Ráúszás - Miért igazolhatott el szezon közben a topcsapat OSC-től a kiesés ellen küzdő Tatabányához a válogatott pólós?
Miért igazolhatott el szezon közben a topcsapat OSC-től a kiesés ellen küzdő Tatabányához a válogatott pólós?
Fotó: Madar Dávid/OSC Facebook

Miért igazolhatott el szezon közben a topcsapat OSC-től a kiesés ellen küzdő Tatabányához a válogatott pólós?

Takács MártonTakács Márton
2020/03/09 14:04
Péntek reggel robbant az átigazolási bomba a magyar férfi vízilabda OB I-ben, Kovács Gergő, a Bajnokok Ligájában idén remeklő OSC válogatott játékosa az alsóházas, a kiesés rémével fenyegetett Tatabányához igazolt. 

Messzebbről indítanánk. Adva van egy remek képességű, a KSI-t, a Honvédot és az Egert megjáró, az OSC-ben a második szezonját töltő válogatott pólós, aki idővel egyre hátrébb szorult az újkori története legjobb időszakát élő klub játékosrangsorában. És van egy olyan egyesület, amelynél már eddig is rengeteg furcsaságot tapasztalhattak a kívülállók. 

Edzőváltásoktól kezdve be nem vált igazolásokon (Kolozsi Marcell és Nagy Ádám is remekel az OSC utáni csapatában, az azóta világklasszis státuszba emelkedő Zalánki Gergő is csak egy szezont maradt Újbudán), idényenkénti csapatkapitány-váltásokon, az akkori cséká, Gór-Nagy Miklós azóta sem tisztázott elküldésén át ködös szakmai és stratégiai koncepciók mentén az új vezetőedző bemutatására rendezett sajtótájékoztatóig, ahol azt adták csak tudtunkra, hogy bocs, még nincs meg az új tréner. Vagy amikor a 2018-as budapesti Világliga-döntő alatt egy este fél 11-kor kiadott, helyesírási hibáktól hemzsegő közleményben jelentette be a klub olyan klasszisok érkezését, mint az olimpiai bajnok Branislav Mitrovic és a vb-győztes Hárai Balázs. Pedig Magyarország, az említett játékosok és az OSC szurkolói is többet érdemelnek. És ott van az is, hogy az addigi első számú kapusuk és korább csékájuk, az egyik közönségkedvenc, Bisztritsányi Dávid egy másik klubtól tudta meg, hogy mögé hoznak egy kiváló játékost is a posztjára, ahogy azt sem közölték vele az OSC vezetői, hogy még egy másik kapus is érkezik, így neki nem lesz maradása.

OSC-UVSE-vízilabda-min.jpg Az OSC csapata szombaton az UVSE ellen - Fotó: Madar Dávid/OSC Facebook

Közben az OSC az egyik legjobb anyagi és infrastrukturális helyzetben lévő hazai klub, amely talán ebben a naptári évben eddig nyújtott játéka alapján áll a legközelebb ahhoz, hogy nyerjen is valamit, mert ez 2014 óta még nem sikerült. 

És ez az egyetlen olyan magyar csapat, amely az elmúlt másfél évben le tudta győzni a minden szinten címvédő Ferencvárost. Az előző bajnokság középszakaszában idegenben diadalmaskodott 9-7-re Vad Lajos együttese az FTC-vel szemben, hogy aztán a bajnoki döntőben összesítésben 3-0-s vereséget szenvedjen a zöld-fehérektől úgy, hogy a szenzációs harmadik parti csak büntetőpárbajban dőlt el. Ebben az évadban a Bajnokok Ligájában diadalmaskodtak Hárai Balázsék a Fradi ellen a Komjádiban 11-8 arányban, majd a Reccót álomjátékkal győzték le Olaszországban 12-9-re, hogy aztán a Terrassát hazai medencében üssék ki 21-4-re. Még a csupa fiatalokból álló UVSE is hét gólt tudott lőni a hétvégén a Nyéki Imre uszodában, a spanyolok még annyit se, Bajnokok Ligája-résztvevőként. Olyan domináns szerepet kezdett el játszani a gárda, amelyre újkori történetében - az elmúlt hat évben - még nem volt példa.

