Ráúszás - A két év után újra nyári meghívót kapó pólókapus részéről nem csak duma volt a válogatottság elérése
A két év után újra nyári meghívót kapó pólókapus részéről nem csak duma volt a válogatottság elérése
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A két év után újra nyári meghívót kapó pólókapus részéről nem csak duma volt a válogatottság elérése

Takács MártonTakács Márton
2019/06/04 14:44
Hétfőn megkezdte felkészülését a nyári világversenyekre, a Világliga júniusi Szuperdöntőjére és a júliusi dél-koreai világbajnokságra a magyar férfi vízilabda-válogatott. Az egyelőre még nem teljes, 27 fős keretből a 10 ferencvárosi meghívott nélkül dolgozó csapatból ezúttal Bisztritsányi Dávid és Gyárfás Tamás nyilatkozatát közöljük.

A lehető legkellemesebb környezetben, a Margitszigeten, napos időben rajtolt el a férfi pólósok nyári melója. Ahogy arról több kollégával beszéltünk az edzés közben, EZ az igazi vízilabda. Nyitott medencében, jó időben. Ha erről nem is, a válogatott elmúlt egy évéről és várakozásaikról kérdeztük tegnap a magyar nemzeti együttes két kulcsemberét, Manhercz Krisztiánt és Zalánki Gergőt. 

Zalánki Gergő: "Az a legfontosabb, hogy kijussunk az olimpiára, az mindegy, hogyan hozzuk össze" | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott hétfőn megkezdte nyári felkészülését. Märcz Tamás csapatára június közepén a Világliga belgrádi Szuperdöntője, júliusban pedig a dél-koreai világbajnokság vár. Ott jártunk a délelőtti első edzésükön, mely után Manhercz Krisztián és Zalánki Gergő nyilatkozott honlapunknak. Minden eddiginél bővebb, 27 tagú keretet hirdetett ki még májusban Märcz Tamás szövetségi kapitány.

Ebben a cikkben pedig egy visszatérőt, és egy mindössze egyszeres válogatott játékos nekünk adott interjúját közöljük.

A 31 éves Bisztritsányi Dávid nagyszerű évet zárt az UVSE-ben. A Magyar Vízilabda-szövetség honlapjának kapusranglistáján a harmadik helyen végzett, egy 13. helyezett csapatból. All Star-csapatunkba is beválasztottuk Bisztrót, akit Märcz Tamás is dicsért egy kerethirdetés utáni nyilatkozatában, mivel őt is meghívta a nyári felkészülésre, két év elteltével. 

Az FTC pólósainak bajnoki címe nem meglepetés, Benedek Tibor UVSE-je és a Vasas szereplése igen | Hosszabbítás

A címvédő Ferencváros sikerével ért véget a férfi vízilabda OB I 2018/2019-es szezonja. A bajnokságot értékelő cikkünkben a saját megfigyeléseinkre támaszkodunk, megírjuk, melyek voltak a kedvenc mérkőzéseink, melyik csapat okozott kellemes, melyik komoly csalódást, kiknek a játékától estünk hanyatt és saját All Star-keretünket is összeállítottuk.


"Amíg profi szinten csinálom ezt az egészet, lehetek már 40 éves és játszhatok akár egy másodosztályú csapatban is, addig nem tudom elengedni a válogatottságot. Ez egy olyan dolog, amihez nem ragaszkodom körömszakadtáig, tehát nincs bennem görcs. Az olimpiát nem néztem, de azóta követem a válogatott meccseit, az Eb-t is láttam. Nem a válogatottság határozza meg az életemet, hogy mennyire leszek boldog." - mondta nekünk nekünk decemberben, a vele készített nagyinterjúnkban Bisztritsányi Dávid

Bisztritsányi Dávid: "Mondhatom, hogy hazatértem az UVSE-be" | Hosszabbítás

Bisztritsányi Dávid volt kétszer is magyar bajnok az Egerrel, OB I-es ezüstérmes és kupadöntős az OSC-vel, idén nyártól az UVSE-t erősíti, amely igen nagy váltás volt számára. Az Európa-bajnoki bronzérmes és kétszeres Universiade-győztes kapus 31 évesen a csapata korelnöke.

