Ráúszás - Adminisztratív úton fejezné be a mostani szezont a pólós szakértő, a Szeged vezetőedzője 
Adminisztratív úton fejezné be a mostani szezont a pólós szakértő, a Szeged vezetőedzője 
Fotó: Szeged Férfi Vízilabdacsapat/Facebook

Adminisztratív úton fejezné be a mostani szezont a pólós szakértő, a Szeged vezetőedzője 

Takács MártonTakács Márton
2020/04/02 17:53
A hétvégén jövünk sorozatunk legújabb darabjával, amelyben ezúttal három vízilabdaedző, Dabrowski Norbert, Petrovics Mátyás és Szabó Zoltán mesél majd arról, hogy a koronavírus-járvány miatti leállást hogyan vészelik át szakemberként és a magánéletben egyaránt. Viszont a Szeged mestere, a sportág egyik legelismertebb szakértője, Szabó Zoli olyan ötleteket vázolt fel a szezon befejezésével kapcsolatban, amelyek egy önálló cikket is megérnek. Íme.
"Épp a kenyérsütés utolsó fázisában vagyok, ez most egy fontos tevékenység lett. Varga Danira utalva, ahogy a fotón is látható, az alföldi kenyér is van olyan jó, mint az óbudai."

- kezdte mondandóját a rá jellemző vidámsággal Szabó Zoltán, amikor felhívtuk telefonon szegedi otthonában. Mire végeztünk az interjúval, el is készült az alábbi remekmű:

Szabó_Zoli_kenyérsütés-min.jpg A szegedi szakértő által sütött kenyér - Fotó: Szabó Zoltán

Mint ismeretes, március 13-án éjfélkor megállt az élet a hazai vízilabdában. A koronavírus terjedése miatt a Magyar Vízilabda-szövetség a versenyrendszerébe tartozó összes sportrendezvényt elhalasztotta. Majd sorra jöttek a különböző klubok közleményei az edzések leállításáról, az uszodák bezárásáról. Bizonytalan ideig nem lesznek pólómeccsek Magyarországon, semmilyen szinten. Addig is igyekszünk megszólaltatni minél több játékost és edzőt a kialakult helyzetről. Sorozatunk első részében nyilatkozott nekünk a játékosok közül Bisztritsányi Dávid, Decker Ádám és Manhercz Krisztián, míg a második etapban Szücs Gabriella, Gurisatti Gréta és Leimeter Dóra is a kialakult helyzettel kapcsolatban. A hétvégére tervezett cikkünkben az Eger vezetőedzője, Dabrowski Norbert, a BVSC női csapatának mestere, Petrovics Mátyás, valamint a Szeged trénere, Szabó Zoltán mondják majd el véleményüket a témában.

"Van még öt perced?" - kérdeztük Zolit, miután már vagy negyedórája beszélgettünk. Mire nevetve érkezett a válasz tőle, hogy "persze, úgyis két órát szoktunk beszélni". Jelentjük, 22 percnél megálltunk, így a kecske is jóllakott és a káposzta is megmaradt, és akkor a fent látható gyönyörű kenyérről még nem is beszéltünk. 

Három hete nem játszott már senki vízilabda-mérkőzést ebben az országban. A szakmai kihagyás mellett áprilisra a legtöbb klubnál már a gazdasági gondokkal is szembe kell nézni az egész világon. Erre hívta fel a figyelmet az első vezetőedzői idényét taposó Szabó Zoltán is. 

"A zseb kérdése is előjön már. Ezt mostantól fogjuk majd érzékelni, márciusban talán ebből a szempontból még nem volt gond. A jelen gazdasági helyzet minden csapatot elér az összes sportágban, világszerte. És rendben van, hogy a Barcelona meg a Juventus játékosai is lemondanak a fizetésük nagy részéről, de a 10 millió euróból én is simán lemondanék hétről, ha a maradék hármat megkapom. Fel is hívom Molnár Papeszt, hogy oké, elfogadom, elég lesz bőven az a három millió euró. A bizonytalansági faktor egyre nagyobb szerepet fog játszani a történetben. A helyzet nem előnyös a mi csapatunk szempontjából, de még nem érezzük."

"Nem a futottak még kategóriába, hanem a futottak méghez bemelegíteni igyekvőkhöz tartozom" | Hosszabbítás

Az Újpest legendás vízilabdacsapatával játékosként az 1990-es években mindent megnyerő, többek között BEK-győztes Szabó Zoltánnal kilenc évvel készítettünk legutóbb nagyinterjút. Tíz esztendeje szakkommentátorkodik, itt, a Hosszabbításon a riói olimpiát és a 2017-es budapesti vb-t értékelte kérésünkre. Hallhattuk a SportKlubon, az Eurosporton és a Sport TV-n is szakérteni, véleményét gyakran olvashatjuk a Nemzeti Sportban, évek óta az M4Sport szakkommentátora.


