Ráúszás - A világ egyik legjobb pólósa szerint a sportág irányítói nem emberként bánnak a játékosokkal
A világ egyik legjobb pólósa szerint a sportág irányítói nem emberként bánnak a játékosokkal
Fotó: Europress/AFP

A világ egyik legjobb pólósa szerint a sportág irányítói nem emberként bánnak a játékosokkal

Takács MártonTakács Márton
2019/08/26 19:10
Andrija Prlainovic, a nyáron Szolnokról az OSC-hez szerződő olimpiai bajnok, világbajnoki aranyérmes, Eb-győztes szerb vízilabdázó egy remek interjút adott nyáron a legnagyobb horvát hírportálnak, az index.hr-nek. Ennek angol fordítását a total-waterpolo.com készítette el, utóbbi rövid kivonatát közöljük az alábbiakban.

Még július 25-én, egy hónapja jelent meg az interjú angol nyelvű verziója, de az Andrija Prlainovic által elmondottak többsége azóta is aktuális és érvényes, ezekre koncentráltunk mi is ebben a cikkben. A világ egyik legkiválóbb vízilabdázója az elmúlt három szezont a Szolnoknál töltötte, úgy volt, hogy a Dinamo Moszkvához igazol a nyáron. Az az üzlet nem jött létre, az OSC pedig lecsapott a szerb klasszisra, aki két évre szerződött az újbudaiakhoz. Az olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok, ötszörös Európa-bajnok Prlainovic négy különböző klubbal is nyert Bajnokok Ligáját - köztük a Szolnokkal két éve -, az OSC-vel is a BL-ben indul.

Miután Szerbia megnyerte a Világliga belgrádi Szuperdöntőjét és olimpiai kvótát szerzett, Dejan Savic pihenőt adhatott több klasszisának - így Prlainovicnak is - a kvangdzsui világbajnokságon, nélkülük ötödik lett válogatottjuk, éppen a magyar nemzeti együttes mögött végeztek. 

Prlainovic_FINA_FB.jpg Fotó: FINA/Facebook

"A döntést, hogy néhány idősebb játékos nem utazik Koreába, és inkább pihenhet, Dejan Savic hozta. Néhányan már 15 éve játszanak a válogatottban. Én személy szerint az összes felkészülésen és tornán ott voltam 2005 óta. Egy nyarat sem hagytam ki, és úgy gondolom, hogy jó ötlet volt egy kis pihenőt tartani az olimpia előtti utolsó, legfontosabb évben, így Tokióba még inkább felvillanyozódva és motiváltabban utazhazunk majd jövőre, hogy megvédjük a címünket. Ez a fő oka annak, hogy a nyáron szünetet tartottunk. Így is jó csapattal utaztunk a világbajnokságra, és ezek a srácok nemcsak a szerb, hanem a világ vízilabdájának a jövőjét is jelentik. A szünetben részesülő játékosoknak már két világbajnoki címük van, ahogy ezüst- és bronzérmük is. Az élet nem fog változni az elmulasztott verseny miatt, azoknak a játékosoknak a karrierjére, akik most esélyt kaptak, ez a verseny viszont hatással lesz" - mondta erről a nyárról Andrija Prlainovic.

A beszélgetés egyik legfontosabb részében a borzasztóan sűrű versenynaptár is szóba került.

"A túlzsúfolt naptár megöl minket. A FINA és a LEN vezetői azt hiszik, hogy nem emberek vagyunk, hanem gépek. Szemernyi empátiával sem rendelkeznek a játékosok felé."
"Mindkét szervezet ránk tolt egy rakás versenyt, egymásba sűrítve a két fél programterveit, annak teljes figyelmen kívül hagyásával, hogy ez mivel jár a medencében. Ezeket a brutális versenynaptárakat ráadásul olyan emberek készítették, akik ötcsillagos szállodákban alszanak és közben napidíjat kapnak. Egyikük sem próbálta megtudni, mit kell mondanunk ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást annak érdekében, hogy a tornákon részt vevő játékosok a lehető legtöbbet hozzák ki magukból."

Prlainovic_Szolnok_MVLSZ_2.jpg Fotó: waterpolo.hu/Madar Dávid

"Minden sportág halad előre és fejlődik, csak a vízilabda versenynaptára rosszabb, mint 15 évvel ezelőtt. A legrosszabb az, hogy nem vagyok biztos abban, hogy bármi kedvező irányban fog változni."

A még a vb alatt készített interjúban Prlainovic elmesélte, hogy minden alkalommal, amikor nem Szerbia játszik, a magyar válogatottnak drukkol, mert "a világ egyik országa sem élvezi annyira a vízilabdát, mint ők."

"A vízilabda az egyetlen sportág a labdarúgás mellett, amelynek nagy világversenyeit júniusban és júliusban rendezik. Nagyszerű lenne, ha még több vízilabda-mérkőzést közvetítenének, hogy ezt a csodálatos sportot közelebb hozzák a nézőkhöz. Azt is szeretném, ha több meccset játszhatnánk szabadtéren, mint fedett uszodában. Sokan láthatták a szerb-horvát Világliga-döntőt a Tasmajdan uszodában. Igazi élmény volt, és azt hiszem, jobb lenne, ha a klubszezon nyáron zajlana, így még több mérkőzést rendezhetnének meg a szabad ég alatt."

Nekünk adott interjújában Dabrowski Norbert, a ZF-Eger vezetőedzője is kiemelte, mekkora élményt jelentett neki a belgrádi VL-döntő.

"Voltam Belgrádban a Világliga Szuperdöntőjén, nagyon megáztam. De azt mondom, hogy az utóbbi idők egyik legnagyobb vízilabdás élménye volt a döntő. Kevés olyan meccs van, amin nem mi játszunk, és rettentően élvezem szakmailag és a hangulat alapján, de ez a döntő olyan volt. Nyilván a körülmények miatt is mindig emlékezni fogok rá."

Jürgen Klopp is mutatja az irányt az egri pólósok edzőjének, aki szerint idén le fogják győzni a BL-győztes FTC-t is | Hosszabbítás

Dabrowski Norbert, a ZF-Eger vezetőedzője a vele készített nagyinterjúnkban értékelte csapata mind a négy nyári igazolását, beszélt Kardos Gergely, Krémer Balázs, Baksa Benedek és Csacsovszky Erik erényeiről, együttese hazai és a nemzetközi porondra kitűzött céljairól, a nyári világbajnokságról, az új szabályokról, Jürgen Kloppról. Tavaly nyáron új útra léptetek az átigazolási, csapatépítési politikátokban.


via total-waterpolo.com


Hozzászólások