Ráúszás - A Hosnyánszkyval megerősített pólóválogatott minden feladatra alkalmas a szövetségi kapitány szerint
A Hosnyánszkyval megerősített pólóválogatott minden feladatra alkalmas a szövetségi kapitány szerint
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

A Hosnyánszkyval megerősített pólóválogatott minden feladatra alkalmas a szövetségi kapitány szerint

Takács MártonTakács Márton
2019/10/13 15:01
Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának célkeresztjében már a januári, budapesti, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság szerepel, a hazai kontinenstorna tudatában hívta össze három napra a pillanatnyilag legerősebbnek tartott 20 fős keretét. A szokásosnál is fontosabb Eb-ről, a nemzeti csapatba visszatérő Hosnyánszky Norbertről és szövetségi kapitányi időszaka legfontosabb szezonjáról, az olimpiai év előkészületeiről beszélgettünk vele.

Több újságíró, köztük a mi kérdéseinkre válaszolt még pénteken, a válogatott délelőtti edzése után Märcz Tamás. Először arról érdeklődtünk a szövetségi kapitánynál, hogy ez a 20 fős keret mennyire nyitott a januári budapesi Európa-bajnokság előtt.

Nagy esély van arra, hogy ebből a 20 játékosból kerül majd ki a 15, de nem fogom teljesen lezárni a dolgot, van egy-két olyan játékos, aki akár még itt lehetett volna ezeken a keretedzéseken. Van még a fejemben néhány név. Egyelőre nyitott szemekkel fogok járni. Posztfüggő is ez a kérdés, mert van néhány olyan pozíció, ahol kevesebb játékos szerepel a keretben. Van, ahol nagyobb a konkurenciaharc, és ahol több játékos van a csapatban, ott nehezebb egy kicsit betörni, mert akár öt-hat játékos is bevethető. Tehát, ahogy korábban is láthattuk, nem tartom lezártnak egyik bő keretet sem, azért, mert ez most egy 20 fős névsor, nem csak bennük gondolkodom.”

Az egriek olimpiai bajnok pólós klasszisa több mint két év után lesz újra válogatott | Hosszabbítás

Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 20 fős keretét a jövő heti edzésekre. Visszatér a nemzeti együttesben az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert, a 35 éves világklasszis legutóbb a 2017-es budapesti világbajnokságon szerepelt a csapatban. Märcz Tamás jövő héten keretedzéseket tart a válogatottnak, a magyar csapat indul a Világligában is, amelyen Oroszország és Franciaország lesz a csoportbéli ellenfél.


Négy darab vízi edzés várt a csapatra csütörtök és szombat között, amelyek előtt minden alkalommal volt egy 30-40 perces gimnasztika Zala György vezérletével. Nem lemérni, vagy fejleszteni akarta a stáb a játékosok fizikai állapotát. Inkább az volt fontos tényező, hogy legyen egy jel számukra, ne felejtsék el, hogy hamarosan lesz egy nagyon fontos kontitensbajnokság, ráadásul Budapesten, ami hatványozottan fontossá teszi az Eb-t. Märcz Tamás elmondása szerint a taktikai elemekre való emlékeztetés került előtérbe, a folyamatos foglalkozás az e téren való fejlődést szolgálta. Nem minden, a válogatottban használt taktikai elem jelenik meg ugyanis a klubok skálájában. Fontos a játékkapcsolatok megfelelő kialakítása a vízben és a parton egyaránt. A medencében egyértelmű, hogy mitől fejlődnek ezek, attól, hogy a játékosok együtt passzolnak, lőnek. A parton pedig abban változtatott kivételesen a kapitány, hogy még ezt a 48 órát sem mindenki otthon töltötte el, hanem beköltöztek egy szállodába.

A budapesti Eb önmagában is nagyon fontos világverseny lenne, de az még emeli a tétet, hogy egyben olimpiai kvalifikációs torna is lesz. Ráadásul a magyar válogatottnak még nincs meg az olimpiai kvótája, így a hazai együttesnek pláne rendkívüli szereppel bír. Ha még azt is hozzátesszük, hogy Märcz Tamás csapatában egyetlen Európa-bajnok sincs - "csak" Eb-ezüstérmes és Eb-harmadik -, van bőven motivációja ennek a 20 fős keretnek. Miközben éppen a szövetségi kapitány, és egyik segítője, Németh Zsolt Európa-bajnoknak mondhatja magát, Märcz Tamás ráadásul kétszeres Eb-győztes játékosként.

