Ráúszás - A Szolnok legyőzésével a Debrecen duplán nyerte meg a pólósok "Ki nevet a végén?"-társasjátékát 
A Szolnok legyőzésével a Debrecen duplán nyerte meg a pólósok "Ki nevet a végén?"-társasjátékát 
Fotó: Nagy Anita/DVSE Facebook

A Szolnok legyőzésével a Debrecen duplán nyerte meg a pólósok "Ki nevet a végén?"-társasjátékát 

Takács MártonTakács Márton
2019/02/24 11:02

Szombaton véget ért az E.ON férfi vízilabda-bajnokság alapszakasza, az utolsó fordulóban harcolta ki a felsőházba jutást a Honvéd és a Debrecen, a DVSE bravúrral, a Szolnok legyőzésével zárt.  

Az OB I A-csoportjában az utolsó kör előtt még a Szentesnek, a Honvédnak és a Pécsnek volt esélye elcsípni a felsőházat érő negyedik helyet. A Kurca-partiak szálltak ki legelőször a versenyfutásból, miután még délután 5-5-ös döntetlent játszottak Szombathelyen, nekik mindenképpen nyerniük kellett volna a továbbjutáshoz. Itt jegyeznénk meg, hogy rendkívül visszatetsző, hogy a három érintett csapat mérkőzéseit nem egy időben rendezték, és ez a B-csoportban is így volt.


A Pécs a papírformának megfelelően legyőzte 13-6-ra a KSI-t, de Lukács Gergely együttese végül lemaradt a legjobb nyolcról. Úgy, hogy Csacsovszky Erikék korábban oda-vissza jobbnak bizonyultak a BVSC-nél, mégsem jött össze nekik a felsőház. 


A Honvéd ugyanis a Szőnyi úti meccshez hasonlóan hazai medencében is döntetlent játszott a BVSC-vel, Szivós Mártonéknak pedig ez az iksz is elég volt ahhoz, benne legyenek csoportjuk első négy helyezettje között. A BHSE és a Pécs között végül egy pont döntött előbbi javára.
A B-csoportban 18 órától feszült egymásnak az UVSE és a Vasas, 60 perccel később pedig a Debrecen és a Szolnok. Mi a hétvégi meccsek közül Benedek Tibor csapatának partiját választottuk, ugyanis az lett volna a bajnokság eddigi legnagyobb szenzációja, ha 19 éves átlagéletkorú legénysége kiharcolja a felsőházat. Nem tette, de így is ők jelentik a szezon üde színfoltját. Érdekesség, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban aznap tartották a Mándy Iván emlékére rendezett kiállítás finisszázsát, ahol két csodálatos színész, Benedek Miklós és Takács Kati olvasott fel a 20. század második felének egyik legnagyobb írójának leveleiből, ezt a programot hagytuk ki egy másik Benedek kedvéért, a PIM-ből rohantunk át a Komjádiba.

Ahol egy megilletődött, gyengén játszó UVSE-t láthattunk - a lelátón többek között Szécsi Zoltán, Dabrowski Norbert, Varga Dániel és Lévai Balázs is helyet foglalt -, mintha a tét megbénította volna a már többször szárnyaló fiatalokat. 1-0-ra és 2-1-re még a sárga-lilék vezettek, de utána fordított a Vasas, és már nem engedte ki a meccset  kezéből. Támadásban nem voltak meg kellően azok az eddig sok gólt hozó bemozgások az UVSE-től, nem tudtak mit kezdeni a piros-kékek védekezésével, rossz döntések sorozatát hozták. Dala Döme rosszkéz hátsóból a rövidbe lőtt pimasz gólja lehetett volna egy olyan momentum, ami átbillenti a holtponton a Benedek-gárdát, de nem így történt, 6-3-ra meglépett a Vasas és végül 7-5-re nyert. Már ezzel eldőlt, hogy a Debrecen jutott a felsőházba, az UVSE-nek nem jött össze a nem várt bravúr, az alsóházban folytatják a középszakaszt Bisztritsányi Dávidék, akikről előzetesen senki nem gondolta volna, hogy az utolsó forduló utolsó negyedéig versenyben lesznek a legjobb nyolcért.
És akkor Debrecenben még annál is nagyobb házibuli kerekedhetett, mint a Kispál és a Borz idevágó dalában. Ebben a naptári évben eddig mindössze egyszer, február 2-án, a Kaposvár ellen tudott győzni Miroslav Bajin csapata, de most mindent megfejeltek azzal, hogy legyőzték a 2017-ben Bajnokok Ligáját nyerő Szolnokot. Úgy, hogy a DVSE már 8-1-re (!!!) is vezetett a világklasszisokkal, világbajnokokkal, olimpiai aranyérmesekkel rendelkező Dózsával szemben. Ehhez képest a 10-8-as debreceni győzelem szép eredmény Zivko Gocic tanítványaitól. Láttunk már ilyen leolvadást a Szolnoktól, nem is olyan rég az OSC ellen kezdtek 0-5-tel, akkor 8-7-re kaptak ki. De az egészen furcsa, hogy az idén az UVSE és a Vasas ellen is nagyon gyenge teljesítményt nyújtó DVSE a fúgába döngölte az első félidőben Andrija Prlainovicékat, akik hullámvasutaznak egy nagyot ebben az idényben. 


