Ráúszás - Uszoda nélkül az otthoni kondi, család, videójátékok háromszög fémjelzi a magyar pólósok életét
Uszoda nélkül az otthoni kondi, család, videójátékok háromszög fémjelzi a magyar pólósok életét

Uszoda nélkül az otthoni kondi, család, videójátékok háromszög fémjelzi a magyar pólósok életét

Takács MártonTakács Márton
2020/03/18 11:03
2020. március 13-án éjfélkor megállt az élet a hazai vízilabdában. A koronavírus terjedése miatt a Magyar Vízilabda-szövetség a versenyrendszerébe tartozó összes sportrendezvényt elhalasztotta. Majd sorra jöttek a különböző klubok közleményei az edzések leállításáról, az uszodák bezárásáról. Bizonytalan ideig nem lesznek pólómeccsek Magyarországon, semmilyen szinten. Addig is igyekszünk megszólaltatni minél több játékost és edzőt a kialakult helyzetről. Az első pakkban az UVSE-ben védő Bisztritsányi Dávid, az Eger világbajnok csapatkapitánya, Decker Ádám, és az OSC Európa-bajnoka, Manhercz Krisztián mesél.

Szünetel a magyar póló, mint Amerika a West Wing című sorozatban, amikor Bartlet elnök érvényes költségvetés hiányában elrendelte a leállást. Kábé úgy érezzük magunkat, mint az elnök emberei abban az időszakban, miközben bőven van mit csinálnunk, de a cikk írásakor már négy napja nem lehettünk ott vízilabdameccsen, és belátható időn belül nem is leszünk. 28 éve szeretjük szenvedélyesen ezt a sportágat, de a játékosok és edzők, akiknek aztán tényleg ez az életük, még rosszabb helyzetben vannak, miközben a szünet elrendelése volt a helyes és logikus megoldás ebben a rémálommá váló időszakban.

Az első körben megkértünk három pólóst, hogy mondják el, hogyan kell elképzelnünk a mindennapjaikat az uszodai edzések, mérkőzések nélkül.

Bisztritsányi Dávid parádézik az UVSE-ben, továbbra is vezeti az MVLSZ kapusranglistáját. A három megszólaltatott pólós közül neki volt a legrégebben tétmérkőzése, amikor csapata március 7-én az OSC vendégeként szerepelt az OB I középszakaszának első fordulójában.

"Már pénteken, az azóta utolsónak bizonyuló edzésünkön fel voltunk rá készülve, hogy egy darabig az lesz utolsó közös tréningünk. Kitaláltuk, hogy draft jelleggel két hasonló kaliberű csapatot hozunk létre a keretünkből, és egymás közötti meccsel zártunk. Az edzőink, Benedek Tibor és Varga Viktor voltak a játékvezetők, ők nem is nagyon szóltak bele a játékba. Mi pedig komolyan vettük a mérkőzést, kevés gól esett, jól védekezett mindkét fél. Akkor voltunk együtt legutóbb."

Mivel zárva van minden uszoda, a sportolók közül a vízilabdázók kiemelten rossz helyzetben vannak, vízfelület hiányában marad a szárazföldi munka, az is főleg egyénileg, vagy jobb esetben kisebb csoportokban. 

"Most egyénileg sem tudunk vízbe menni, hiába lakom közel mondjuk a Tüskeuszodához, zárva van. Nehéz a pólósok helyzete, a jégkorongosokéhoz hasonlóan. Így marad a szárazföldi munka, ahol főleg az általános képességeket, az állóképességet, az erőt és a gyorsaságot tudjuk karban tartani. Én futok is egy, a közelben kialakított futópályán, közben zenét hallgatok. Plusz az otthon elvégezhető gyakorlatokat is csinálom, úgy mint fekvőtámasz, felülések. Az olyan kiegészítő eszközök is jól jönnek ilyenkor, mint a feetball, vagy a diner párna. A hét közepétől a Balatonon folytatom ezt a munkát, ahol a szintén sportoló feleségem is beszáll az edzésekbe. Ott már használunk majd GFlexet, és remélhetőleg sokat tudunk majd biciklizni. A kondiedzőnk, Zilahi Tamás felmérést készít a rendelkezésünkre álló eszközökről, majd utána kapunk mindannyian egyéni edzésprogramot. Ismerem magam annyira, hogy tudjam, mit csinálok szívesen ilyenkor, és bár Tomi a szakember, mivel tanulok erről is, tudom, hogy mi ezeknek a gyakorlatoknak a helyes elvégzési módja."

