Ráúszás - Az Eb bronzcsatája után a Világligában is legyőzték a hollandokat női pólósaink
Az Eb bronzcsatája után a Világligában is legyőzték a hollandokat női pólósaink
Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Az Eb bronzcsatája után a Világligában is legyőzték a hollandokat női pólósaink

Takács MártonTakács Márton
2020/02/25 18:50
A nem a legerősebb összeállításában szereplő magyar női vízilabda-válogatott 12-7-re legyőzte a holland csapatot a Világliga Szentesen rendezett mérkőzésén. 

Napra pontosan egy hónappal ezelőtt nyerte meg Bíró Attila együttese a hollandok elleni, csodálatos emlékű Európa-bajnoki bronzmérkőzést. Akkor háromgólos hátrányból fordítva, 5-1-es második félidőt produkálva 10-8-ra diadalmaskodtak Keszthelyi Ritáék úgy, hogy eggyel kevesebb játékos szerepelt nálunk, mert Gurisatti Gréta a spanyolokkal vívott elődöntőben kézsérülést szenvedett. 

"Ha ez itt a vég, hát az nagyon derék" - csodálatos második félidővel lettek Eb-bronzérmesek női pólósaink | Hosszabbítás

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt Háromgólos hátrányból fordítva, 5-1-es második félidőt produkálva 10-8-ra legyőzte a magyar női vízilabda-válogatott a címvédő Hollandiát a budapesti Európa-bajnokság bronzmérkőzésén, ezzel a harmadik helyen zárta az Eb-t. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Illés Anna, Leimeter Dóra és Bíró Attila nyilatkozatával.


Nos, a szentesi Világliga-selejtező forgatókönyve annyiban hasonlított a Duna Arénában rendezett találkozóra, hogy remekül sikerült a vége, a harmadik és a negyedik felvonás. A januári főszereplők közül Gangl Edina ezúttal pihenőt kapott, Kasó Orsolya kezdett a kapuban, a kemény szárazföldi edzéseket már végző, de a labdával még nem rendes használatának megfelelően - nem a vízben - találkozó Gurisatti Gréta, valamint Rybanska Natasa nem játszott még az Eb-keretből. Helyettük két Eb-aranyérmes klasszis, Antal Dóra és Szücs Gabriella kapott lehetőséget. 

2-0-ra és 3-1-re is vezettek a mieink, Szilágyi Dorottya a félpályáról ejtett egy gólt, amivel lezárta az első negyedet, pazarul. Sőt, 4-1 is volt ide, de a hollandok a 3-0-s sorozatukkal kiegyenlítettek. Sok volt a hiba támadásban, nem mentek az emberelőnyök sem. Magyari Alda váltotta Kasót a nagyszünetben, és bár az első három lövésből gólt kapott, utána bravúrokat mutatott be, ötméterest is védett, 57%-os hatékonysággal taposott. Gyöngyössy Anikó megmozdulásait nem csípték a játékvezetők, több kontrát is fújtak a BVSC centere ellen. Csapattársa, az Eb-n klasszisteljesítményt nyújtó Leimeter Dóra szépségdíjas góljai ezúttal elmaradtak, mindössze egyszer került lövőhelyzetbe, de az kimaradt. 

A 6-3-as harmadik negyeddel 10-7-ről várhattuk a záró nyolc percet, ahol lenullázta remek erőkből ellenfelét a magyar csapat. Keszthelyi és a nagyszerűen játszó, az öt lövésből összesen négy gólig jutó Szilágyi Dorottya révén még kétszer eredményesek voltak a lányok, akik így egy 4-0-s sorozattal zárták le a partit, és magabiztosan, 12-7-re nyerték meg a mérkőzést. A közelgő márciusi olimpiai selejtező előtt jól jött ez az önbizalomnövelő siker Európa egyik legjobb gárdája ellen úgy, hogy bőven maradt tartalék a magyar válogatottban úgy személyi összetételében, mint játékban.

magyar_holland_MVLSZ.jpg A magyar kispad öröme - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Női vízilabda Világliga, európai-selejtező
Magyarország-Hollandia 12-7 (3-1, 1-3, 6-3, 2-0)
Szentes, vezette: Goncharenko (ukrán), Dreval (orosz)
Magyarország: Kasó – Antal, Máté, Parkes 1, Keszthelyi 2, Vályi V. 1, Garda 2. Csere: Szilágyi 4, Szücs 1, Illés 1, Leimeter, Gyöngyössy, Magyari (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Hollandia: Willemsz - Megens, van der Sloot 1, Wolves, Stomphorts, Keuning 4, Koolhaas. Csere: Joustra, Rogge, Sevenich, Koopman 1, Sleeking 1. Szövetségi kapitány: Arno Havenga


Hozzászólások