Ráúszás - "A végére kezdtünk rájuk cuppanni" - egy góllal kikaptak női pólósaink az olaszoktól a Diapolo-kupán
"A végére kezdtünk rájuk cuppanni" - egy góllal kikaptak női pólósaink az olaszoktól a Diapolo-kupán
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

"A végére kezdtünk rájuk cuppanni" - egy góllal kikaptak női pólósaink az olaszoktól a Diapolo-kupán

Takács MártonTakács Márton
2019/06/28 09:06
A magyar női vízilabda-válogatott 8-7-re kikapott az olimpiai ezüstérmes olasz csapattól a margitszigeti Diapolo-kupa második fordulójában, csütörtökön. Helyszíni tudósításunk Bíró Attila és Vályi Vanda nyilatkozatával.
Majdnem megduplázódott a nézők száma a magyar és az olasz válogatott csütörtök esti mérkőzésére az egy nappal korábbi állapothoz képest, így már közel 300-an lehettek a Hajós nyitott uszodájában. Amelyen úgy kapott ki szűken, egy góllal Bíró Attila csapata az olimpiai ezüstérmestől, hogy mindössze egyszer, 1-0-ra vezetett Olaszországgal szemben. 
Roberta Bianconiék háromszor is elléptek kettővel - 2-4, 3-5, 4-6 -, 6-6-nál és 7-7-nél is beérték őket a mieink, de döcögött a támadójáték, az emberelőnyök kihasználása még mindig gyengén ment (8/2), az olaszok pörgősebben, kreatívabban és jóval hatékonyabban (12/6) fejezték be a maguk figuráit. Rebecca Parkes és Gyöngyössy Anikó ezúttal is markáns centerjátékot nyújtott, inkább mezőnyben voltak hibák és a lövéspontosság, lövéshatékonyság terén mutatkoztak problémák.


magyar_olasz.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Időnként úgy tűnt, hogy lövés helyett is inkább passzolnak Szilágyi Dorottyáék, biztosra akartak menni. Gangl Edina jól védett, így maradhatott szoros a parti, amelyet Bianconi fél perccel a vége előtt eleresztett távoli átlövése döntött el az olaszok javára.

Pont ilyen mérkőzésekre van szüksége a világbajnokságra készülő magyar válogatottnak: erős ellenféllel a túloldalon, szoros, egygólos meccs.

A magyar válogatott pénteken az Európa-bajnok hollandok ellen zárja a felkészülési tornát. A magyar Universiade-csapat bravúros döntetlent játszott a klasszisokkal felálló Eb-aranyérmessel (9-9).

Így értékelte a mérkőzést Bíró Attila:

"Úgy gondolom, hogy védekezésben mindenképpen előreléptünk az elmúlt hetekhez képest, ugyanakkor persze ez a mostani teljesítmény támadásban még kevés. Sokkal pontosabbnak kell lennünk passzban, lövésben, centerpasszokban. Gyakorlatilag egy-egy lövésen múlt a mérkőzés. De ez így lesz a világbajnokságon is, úgyhogy ebben precízebbnek kell lennünk. Ahogy láttuk a végén, az olaszok legjobbjáról, Bianconiról lemaradt az egyik emberünk, ő lőtt egy kapufás gólt, mi ugyanezeket nem tudtuk megoldani, úgyhogy ezen a nüanszon múlt, simán benne volt, hogy egy gól ide, döntetlen, vagy egy gól oda, utóbbi történt. Úgy gondolom, hogy ez biztos változni fog pár hét múlva. Ha egy-egy lövés bemenne tőlünk is az elején, akkor jobban megnyugodnának a lelkek,  de direkt nem is variáljuk túl, egyszerű emberfórokat játszunk, pont azért, hogy ha abból gólt tudunk lőni, akkor később lehet rajtuk többet variálni. Próbálom leegyszerűsíteni egyelőre a játékunkat, hogy menjenek az alapdolgok: az emberelőny, emberhátrány, a védekezés, és utána lehet még csavarni a taktikánkon."

A kétgólos, vagányul játszó Vályi Vandát is kérdeztük:

"Elsősorban abban látok javulást, hogy 10 alatt kaptunk gólt. Úgy éreztem, hogy a végére kezdtünk rájuk cuppanni, de úgy nem lehet, hogy megint csak egyszer vezettünk, a legelején. Onnantól kezdve megint futottunk az eredmény után, és fizikálisan a végére tudtunk fordulni, én is abból jöttem el többször, és tudtunk hat az öt ellen játszani. Full ugyanilyen meccs lesz nyilván a hollandok elleni is, egy gólon fog múlni, de mindenképpen szeretném, hogy ne csak egyszer vezessünk a meccsen, vagy csak a végén."

Női vízilabda Diapolo-kupa, 2. nap
Magyarország-Olaszország 7-8 (1-2, 2-2, 1-2, 3-2)
Gólszerzők: Vályi V. 2, Gurisatti, Rybanska, Keszthelyi, Csabai, Leimeter, ill. Queirolo 2, Bianconi 2, Tabani, Avegno, Palmieri, Marletta

további eredmény
Magyar Universiade-csapat - Hollandia 9-9 (2-2, 2-0, 3-5, 2-2)
Gólszerzők: Gerendás 2, Brezovszki, Hertzka, Gémes, Garda, Huszti, Kuna, Máté, ill. van de Kraats 2, Voorvelt 2, Megens, Sevenich, Keuning, Sleeking, Koopman

a további program 
2019. június 28., péntek 

Magyar Universiade csapat - Olaszország, 16:30 
Magyarország-Hollandia, 19:30 

Hozzászólások