Benedek Tibor: "Ez a két év az UVSE-nél minden keserű emlékért kárpótolt, amit ott hagytam a válogatottnál" | Hosszabbítás

Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook Benedek Tibor hét olimpián járt, megnyert szinte mindent, amit a vízilabdában lehet, játékosként és edzőként is világklasszis. Az pedig, hogy a 19,7 év átlagéletkorú UVSE-t bevitte az OB I felsőházába, a legjobb nyolc csapat közé az elmúlt héten, ott van a legszebb eredményei között.

Eddig napra pontosan, gyakorlatilag órára beosztva tudtak előre tervezni a játékosok a megszokott edzésekkel és mérkőzésekkel. Vajon hogyan borította fel a napi rutinjukat a koronavírus miatt felfüggesztett pólós szezon?

"Tartalmas és tök jó életünk volt vízilabdásként, én szerencsére meg tudtam oldani eddig, hogy napközben délután 2-ig a családommal tudtam tölteni az időmet. Gyakorlatilag utána kezdődött el a napom szakmai része, a gyerekeknek Csillaghegyen tartott edzésektől, a Margitszigeten futott szigetkörökön át a saját csapatom vízilabdás edzéseiig. A legfontosabb most is a család, így igyekszem minél többet otthon lenni velük, illetve az énidőre is próbálok figyelni. Az előző héten volt még egy konzultációs hetünk a TF-en, így az egyetemek bezárásával még több időm marad a diplomadolgozatomra is, amely 90%-ban már el is készült. Közben a genetikáról is kell olvasnom, amely még olyan, mintha kínaiul lenne, arra a vizsgára is készülök."

A meglepetésre az OB I felsőházába jutó UVSE csapata egy nagyon jó közösséget alkot úgy is, hogy a mindössze 19,7 év átlagéletkorú gárdában nagy a szórás, 16 évestől 32 esztendősig terjed az életkori megoszlás, vagy fiatalok, vagy idősebbek vannak. Pont Bisztró az együttes legidősebb tagja a maga 32 évével. Vannak online csapatépítő programok a srácokkal ezekben a napokban?

"Fiatalon imádtam az online játékokat, de mivel az én X-box konzolom kábé 15 éves, így ebből most kimaradok, mert a többieknek új cuccaik vannak. Így is működik köztünk a kommunikáció, vicces képeket küldünk egymásnak, valamint telefonon, és a közös felületeinken is tartjuk a kapcsolatot. Az ellenfeleknél játszó barátokkal is napi kapcsolatban vagyok, Bátori Bencével, Chilkó Marcival, Meixner Marcellel, ahogy az OSC-sekkel is."

Végezetül maga Bisztró kérte, hogy az alábbiakkal még kiegészíthesse a mondandóját.

"Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a sportolók, a vízilabdázóknál különösen az OSC, nagyon sajnálom őket. Az hagyján, hogy a magyar bajnokságban is az egyik legnagyobb esélyesek, akik a címvédő Ferencváros méltó ellenfelei idén, de még a Reccót is legyőzték idegenben, űrvízilabdával. A február óta látott játékukkal a Bajnokok Ligájában is esélyesek lehetnek, a Barceloneta, a Jug és az Olympiakosz ellen is. Elszomorít a helyzet, hogy elveszítették a lendületüket a leállással. Ráadásul az olimpia előtt a válogatott játékosok nagy hátrányból indulnak majd, ha újraindul a szezon. Az UVSE-ben a lányoknál nap mint láttam, mennyi melót beletesz a felkészülésbe Antal Dóra, Gangl Edina, Keszthelyi Rita vagy Szücs Gabriella, mindannyiuknak nagyon sokat jelentene Tokió, pedig még kvótájuk sincs."

