Ráúszás - A Kanada elleni kellemetlen vereséggel kezdte a Világliga Szuperdöntőjét a Märcz-csapat
A Kanada elleni kellemetlen vereséggel kezdte a Világliga Szuperdöntőjét a Märcz-csapat
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A Kanada elleni kellemetlen vereséggel kezdte a Világliga Szuperdöntőjét a Märcz-csapat

Takács MártonTakács Márton
2019/06/18 17:25
A nem a legjobb összeállításában szereplő magyar férfi vízilabda-válogatott 10-9-re kikapott Kanadától a Világliga belgrádi Szuperdöntőjének első fordulójában.

Märcz Tamás sokakat meglepve egy bő, 27 fős keretet hívott össze a nyári két világverseny, a Világliga és a világbajnokság előtti felkészülésre, amiből már lehetett sejteni, hogy a tavaly nyárral ellentétben nem ugyanaz a két csapat vesz részt a két tornán. A legjobbakat inkább a vb-felkészülésre és magára a júliusi világbajnokságra tartogatja a szövetségi kapitány, míg a Világligára egy kísérleti gárda utazott, újoncokkal, kevés válogatottsággal és rutinnal rendelkező játékossal, és néhány tapasztalt pólóssal megtámogatva. 

Mindössze három FTC-pólós lesz ott a Világliga Szuperdöntőjén a Märcz-csapatban | Hosszabbítás

Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya csütörtökön kihirdette a Világliga belgrádi Szuperdöntőjére utazó magyar csapat 15 fős keretét. "Abszolút közrejátszott a tavaly nyári élmény, ami miatt több játékosban gondolkodtam ezen a nyáron. Nagy hasonlatos az idei nyár lebonyolítása is.


Ezek után, és a mindössze négy-ötnapos felkészüléssel a hátuk mögött nem lehetett várni, hogy folyamatos, jó játékot nyújtanak a mieink összeszokottság hiányában, de annál azért nyilván mindenki többre számított, mint amit a Kanada elleni nyitómeccsen láthatott a magyar legénységtől. Amelyet - várakozásainknak megfelelően - Gór-Nagy Miklós vezetett csapatkapitányként, ferencvárosi csapattársa, a 33 éves újonc, Kállay Márk pedig három góllal debütált a válogatottban, és amelyet végül 10-9-re elveszített a magyar nemzeti együttes Kanadával szemben. A 15 fős keretből - mivel 13 játékost lehet nevezni egy mérkőzésre - az újonc Dőry Farkas és az egyszeres válogatott Várnai Kristóf maradt ki, míg a kapuban Kardos Gergely kapott lehetőséget.

"Amikor a haza hív, akkor menni kell" - a BL-győztes FTC két pólósa lesz a válogatott két korelnöke Belgrádban | Hosszabbítás

A 36 éves Gór-Nagy Miklós és a 33 esztendős Kállay Márk sok nagy csatát megélt már több klubnál is, de amiben a Ferencvárosban részük volt ebben az egy évben, olyat még ők sem élhettek át. Mindketten tavaly nyáron igazoltak az FTC-hez, így részük volt az öt trófea megszerzésében.


Az első negyed alapján nem számíthattunk sok örömre, az ellenfél jobban élt emberelőnyeivel és 3-1-es vezetésre tett szert. A második nyolc percben tovább nőtt a különbség, akciógólokat szerzett Kanada és 5-1-re meglépett a lassú és pontatlan játékot nyújtó magyar csapattal szemben. A nagyszünetre sikerült egyre csökkenteni a hátrányt, a két balkezes, Gyárfás Tamás és a duplázó Kállay Márk révén (4-5). Fordulás után kaptunk egy blokkról bepattanó gólt, majd egy büntetőt, így megint csak futhattak az eredmény után a mieink. A kanadaiaknál betalált az FTC új szerzeménye, Nicolas Constantin-Bicari is, a fölényben játszó rivális nem hagyta, hogy közelebb férkőzzön hozzá a Märcz-csapat. Elöl és hátul is sok volt a hiba magyar részről, de az egyre jobban fáradó kanadaiak még tartották magukat. 

Bátori fórból volt eredményes, így már csak egy volt közte (7-8), az egyik centerünk, Német Toni érdekes helyről, rosszkéz szélről szerzett gólt, de aztán sorra maradtak ki a helyzetek, Bátori, Kállay és Pásztor Mátyás lövése sem talált utat a kapuba. Előbb Erdélyi Balázs hagyott ki büntetőt, hogy aztán Pásztor emberelőnyben egyenlítsen két perccel a vége előtt (9-9). Egy fórból kaptunk egy újabb gólt, Bátori előtt ott volt a lehetőség, hogy egyenlítsen, de ő is elhibázta az ötméteresét. Az erejével teljesen elkészülő Kanadát saját hibái miatt egyszerűen nem tudta felülmúlni a magyar válogatott, így egy kellemetlen, 10-9-es vereség lett a vége. 

Az Európa-kupa-győztes magyar csapat szerdán 16.45-től az Európa-bajnoki ezüstérmes spanyolok ellen folytatja szereplését. A vasárnapig tartó torna győztese elsőként indulási jogot nyer a jövő nyári tokiói olimpiára.

Férfi vízilabda Világliga Szuperdöntő,
Belgrád, A-csoport, 1. forduló

Magyarország-Kanada 9-10
(1-3, 3-2, 3-4, 2-1)
vezette: Salnichenko, Putnikovic
Magyarország: Kardos G. – Bátori 2, Erdélyi, Jansik D., Német T. 1, Kovács Gergő, Kállay 3. Csere: Nagy Á., Gór-Nagy, Bedő, Gyárfás 1, Pásztor 2. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás 
Kanada: D. Aleksic – Cote, Halajian 1, Patterson 2, Constantin-Bicari 1, D'Souza 3, Gardijan 1. Csere: Torakis 2, Blanchard, Spooner, Djerkovic, Soleimanipak. Szövetségi kapitány: Pino Porzio


Hozzászólások