Ráúszás - A simán megnyert negyeddöntő után kemény Eb-elődöntő vár a vb-ezüstérmes spanyolok ellen női pólósainkra
A simán megnyert negyeddöntő után kemény Eb-elődöntő vár a vb-ezüstérmes spanyolok ellen női pólósainkra
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

A simán megnyert negyeddöntő után kemény Eb-elődöntő vár a vb-ezüstérmes spanyolok ellen női pólósainkra

Takács MártonTakács Márton
2020/01/21 21:08
Az előzetes várakozásoknak megfelelően nagy különbséggel győzte le a franciákat a magyar női vízilabda-válogatott a budapesti Európa-bajnokság negyeddöntőjében, a mieink 16-3-ra nyertek és bejutottak a legjobb négy közé. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Leimeter Dóra, Vályi Vanda és Bíró Attila nyilatkozatával.

Ahogy azt Bíró Attila az utolsó csoportmérkőzés után megmondta, lesz körülbelül tíz gólos differencia a franciákkal szemben. A szövetségi kapitány nem sokat tévedett, 13-at raktak közé a lányok. A némileg döcögős kezdés után a második félidőben már nem volt gond, az utolsó 16 percben már gólt sem kapott a magyar csapat, amelynek kapuját az első két negyedben Kasó Orsolya, a második kettőben pedig Gangl Edina védte, utóbbi 100%-kal zárt. Alaposan megszórták magukat a mieink, Keszthelyi Rita volt a legeredményesebb a maga négy találatával, Vályi Vanda triplázott, volt két duplázó is Leimeter Dóra és Szilágyi Dorottya révén. 

A magyar válogatott csütörtökön a világbajnoki ezüstérmes, olimpiai kvótás spanyolokkal találkoznak az elődöntőben, akik ellen az utóbbi évek nagy világversenyein nem termett babér a mieink számára, ezen az Eb-n viszont sebezhetőbbnek tűnnek Miquel Oca tanítványai, a hollandok megmutatták a csoportrangadón, hogy simán is le lehet őket győzni.

Simán jutott a négy közé a magyar női válogatott | Hosszabbítás

A magyar válogatott bejutott a legjobb négy közé a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornáján. Abszolút favoritként várta a negyeddöntőt a tornán százszázalékos magyar csapat, ugyanis a korábbi Eb-ken mind a hét mérkőzését megnyerte a franciák ellen, köztük a négy évvel ezelőtt Belgrádban, ugyancsak a nyolc között megrendezett összecsapást (18-6).


Leimeter Dóra értékelése:

"Nehézkesen kezdtünk és nehézkesen tudtunk felpörögni. De a védekezésünk végig rendben volt, és ez megadta az alaphangot a támadásokhoz. A spanyolok eddigi Eb-szerepléséből egy-egy momentumot láttunk csak, meccsüket nem néztük végig, mert nekünk is készülnünk kellett. Az meglepő volt, hogy a hollandok ellen simán kikaptak, úgyhogy reméljük, hogy mi is megfogjuk őket. Lehet, hogy bennük van, hogy már van olimpiai kvalifikációjuk, és ezért lehet, hogy másképp álltak ehhez az Eb-hez, pedig ugye nem jöttek rosszabb csapattal. Úgyhogy mi is azon leszünk, hogy elkapjuk őket. Eddig sem tartottunk tőlük, bár nyilván az előző meccseink eredményei nem a mi javunkra billennek, de jó lesz, ha ez éppen csütörtökön fordul meg."