Bisztritsányi-Dávid-UVSE-min.jpg Bisztritsányi Dávid extra szezont fut - Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

A ZF-Eger csapatkapitánya, Decker Ádám nem először él át a szezonban leállást. Az Eger február 22-én Bresciában vívott Euro-kupa-elődöntőt, nem sokkal az olaszországi koronavírus-járvány kitörése és elterjedése előtt, majd elmaradt a Honvéd és az OSC elleni bajnokija, és az olaszokkal vívandó párharc második felvonása is. A hevesiek uszodáját polgármesteri határozatra bezárták, nem volt lehetőségük uszodában edzeni, majd a kihagyás ellenére legyőzték idegenben a Honvédot. 

Decker részese volt a mindezidáig utolsó profi vízilabdameccsnek, amelyet lejátszottak Magyarországon, múlt pénteken, a felfüggesztés estéjén zárt kapus meccsen kaptak ki a hevesiek az OSC otthonában. 

"Ezen a héten már mi sem edzettünk, összeverbuválódott egy kisebb társaság a csapatból focizni, de semmi komolyan szervezett esemény nem volt. A hétvégétől otthon vagyunk mindannyian, a klubelnökünk ezt kérte tőlünk. Az erőnléti edzőnktől, Major Attilától kapunk majd egyéni edzésterveket, ezeket videókkal együtt küldjük majd szét, jövő héttől, de inkább már a hétvégétől ezek alapján készül majd mindenki a saját otthonában. Ezek mind elvégezhetők szőnyegen vagy polifoam-on, ahogy a TRX is egy működő megoldás lesz, mint a saját testsúlyos gyakorlatok. Mi abban a helyzetben vagyunk, hogy az uszodánkban található a konditerem is, de ezeket bezárták, így nem használhatjuk őket."

Ahhoz még sportolónak sem kell lenni, hogy ebben a helyzetben mindenkinek megváltozzon a jól megszokott napi rutinja, viszont azoknak, akik gyerekkoruk óta mások által meghatározott edzésprogram és versenynaptár szerint élték az életüket, azoknak még nagyobb mértékben módosul az élete. Közéjük tartoznak a magyar vízilabdázók, így Decker is.

"Megmondom őszintén, abból a szempontból nagyon élvezem ezt a helyzetet, hogy többet lehetek a családommal, ez a része csodálatos. Az kevésbé tetszik, hogy a visszaeső turizmus miatt a családi vállalkozásunk megsínyli ezt az időszakot, de ezt elengedtem, és nem görcsölök rajta. A megkapott pluszidőben hódolhatok a versenyautó építési szenvedélyemnek, és sokkal többet vagyok a gyerekekkel. Nálunk az volt az eddigi esti rutin, hogy 8 körül már ágyban voltak a lányok, és utána következett az esti mese. Viszont mivel Egerben 8-kor kezdődtek az esti edzések, ezekből kimaradtam, most viszont amikor megkérdezik a kislányaim, hogy 'apa, ma nem mész edzésre?', akkor nyugodtan válaszolhatom azt, hogy nem, és mesélhetek nekik. Ezt és a pihenést is nagyon élvezem."

A börtönkondi még jobban összekovácsolta az egri pólócsapatot | Hosszabbítás

Fotó: Egri Vízilabda Klub/Facebook 12 nap után játszhatott újra tétmérkőzést, egyáltalán ugorhatott vízbe a ZF-Eger férfi vízilabdacsapata, amely a Bresciában vívott Euro-kupa-elődöntője után hazatérve a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen elveszítette saját, bezárt uszodáját, és csak szárazföldi edzéseket végezhetett. Ilyen előzmények után nyertek 11-6-ra a Honvéd otthonában csütörtökön Hosnyánszky Norberték.

Az Eger a többszörösen szívatott csapatok közé tartozik, egyedül a magyar mezőnyben, másodszorra álltak le szezon közben, és a két kényszerű szünet közel volt egymáshoz időben. Ezt a fizikális visszaesés mellett mentálisan sem lehet könnyű elviselni.

