Ráúszás - A Vasas lehet az új OSC, az A-Híd az újbudaiak helyett ezentúl a piros-kékeket támogatja
A Vasas lehet az új OSC, az A-Híd az újbudaiak helyett ezentúl a piros-kékeket támogatja
Fotó: Vasas Attila/Vasas Vízilabda Facebook

A Vasas lehet az új OSC, az A-Híd az újbudaiak helyett ezentúl a piros-kékeket támogatja

Takács MártonTakács Márton
2020/04/17 11:12
Pénteken délelőtt biztossá vált, amiről napok óta pletykáltak, az Apáthy Endre érdekeltségébe tartozó A-Híd Zrt., az OSC eddigi támogatója a következő szezontól a Vasas férfi vízilabdacsapatának kiemelt, névadó szponzora lesz. 

A-Híd Szeged, A-Híd OSC-Újbuda, A-Híd VasasPlaket. Az A-Híd nagy utat járt be az elmúlt években. 2014-ben még a Szegedet támogatta a cégcsoport, hogy aztán - nem szakmai okokból - távozzon a városból, és áttegye támogatását Budapest XI. kerületébe, ahol a csapat eddigi legígéretesebb szezonját vágta haza a koronavírus-járvány, hogy aztán a névadó szponzor innen is továbblépjen - a zuhanyhíradó szerint itt sem pólós okok állnak a döntés mögött -, hogy aztán az A-Híd a Vasasnál landoljon a város másik felén.

Valaki nem mond igazat az OSC névadó szponzora távozásának sztorijában | Hosszabbítás

"Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot" (Esterházy Péter: Harmonia cælestis) Múlt csütörtökön a Nemzeti Sport Online-on megírt cikk alapján mi is megírtuk, hogy a felfüggesztett férfi vízilabda OB I-es bajnokságban és a Bajnokok Ligája-csoportjában egyaránt élen álló OSC névadó szponzora bejelentette a férfi vízilabdacsapat játékosainak és stábjának, hogy a továbbiakban már nem tudja támogatni a klubot, így gyakorlatilag vége a jelenlegi gárda történetének.


Markovits László klubelnök érthetően elégedetten nyilatkozott a fejleményekről a Vasas honlapján:

"Nagy öröm és előrelépés ez számunkra, hiszen hosszú évek óta azon dolgozunk, hogy a Vasas csapatsportágaihoz kiemelt szponzorokat vagy többségi tulajdonosokat nyerjünk meg. A koronavírus-járvány lehetséges sportgazdasági következményei miatt pedig még fontosabbá válik, hogy a jövőben ne az anyaegyesületre mint civil szervezetre háruljon a felnőtt csapataink finanszírozásának döntő része. Apáthy Endréről köztudott, hogy több sportágat és sportolót is támogat Magyarországon a cégcsoportján keresztül, én magam is régóta jó sportbaráti viszonyban vagyok vele. A közelmúltban azzal keresett meg, hogy a következő szezontól távozik az OSC-től, de szeretne a vízilabdasportág támogatója maradni, így nyitott lenne arra, hogy a Vasasnál vállaljon szerepet."

Markovits mondatainak némileg ellentmond, hogy a Vasas pólócsapata a 2012-es bajnoki címe óta egyre pocsékabbul szerepelt az OB I-ben, tavaly például csak osztályozón tudta kivívni a bentmaradást, miközben igen nagy fizetéseket biztosított a játékosainak. Nyolc éve még olyanok tapostak a Komjádiban, mint Kiss Gergely, Steinmetz Ádám, Nagy Viktor és Miho Boskovic. Miközben a Vasas utánpótlása sok tehetséggel rendelkezik, a Plézer János által irányított csapat tavaly például óriási menetelés után nyerte meg a Komjádi-kupát.

Közben a klub inkább az egyéni sportágait fejlesztette, és kezelt kiemelten nagy neveket, mint a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, a szintén olimpiai aranyérmes Szász-Kovács Emese, a birkózó Sastin Marianna, és az ökölvívó Harcsa Zoltán.

Bóbis-Botond-vízilabda-vasas-min.jpg Kíváncsian várjuk, mi lesz a Vasas egyik legjobbjával, Bóbis Botonddal - Fotó: Vasas Zoltán/Vasas Vízilabda Facebook

Ez az együttműködés azt a pikáns helyzetet eredményezi majd, hogy a Vasas a címvédő Ferencvárossal egy uszodában, a Komjádiban játszik majd, amely ezek szerint a budapesti San Siro lesz, a milánói stadionon osztozik ugyanis az AC Milan és az Internazionale. Ha a mostani szerződésnek, és a klub által kiadott közleménynek hinni lehet, a piros-kékek lehetnek az FTC legnagyobb hazai kihívói, az arrébb költöztetett és más színekbe öltöztetett minőségi játékosokkal, és a Nyéki Imre uszodából importált vezetőedzővel, ugyanis az elmúlt másfél évben az OSC-t irányító Vad Lajos átül a Vasas kispadjára, és az angyalföldiek eddigi mestere, Bóbis Máté lesz a segítője. 

