Ráúszás - "Minden este, lefekvés előtt vízilabdáztam fejben" - Gurisatti Gréta visszatért ujjsérülése után 
"Minden este, lefekvés előtt vízilabdáztam fejben" - Gurisatti Gréta visszatért ujjsérülése után 
Fotó: MVLSZ

"Minden este, lefekvés előtt vízilabdáztam fejben" - Gurisatti Gréta visszatért ujjsérülése után 

Takács MártonTakács Márton
2020/03/13 08:58
A januári budapesti vízilabda Európa-bajnokság magyar-spanyol elődöntőjén szenvedett ujjsérülést Gurisatti Gréta, aki a csodálatos emlékű bronzmérkőzést csak a kispadon szurkolhatta végig. Másfél hónap elteltével a héten játszott újra tétmeccset klubcsapatával, a Dunaújvárossal, ráadásul három napon belül hármat. Honlapunk a középső parti, az UVSE-vel vívott csúcsrangadó után kérdezte őt az eltelt időszakról, a címvédővel szemben elveszített derbiről és az olimpiai selejtezőről.

Január 23-án rendezték a Duna Arénában a Magyarország-Spanyolország (10-11) Európa-bajnoki elődöntőt, amelyen összesen 4 perc 8 másodpercig lehetett vízben a magyar válogatott legjobb, legfontosabb játékosainak egyike, Gurisatti Gréta, aki még a mérkőzés elején szenvedett ujjsérülést. Elszakadt az oldalsó szalagja és részlegesen az ínszalagja a jobb kezének középső ujján, a meccset követő napon meg is kellett műteni. 

Élete legpazarabb szezonját produkálja, erre ujjsérülése miatt 4 perc 8 másodpercig tartott neki az elveszített Eb-elődöntő | Hosszabbítás

Úgy várta 2020-at, mint még talán semmit az életben. Minden porcikájával a tokiói olimpiára készül, de előtte még Európa-bajnok szeretett volna lenni a hazai rendezésű kontinenstornán. Sajnos nem lesz az, mert a magyar női vízilabda-válogatott kikapott a világbajnoki ezüstérmes spanyoloktól a budapesti Eb elődöntőjében.


Bíró Attila együttese egy sokáig felejthetetlen partin nélküle harcolta ki a bronzérmet háromgólos hátrányból fordítva, 5-1-es második félidőt produkálva, 10-8-ra verve a címvédő Hollandiát - a sérült Gurisatti Gréta nélkül. Aki amint lehetett, elkezdte a szárazföldi edzéseket, kondizott, súlyt emelt, úszott, majd elkezdte a labdás edzéseket, és a teljes értékű munkát is. Kedden, másfél hónap elteltével játszott újra tétmérkőzést, amikor klubcsapata, a Dunaújváros a III. Kerületi TVE-t fogadta a bajnokságban. Mihók Attila csapata 14-5-re győzött, Gurisatti két góllal járult hozzá a sikerhez.

Szerdán a címvédő UVSE otthonában volt jelenése az újvárosiaknak, ahol szinte végig vezettek a vendégek, de a lila-sárgák egy 40 másodperccel a vége előtt emberelőnyből szerzett góllal végül 11-10-re nyertek úgy, hogy akkor mindössze másodszor voltak előnyben. A DFVE 4-ese sokat volt vízben, amíg ki nem pontozódott, rengeteget melózott a mezőnyben, centerezett, labdát szerzett, csak a gól nem jött össze neki, az utolsó perc kezdetén leadott lövését például bravúrral védte Gangl Edina. 

A címvédő UVSE nyerte a nyolc büntetőt hozó csúcsrangadót a Dunaújváros ellen | Hosszabbítás

A Magyar Kupa döntője után a női vízilabda OB I-ben is feszült mérkőzést hozott a bajnoki címvédő UVSE és a Magyar Kupa-győztes Dunaújváros csúcsrangadója, ezúttal viszont fordított eredmény született. Sokáig talán ez volt az utolsó olyan vízilabda-mérkőzés Magyarországon, amelyet nem zárt kapuk előtt rendeztek a koronavírus-járvány miatt hirdetettveszélyhelyzetben.


A meccs után először arról kérdeztük Gurisatti Grétát, hogy milyen állapotban van a januárban megsérült lövőkeze. Csapata Euroliga-negyeddöntős párharcának első felvonását kellett kihagynia a komolyabb tétmeccsek közül, március közepére már lassan teljes értékű játékosa a Dunaújvárosnak.