Erre több, az UVSE meccsei utáni nyilatkozatában is utalt a kétszeres magyar bajnok kapus. Kitartása most ismét eredménnyel párosult. A 2017-es budapesti világbajnokság bő kerete után ismét ott olvashattuk a nevét a kiválasztottak között.

"Azt nem mondom, hogy kinevettek amiatt, hogy ezt többször megemlítettem, de azért furcsán néztek rám. Az, hogy itt lehetek, egy nagyon jó érzés. Nyilván a magam szempontjából, meg azoknak a sportolóknak a szempontjából is, akiknek nem olyan vörösszőnyeges a karrierjük, vagy akiknek nem megy olyan könnyen. Emiatt pláne nagyon örülök. Iszonyatosan jó itt lenni, főleg, hogy süt a nap, csiripelnek a madarak. Nem duma volt részemről a válogatottság elérése. De őszintének kell lenni, nagyon szerencsés voltam, hogy egy olyan csapatban játszhattam, ahol annyi érdemes fiatal játékos van, akik már most a szövetségi kapitány kereszttüzében vannak. Tisztában vagyok vele, hogy nem miattam járt ki a mérkőzések nagy részére. A vége felé talán már az én nevem is ott szerepelt a noteszében, ami annak köszönhető, hogy jó teljesítményt sikerült nyújtanom." 

A korábban az OSC-ben, az Egerben, a Honvédban és Pécsett is megforduló Bisztritsányi kétszeres Universiade-győztes, a 2016-os belgrádi Európa-bajnokságon tagja volt a bronzérmes magyar válogatottnak. Idény nyáron vajon kipipálhatja a Világligát és/vagy a vb-t is?

"A Világliga van időrendben előbb, de inkább azt nézem, hogy mi lesz este. Aztán azt, hogy ha vége lesz az esti edzésnek, mi lesz reggel. Az én utam kicsit más, mert idén nem vagyok hozzászokva ahhoz a fizikai terheléshez, hogy 2x2 órát töltsek vízben naponta, plusz kondi. Vissza kell rázódnom, és most azt próbálom meg, hogy minden edzésre úgy tudjak felkészülni, hogy elsősorban fejben legyek 100%-os, fizikálisan pedig az adott körülményekhez képest ki tudjam magam pihenni. Nagyon bizakodó vagyok, és bízom saját magamban annyira, hogy tudjam, lesz beleszólásom abba, hogy alakuljon ki a keret."

Bisztró azzal a feltétellel nyilatkozott nekünk, hogy ezen a felületen keresztül üzenhet korábbi egri, osc-s és válogatottbeli csapattársának, a két év után hozzá hasonlóan ismét válogatott meghívó kapó, 36 éves - és ezzel a keret magasan legkevésbé fiatal tagjának - Gór-Nagy Miklósnak, és egy ilyen kérésnek nehezen tudtunk volna nemet mondani. Íme:

"Gór-Nagy Miklós még vízilabdázik? Azt hittem, hogy már abbahagyta." 

Az Eger 24 éves balkezese, Gyárfás Tamás az idény egyik legtöbbet fejlődő pólósa volt Sedlmayer Tamás mellett. Ezt nem csak mi állítottuk fentebb idézett összefoglaló cikkünkben, hanem edzője, Dabrowski Norbert is. Gyárfást a szezon egyik legkellemesebb meglepetésének" titulálta még 2018-ban Szabó Zoltán tévés szakértő az Eger-Brescia Bajnokok Ligája-mérkőzés élő közvetítésében. Ő is interjúalanyunk volt decemberben, akkor ezt mondta a talán már akkor esedékes válogatott meghívót firtató kérdésünkre:

"Erről is beszéltünk Norbival, nekem ezzel nem szabad foglalkoznom, se várni a meghívóra. Vámos Marci és Zalánki Gergő a világ legjobbjai közé tartoznak ezen a poszton, itt tényleg nincs helyem. Az, hogy egyszer-egyszer meghívnak, nagy öröm és ünnep, de nem számítok rá. Nekem először a klubcsapatomban kell csinálnom a dolgomat, ott megfelelni, nyerni valamit. Ha ilyeneken morgolódna az ember, az felőrölné, és ezt nem szabad megengedni. Egyetértek Märcz Tamás döntésével, a világ legjobb balosai közül kettővel is rendelkezünk." 

Egy álma vált valóra az Egerbe igazolásával, majd ő lett az őszi pólós szezon egyik legkellemesebb meglepetése | Hosszabbítás

Gyárfás Tamás a nyártól vízilabdázik Egerben, és ősszel ő volt az egyik legjobb teljesítményt nyújtó balkezes pólós a magyar bajnokságban, Szabó Zoltán tévés szakértő a szezon egyik legkellemesebb meglepetésének nevezte őt. Klubváltásáról, csapata és az ő eddigi idei szerepléséről, a Bajnokok Ligájában szerzett tapasztalatairól, edzőjéről, Dabrowski Norbertről és a válogatottságról kérdeztük a 24 éves játékost.

Nos, Gyárfi talán nem bánja, hogy márciusban már bemutatkozhatott a válogatottban, a Málta elleni Világliga/Európa-kupa-selejtezőn esett át a tűzkeresztségen. A nagyinterjú óta eltelt közel fél év. Vajon hogy áll most ehhez a kérdéshez az egriek 9-ese?

"Nagyon meglepett, hogy meghívtak erre a nyári felkészülésre, anno még a máltai meghívó is meglepett. Decemberben tényleg azt éreztem, hogy ez még nem reális. Élni fogok a lehetőséggel. Fél éve még csak négy hónapnyi egri meló volt bennem, azóta sokat fejlődtem. Azóta még több rutint és nemzetközi tapasztalatot is szereztem."

És az mennyit számít egy pólósnak, hogy klubedzője nyilvánosan is egyre többször dicséri és emlegeti a nevét a legjobbak között?

"Ez nagyon sokat számít, önbizalmat is ad. De az önbizalmat igazából az edzéseken szereztem meg, mert érzem, hogy megy, és egyszerűen az idő előrehaladtával jobban tudom csinálni, amit kell. Sokkal stabilabb vagyok hátul, ott ért a legnagyobb fejlődés. Emiatt hívhattak meg ide is, mert az a legfontosabb."

Régen nem látott választék van balkezes szélső/átlövőkből, öten vannak a 27-es válogatott keretben, ebből Gyárfás az egyik. Hogyan készül saját szerepére, a közelgő világversenyekre az első nyári válogatott időszakában a Honvéd, a Vasas, az OSC és az UVSE korábbi pólósa?

"Ezen még nem gondolkoztam, nem így keltem fel minden reggel. Ha a realitásokat nézzük, akkor most a Világliga a cél, mert az van a legközelebb hozzánk. Utána esetleg az Universiade is jöhet, és utána is, bármikor hadra fogható vagyok. Úgy gondolom, hogy ezt mások is látják, a melóval nem lesz baj. Jó is, hogy nem estünk ki nagyon a ritmusból, a két hét szünet pont jó volt. Egy kis nosztalgiából még a Vasas edzéseire is eljártam."

Gyárfás.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A férfi vízilabda-válogatott nyári kerete  
kapusok:  Bisztritsányi Dávid (UVSE), Kardos Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok:  Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Miskolc), Dőry Farkas (Debrecen), Erdélyi Balázs (OSC), Gór-Nagy Miklós (FTC), Gyárfás Tamás (Eger), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kállay Márk (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Várnai Kristóf (BVSC), Zalánki Gergő (Szolnok)

Hozzászólások