Vályi Vanda három gólt is szerzett a meccsen, ő is nyilatkozott nekünk:

"Fizikálisan egész jól bírták a franciák. Azért azt be kell vallani, hogy ők sem az erős, se nem a gyenge csapatok közé tartoznak, inkább a középmezőnyhöz. Jól visszaértek, és jól működtek a dolgaik, ügyeltek ránk, de csak elfáradtak egy idő után. Mi pedig ugyanúgy rájuk erőltettük az úszást és a darálást, és ez hozta ezt az eredményt. A kevés kapott gól mutatja, hogy a védelem továbbra is hibátlan, nem is nagyon emlékszem arra a pár kapott gólra, hogy milyen körülmények között kaptuk őket. A meccs második fele pedig lement úgy, hogy nem is kaptunk gólt. Ezért érzem egyben ezt a társaságot, mert az egész Európa-bajnokságon a védekezésbe nem nagyon lehetett belekötni. 

A spanyoloknak nagyon jó csapatuk van, le a kalappal előttük, nem véletlen, hogy megszerezték a kvótát a nyáron. A Világliga csoportkörében ikszeltünk velük ősszel, most az Eb-n is vesztettek pontokat, de ebből nem szabad kiindulni. Arra a meccsre koncentráltan, fókuszáltan kell megérkeznünk, figyelnünk kell a saját dolgainkra, és meg kell becsülnünk minden helyzetet, azokat belőni, és élni a lehetőségekkel."

magyar_női_vízilabda_válogatott_HUN_FRA.jpg Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Bíró Attila eddig mindig elégedetten értékelt, most sem tett másként:

"Erre számítottunk, ezt szerettük volna, ezért küzdöttünk a múlt héten a két csoportrangadón. Ezt elértük, tudtuk hozni a papírformát, mindenféle görcs és gátlás nélkül. Volt egy célunk, hogy kevesebb gólt kapjunk, mint a dunaújvárosi felkészülési tornán, sikerült. Akkor ötöt kaptunk, most hármat, az, hogy mellette lőttünk 16-ot, az mindenképpen egy jó eredmény, attraktív támadójátékot mutat.

Valószínű, hogy ennyit nem fogunk lőni a spanyoloknak, de úgy gondolom, hogy jó felkészülés, és egy építkező mérkőzés volt az elődöntőre. A kapusukat most nem látom topformában, bízom benne, hogy csütörtökre nem fog olyan szinten feljavulni, hogy akadály legyen. Igazából a centereik semlegesítése sokkal nagyobb feladat lesz, mint amennyire a támadásoktól tartanék. Úgyhogy ott tudjuk majd megnyerni a mérkőzést.

A franciák játékstílusában is van olyan elem, a kétcenteres játék, amit a spanyolok is előszeretettel használnak, igaz, hogy ők sokkal többet játszották most. A mi M-zónánkat szerették volna ezzel megakadályozni, és ez jó gyakorlás volt, mert ez biztos fogják játszani a spanyolok is, még ha nem is ennyit. A fejemben már megvan a terv, és az is, hogy melyik kapusunk kezd majd. Azért alszom még rá egyet, kettőt. Mindenképp jó kapusteljesítmény kell, anélkül sanszunk nem lesz. 


Vízilabda Európa-bajnokság, Budapest, Duna Aréna  
nők, negyedöntő
Magyarország-Franciaország 16-3
(5-2, 3-1, 5-0, 3-0)
vezette: Dreval (orosz), Nicolosi (olasz)
Magyarország: Kasó - Máté 1, Gurisatti 1, Vályi 3, Parkes 1, Keszthelyi 4, Garda 1. Csere: Szilágyi 2, Illés 1, Leimeter 2, Gyöngyössy, Rybanska, Gangl (kapus).
Szövetségi kapitány: Bíró Attila 
Franciaország: Derenty - Millot 1, Guillet 2, Mahieu, Dhalluin, Deschampt, Daule. Csere: Bachelier, Bouloukbachi, Radosavljevic, Vernoux, Clerc.  Szövetségi kapitány: Florian Bruzzo

Az Eb hátralévő programja
január 23., csütörtök
az 5-8. helyért

14.30: Franciaország-Görögország
16.00: Olaszország-Szlovákia
elődöntők
17.30: Oroszország-Hollandia (tv: M4 Sport)
19.00: Magyarország-Spanyolország 

Hozzászólások