Az a fontos, hogy a játékosok magukkal foglalkozzanak az elkövetkezendő három hónapban. Nekik is elmondtam, hogy aki jó állapotban van, még az is lehet jobb állapotban. Mindenki abból a szintből, ahol éppen tart - legyen fiatal vagy idősebb pólós -, előrébb léphet egy még ennél is jobb szintre. Akár három hónap alatt is. Az olimpiáig hátralévő 10 hónap alatt pedig még inkább lehet fejlődést elérni. A fiatal játékosoknak pláne megadathat ez a lehetőség. Ezért is fontos az Európa-bajnokság. Az Eb kvalifikációs lehetőség, és valóban nem nyert még senki Európa-bajnokságot ebből a csapatból, itthon is lesz a torna, így ezek mind szempontok. Fejlődjenek, és arra törekedjenek, hogy a legjobb állapotban érkezzenek meg az Eb-re, majd az adott mérkőzésen a lehető legjobban szerepeljenek. Szerintem van annyi potenciál a csapatban, hogy eljussunk a végsőkig ezen az Európa-bajnokságon, még akkor is, ha az ellenfelek borzasztóan jók. Elég masszívnak érzem ezt a magyar csapatot, és minden feladatra alkalmasnak.”

Nagy_Viktor_Märcz_Tamás.jpg Nagy Viktor és Märcz Tamás - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a csütörtöktől szombatig tartó válogatott edzésekre talán a lehető legerősebb névsort állította össze a szövetségi kapitány, amelyben két esztendő elteltével szerepel újra Hosnyánszky Norbert. Legutóbb 2017. július 29-én húzta magára a válogatott sapkát, amikor Horvátországgal néztek szembe a mieink a vb margitszigeti döntőjében. Sajnos Peking olimpiai bajnoka sem tudta megakadályozni a horvátok győzelmét, akik 8-6-os sikerükkel aranyérmesek lettek. Hosnyánszky pedig egy újabb vb-ezüstéremmel gazdagodott, és azt hittük, többé nem láthatjuk már a nemzeti együttesben. 

Milyen jó, hogy nem búcsúztattuk el egy cikkben - ahogy azt többen is reklamálták olvasóink közül -, mert több mint két év elteltével Hosi újra ott lesz Märcz Tamás csapatában. Varga Dénes mellett így még egy ötkarikás aranyérmest tudhatnak soraiban a mieink. Hosnyánszky az elmúlt 15 év egyik legkomplexebb pólósa a nemzetközi mezőnyben, extrát tud nyújtani védekezésben és támadásban is, a lövőereje és lövőkészsége páratlan, és több poszton - kapásoldalon, rossz kézen, bekkben - is bevethető. Hosnyánszky Norbert így nyilatkozott nekünk a visszatéréséről:

Jó újra felvenni a válogatott melegítőt. Ez egy fiatal, lendületes csapat, ahol tökjól érzem magam. Látom mindenkin, hogy motivált. Egyelőre még sok játékos van itt, de ahogy alakul folyamatosan a csapat, egyre jobban megismerjük majd egymást. Az Európa-bajnokságig látok el most. Extraként még ki is lehet jutni az olimpiára, úgyhogy ennél nagyobb motivációra nincs szükségem. Az olimpia jóval később lesz, meglátjuk, addig milyen lesz a csapat.  Az Eb-arany még hiányzik a kollekciómból, ez is motivál, de az sem mindegy, hogy hol játssza az ember az Eb-t. Nekem mindig óriási élmény itthoni világversenyen, hazai közönség előtt szerepelni, főleg, ha nyerünk, ezek vissza nem térő dolgok.Ha szükség van rám és tudok segíteni, akkor jövök, ez nem kérdés számomra, mert tényleg sokat kaptam ettől a sportágtól. Amíg van bennem erő, és mások is úgy gondolják, hogy van, addig jövök.  Igazából nem hangzott el kérdés, hogy most visszajönnék-e, vagy nem. Märcz Tamás azt mondta, hogy szeretné, ha jönnék és hogy már most, a következő héten. Én meg azt mondtam, hogy jó, akkor ott találkozunk. Igazából elég röviden zajlott ez a beszélgetés. Semmi különösebb nem történt."

A hazai Eb-nél nagyobb motivációra nincs szüksége a pólóválogatottba visszatérő olimpiai bajnoknak | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott nagy visszatérője Hosnyánszky Norbert. Az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes pólós a 2017-es budapesti világbajnokság döntője óta nem szerepelt a nemzeti csapatban. Märcz Tamás két év elteltével hívta be őt ismét a keretbe, a ZF-Eger világklasszisa pedig gondolkodás nélkül tért vissza oda, ahová képességei és teljesítménye alapján továbbra is tartozik.


Märcz Tamást is megkérdeztük Hosnyánszky visszahívásáról.

Vannak olyan játékosok a keretben, akikkel Hosi még életében nem játszott együtt sem klubnál, sem a válogatottban. Vannak olyan pólósok, akik akkor kaptak teret, amikor ő egy kicsit visszavonult a válogatottságtól. Érdekes helyzet, de egy nagyon jó játékosról beszélünk. Ha egy ilyen képességű játékost bedobunk a vízbe, akkor alkalmas azonnal megtalálni az összhangot a többiekkel, és onnantól jól együttműködve tud jól játszani velük. Gyorsan ki fognak alakulni a vízben lévő harmóniák, a parton pedig egy hosszabb együttlét folyamán fejlődnek majd az emberi kapcsolatok. Mindkettő fontos része annak, hogy ebből siker szülessen."

