Ráúszás - A horvátok bírták jobban a szétfújt bronzmeccset, vb-negyedikek férfi pólósaink is
A horvátok bírták jobban a szétfújt bronzmeccset, vb-negyedikek férfi pólósaink is
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A horvátok bírták jobban a szétfújt bronzmeccset, vb-negyedikek férfi pólósaink is

Takács MártonTakács Márton
2019/07/27 11:44
Negyedik helyen végzett a magyar férfi vízilabda-válogatott a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon: Märcz Tamás együttese a szombati bronzmérkőzésen 10-7-es vereséget szenvedett el a horvát csapattól.

A 2017-es budapesti világbajnokság döntőjében találkozott ez a csapat, a Margiszigeten akkor a horvátok diadalmaskodtak. Az idei Európa-kupa zágrábi fináléjában a magyar csapat győzte le Horvátországot annak hazai medencéjében. Ezúttal pedig a kvangdzsui világbajnokság bronzpárharcában futottak össze, semleges helyszínen. Ezúttal a horvátok voltak a jobbak.

Lassan kezdett a magyar válogatott, már az első negyedben sok kiállítást ítéltek a magyar csapat ellen a játékvezetők, de Hárai Balázs szép csavarjával 1-0-ra még vezetni tudtunk. Nem voltak jók a lövéseink, Marko Bijac is elkapta a fonalat, ez a három tényező együtt megbénította a Märcz-csapatot, amely nem tudta hozni stabil alapjátékát. Nagy Viktor viszont remekül védett, ő tartotta végig meccsben a csapatot, 52%-kal zárt, emberhátrányban is hárított, ziccert is kitolt. Bijac még nála is hatákonyabban taposott a kapuban, ő 61%-és védési mutatóval jelentkezett.

Jansik.jpg Fotó: MTI/Kovács Tamás

A négy lőtt gólunkról nagyon nehezen tudtunk ellépni, pedig megvoltak a lehetőségeink, de rosszul játszottuk meg az emberelőnyeinket, vagy a lövések voltak pontatlanok. Ezúttal senki sem tudta hozni magát támadásban, miközben hátul Bátori Bence és Manhercz Krisztián viszonylag jól végezte a dolgát, elöl ketten együtt jutottak két gólig úgy, hogy Bátori ismét néma maradt, mindössze egy kapuralövéssel. Nagyot, a több fórt is kiharcoló Angyal Dánielt és talán Hárait leszámítva hiányoztak az extrák, a tornán a két legjobb teljesítményt hozó, de minden bizonnyal elfáradó Zalánki Gergő, Vámos Márton kettős ezúttal csak egy-egy találatot tettek be a közösbe. Varga Dénes sok időt volt vízben törött ujjal is, volt egy pazar egyéni akciója, amelynek során a lécre emelt, egy lövését pedig Bijac megfogta. Ezúttal sem sikerült pótolni az ő góljait, Manherczen és Bátorin kívül Jansiknak és Sedlmayernek sem ment úgy, mint korábban. A kapott gólok száma pedig sok volt, a 10 találatot ilyen egyéni teljesítményekkel nem sikerült túllőni.

A túloldalon viszont Maro Jokovic épp erre a mérkőzésre talált magára, öt gólt is lőtt, nem tudtuk tartani. A sok kipontozódás miatt (Angyal, Pohl, Jansik) gyakorlatilag totális vízilabdát játszottak a mieink, mindenki szereplt minden poszton, Varga Dumi és Mezei is bekkelt. Angyal centerezett, Jansik a rosszkézen is feltűnt. Ez aztán pláne felőrőlhette játékosaink fizikális és mentális erejét egyaránt. A 8-5-re elhúzó horvátokat már nem sikerült beérni, miközben az esélyeink megvoltak, nem tudtunk élni megfelelő számban a kiharcolt emberelőnyökkel. Elbizonytalanodtunk támadásban, az idő is szorított minket, így pedig 10-7-re nyertek a horvátok, és ők lettek a világbajnoki bronzérmesek.

Egy éve még a nyolcadik helyen zártuk az Európa-bajnokságot, idén már azért bánkódhattunk, hogy az utolsó két világbajnoki meccsüket, az elődöntőt és a bronzmeccset nem tudták megnyerni a mieink. Az ujjtöréssel is sokat játszó Varga Dénessel, a szombaton  kézsérüléssel is remekül védő Nagy Viktorral, megfogyatkozva, elfáradva. Bár több volt benne, becsüljük meg így is ezt a világbajnoki negyedik helyet!

18. FINA világbajnokság, Kvangdzsu
vízilabda, férfiak 
a 3. helyért

Horvátország-Magyarország 10-7 (2-1, 2-2, 2-2, 4-2)
Gólszerzők: Jokovic 5, Milos 2, Loncar, Setka, Benic, ill. Manhercz 2, Hárai 2, Vámos, Angyal, Zalánki

magyar_kispad.jpg Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hozzászólások