"Bosszant, hogy sokat dolgoztunk Dabrowski Norbi irányításával tavaly nyár óta, és az első leállás után is. Jó formába kerültünk, és abból táplálkoztunk már a Honvéd ellen is, amely munkát még tavaly végeztünk. A Honvédot, majd a Miskolcot is magabiztosan győztük le, megtérült a korábban elvégzett meló. De a babérokat a félbeszakadt idény miatt mégsem arathatjuk le, és pláne az én koromban (Decker Ádám elmúlt 36 éves - a szerk.) óriási pazarlásnak számít, hogy ezekben a napokban, hetekben elveszítjük azt, amit korábban felépítettünk. Rosszul érzem magam már a gondolattól is, hogy ha majd folytatódik a bajnokság, egy csomó úszás és kondi vár ránk. A nyár után is mindig nagy szenvedés van úgy két hónapig, mire mindannyian formába lendülünk, de az megszokott dolog. Ez a mostani szünet viszont nem az."

Az UVSE-hez hasonlóan Egerben is igen jó közösség alakult ki, ott mondjuk vegyesebb a társaság, többen vannak életkorban egymáshoz közelebb, több a rutinos pólós, és a huszonévesek képviselik magukat a legnagyobb számban. Az ország egyik legjobb szigetének számító városban vajon milyen az online együttműködés a csapattagok között mostanában a közös játékok terén?

"A fiatalabbak között nagyon népszerűek a különböző játékok, és itt most nem a jégvarázsos kirakósra meg a Legóra kell gondolni, hanem a különböző online dolgokra. Ahogy látom a közös WhatsApp-csoportunkban, halomra lövik egymást a srácok a különböző konzolokon. Nagyon egymásra találtak ebben a főleg 24-25 éves csapattársaim. Én már kimaradok ezekből a virtuális pusztításokból, pedig anno Kis Gáborral mi is imádtunk mondjuk a Red Alerttel játszani. Bevallom, amikor megszülettek a kislányaim, eladtam az összes online játékom és konzolom."

Még valami fontosat megjegyzett Decker Ádi, a leállás alatti edzéslehetőségekkel kapcsolatban, amelyek megkülönböztetik egymástól a klubokat, valamelyiket egészen más mértékben, de ezt az egri cséká nem nevezte meg konkrétan a nekünk adott nyilatkozatában.

"Érdeklődtem több helyen, figyelem, melyik csapat hogyan, mikor és hol készül. Mi bérlők vagyunk Egerben, így nem tudjuk akármikor használni az egri uszodát és kapcsolódó létesítményeit, nem úgy mint mások a saját városukban, vagy kerületükben. Ezt a kimaradt időt senki nem fogja visszaadni nekünk. Úgy érzem, hogy a kialakult helyzetre való gyors és határozott reagálás miatt heteken belül folytathatjuk a játékot, de már az igazit, a vízilabdát. Viszont addig is, talán ki lehetne dolgozni valamilyen egységes szabályt a felkészülésre vonatkozóan, mert van olyan csapat, amely megteheti, hogy saját otthonában készülhet tovább, ahogy eddig, és így olyan versenyelőnyt szerezhet a többiekkel, így velünk szemben is, amely nem fair. Nagyon rossz újra leállni a többieknek."

Decker-Ádám_Eger-vízilabda-min.jpg Decker Ádám centerezés közben - Fotó: Fehér Anna/MVLSZ

Az OSC Európa-bajnoka, Manhercz Krisztián a legjobb formában lévő magyar csapat tagjaként volt kénytelen leállni az edzésekkel. Decker Ádámhoz hasonlóan ő is játszott az eddigi utolsó megrendezett profi vízilabda-mérkőzésen. 