"Az A-Híd csatlakozása új helyzetet teremtett, sokkal komolyabb lehetőségeink nyílnak a következő szezonra, mint ahogyan eredetileg terveztük. Az első fontos közös lépésként megállapodtunk az új szakmai stáb három tagjával, így Vad Lajos vezetőedző munkáját Bóbis Máté és Mátéfalvy Csaba segítik majd. A következő hetek feladatmegosztása szerint az új névadó az OSC eddigi játékosaival tárgyal majd, mi pedig a saját szakosztályunk által megkezdett tárgyalásokat fogjuk véglegesíteni." - mondta Markovits.

Amennyiben ez megvalósul, akkor az OSC-ben játszó olimpiai bajnok klasszisok, mint Branislav Mitrovic, Andrija Prlainovic és Sava Randjelovic mellett a világ- és Európa-bajnok Hárai Balázs, az egyaránt Eb-győztes Manhercz Krisztián és Erdélyi Balázs is költözhet. Hárai és Manhercz korábban játszott már a Vasasban, ahogy Burián Gergő és Drasko Brguljan is, kérdés, hogy rájuk is számítanak-e régi-új egyesületükben.

Apáthy Endrét, az A-Híd Zrt. tulajdonosát is megkérdezték a Vasassal kötött együttműködésről a klub honlapján: 

"A döntésünkben fontos szerepet játszott, hogy egy nagy hagyományú klubhoz csatlakozunk, amelynek elnökét, Markovits Lászlót jól ismerem a sport világából. Remélem, a mostani bejelentés is egyértelművé teszi mindenki számára, hogy a cégcsoportunk továbbra is elkötelezett a magyar vízilabda támogatása iránt, és töretlenül folytatjuk a 2000-es évek elején elkezdett szponzorációs tevékenységünket a sportágban. Az új közös projektünkkel minden adottá válhat ahhoz, hogy a Vasas hosszú évek után újra visszakerüljön a magyar élmezőnybe, magas szintű játéklehetőséget biztosítva egyes magyar válogatott játékosoknak, ami kulcsfontosságú a 2021-re halasztott olimpiai játékok miatt is."

Komjádi-szponzor-tiszta-játék-min.jpg Pont az - Fotó: Vasas Attila/Vasas Vízilabda Facebook

Van itt még valami.

Markovits László április 1-jén interjút adott a Vasas honlapjának, ahol többek között ezt mondta: 

"Látni kell, hogy az elmúlt évek során elképesztő magasságokba emelkedtek a csapatsportágak költségvetései Magyarországon, ez egy mesterségesen fenntartott világ volt, amelyet biztosan nagyon érzékenyen érint majd az előttünk álló nehezebb gazdasági helyzet. Hozzáteszem, ennek lehet pozitív hozadéka is, hiszen újra kiegyensúlyozottabbá válhat a verseny, és emellett nagyobb szerepet kaphatnak az olyan, általunk is preferált értékek, mint a klubhűség, a közösség, a tervezhetőség, vagy a magyar fiatalok szerepeltetése." 
Bő két héttel később jött egy milliárdokkal rendelkező cégcsoport, amely a jelek szerint egy az egyben átvinné az eddig támogatott OSC legjobbjait a Vasasba. Az újbudaiaknál hét (7) légiós játszott eddig. Már annak a 2014-es új OSC-nek a létrehozása is mesterségesen fenntartott világ volt, az lesz a Vasas is. A kiegyensúlyozottságnak annyi, kíváncsian várjuk, vajon a klubhűség, a közösség, a tervezhetőség, vagy a magyar fiatalok szerepeltetése is megy-e a kukába.

A világ legerősebb bajnokságában minden simán megtörténhet. Az is, hogy nálunk nem egy klub keres szponzort, hanem a támogató egy új egyesületet, ha a régivel összeveszik. Meg az is, hogy a minden szinten címvédő Ferencvárosi Torna Club ügyvezető alelnöke, a Magyar Víziabda-szövetség elnökségi tagja az első kommentelő az MVLSZ Facebook-oldalán a mai hírt bejelentő posztnál. Nyíri Zoltán azt írta, hogy "viccesek".  

Nekünk mondjuk nincs röhöghetnékünk. Kis magyar pornográfia ez inkább, hogy Esterházy Péter korszakos művének címét citáljuk ide.

Vasas-MVLSZ-Facebook-Nyíri.jpg A magyar vízilabdaközeg állapotát jól jellemzi ez a komment - Fotó: MVLSZ/Facebook


Hozzászólások