Ráúszás - A Märcz-csapat éremesélyesként száll harcba az olimpiai kvótáért a vb-n
A Märcz-csapat éremesélyesként száll harcba az olimpiai kvótáért a vb-n
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A Märcz-csapat éremesélyesként száll harcba az olimpiai kvótáért a vb-n

Takács MártonTakács Márton
2019/07/14 14:15
A Világkupa-győztes és Európa-kupa-aranyérmes magyar férfi vízilabda-válogatott a tavalyi Európa-bajnoki nyolcadik helye után éremesélyekkel vág neki a dél-koreai világbajnokságnak. Vb-előzetesünk. 

Egy éve majdnem ilyenkor még azon keseregtünk, hogy milyen gyenge játékot nyújtott Märcz Tamás csapata a barcelonai Európa-bajnokságon, a pocsék teljesítmény nyolcadik helyet ért csak a kontinenstornán. Azóta - olyan nagyáúgyúk nélkül, mint Hárai Balázs, Nagy Viktor, Varga Dénes és Vámos Márton - általános meglepetésre megnyerte a Világkupát a magyar válogatott, majd az előbbi világklasszisokkal kiegészülve az idei Európa-kupa-döntőn is aranyérmet szerzett. A gyakorlatilag B-csapattal elért Világliga-ötödik hely szerepel még a lőlapon, különben egy rendkívül egységesnek tűnő, ütőképes válogatottat sikerült építeni az elmúlt egy évben, amely a dél-koreai világbajnokságon az olimpiai kvótáért száll harcba, ráadásul éremesélyesként azért a két, Kvangdzsuban elérhető ötkarikás helyért. Itt jegyeznénk meg, hogy a 2017-es budapesti vb-n szereplő magyar legénységből heten vannak ott most is a csapatban: Hárai Balázs, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Viktor, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő.

A vb-n résztvevő 13 magyar keret három klubra, a szezonban minden lehetséges címet, a Bajnokok Ligáját is begyűjtő Ferencvárosra, a bajnoki ezüstérmes OSC-re és az OB I-es bronzérmes Szolnokra épül. Más egyesületből nem kerültek be játékosok az év legfontosabb világversenyére utazó csapatba. A Honvéd és Vasas által uralt időszakra emlékeztet ez az időszak, az biztos, hogy több kialakult játékkapcsolatra lehet építeni a nemzeti csapatban, a különböző csapatrészek közötti együttműködés sikerességét növelve ezzel.

Varga Dénes nagyon jó érzésekkel várja a vb-t, Märcz Tamás pedig látja a VL "beáldozásának" előnyeit | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott vasárnaptól három napon át a Margitszigeten rendezendő BENU-kupán folytatja a felkészülést a július 12-én kezdődő dél-koreai világbajnokságra. Az esemény pénteki sajtótájékoztatója után Varga Dénes és Märcz Tamás nyilatkozott honlapunknak.

Ezt láthattuk már a nyár egyetlen felkészülési tornáján, a budapesti BENU-kupán, ahol egy közepes - francia -, egy gyengébb - holland - és egy, a világ élvonalába tartozó riválissal, a görögökkel játszott jó és győztes meccseket Märcz Tamás együttese. Ezeken a partikon is látszódtak a gárda erősségei: az egyre masszívabb védekezés, jó kapusteljesítmények Nagy Viktortól és Vogel Somától, főleg Hárai révén markáns centerjáték, elsősorban Varga Dumitól és Manhercz Krisztiántól érkező kreatív megoldások, Vámos és Zalánki Gergő elképesztő átlövésgóljai, Jansik Szilárd elsöprő lendületű felúszásai. Per pillanat az itt felsoroltak a válogatott kulcsemberei, ha mindegyiküknek egyszerre jól megy, a világ összes ellenfelével szemben győzelmi esélyekkel rendelkezik ez az egylet. 

És még ott van a válogatott bekkek közül a legjobban centerező védő, Angyal Dániel, aki remek évadot produkált a Szolnokban, a Märcz Tamástól maximális bizalmat élvező hátvéd, a magyar bajnokság egyik legerősebb pólósa, Pohl Zoltán, a védekezésben az elmúlt egy évben is sokat fejlődő gólvágó, Bátori Bence, és az idény egyik legkellemesebb meglepetését szolgáltató Sedlmayer Tamás.

Jól lesz felépítve a magyar vb-csapat az FTC BL-győztes pólósa szerint | Hosszabbítás

Pénteken a sajtó számára is nyilvános edzést tartott a magyar férfi vízilabda-válogatott. A júliusi világbajnokságra edző csapatból ezúttal Angyal Dánielt, Bátori Bencét és Sedlmayer Tamást kérdeztük a nyári feladatokról, a BENU-kupáról és a világbajnokságra való felkészülésről. Vasárnaptól keddig a Margitszigeten sorra kerülő BENU-kupa vár a világbajnokságra készülő magyar válogatottra.