"Nagy szünet egyelőre még nincsen, hiszen pénteken játszottunk az Egerrel, utána Vad Lajos azt mondta, hogy szerda reggel van edzésünk legközelebb, így hivatalosan kedden még szünetünk lenne. Nyilván azóta kiderült, hogy nem fogunk menni együtt se uszodába, se konditerembe, kapunk saját edzésprogramot, amelyet a kondiedzőnk, Fridvalszki Marcell állított össze. Ő már a szezon elején csinált felmérést, és annak megfelelően kondizunk év közben, mindenki a saját kvalitásaihoz mért súllyal dolgozik. Most is elmondta, milyen eszközök kellenek, vannak olyan dolgok, amelyeket meg kell vennünk, ha otthon nem rendelkezünk belőlük."

Hogyan borította fel egy ilyen még fiatal, ereje teljében lévő válogatott pólós életét, napi rutinját a koronavírus miatti kényszerleállás?

"Ritka, hogy három-négy nap szünetünk van, ezáltal most kicsit a semmittevés jellemzi a mindennapjainkat. Ezt eddig el lehetett ütni azzal, hogy összefutottunk az ismerősökkel, moziba mentünk, most ez sincs. Amennyire lehet, inkább próbáljuk itthon családiasan megoldani a dolgokat. Az edzésnélküliség és az otthoni edzés eddig csak erről a hétről szólt. Nem tudom, ez hogy fog változni, de az egész világon óráról órára változnak a dolgok. Alkalmazkodunk, és elfogadjuk, hogy nem az a prioritás, hogy mi nem tudunk elmenni edzeni az uszodába, az a lényeg, hogy mindenki biztonságban legyen, egészségesen."

Az OSC 15-9-re nyert az Eger ellen a jó darabig utolsó OB I-es vízilabda-mérkőzésen | Hosszabbítás

Az OSC 15-9-re nyerte a férfi vízilabda OB I alapszakasza B-csoportjának 14. fordulójából elhalasztott zárt kapus mérkőzését az Eger ellen. Helyszíni tudósításunk a Nyéki Imre uszodából Erdélyi Balázs és Krémer Balázs nyilatkozatával.

Mi a helyzet az OSC-nél az online kapcsolattartással és a videójátékokkal?

"Pont két órája jöttem meg, bevásároltam néhány játékból, hogy lehessen ezeket használni. Tartjuk a kapcsolatot a csapat tagjaival, már csak azért is, mert nem tudjuk, hogy alakulnak még az edzések, a bajnokság, megy az információcsere folyamatosan. Ezeket a közös platformunkon próbáljuk megoldani. Ez egy speciális helyzet, természetesen érdeklődünk a többi csapatnál is, hogy az ott játszók hogyan reagálnak erre. Nem feltétlenül sportolóként, hanem mint magánszemélyek. Mégiscsak baráti viszonyt ápolok a Fradiból például Sedlmayer Tamással és Vogel Somával, vagy a tatabányai Kovács Gergővel. Ez mindenki számára egy extrém szituáció, próbálunk ehhez a legnyugodtabban és legprofibban állni."

Mivel Manóval már azután beszéltünk, hogy Bisztróval is csevegtünk, így szembesíthettük őt az Eb-bronzérmes kapus OSC-t érintő véleményével. 

"Ha folytatódik a szezon, akkor derül ki, hogy tudunk-e még egyszer ilyen szinten vízilabdázni. Nyilván ezen leszünk, és azt akarjuk majd bizonyítani, hogy ez nem egyszeri dolog volt, hogy az Eb után fáradt játékosok közül pont mi voltunk azok, akiknek szerencséje volt, stb. Nem hiszem, hogy ez szerencse, vagy balszerencse kérdése. Voltak olyan eredményeink idén, amelyek pozitív irányba voltak kilengések. Az utóbbi években olyanok is voltak, amelyek nem csak pozitív irányba lengtek ki. Olyan helyzet van most a világban, ami nagyon sok mindent felülír, és lehetünk mi olyan űrvízilabdások, hogy kiemelkedünk, mi akkor is csak sportolók vagyunk, akik egy játékot játszanak. A fertőzés nagyon sok halálos áldozatot követel, ilyenkor minden más háttérbe szorul."

Manhercz-Krisztián-OSC-Eger-min.jpg Manhercz Krisztián (labdával) is alig várja a folytatást - Fotó: Madar Dávid/OSC Facebook


Hozzászólások