Ráúszás - A héten már a Komjádiban edz a férfi és női pólóválogatott - de mire készülnek?
A héten már a Komjádiban edz a férfi és női pólóválogatott - de mire készülnek?
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

A héten már a Komjádiban edz a férfi és női pólóválogatott - de mire készülnek?

Takács MártonTakács Márton
2020/04/28 17:43
Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke az MVLSZ Facebook-oldalára és youtube-csatornájára feltöltött videóban jelentette be, hogy szigorúan ellenőrzött körülmények között a Császár-Komjádi uszodában a héten elkezdődnek a magyar férfi és női válogatott edzései.

Vári Attila elmondása szerint a magyar női vízilabda-válogatott kedden, a férficsapat pedig szerdán komoly egészségügyi protokoll mellett újrakezdi a medencés edzéseket. A koronavírus-járvány miatti kényszerszünetben minden érintet játékos edzett az otthonában, viszont mivel régóta, március 13-a óta nem voltak vízben, ezért a szövetségi kapitányok szakmai kérésére újrakezdték a medencés edzéseket.

"Nagyon hosszú volt már a kihagyás, és nem szeretnénk, hogy az olimpiai felkészülésünk sérülne" - nyilatkozta Vári Attila.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a sportért felelős államtitkárság követelményeinek megfelelően mindenki csak két negatív koronavírus-tesztet követően mehet be a Császár-Komjádi uszodába, ott pedig kellő távolságtartással edzhet.

Vári emlékeztetett arra is, hogy az MVLSZ május 11-én dönt a felfüggesztett bajnokságok folytatásáról. Tehát előfordulhat, hogy hiába edzenek most kivételes módon a válogatottak, ha esetleg úgy dönt az elnökség - illetve Vári megfogalmazása szerint a vízilabda család -, hogy vége a szezonnak. A női csapat tagjai az Eb óta harmadszor kezdtek el úgy együtt edzeni, hogy nem tudják, mikor, melyik versenysorozatban vár rájuk legközelebb mérkőzés. Az elnök szavaiból az tűnik ki, hogy a bajnokság folytatása, illetve a vízben való befejezése mellett áll, erre nyáron reményei szerint sor kerülhet.

Vári Attila az MTI közleménye alapján az M1 csatornának azt is elmondta, a női válogatott együtt lakik a Komjádi Uszodában lévő szállodában, izolált körülmények között, a férficsapat játékosai pedig minden nap saját gépkocsikkal járnak a Császár-Komjádi uszodába.

"Rossz üzenet, ha játék nélkül, szövetség általi besorolással kell menniük a csapatoknak egy világversenyre vagy klubeseményre, ezért szeretnénk valamilyen formában befejezni a bajnokságokat. A klubedzések nemsokára elkezdődhetnek, és körülbelül egy hónap felkészülés után ismét lehetne meccseket rendezni" - magyarázta.

Hangsúlyozta, a jövő év nagyon sűrű lesz, hiszen nagyon sok világeseményt ütemeztek át, az MVLSZ számára a legfontosabb női válogatott olimpiai kvalifikációja, illetve a férficsapat felkészülése lesz.

Märcz Tamás, az Európa-bajnok férfi válogatott szövetségi kapitánya így nyilatkozott az MVLSZ honlapján:

"Négy-öt hét telt el, amióta lezajlottak az utolsó bajnoki mérkőzések, azóta sok kerettag nem jutott vizes edzéslehetőséghez, amit számukra mindenképpen szerettünk volna megoldani, hogy ne maradjon ki túl hosszú víz nélküli időszak. Az elmúlt napokban kialakítottunk egy megfelelő protokollt, amelyek az edzésekre és az edzéskörülményekre vonatkoznak, és azokat szigorúan betartjuk a keretedzések alatt. Klubedzőkkel és klubvezetőkkel is egyeztettem az elmúlt napokban, hogyan folynak majd a válogatott kerettagok számára az edzések. Minden kerettag számára az elkövetkező időszakban megkezdődik, illetve folytatódik a vizes munka és nem csak szárazföldi munkát tudnak majd végezni. Fontos elmondanom, hogy a játékosok saját döntésük alapján vállalták az edzéseket. Jelenleg továbbra is várakozó állásponton vagyunk, hogy ez a mostani időszak meddig tart, hiszen csak május 11-én dönt az elnökség arról, miként folytatódik majd a magyar bajnokság. Holnap fogjuk megkezdeni a munkát és addig folytatjuk, amíg a kerettagok számára a klubjuk nem tudja azt biztosítani, vagy ameddig azt szakmailag jónak látom."