Az OSC keretében hét külföldi pólós található, Branislav Mitrovic, Drasko Brguljan, Andrija Prlainovic, Sava Randjelovic, Lukas Seman, Nemanja Ubovic, Aleksa Ukropina közül az első négy teljesítményében és hozzáállásában nem nagyon lehet kivetnivalót találni. Kovács Gergő a kapásoldalon és rosszkézen is kiemelkedő teljesítményre képes, az előbbin Prlainovic mellett Manhercz Krisztián, Erdélyi Balázs és Salamon Ferenc, utóbbin Brguljanon és Ukropinán kívül az elmúlt egy hónapban remekül pólózó Burián Gergő szerepel még, ahogy Tóth Márton is tud mindkét szélen játszani. Ebben a rangsorban került gyakorlatilag az utolsó helyekre Kovács a szerepét, játékperceit illetően több alkalommal is.

Decemberben a Magyar Kupa négyes döntőjén a legjobb négy között még a vízben volt Kovács Gergő is a Miskolc ellen 11-9-re megnyert mérkőzésen. A másnapi fináléban már a lelátón ült, és onnan nézhette, hogy az évtized egyik legjobb kupadöntőjét vívta az OSC és a Ferencváros, a címvédő Fradi végül 8-7-re nyert. Edzője, Vad Lajos többek között azt mondta a vesztes finálét követően a VLV-nek, hogy "ami még biztos: ma mind a két csapat a legjobbjait küldte csatába." Ő amúgy is szeret üzenni a nyilatkozataiban.

A fent megnevezett poszttársai kaptak inkább több időt a vízben azóta, Gergő lassan már a negyedik embernek tűnt mindkét oldalon, a Terrassa ellen 21-4-re hozott BL-csoportmeccsen pedig ismét nem fért be a keretbe a 24 éves játékos, a lelátón ülve nézte végig a meccset. Ez múlt kedden volt, pénteken pedig jött a Tatabánya bejelentése, miszerint leigazolták őt az idény hátralévő részére.

A bajnokságban eddig veretlen OSC-től az OB I eddigi részében mindössze egy győzelmet arató és 14 vereséget begyűjtő Tatabányához került Kovács. A felsőház két legjobb csapata közül az alsóház három leggyengébb gárdájához tartozó együtteshez. 

A történethez hozzátartozik, hogy a zuhanyhíradó szerint Kovács Gergő jövőre már a Szolnok játékosa lesz, amelyet a VLV is megerősített a hétvégi fordulóhoz készített előzetesében: "A vlv úgy tudja, hogy Kovács Gergő már korábban megállapodott a Szolnok csapatával és a 2020-21-es szezonban biztosan Zsivko Gocics játékosa lesz. Ezt a hírt Kovács István szolnoki szakmai igazgató érdeklődésünkre pénteken megerősítette."

Tehát ott tartottunk, hogy a játékos kevesellte a neki szánt játékidőt, közben pedig megegyezett arról az OSC egyik legnagyobb hazai riválisával, hogy a következő idényt már náluk kezdi el. Majd jött a Tatabányába való villámigazolás a középszakasz rajtja előtt egy nappal. A következtetéseket mindenki vonja le magában.

"Több játéklehetőségre vágytam, erre a köztes átigazolási időszakban Tatabányán adódott lehetőség, így kerültem a csapathoz." - mondta el pénteken új klubja beharangozó videójában, a szombati, BVSC elleni meccs előtt Kovács.


