Ráúszás - Az ausztrál expressz is átrobogott a magyar női pólósokon, hatodik hely lett a vége a Világligán
Az ausztrál expressz is átrobogott a magyar női pólósokon, hatodik hely lett a vége a Világligán
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az ausztrál expressz is átrobogott a magyar női pólósokon, hatodik hely lett a vége a Világligán

Takács MártonTakács Márton
2019/06/09 20:55
A hatodik helyen végzett a magyar női vízilabda-válogatott a Duna Arénában zajló Világliga nyolccsapatos Szuperdöntőjében, Bíró Attila csapata a vasárnapi helyosztón 12-7-es vereséget szenvedett Ausztráliától. Helyszíni tudósításunk Vályi Vanda és a szövetségi kapitány, Bíró Attila nyilatkozatával.

Utolsó, hatodik napjához érkezett a női vízilabda Világliga budapesti Szuperdöntője, a magyar válogatottnak két győzelem mellett három vereség volt eddig a mérlege, sajnos vasárnap sem sikerült ezen javítani, így a mieink a hatodik helyen zárták a hazai rendezésű tornát. 

Ezúttal jól kezdte pedig a mérkőzést a kapuban Kasó Orsolyát felvonultató, és bántóan kevés néző előtt szereplő magyar csapat, a második negyed elején még 4-2-re vezetett is, a félidőben 5-5 volt az eredmény. Nem volt tehát olyan sok a kapott gólok száma, olyan sok emberhátrányt sem kapott a válogatott. A harmadik nyolc percben viszont megint összedőlt minden, amit addig sikerült felépíteni, megint túl sok könnyű gólt dobhatott az aktuális ellenfél, hazai oldalon pedig kimaradt az emberelőnyök többsége. Egy 5-0-s rohammal az ausszik 9-5-re elhúztak, az egész tornán rengeteget a vízben töltő Keszthelyi Rita kihagyta a Rebecca Parkes hiányában remekül centerező Gurisatti Gréta által kiharcolt büntetőt, és talán a kapufát is többször találták el Szücs Gabrielláék, mint ahány gólt lőttek. A záró felvonásban is volt egy 3-0-s ausztrál menet, alaposan kinyílt az olló, szerencséje sem volt Bíró Attila csapatának, így nem lehetett más a vége, mint vereség, ami a hatodik helyet jelentette a mieink számára. 

A dunaújvárosi Vályi Vanda értékelte nekünk a mérkőzést és a tornát:

"A táblára nézek, és megint 12 gól van ott, kicsit elszomorító. Megint ugyanúgy voltak blokkok, de ugyanúgy megtalálták azokat a sávokat - ha nem is lefordulásból és nem hátrányból, hanem a 6 a 6 elleni védekezésben - amiket el tudtak lőni. Úgy tudtak lekontrázni minket egy-két butaságból, hogy akkor az tiszta lövőhelyzet volt, és akkor kontra, majd egy az egyben, vagy egy a nullába jöttek. 5-5-tel fordultunk, még kaptunk hetet, mi viszont gólképtelenek voltunk a második félidőben, be kell vallani. Nem voltunk határozottak, velem az élen. Ez egy nagyon jó torna volt egy olyan fiatal játékosnak, mint amilyen én is vagyok, itthon játszhattunk ilyen szintű mérkőzéseket. Nagyon jó tanulópénz, de nincs sok időnk mindig ezeket gyűjteni. A világbajnokságra össze kell szednünk magunkat, akkor már a spanyol és a görög csapat is csatlakozik a mezőnyhöz, nem lesz egy könnyű menet, de mindenképpen bizakodóak vagyunk, van még három hetünk. Bár ez egy csapatjáték, de mindenkinek egyénileg kell fejben helyretennie a hibákat. Csapatként pedig sokkal jobban kell éreznünk egymást, mindenkinek tudnia kell, hogy mi a dolga. Javulnunk kell helyzetfelismerésben, sokkal jobban össze kell érnünk."

A kapitányt, Bíró Attilát is bővebb értékelésre kértük:

"A félidőig abszolút domináltunk, és mi irányítottuk a mérkőzést, vezettünk 5-4-re, és adtunk még így is egy-két gólt ajándékba nekik, amit el kell kerülni egy ilyen szintű mérkőzésen, mert azonnal büntetnek. A harmadik negyedben pedig kihagytunk két-három helyzetet, ők viszont lőttek három gólt és gyakorlatilag ez megtörte a csapatot. Nem konkrétan a kihagyott ötméteres, hanem általában az emberfórok kihasználása, vagy akár a hat a hat elleni támadások, olyan helyzeteink voltak, amiket máskor nagy átlagban belőttünk, még ezen a héten is. Nem voltak olyan élesek a játékosok, úgyhogy ma a támadójátékban is gyengék voltunk, a második félidőre elfogytunk picit fizikálisan és fejben is. Általánosságban ez egy közepes teljesítmény volt tőlünk a héten, nyilván én is többre számítottam. Azt tudtam, hogy a két hét felkészülési idő nem sok, de ezzel nem lehet takarózni, mert a többi csapatnak sem volt sokkal több ideje. Kipróbáltam pár olyan játékost, aki kevesebbet játszott még a válogatottban, ebben a 15 fős keretben voltak olyan fiatalok, akik bekerültek, hogy szokják a légkört, és tapasztalatot szerezzenek. Nyilvánvalóan okosabb lettem a világbajnoki csapattal kapcsolatban, de még sok munka kell. Ez meg is lesz, megvan a terv, megvan a program, sokat fogunk még javulni."

A címvédő amerikai válogatott nyerte a tornát, a legutóbbi két olimpia és világbajnokság győztese a vasárnapi fináléban 10-9-re győzte le az olaszokat. Sikerével az amerikai válogatott elsőként harcolta ki a jövő évi tokiói olimpián való szereplést. A következő kvótát júliusban, a kvangdzsui világbajnokságon lehet begyűjteni, ott is egy indulási jog vár gazdára. Az amerikai válogatott az eddig megrendezett 16 Világliga-döntőből tizenhármon diadalmaskodott. A mostani finálé legjobbja a négygólos Makenzie Fischer volt.

A torna legértékesebb játékosának az amerikai Maddie Musselmant, legjobb kapusának a Dunaújvárosban védő holland Laura Aartsot választották. A gólkirálynői címen a holland Maud Megens és Keszthelyi Rita osztozkodott.

Női vízilabda Világliga Szuperdöntő, Budapest, Duna Aréna
az 5. helyért 

Magyarország-Ausztrália 7-12 (3-2, 2-3, 0-3, 2-4)
vezette: Deslieres (kanadai), Dreval (orosz) 
Magyarország: Kasó - Szilágyi, Szücs, Illés 1, Keszthelyi 3, Vályi, Gyöngyössy. Csere: Rybanska, Gurisatti 1, Horváth B., Csabai 2, Garda, Gangl (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila 
Ausztrália: Hedges - Gofers 2, Buckling 1, Halligan 2, Webster 2, Arancini, Armit. Csere: Bishop 2, Knox, Ridge 2, Mihailovic, Steere 1. Szövetségi kapitány: Predrag Mihailovic

További eredmények
a 7. helyért
Kína-Kanada 10-13
a 3. helyért
Hollandia-Oroszország 7-10
döntő
Egyesült Államok-Olaszország 10-9

Hozzászólások