő gyűjtötte be a legtöbb kiállítást. Helytállt, még három gólt is betett a közösbe. Még sok tapasztalatot kell szereznie, hogy ilyen szinten, világversenyeken még többet tudjon hozzátenni a védekezéshez.

A csapat legfiatalabb tagja, a 19 éves Rybanska Natasa elképesztő fizikai adottságokkal rendelkezik, 190 centis magasságával és hosszú karjaival sok centert körbe tud ölelni. Ő is megtette, amiért bekerült az Eb-keretbe, elvégezte a rábízott feladatokat hátul, szerzett hét labdát, ha kellett, centerezett is, és még hét találat is fűződik a nevéhez. Még egy olyan klasszis ellenféllel szemben, mint a hollandok is, ki tudott tűnni egy góllal.

Rosszkéz oldalon Leimeter Dóra zsinórban a második világversenyén nyújtott klasszisteljesítményt. Sámli lehetett a jele az óvodában, mert látványosan jó a lábtempója. Rendkívül megfontolt, nem lövöldöz vaktában, mint sokan a posztján, hanem inkább azokban a helyzetekben lő, amikor nagy az esély a gólszerzésre. 24/15-ös lőlapot produkált a nyolc meccsen (ez 62,5%, csak Parkes célzott nála jobban a csapatból), a görögök, az oroszok és a horvátok ellen az összes kísérletét góllal zárta, a spanyolokkal szemben 4/3-mal zárt. Védekezésben ő is remekelt, hét blokk fűződött a nevéhez, ami Keszthelyi után a második legjobb eredmény. Öröm volt nézni, ahogy a szélről sorra vágta be az emberelőnyöket. Klubedzője és az M4 Sport kiváló szakkommentátora, Petrovics Mátyás szerint ő volt az Eb legjobb balkezese. Ha kínoznának, sem szállnánk vitába vele. A 2020-as évekre személyében megvan a válogatott balkezes szélsője/átlövője. És az a lehengerlő magabiztosság, könnyedség és választékosság, ahogy mosolyogva nyilatkozott a vegyes zónában 23 évesen!

Leimeter_MVLSZ.jpg Leimeter Dóra pazar Eb-t zárt - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

A hal neve Vanda. Vályi Vanda Leimeter Dórához hasonlóan remekelt a tavalyi vb-n, és jó formáját megtartotta az Eb-re is. Baromi gyorsan úszik, labdával együtt is, remek az előkészítésben, abban, hogy alájátsszon a többieknek, nyolc asszisztjával Keszthelyi Ritával holtversenyben a legtöbb gólpasszt adta, miközben képes volt 11 gólra is. Amikor Gurisatti Gréta sérülés miatt csak négy percet játszhatott a spanyolok elleni elődöntőn, ő ment át a kapásoldalra, és ott is jó volt. Az egyik legvagányabb pólós, ami szinte minden nyilatkozatában is visszaköszön.

Keszthelyi Rita sokadszorra igazolta, hogy sokoldalúbb, mint egy paralelepipedon. Megint a torna gólkirályaként zárt, zsinórban a negyedik (!) Eb-n. Ismét vezér volt, minden téren a csapat legjobbjai közé tartozott. 28 találata mellett volt nyolc-nyolc asszisztja és labdaszerzése, kilenc blokkja. 190 játékpercével magasan ő töltötte a legtöbb időt a vízben, az oroszok és a spanyolok ellen 30-30, a hollandok ellen 29 és fél percet, brutális. Amikor pedig a hollandokkal vívott bronzmeccsen piócaként tapadtak rá, és nagyon szoros emberfogással követték, akkor mintaszerűen irányított, összefogta a védekezést, szervezte a támadójátékot, és kiosztott négy blokkot is, emberhátrányban! Ha valaki kíváncsi, mitől ő a világ egyik, ha nem a legjobb női vízilabdázója, nézze meg a bronzmérkőzést, mert Keszi befűzte az oktatófilmet. Korszakos zseni.

Keszthelyi_MVLSZ_Kovács_Anikó.jpg Keszthelyi Rita (8) megint hozta zsenijét - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Gurisatti Gréta nagy formában várta az Eb-t, pazar őszt produkált a Dunaújvárosban, és röpke két év alatt a válogatott kulcsemberévé vált fáradékonyságot nélkülöző, bátor és gólgazdag játékával, azzal, hogy a medence minden pontján feltűnik, és hogy bravúrosan tud egy az egyezni, centerezni és védekezni is. A nyolc Eb-meccsből  hat, plusz négy perc nyolc másodperc jutott neki, mert az elődöntő harmadik percében ujjsérülést szenvedett. Amikor még nem tudta, milyen komoly a baj (a lövőkezének középső ujján elszakadt az oldalsó szalagja és részlegesen az ínszalagja), a harmadik negyedben visszatért a vízbe, de csak ballal tudott passzolni, majd hátul kiállításmentesen bekkelt egyet. Másnap meg kellett műteni az ujját, a fináléban csak a padról segíthette társait. A sokk után is megállt a meccs után a vegyes zónában, és ha sírva is, de türelmesen válaszolt az újságírók kérdéseire. 14 találatával így is holtversenyben a csapat negyedik legeredményesebbje lett. Ha így folytatja, világklasszis játékos, és idővel a válogatott csapatkapitánya lesz belőle. 