Szombaton játszott is a Szőnyi úton, de még hogy! Csapata legjobbjának bizonyult, talán a harmadik negyedben ment le cserére először, rengeteget volt vízben, ahol elsősorban kapáson szerepelt, de játszott rosszkézen és bekkelt is. Lőtt négy gólt, nélküle minden bizonnyal sima vereséget szenved a Tatabánya, nem pedig 12-10-re kap ki egy viszonylag szoros meccsen. Ha már az OSC-nek nem is volt már rá nagyon szüksége, a Bányásznak akár a bentmaradást is jelentheti egy ilyen szintű játékos megszerzése.

Még pénteken felhívtuk telefonon, de Kovács Gergő nem kívánt hivatalosan nyilatkozni az OSC-től való távozásának okairól. Szombaton a meccsről azért mesélt nekünk:

"Egy edzésen voltam eddig Tatabányán, de sok emberrel játszottam már együtt ebből a csapatból, például Kalanovics Balázzsal, Garancsy Andrissal, Márkus Martinnal, Vad Levivel, szóval remélem gyorsan beilleszkedem. Azért is jöttem ide, hogy ilyen sok lehetőséget kapjak, mint ezen a meccsen. Jól esett nagyon, a BVSC talán az egyik legerősebb csapat az alsóházban. Megyünk tovább, szeretnénk minél több pontot szerezni, a bentmaradás az elsődleges célunk. A játék mindig más, azért kapkodom most a levegőt, hirtelen sok volt, de idén van még sok meccs, remélem, minél előbb belejövök és a csapat hasznára leszek."


Kovács Gergő 2018-ban Manhercz Krisztián (39 mérkőzés) mögött még a második legtöbb meccsen (37) szerepelt a magyar válogatottban. A nemzeti csapat 2019-es meccsei közül a tavaly nyárig vívott 16 hivatalos találkozóból pedig 11 alkalommal ő is szerepet kapott, ott volt a Világliga-döntőn is, a kvangdzsui világbajnokságon viszont már nem. 2019 nyarán a Világkupa-győztes, Európa-kupa-aranyérmes Kovács Gergő nem került be a vb-n résztvevő 13-as keretbe, de a válogatott 14. tagjaként elrepült a többiekkel Japánba, hogy Oyamában segítse Märcz Tamás csapatának felkészülését, így az egymás közötti edzéseken is teljes volt a létszám. A nyári tréningek, a Világliga belgrádi Szuperdöntője és a keretszűkítés után tudta, hogy maximum sérülés esetén ugorhat csak vízbe a kvangdzsui tornán, de így is kiutazott, edzett, majd a japán edzőtábor után hazautazott.

Még a KSI-ben tűnt fel remek játékával, a csapat legjobbjaként 2015 nyarán igazolt a Honvédba, ahol szintén vezérként szerepelt, akkor még a kapásoldalon szórta a gólokat. Mindössze egy honvédos szezont után elvitte a Bajnokok Ligájában szereplő Eger, ahol tovább fejlődött Dabrowski Norbert keze alatt, és komplex játékossá vált, védekezésben is remek lett. Akkori edzőjével együtt vallottuk, hogy a tokiói olimpián a magyar válogatott egyik meghatározó embere lehet, óriási jövő áll előtte. Bár éppen Japánban tartózkodott tavaly nyáron, Tokiótól akkor egy lépéssel hátrébb került. A Tatabányába való igazolással az idei olimpiai álmai gyakorlatilag szertefoszlottak.

Märcz Tamás nemzeti együttesében rosszkéz oldalon kapott sok lehetőséget, ahol elsősorban védekezésben remekelt. Remek emberfogó vált belőle, aminek például Aaron Younger látta kárát, aki ellen többször is pazarul védekezett. Nagyszerű munkabírása remekül kamatozódott, közben gólokat is szerzett, gyakorlatilag alapemberré vált a nemzeti csapatban. 2018 összes világversenyén - Európa-kupa, Világliga, Európa-bajnokság, Világkupa - részt vett, és a legjobbak közé tartozott.   