Märcz Tamás: "Ezzel az eredménnyel a hátunk mögött az egyik esélyesként utazhatunk Tokióba" | Hosszabbítás

Märcz Tamás a szövetségi kapitányi időszaka negyedik évében is eljutott egy világverseny döntőjébe a magyar férfi-vízilabda-válogatottal, a 2020-as budapesti Európa-bajnokságot ráadásul meg is nyerte csapatával. A kapitánnyal a hazai rendezésű Eb kulcsmérkőzéseiről, néhány fontos posztról, a kapusainkról, a gólerős bekkekről, a világklasszis balkezeseinkről, a tornát követő első tétmeccsről, a franciák elleni csúfos Világliga-vereségről, a tokiói olimpiáról, az arra benevezhető 12+1 játékos-szabályról beszélgettünk.


Bíró Attila, a 2016-ban Eb-aranyérmes, idén Eb-harmadik női válogatott szövetségi kapitánya pedig ezt mondta ugyanott:

„Nagy öröm, hogy az EMMI és a Magyar Vízilabda-szövetség erőfeszítésének hála hat és fél hét után vízi edzéseket tarthatunk. Stílusosan beköltöztünk az apácazárdába, a karanténba, hiszen a Császár Hotel korábban ilyen funkcióban működött. Itt alszunk, étkezünk, ezt a három hetet együtt töltjük. A körülmények kicsit spártaiak, de ez nem hogy árt, egyenesen jót tesz a csapatnak, igazi összekovácsoló ereje van. Ki kell emelni, hogy a játékosok és a stábtagok is két negatív teszttel jöhettek csak. A szárazföldi edzéseink az uszoda három területén kiscsoportokban zajlanak, a vízi edzésekbe értelemszerűen óvatosan vágtunk bele. A mini állóképesség, a lábtempó visszahozása a cél, avagy a mínuszból legalább a pozitív tartományba visszahozni a játékosok vízben érzetét. A jövő héten kicsit taktikázunk is, majd utána játszunk is egymás között. Az olimpiára készülő keretből hiányzik Gyöngyössy Anikó, akinek három hete dr. Pavlik Attila megműtötte a vállát, erre most volt lehetőség. Centerünk mellett nincs most velünk a keret két érettségire készülő játékosa, Rybanska Natasa és Faragó Kamilla, a többiek egytől egyig a fedélzeten.”

Amennyire örömteli, hogy másfél hónap után van valami fejlemény a koronavírus-járvány alatt a magyar vízilabdaéletben, legalább annyira visszás, hogy miközben szinte minden más sportág leállt és befejeződött az aktuális bajnoksága, itt még nincs döntés. Ezzel a felkészüléssel kivételezett helyzetbe kerültek a válogatott pólósok például a nem válogatottakkal szemben, plusz már két olyan teszten is átestek a játékosok és a szakmai stáb tagjai, amely teszt nem jut mindig az elképesztően fontos és felelősségteljes munkát végző kórházi dolgozóknak, a szociális munkásoknak és szociális gondozóknak sem ebben a helyzetben. 

Mivel az olimpiát és az olimpiai selejtezőt is elhalasztották, idén talán csak ősztől vár Világliga-mérkőzés a nemzeti csapatokra, vagyis nem olyan eget rengetően sürgős ez az intézkedés. Mire készülnek? Ahogy az is furcsa, hogy a női válogatott tagjai együtt laknak, izoláltan a felkészülés alatt, a fiúkra ez nem vonatkozik, így ők ha véletlenül is, de ki vannak téve annak, hogy bárkivel érintkezhetnek az uszodán kívül. Pláne, hogy a szakemberek május elejére várják a vírus tetőzését, ez veszélyeket is hordoz magában. Nem tudjuk azt sem, kik alkotják most a férfi válogatott keretét, és hogy minden klub elengedte-e a játékosait, mivel nincs névsor, mint máskor.

Gerendás György: "Magánál a vízilabda-társadalomnál hülyébb nincs a világon" | Hosszabbítás

Kispad címmel indított vízilabdás podcastet az UVSE sajtósa, Csongár István. Az első adásban a világ- és Európa-bajnok Takács Orsolya, az FTC szakmai igazgatója, Gerendás György, a ZF-Eger elnöke, Szécsi Zoltán, és a magyar női válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila volt a vendég.

Hozzászólások