Olyan erős ez a névsor, hogy az elmúlt öt évben fix csapattag Erdélyi Balázs még a Világliga után együtt készülő 17-be sem fért be, és nem lesz ott Kvangdzsuban az a Kovács Gergő sem, aki az elmúlt másfél évben a csapat egyik legfixebb tagja volt, valamennyi világversenyen részt vett, nagyszerű produkcióval rukkolt elő emberfogóként. A VL-finálén is szerepelt, majd 14. főként egy héten át még segítette a gárda felkészülését a japán edzőtáborban is. Hiába, Sedlmayer kiszorította őt a vb-csapatból.

Ő volt a pólóválogatott egyik legbiztosabb tagja az elmúlt másfél évben, az idei vb-ről mégis lemarad | Hosszabbítás

Kovács Gergő 2018 egyik legjobb teljesítményt nyújtó magyar vízilabdázója volt, a válogatott fontos tagjaként játszotta végig az évet, a júliusi, dél-koreai világbajnokságon mégsem lesz ott. Az OSC pólósa 14. emberként segítette a nemzeti együttes munkáját annak utolsó edzőtáborában, Japánban, majd hazautazott.A legutóbbi, budapesti világbajnokságon ezüstérmes magyar csapatnak mindössze egy komoly ellenfele lesz a csoportkörben, sorrendben Új-Zéland, az Eb-ezüstérmes Spanyolország és Dél-Afrika jön szembe a C-csoportban. A D betűvel jelzett kvartettben Németország, Brazília, Olaszország és Japán küzd. Csak összehasonlításul, az A jelű négyesben Szerbia, Montenegró és Görögország mellett található a házigazda Dél-Korea, a B-csoportban Ausztrália, Horvátország és az Egyesült Államok harcol majd egymással. 

A szerdai, spanyolokkal vívandó csoportrangadó lesz a vb első körének legfontosabb meccse a mieink számára, a belgrádi VL-döntőn a jelenleginél gyengébb összetételű csapattal büntetőkkel múlták felül a zsenuális Felipe Perrone által vezetett gárdát Bátori Bencéék. 

Érdekesség, hogy a Világliga belgrádi Szuperdöntőjével olimpiai kvótát szerző Szerbia nem a legerősebb keretével vesz részt a vb-n. Világklasszisaik közül Filip Filipovic, Dusko Pijetlovic, Gojko Pijetlovic, Stefan Mitrovic, Braniszlav Mitrovic, Andrija Prlainovic, Milan Aleksic és Gavril Szubotic sem lesz ott a tornán, Dejan Savic együttese persze így is nagyon erős lesz, hét Magyarországon szereplő pólós is vízbe ugrik Kvangdzsuban: Viktor Rasovic (Szolnok), Strahinja Rasovic (Eger), Djordje Lazic (Szolnok), Nikola Jaksic (FTC), Radomir Drasovic (ő a nyáron igazolt Szolnokra), Ognjen Stojanovic (Miskolc), Sava Randjelovic (OSC).

Rajtuk kívül a címvédő horvátok, az Eb-ezüstérmes spanyolok, valamint Montenegró, Magyarország, Olaszország, és Görögország tartozik a világ élvonalába, közülük fog kikerülni az idei világbajnoki aranyérmes. 

A tornán az új szabályok lesznek érvényben, melyekről itt egy összefoglaló cikk:

Mutatjuk a vízilabda legfontosabb szabályváltoztatásait

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) 2018 decemberében fogadta el a leginkább csak „új szabályokként" emlegetett módosítási csomagot, melynek legfőbb célja a játék felgyorsítása és a sportág nézőbarátabbá tétele volt. A dél-koreai Kvangdzsuban zajló vizes-világbajnokság küzdelmeit élőben közvetíti az M4 Sport és az m4sport.hu.

A férfi vízilabda-válogatott vb-csapata:
kapusok:
Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

18. FINA világbajnokság, Kvangdzsu,
vízilabda, férfiak, csoportok

A-csoport: 
Szerbia
Montenegró
Görögország
Dél-Korea

B-csoport: 
Ausztrália
Horvátország
Egyesült Államok
Kazahsztán

C-csoport: 
Magyarország
Spanyolország
Új-Zéland
Dél-Afrika

D-csoport: 
Németország
Brazília
Olaszország
Japán

A magyar csapat programja a csoportkörben - magyar idő szerint (Dél-Koreában hét órával előrébb járnak)

C-csoport
július 15., hétfő
10.50: Új-Zéland-Magyarország 
július 17., szerda
4.10: Magyarország-Spanyolország
július 19., péntek
1.30: Dél-Afrika - Magyarország

Hozzászólások