Élete legpazarabb szezonját produkálja, erre ujjsérülése miatt 4 perc 8 másodpercig tartott neki az elveszített Eb-elődöntő | Hosszabbítás

Úgy várta 2020-at, mint még talán semmit az életben. Minden porcikájával a tokiói olimpiára készül, de előtte még Európa-bajnok szeretett volna lenni a hazai rendezésű kontinenstornán. Sajnos nem lesz az, mert a magyar női vízilabda-válogatott kikapott a világbajnoki ezüstérmes spanyoloktól a budapesti Eb elődöntőjében.


A második legtöbb időt Keszthelyi után Szilágyi Dorottya töltötte a medencében 168 és fél percével. 15 góljával Keszthelyi mögött, Leimeterrel holtversenyben a második legeredményesebb pólósunk volt. A számok alapján rendben volt a játéka, viszont még több gólra lehetne képes. A négy kulcsmeccs közül a hollandoknak betalált kétszer, viszont a spanyolok (4/0), a görögök (2/0) és az oroszok (4/1) ellen nem tudott eredményességben sokat hozzátenni a játékhoz, inkább a gyengébb riválisokat szórta meg. Miközben rengeteget úszott, hatalmas intenzitással, valahogy úgy, ahogy Jansik Szilárd szokott a fiúknál. Stabilabb, bátrabb játékkal és jobb helyzetkihasználással még nagyobb értéke lehetne a csapatnak. Lesz is.

A két center közül Parkes Rebecca emelkedett ki inkább, 148 percet töltött a vízben, a sok kiharcolt emberelőny mellett dobott 14 gólt, és helyzeteit 66,7%-ban használta ki, amivel a legprecízebb tagja volt a válogatottnak. ahogy 11 labdaszerzése is magasan a legtöbb. A hollandok ellen klasszisteljesítményt nyújtott, az UVSE-ben és a magyar nemzeti együttesben nyújtott teljesítménye alapján talán már Európa öt legkiválóbb center közé sorolható, sőt. Gyöngyössy Anikó 97 percet játszott, nagyon sokat gyötörték a védők. A fórok szállítása mellett szerzett öt gólt, volt hét labdaszerzése és öt blokkja is. Hátul szokás szerint hasznos volt, és ahogy mindig, alázatosan küzdött.

Összességében nagyszerű Európa-bajnokságot zárt a magyar válogatott, önmagáért beszél, hogy csak egy vereséget szenvedett, az is csak egygólos volt. Az elmúlt években most voltak a legközelebb a mieink a vb-ezüstérmes spanyolokhoz nagy világversenyen. A görögök, az oroszok és a hollandok elleni meccseket megnyerték a lányok, csak a spanyoloktól kaptak ki. A bronzmérkőzésen 5-8-ről győzték le 10-8-ra a címvédő Hollandiát egy 5-0-s sorozattal, egyik legfontosabb játékosuk hiányában. Mindez nagyszerű fizikai állapotot, és óriási mentális erőt mutat részükről. Ráadásul a nyolcadik meccsükön produkálták, ami pláne csodálatos teljesítmény. Ez volt ennek az olimpiai ciklusnak az egyik, ha nem a legkatartikusabb meccse a 2016-os Eb elődöntője és fináléja, a riói olimpia büntetőkkel megnyert negyeddöntője és a barcelonai Eb olaszok ellen hozott negyeddöntője mellett. Ezek a teljesítmények és eredmények sokkal több figyelmet és megbecsülést érnek annál, mint amennyit például a magyar-spanyol elődöntő negyedháza jelentett a bántóan kongó Duna Arénában, hogy aztán két nappal később örömünnep legyen ugyanott.

A 2016-os, magyar arannyal záruló belgrádi Eb után a második legjobb világversenyét zárta a magyar csapat a Bíró-érában, és nem csak a harmadik hely, hanem a mutatott játék, a stabilitás és egységesség miatt. Előbb-utóbb ebből újabb aranyérem is születhet.

Bíró_Attila_MVLSZ_Derencsényi_István.jpg Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Hozzászólások