Ahogy azt megszokhattuk, Szabó Zoli markáns véleményt fogalmazott meg arról is, hogy szerinte hogyan lenne érdemes lejátszani a pólós szezon, a félbeszakadt hazai OB I még le nem játszott mérkőzéseit. 

"A keretek szempontjából objektív dolog, hogy a játékosok nagyobb részének május 30-ig szól a szerződése a jelenlegi klubjánál, vannak olyanok, akiknek június 30-ig. Mindenki úgy számolt, amikor ezeket megkötötte, hogy júniusra vége lesz a szezonnak, lejátsszák az összes meccset. Nos, május elején mindenképpen el kellene kezdeni a mérkőzések megrendezését, hogy a helyosztókra is sor kerülhessen. Ez abban az esetben nem működne, ha júniusban és júliusban is még játszani kellene az idei bajnokságban. Ez nem lehetséges, hiszen rengeteg játékos már másik csapathoz írt alá a következő évadra. Gazdaságilag sem reális, hogy 13 hónapot fizessenek a játékosoknak.”

Ebben a sportágban nélkülözhetetlen a víz, és a felkészüléshez nem elég az otthoni kád, vagy a zuhanyzó, medence kell, vízzel feltöltve. A visszaállás már csak azért is nagyon nehéz lesz, mert az elmúlt három hétben vizes edzést nagyon kevesen tapasztalhattak meg, mindenki a saját otthonában készül a szárazföldi gyakorlatokkal. Azokból nem lehet olyan állapotba kerülni, hogy rögtön jöhessenek a meccsek, a Szeged vezetőedzője ezt fejtette ki következő megszólalásában. 

Szabó-Zoltán-Szeged-vízilabdaedző-min.jpg Szabó Zoltán tartja a hátát a csapatáért és a sportág hazai megítéléséért - Fotó: Szeged Férfi Vízilabdacsapat/Facebook

"Szakmai szempontból pedig ahhoz, hogy méltó állapotban legyenek a pólósok a mérkőzések lejátszásához, minimum másfél hónapot kellene készülniük a vízben. Három hétre lenne szükség eleve az alapképességek, a koordinációs mozgások visszaállításához. Már kimaradt három hét, ha ezek után hirtelen kapnának újra nagy terhelést a játékosok, az sérülésveszélyes lenne. Vége lenne mindennek. A felvezető szakasz hat hét a vízben, ennyi idő kell ahhoz, hogy meccseket is játszhassanak. A kérdés, hogy mikor lehet ezt elkezdeni? A focisták előnyben vannak, mert el tudják végezni a munkájuk nagy részét kisebb csoportokban is, de a vízilabdázók medence nélkül nem. Ezek miatt rendkívül pesszimista vagyok azt illetően, hogy a jelenlegi bajnokságot június 30-ig be lehetne fejezni."

És akkor jön a lényeg, a megoldási javaslat Szabó Zoli olvasatában. Radikális ötlet, de könnyen lehet, hogy több mint négy hét múlva, a Magyar Vízilabda-szövetség május 11-i, következő elnökségi ülése is hasonló határozatot hoz majd a folytatásról, illetve a leállásról. 

"Ha már nyári sportágról beszélünk, a jelenleg futó szezont adminisztratív úton fejezzük be inkább. Nyáron inkább már a következő idény meccseit lehetne elkezdeni. Úgyis mindig helyet keresünk a Magyar Kupának, amit most elejétől a végéig meg lehetne tartani július végétől kezdve augusztusban. A szabadban, jó időben, nyitott medencében. Az lenne a javaslatom, hogy ne ezt a bajnokságot toljuk nyárra, hanem inkább akkor kezdjük el az újat. Ennek esetleg még a LEN és a FINA tehetne keresztbe, ha esetleg a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjét, a Világligát, vagy valamilyen válogatott eseményt erre az időszakra szervezne. Így viszont őszre túl lennénk a Magyar Kupán, amelynek a négyes döntőjét decemberben szokták tartani. Ebbe a nyári sávba beférhetnének az utánpótlás korosztály olyan tornái, mint a Komjádi-kupa, a Brandi-kupa, a Halassy-kupa, a Vízvári-kupa. A bajnokság ezek után kezdődhetne úgy, hogy jó néhány mérkőzés lenne az érintett játékosok kezében és lábában."

Komoly szavak egy komoly embertől. Szabó Zoltán vicces oldalának újabb bizonyítékát pedig a hétvégi cikkünkből kaphatja meg mindenki, aki elolvassa majd.

Szabó-Zoli-Szeged-vízilabda-edző-min.jpg Szabó Zoli és csapata a nyitott szegedi uszodában - Fotó: Szeged Férfi Vízilabdacsapat/Facebook


Hozzászólások