Ráúszás - A koncentráltabb OSC idegenben vette el a BL-címvédő FTC szezonbeli veretlenségét
A koncentráltabb OSC idegenben vette el a BL-címvédő FTC szezonbeli veretlenségét
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

A koncentráltabb OSC idegenben vette el a BL-címvédő FTC szezonbeli veretlenségét

Takács MártonTakács Márton
2020/02/05 09:02
Az OSC 11-8-ra legyőzte idegenben a címvédő Ferencvárost a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének nyolcadik fordulójában. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából Mezei Tamás, Drasko Brguljan, Varga Zsolt és Vad Lajos nyilatkozatával.

Kilenc nappal a megnyert Európa-bajnoki döntő után rangadó várt a címvédő Ferencvárosra és legerősebb hazai kihívójára, az OSC-re a Bajnokok Ligája csoportkörében. December közepén 10-10-es döntetlent játszottak egymással az újbudaiak otthonában, hasonlóan szoros meccset várhattunk ezúttal is. Kilenc magyar Európa-bajnok és hat, az Eb-t szintén szereplő légiós ugrott vízbe a partin, az FTC-nél csak a lelátón ült a betegséggel küzdő Vámos Márton, és hiányzott is a zöld-fehérektől, távollétében még nagyobb teher hárult a végül triplázó Zalánki Gergőre.

Tompának tűntek a játékosok mindkét oldalon, az elején gyenge lövéseket és rossz döntéseket láthattunk támadásban. 2-0-ra és 3-1-re is vezetett az OSC, de a Fradi a harmadik negyedre 3-0-s sorozatával 6-4-re átvette a vezetést. Erre viszont a XI. kerületiek feleltek egy 4-0-val, a szokásosnál jóval lukacsosabb hazai védelmet alaposan megbüntették Hárai Balázsék. 8-6-ra, majd 10-7-re ment el már Vad Lajos együttese úgy, hogy legjobb góllövői közül Andrija Prlainovic és Manhercz Krisztián összesen egy gólra volt képes, jobban működő csapatjátékukkal - na, meg Branislav Mitrovic 55,6%-os kapusteljesítményével - így is 5-2-re hozták az utolsó nyolc percet a vendégek, és elvették a Ferencváros szezonbeli veretlenségét. Az FTC-nél Ioannis Fountoulis hozta az Eb-n látott pocsék lövőformáját - a görög klasszis 27,8%-kal célzott a Duna Arénában -, itt 4/0-val zárt.

Varga Zsolt együttese 297 nap után kapott ki újra, legutóbb 2019. április 13-án a Pro Recco tudott nyerni ellenük a Komjádi uszodában. Az OSC nagy lépést tett a BL nyolcas döntője felé, ahová a Fradi is öles léptekkel halad, ez a vereség is bőven belefért nekik. 

Mezei Tamás két gólt is szerzett a kiállítások kiharcolása mellett, majd így értékelt:

"Nem fognám a vereségünket az Eb miatti fáradtságra, inkább apró koncentrációbeli hibák vezettek oda. 6-4-ig elég jól álltunk, utána viszont gyorsan kiegyenlítettek és elléptek két góllal. Úgy gondolom, hogy ezeket nem a fáradtság rovására kell írni, figyelmetlenek voltunk. Az OSC pedig jó csapat ahhoz, hogy ilyen pici hibákat ne bosszuljon meg. Két-három perc alatt elfogyott az előnyünk, és megfordították a maguk javára a meccset. Sajnos nem tudtuk ezt a rövidzárlatot kezelni, a védekezésünk sem úgy zárt Soma előtt, ahogy az elvárható. Megint építjük fel magunkat, sajnálom, hogy ezt a rangadót nem sikerült, akár még csúnya játékkal is behúzni. Ez a BL egy hosszú sorozat, nincs még semmi veszve."

A montenegrói válogatott csapatkapitánya, Drasko Brguljan védekezésben és támadásban is az OSC egyik legjobbja volt a rangadón, őt is nyilatkozatra kértük:

"A világ legjobb csapata, a BL címvédője ellen nyertünk. Talán az volt az egyik oka, hogy nem játszott Vámos Márton a Fradiban, nekünk nagy előny volt a hiánya. De megérdemeltük. Harcoltunk végig, nagyon meg akartuk nyerni ezt a mérkőzést. Féltem kicsit a meccs előtt, mert Branislav Mitrovic beteg lett, nem tudtuk, hogy fogja magát érezni este, de kiválóan védett, az egyik legjobb mérkőzése volt. A Terrassa és a Dinamo Tbilisi ellen is nyernünk kell, nekünk azok is nagyon fontos meccsek lesznek."