12 hónap alatt 90 meccset játszott, a vízilabda-válogatott és az OSC egyik legfontosabb tagja lett | Hosszabbítás

Kovács Gergő volt a vízilabda-válogatott egyik legstabilabb teljesítményt nyújtó játékosa 2018-ban. Ott volt mindhárom nyári világversenyen, amelyek közül kettőn a legjobbak közé tartozott. A nyáron klubot váltott, Egerből az OSC-hez szerződött.

Az Egerből 2018 nyarán az OSC-hez szerződő, több poszton is bevethető pólós védekezésben extrát nyújtott a 2018-as Világliga-döntőn. A két balkezes mellett ő szerepelt a jobb szélen jobbkezesként, talán Hosnyánszky Norbert óta nem volt olyan magyar pólós, aki olyan jól játszik nem balkezesként a rosszkéz oldalon, mint Kovács. A berlini Világkupán végig egyenletes teljesítményt nyújtott, Märcz Tamás rendszerében elsősorban védekezésben kulcsember, ehhez képest hintett hét gólt is. Aztán ebben követte a példáját a ferencvárosi Sedlmayer Tamás is

Manhercz Krisztián azt mondta csapattársáról nekünk adott interjújában, hogy "Kovács Gergő univerzális játékos, kapásoldalon és rosszkézen is gyakorlatilag különbség nélkül megállja a helyét. A Világkupán bizonyította, hogy rosszkézen ő az egyik legjobb Magyarországon." Magát így jellemezte tavaly januárban publikált interjúnkban: "Más a profilom, mint a kapásoldalon szereplőknek, oda igazi ragadozók kellenek, akik folyamatosan veszélyesek a kapura, én viszont hátul sokkal többet tudok segíteni, és lehet, hogy emiatt is fekszik jobban nekem a rosszkéz oldal."

Ő volt a pólóválogatott egyik legbiztosabb tagja az elmúlt másfél évben, az idei vb-ről mégis lemarad | Hosszabbítás

Kovács Gergő 2018 egyik legjobb teljesítményt nyújtó magyar vízilabdázója volt, a válogatott fontos tagjaként játszotta végig az évet, a júliusi, dél-koreai világbajnokságon mégsem lesz ott. Az OSC pólósa 14. emberként segítette a nemzeti együttes munkáját annak utolsó edzőtáborában, Japánban, majd hazautazott.

2019 novemberében játszott az oroszok ellen 14-6-ra megnyert Világliga-mérkőzésen, hintett két gólt is. A decemberi bő, 17 fős Európa-bajnoki keretnek nem lett tagja, így a vb után lemaradt a januári, magyar aranyéremmel végződő Európa-bajnokságról is. Februárban ismét meghívót kapott, így részese lehetett a Franciaországban viszontagságos utazás után elszenvedett, kínos, 15-10-es VL-vereségnek.

Azt nem tudjuk, Szolnokon melyik poszton számítanak majd Kovács Gergőre. Az biztos, hogy egy élcsapatnál építheti fel magát újra, hogy aztán visszaverekedje magát a válogatottba is, ahová képességei alapján való. A magyar vízilabdában bármi megtörténhetik, csak ez az egy eset is megmutatja. Az biztos, hogy nem ezt érdemli a 20 legjobb - és egyik legszimpatikusabb - magyar pólós egyike. Azzal, hogy váltott, legalább addig is játékban marad, barátok közt, miközben más kávéház az alsóház ahhoz képest, hogy évek óta nemzetközi kupameccseket játszott topcsapatokkal szemben is. És a végén talán ő is jól jön ki a dologból, mint anno az FTC-vel mindent megnyerő, a pályafutását trófeákkal lezáró Gór-Nagy Miklós, vagy az UVSE-ben parádézó Bisztritsányi Dávid.

Kovács-Gergő-válogatott-Világliga-magyar-orosz-mvlsz-min.jpg Kovács Gergő valószínűleg csak nyár után lesz válogatott újra - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Hozzászólások