"Múlt héten már voltak nálunk a fehérvári fiúk, ellenük már játszottam, ott azért a sérült kezemmel még nem blokkoltam, mert ők elég nagyot lőnek. A héten már teljes értékű munkát végeztem, kedden a III. Kerület elleni bajnokin is játszottam. Úgy érzem, hogy egyre jobb állapotban van a lövőkezem, nyilván azért nem annyira jó még, mert össze kötve két ujjam, és úgy játszom. Ehhez nehéz volt hozzászokni, a labdabiztosság még nem olyan, mint máskor. Szerencse, hogy ekkora a tenyerem, így a passzoknál és a lövéseknél is egyre kevésbé tűnik fel a probléma."

Vajon hogy viselte ezt a másfél hónapot úgy, hogy sok részfeladatot egyedül, a többiektől külön kellett elvégeznie? És jó darabig még labdát sem tudott venni a lövőkezébe, maradt az unalmas úszás és kondi.

"Amíg labdázni nem tudtam, addig úsztam és kondiztam, ami nem annyira élvezetes része a vízilabdának. Teljesen más, ha egyedül úszkálsz, vagy kondizol magadban, mint a meccsszituációkra való felkészülés, a reakcióidő, az indulások. Én sem most vagyok a topformámban, de ez nem is baj, mert ha most abban lennék, akkor pont április végére, májusra nem lenne meg ez. Próbálom magam visszaépíteni, mert azért másfél hónapja nem játszottam. Bár minden este, lefekvés előtt vízilabdáztam fejben."

Gurisatti-Gréta-uvse-dunaújváros-vízilabda-min.jpgJól látszik, hogy Gurisatti Gréta két ujja össze van kötve - Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Sokáig a Dunaújváros felé billent a mérleg nyelve az OB I szerdai csúcsrangadóján, az UVSE mindössze két alkalommal vezetett, 3-2-re és a legvégén, 11-10-re, a meccset az egyik legjobbját, csapatkapitányát, Szücs Gabriellát nélkülöző UVSE nyerte. Pedig a harmadik negyedben 7-5-re és 8-6-ra is még a kupagyőztes vezetett. Tudósításunkban azt írtuk, a döntetlen talán igazságosabb eredmény lett volna. Gurisatti ennél is továbbment.

"Az UVSE elleni meccsen megérdemeltük volna a győzelmet, pláne, hogy az elején a kulcsjátékosaink megint kint ültek. A fiatalok jó sok pluszt hoztak, nem csak gólokban, hanem védekezésben is. Volt olyan támadás, amelyet vagy négyszer védekeztünk ki. Ez nagyon dicséretes. Egyre inkább a sok kiállítás felé megy el a vízilabda, a meccs elején ráadásul olyanokra kaptunk ötméterest, vagy kiállítást, amelyeket egy nemzetközi mérkőzésen még csak ítélet sem követ. Egy idő után alkalmazkodni kell ehhez, nem véletlen, hogy az új szabályokkal kapcsolatban egyre több csapattól jön vissza negatív kritika. Remélhetőleg elsősorban a játékosoknak, aztán majd a közönségnek is érthető lesz ez a játékmenet, most még alkalmazni próbáljuk az új szabályokat, még nekünk sem teljesen egyértelmű, hogy mikor mi van. Az UVSE elleni mérkőzés viszont nem ezen múlt. Ha az utolsó két-három védekezés megvan, és egy olyan lövés elöl, ami nem kifele, hanem befele pattan, akkor nyerünk. Ennyin múlik egy meccs. Amikor már nagyon fontos lesz, akkor úgy gondolom, pont úgy fog sikerülni, ahogy kell."

Az Eb utáni szünetet követően visszatértek klubcsapataikhoz a válogatott pólósai, majd februárban elkezdték a felkészülést az eredetileg március 8-15. között kiírt trieszti olimpiai selejtezőre. Közben a hollandokat a szentesi Világliga-selejtezőn is legyőzték a mieink, Gurisatti Gréta csak a lelátóról követhette a mérkőzést. A nemzeti csapat felkészülése közben jött a hír, hogy a koronavírus veszélye miatt májusra halasztják a női olimpiai vízilabda selejtezőtornát. Az eredetileg csak áprilisban folytatódó bajnokság menetrendjét sürgősen átírták, így visszatérhettek egyesületeikhez a játékosok, és a héten ezerrel beindult az OB I. A Dunaújvárosnak több elhalasztott bajnokija van, ezen a héten például három alapszakasz-mérkőzés vár a DFVE-re. Ez a libikókázás milyen hatással van a játékosokra, és konkrétan Gurisattira?