A címvédő FTC vezetőedzője, Varga Zsolt reálisan értékelte csapata első szezonbeli vereségét:

"Sok mindent tudnék felsorolni, mert ez a hét nagyon nehéz volt, teljesen máshogy is alakult, mint ahogy terveztem a sok betegség és kimerültség miatt. Vámos Marci, Német Toni, Kállay Márk és Varga Dumi is beteg volt. Gondoltam arra is, hogy így lesz, de arra talán nem, hogy ennyire ki lesznek mosva lelkileg és mentálisan a játékosok. Próbáltam kezdeni valamit ezzel, hogyan tudjuk megoldani, és ahhoz képest amik történtek betegségszinten, ahhoz képest büszke vagyok a játékosaimra, komolyan mondom. Az elején is beleálltak, végigtolták, de a végére elfogytak, elfáradtak. Olyan koncentrációs hibák voltak nálunk a végén - négy lefordulást kaptunk -, ahogyan nem szoktunk meccseket elveszíteni. Ez most ilyen volt, de mivel vége az Európa-bajnokságnak, van tervem, hogyan építsük fel ezt az évet. Az első az, hogy a játékosokat újra fel kell tölteni mentálisan, lelkileg, hogy utána azt a fizikai terhelést, amit elterveztem, bírják majd. Ennek az egyensúlyát kell megtalálnom, mert az eddig kapott terhelésre nem lehet rádolgozni, az betegségekhez és sérülésekhez vezetne. Voltak olyan részei a mérkőzésnek, ahol a játékunk kifejezetten jó volt. A decemberi OSC elleni BL-mérkőzésünkön nem játszottunk jól, nagyon sok gólt kaptunk, kapkodtunk. A Magyar Kupa megnyerése után talán már előre is tekintett mindenki, hogy jön az Eb-felkészülés. Az egy szétesettebb képet mutató meccs volt, abból indultam ki, ez ahhoz képest jobb volt. Fegyelmezettebbek voltunk, a védekezés sokkal jobb volt, mint akkor, a harmadik negyed vége, és az utolsó negyed határozta meg a mérkőzést összességében." 

Vad Lajos másodszorra vezette győzelemre az OSC-t a Fradi otthonában az elmúlt másfél évben, rákérdeztünk nála a siker receptjére, amit a szokásos iróniával adott meg:

"Annak köszönhető a győzelmünk, hogy végre csapatként működünk. Amikor másfél évvel ezelőtt az OSC-hez érkeztem, akkor is elmondtam ezt. Szisztematikusan kell dolgozni, és türelmesnek kell lennem, ezt üzenem mindenkinek. Biztosan fáradtak voltak a fiúk, de megmondom őszintén, ez annyira nem érdekelt, ez egy kiírt mérkőzés volt, tudtuk, hogy ez lesz, játszani kellett. De úgy néz ki, mintha edzenénk, vannak ezek a szirénhangok, hogy nem edzünk. Képzeljétek el, ha nem edzenénk! Bár lehet, hogy tényleg nem edzünk, nem tudom. A nem edzéssel tudtuk felülmúlni a Ferencvárost is, ezt a sok hozzáértőnek szeretném üzenni. Egyértelmű, hogy fizikálisan nagyon jó állapotban vagyunk, és úgy néz ki, fejben is. A titka az egésznek, hogy csapatként működtünk."

Férfi vízilabda Bajnokok Ligája, B-csoport, 8. forduló
FTC-Telekom Waterpolo - A-Híd-OSC-Újbuda 8-11 (1-2, 2-2, 3-2, 2-5)
Gólszerzők: Zalánki 3, Mezei 2, Varga D. 2, Younger, ill. Brguljan 2, Burián 2, Erdélyi 2, Hárai 2, Randjelovic, Prlainovic, Bundschuh

további eredmények
Dinamo Tbiliszi (grúz)-Pro Recco (olasz) 3-13
CN Terrassa (spanyol)-Waspo Hannover (német) 11-10
Marseille (francia)-Mladost Zagreb (horvát) 11-14

A csoport állása: 1. Recco 20, 2. FTC 17, 3. OSC 16, 4. Mladost 16, 5. Terrassa 12, 6. Marseille 9, 7. Hannover 3, 8. Tbiliszi 0

Hozzászólások