Mit tud adni egy olimpiai bajnok, vb-aranyérmes, hatalmas rutinnal rendelkező pólós egy nélkül sem gyenge, vele viszont nagyon erős magyar válogatottnak?

"Hosival erősebbek leszünk. Olyan rutinnal rendelkezik, amelyet nagyon kevés játékos mondhat el magáról ebben a keretben. Azokat a fiatal játékosokat, akik már évek óta velem vannak - főleg 2017 ősze óta -, pont azért játszattam eddig sokat, hogy mire az olimpiához odaérünk, már ők is rutinos játékosnak számítsanak. Hosi évekkel előrébb tart náluk ebben a rutinszerzésben. Az elmúlt két évben is folyamatosan figyeltem őt, nem volt elfelejtve, és a története sem volt lezárva. Még a nyár előtt is beszélgettünk, talán egy kicsit már túl kései fázisban az ő visszatéréséről, ez most adatott meg. Több poszton bevethető, bekkelhet, a jobb szélen és a kapásoldalon is játszhat. Az ő jelenléte, kisugárzása is egy plusz erőt adhat a csapatnak. Komoly befejezőember, tudja, mikor mit kell csinálni, kemény játékos."

Hosi.jpg Hosnyánszky Norbert - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

2020-ban olimpiai év jön. Vajon mennyire nyitott a keret a fiatalabb játékosok számára Tokió előtt, olyanoknak, akik még nem szerepeltek a válogatottban, de jövőre talán már indokolt lenne a meghívásuk, legalább a versenyeztetés szempontjából, hogy még nagyobb erőbedobásra kényszerítsék a már biztosabbnak tűnő csapattagokat. Kemény Dénesnek volt egy szövetségi kapitányi szabálya: olimpia előtti évben az aktuális világversenyt kihagyó játékosnak alig van esélye ott lenni az ötkarikás játékokon, ha csak nem domborít valami oltári nagyot (kivételt jelentett például Steinmetz Ádám (2004), Hosnyánszky Norbert (2008), Manhercz Krisztián (2016) és Zalánki Gergő (2016) esete. Märcz Tamás így áll ehhez a témához:

Jelenleg senkinek nincs stabil helye, a sors majd eldönti, illetve majd én is, hogy kikkel fogunk az Európa-bajnokságon részt venni. Szerencsésebb, hogy azok a játékosok, akik az olimpiában gondolkodnak, illetve, akikben én gondolkozom az olimpiára figyelve, megjelenjenek már 10-12 hónappal Tokió előtt, és ne az utolsó pillanatokban toppanjanak be, nem beszélve arról, hogy ahogy megyünk előre, egyre inkább szűkíteni kell inkább a keretet. Az Eb-n 15, az olimpiai kvalifikációs tornán valószínűleg kevesebb, már csak 13, az olimpián pedig 11+2 főben van meghatározva a keret létszáma. Akik nem tudnak bekerülni az olimpiát megelőző bő keretekbe, azok természetesen nehezebb helyzetben vannak. Más szempontok szerint kell dönteni egyébként egy 11+2 fős keret kiválasztásánál, és egy 15 fős névsor összeállításánál. Az a legcélszerűbb, hogy itt legyenek az utolsó időszakban azok, akikben gondolkodni kell.”

Ebben az idényben új szabályok vannak érvényben, amelyek tükröződnek a játékvezetők felfogásában az OB I-ben és a nemzetközi kupákban is. A magunk részéről nincsenek jó tapasztalataink erről, de a miénknél sokkal fontosabb Märcz Tamás véleménye:

Még a játékvezetők is próbálják szokni a szabályokat, a játékosok is az alkalmazkodás időszakát töltik, bár már lassan másfél hónapja megy a bajnoki szezon. A játékvezetés egyébként nem feltétlenül pont olyan, mint a nemzetközi fronton. Itthon van egy fajta játékvezetés. Ami igyekszik alkalmazkodni. A BL-ben is nagyon figyeljük a játékvezetést, hiszen most volt az első igazi olyan BL-nap, amikor komoly csapatok csaptak össze, és várható, hogy a Bajnokok Ligájában látható játékvezetői tendencia fog visszaköszönni ugyanazoktól a játékvezetőktől az Eb-n is. Én is figyelgetem, hogy van-e valamilyen változás, amit esetleg a LEN kér a bíróktól. Természetesen azt is nézem, hogy a mi játékosaink hogy veszik fel ezt a ritmust. Olyan nagy eltérést amúgy nem látok a nyári időszakhoz képest a magyar bajnokságban és a nemzetközi fronton sem, ami nagyon megijesztene.”

A férfi vízilabda-válogatott 20 fős kerete 
kapusok: Kardos Gergely (Eger), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC)  Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)

Zalánki.jpg Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Hozzászólások