Ráúszás - A Märcz-csapat a Világkupa után meglepetésre az Európa-kupát is megnyerte!
A Märcz-csapat a Világkupa után meglepetésre az Európa-kupát is megnyerte!
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A Märcz-csapat a Világkupa után meglepetésre az Európa-kupát is megnyerte!

Takács MártonTakács Márton
2019/04/07 21:29
A magyar férfi vízilabda válogatott nyerte az Európa-kupa zágrábi nyolcas döntőjét: Märcz Tamás csapata a vasárnapi fináléban a házigazda és világbajnoki címvédő horvátokat győzte le 10-8-ra.

A júniusi Világliga és a szeptemberi Világkupa után újra döntőt játszhatott egy világversenyen a magyar férfi vízilabda-válogatott. A 2017-es budapesti világbajnokság fináléja után a zágrábi Európa-kupa fináléjában is magyar-horvát mérkőzést rendeztek. A sérült Hárai Balázs szerepeltetését nem kockáztatta meg Märcz Tamás, így az olaszok elleni elődöntőhöz hasonlóan ismét első számú centere nélkül kellett játszania a mieinknek, rajta kívül Sedlmayer Tamás maradt ki a keretből, a kapunkban Nagy Viktor védett. De még hogy!

A Szolnok világbajnok hálóőrét választották a finálé legjobbjának, jogosan. Több Nagy-bravúrt láthattunk, a hajrában ő vette el végleg a horvátok esélyét a fordítástól. A magyar csapat védekezése jó volt az első negyedben - Nagy Viktor Loren Fatovic büntetőjét is hárította -, támadásban a kezdeti dinamizmus után rosszabb lövések érkeztek Marko Bijac kapujára. A második nyolc percben 3-2-re még Maro Jokovicék vezettek, de akkor utoljára, a mieink egy 4-0-s sorozattal elhúztak: Manhercz Krisztián két pazar akciógólt szerzett, öröm volt nézni Märcz Tamás csapatának játékát. És bár fordulás után Vámos Márton ötméteresét védte Bijac, Kovács Gergő egy nagyszerű átlövéssel jelentkezett, így hármat tettek közé a fiúk (6-3). Az ismét hatalmasat küzdő Német Toni a világ egyik legjobb bekkje, Andro Bušlje ellen akciózott egy nagyot, a horvátot kiállították, a fórt pedig maga Német értékesítette, így 8-5-tel mehettünk a záró felvonásra.

Nagy_Viktor.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Ahol a magyar mezőnyjátékosok közül utolsóként Erdélyi Balázs is megszerezte első gólját a tornán, Nagy Viktor bravúrok sorozatát mutatta be, a blokkok is a helyükön voltak. A vége 10-8 lett úgy, hogy az előző két meccsen remeklő Varga Dénes ezúttal nem szerzett gólt, a csapat erejét mutatja, hogy most nem is volt rá szükség. A zseniális Varga Dumi igazi vezérként, ráadásul Európa-kupa-győzelemmel tért vissza a válogatottba, Märcz Tamás együttese pedig hét hónapon belül - a Világkupa után - a második világversenyén lett aranyérmes.

A világ hat legjobb gárdája közül három napon belül hármat - MontenegrótOlaszországot és a vb-címvédő Horvátországot - győztek le Manherczék, és a tokiói olimpia előtti évben már az esztendő első tornáján megmutatták a riválisoknak és az egész szakmának, hogy komolyan számolni kell velük.

Férfi vízilabda Európa-kupa, nyolcas döntő, Zágráb
döntő 
Magyarország-Horvátország 10-8 (2-2, 3-1, 3-2, 2-3)
Gólszerzők: Manhercz 3, Angyal, Vámos, Német, Kovács G., Bátori, Erdélyi, Zalánki, ill. Fatovic 3, Jokovic 2, Buljubasic, Buslje, Vrlic

további eredmények
a 7. helyért
Oroszország-Görögország 14-15
az 5. helyért
Montenegró-Szerbia 16-14
a 3. helyért
Olaszország-Spanyolország 7-9


Hozzászólások