Ezt a csoportot az OSC nyerte meg, az A jelű nyolcasban élen végző Ferencvároshoz hasonlóan 100%-os teljesítménnyel. Alig várjuk a középszakaszt!

E.ON férfi vízilabda-bajnokság, alapszakasz, A-csoport, 14. forduló
AVUS-Metalcom-Szentes 5-5 (2-1, 1-1, 2-1, 0-2) 
Gólszerzők: Basara 2, Garancsy, Irmes P., Ekler B., ill. Chrysovalantis 2, Hegedűs B., Nagy M., Vörös 

Budapesti Honvéd-BVSC-Zugló 7-7 (1-1, 2-3, 3-2, 1-1) 
Gólszerzők: Szivós 2, Kardos 2, Illés, Simon R., Simon A., ill. Várnai 2, Török 2, Pásztor 2, Szabó B. 

PVSK-Mecsek Füszért-KSI 13-6 (4-0, 5-0, 2-5, 2-1) 
Gólszerzők: Csaba M. 3, Rakonjac 3, Csacsovszky E. 2, Chilkó 2, Csacsovszky A., Jakab, Zerinváry, ill. Dávid Z. 2, Bóbis, Horváth Á., Bihácsi, Tóth G. 

csütörtökön játszották: ZF-Eger- FTC-Telekom Waterpolo 5-9

Az A-csoport végeredménye: 
1. FTC 42, 2. Eger 34, 3. BVSC 21, 4. Honvéd 20, 5. Pécs 19, 6. Szentes 17, 7. AVUS 10, 8. KSI 0 

a felsőházban folytatja: FTC, Eger, BVSC, Honvéd 
az alsóházban folytatja: Pécs, Szentes, AVUS, KSI

B-csoport

Kaposvári VK - Tatabánya 8-9 (2-1, 2-1, 2-6, 2-1)
Gólszerzők: Varga Zs. 3, Tóth K. 2, Juhász-Szelei, Lukács Á., Giga, ill. Kalanovics 5, Kuncz 2, Hoppál, Máthé

VasasPlaket - UVSE Hunguest Hotels 7-5 (1-1, 2-1, 3-1, 1-2)
Gólszerzők: Bencz 2, Miklós, Szabó B., Sélley Rauscher, Hegedűs, Vogel S., ill. Baksa 2, Korbács 2, Dala

Debrecen-Szolnoki Dózsa 10-8 (3-1, 4-0, 2-4, 1-3)
Gólszerzők: Fekete 3, Dőry 3, Macsi P., Kovács G., Durik, Vidovic, ill. Prlainovic 4, Bátori, Jansik D., Aleksic, V. Rasovic

PannErgy-Miskolc - A-Híd-OSC-Újbuda 9-12 (2-6, 4-3, 0-3, 3-0)
Gólszerzők: Bowen 3, Nagy Á. 2, Misic 2, Stojanovic 2, ill. Salamon 3, Hárai 2, Ubovic 2, Randjelovic 2, Erdélyi, Kovács G., Manhercz K.

A csoport végeredménye: 1. OSC 42, 2. Szolnok 33, 3. Miskolc 30, 4. Debrecen 18, 5. Tatabánya 13, 6. UVSE 12, 7. Vasas 11, 8. Kaposvár 7 

a felsőházban folytatja: OSC, Szolnok, Miskolc, Debrecen

az alsóházban folytatja: Tatabánya, UVSE, Vasas, Kaposvár

(borítókép: Nagy Anita/DVSE Facebook)

Hozzászólások