"Valóban nem könnyű váltani, de igazából itt is, ott is ugyanazt kell csinálni, vízilabdázni. Ebből a szempontból azért nagy változás nincsen. Nyilván teljesen másokkal edzel, az edző más, a taktika, ha nem is mindenben, de sok dologban más. Pont ezért volt jó, hogy a múlt hetet nyugiban tudtuk tölteni, és helyre tudtuk hozni a taktikát. A Magyar Kupa döntőjére decemberben nyilván sokkal felkészültebben jöttünk, mint most az UVSE elleni bajnokira. Egy olyan hosszú sorozat áll előttünk, hogy velük szemben is nyerni szerettük volna, a többi mérkőzést is ugyanilyen szép játékkal kell behúznunk. A meccs előtt Mihi (Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője - a szerk.) és Józsi bá’ (Sike József másodedző - a szerk.) is mondta, hogy nem feltétlen az érdekli, hogy mi lesz a végeredmény, hanem az, hogy azt a szép játékot, amit összehoztunk akár az Euroligában is, azt tudjuk-e folytatni. Úgy gondolom, hogy abszolút tudtuk. Sajnálom, hogy nem nyertünk, mert nyerni azért mindig jobb, de így is sok pozitív jelet láttam ebben a meccsben. Ha a két jobb lövésem befelé pattan, lehetett volna más az eredmény. Akkor fog majd befele menni, amikor igenis megérdemeljük, vagy én megérdemlem."

Gurisatti-Gréta-Keszthelyi-Rita-UVSE-Dunaújváros-vízilabda-min.jpgGurisatti Gréta a világklasszis Keszthelyi Ritával szemben védekezik - Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Az olimpiai selejtező időpontja és helyszíne továbbra is képlékeny, így nehéz lehet az olimpiára koncentrálni, amelynek gondolata nyilván ott bujkál a játékosok kisagyában. Arra elég sok utalást láthattunk, hogy Gréta gondolatai között hatványozottan ott van Tokió, számos nyilatkozatában, Facebook-posztjában jelezte, hogy ezerrel készül az olimpiára. Még az egyik karácsonyfadísze is erre utalt. Ilyen előzmények után mit szól ahhoz, hogy még mindig nem lehet tudni biztosan, hol és mikor harcolhatják ki a tokiói részvételt?

"Nyilván nagyon örültem, amikor kiderült, hogy csúszik az olimpiai selejtező megrendezése. Pont bemelegítést úsztunk, amikor Birge (Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya - a szerk.) odaszólt nekem, hogy ’örülsz, mi?’ Nyilván örülök, mert a saját sorsom és a válogatott szempontjából is jobb, ha rajtam is múlik, minthogy kívülről szemléljem. Ebből a szempontból sokkal jobb érzés, mert tudom, hogy rajtam is fog múlni. Kíváncsian várjuk, hogy egyáltalán mikor lesz megrendezve az olimpiai selejtező. Abból a szempontból kicsit talán jobb helyzetben vagyunk, hogy ha nem kerül sor a kvalifikációs tornára, mi a vb-eredmény alapján indulhatunk az olimpián. Lehet, hogy valaki azért is szurkol, hogy ne rendezzék meg, mert akkor egyből kijutunk, én azért játszani is szeretnék. Bár, ha valaki azt mondaná, hogy mehetek az olimpiára, akkor nem fogom azt mondani, hogy ’jajj, ne, még játsszunk azért pár meccset érte’. Ebből a szempontból nekünk nincs izgulnivalónk, az pedig rajtunk teljesen kívülálló okokon múlik, hogyan fog alakulni. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy készüljünk, csináljuk a feladatunkat, ahogy eddig. És amikor azt mondják, hogy ’most’, akkor menjünk. Folyamatos készenléti állapotban kell lennünk, hogy amikor megmondják, hogy most kell kijutnunk az olimpiára, nekünk akkor kell megnyerni a meccseket."

Gurisatti-Gréta-MK-elődöntő-mvlsz-Czagány-Balázs-min.jpgEgyre többször láthatjuk majd akció közben Gurisatti Grétát - Fotó: Czagány Balázs/MVLSZ


Hozzászólások