Ráúszás - A hazai Eb-nél nagyobb motivációra nincs szüksége a pólóválogatottba visszatérő olimpiai bajnoknak
A hazai Eb-nél nagyobb motivációra nincs szüksége a pólóválogatottba visszatérő olimpiai bajnoknak
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A hazai Eb-nél nagyobb motivációra nincs szüksége a pólóválogatottba visszatérő olimpiai bajnoknak

Takács MártonTakács Márton
2019/10/11 15:35
A magyar férfi vízilabda-válogatott nagy visszatérője Hosnyánszky Norbert. Az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes pólós a 2017-es budapesti világbajnokság döntője óta nem szerepelt a nemzeti csapatban. Märcz Tamás két év elteltével hívta be őt ismét a keretbe, a ZF-Eger világklasszisa pedig gondolkodás nélkül tért vissza oda, ahová képességei és teljesítménye alapján továbbra is tartozik. A sportág egyik legkomplexebb pólósával beszélgettünk.

Märcz Tamás háromnapos összetartásra hívta össze bő, 20 fős keretét. A csütörtöktől szombatig tartó válogatott edzésekre talán a lehető legerősebb névsort állította össze a szövetségi kapitány, amelyben két esztendő elteltével szerepel újra Hosnyánszky Norbert. Märcz így indokolta az egriek 5-ösének visszatérését:

"Hosnyánszky Norbert személyében van egy olyan játékos, akit egyrészt senkinek sem kell bemutatni, másrészt, akivel a 2017-es világbajnokság után abban maradtunk, hogy egy ideig nem lesz válogatott, de ha úgy látom, akkor újra beszélünk a válogatottban való részvételéről. Nos, úgy látom, manapság is ugyanazt a színvonalat tudja hozni a mérkőzéseken, mint korábban, az új szabályokhoz is remekül alkalmazkodik, így ő is meghívást kapott a keretedzésre."

Az egriek olimpiai bajnok pólós klasszisa több mint két év után lesz újra válogatott | Hosszabbítás

Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 20 fős keretét a jövő heti edzésekre. Visszatér a nemzeti együttesben az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert, a 35 éves világklasszis legutóbb a 2017-es budapesti világbajnokságon szerepelt a csapatban. Märcz Tamás jövő héten keretedzéseket tart a válogatottnak, a magyar csapat indul a Világligában is, amelyen Oroszország és Franciaország lesz a csoportbéli ellenfél.
Hosnyánszky Norbert legutóbb 2017. július 29-én húzta magára a válogatott sapkát, amikor Horvátországgal néztek szembe a mieink a vb margitszigeti döntőjében. Sajnos Peking olimpiai bajnoka sem tudta megakadályozni a horvátok győzelmét, akik 8-6-os sikerükkel aranyérmesek lettek. Hosnyánszky pedig egy újabb vb-ezüstéremmel gazdagodott, és azt hittük, többé nem láthatjuk már a nemzeti együttesben. Milyen jó, hogy nem búcsúztattuk el egy cikkben - ahogy azt többen is reklamálták olvasóink közül -, mert több mint két év elteltével Hosi újra ott lesz Märcz Tamás csapatában. Varga Dénes mellett így még egy ötkarikás aranyérmest tudhatnak soraiban a mieink. Hosnyánszky az elmúlt 15 év egyik legkomplexebb pólósa a nemzetközi mezőnyben, extrát tud nyújtani védekezésben és támadásban is, a lövőereje és lövőkészsége páratlan, és több poszton - kapásoldalon, rossz kézen, bekkben - is bevethető. 

Az október eleji BVSC-Eger mérkőzés után Hosnyánszky klubedzőjét, Dabrowski Norbertet is megkérdeztük, hogy mit szól olimpiai bajnoka válogatott meghívójához.

Egy dolgot tudok erre mondani emócióktól mentesen. Mivel 11 játékos utazhat a tokiói olimpiára a magyar válogatottban, így mindenképpen szükség van olyan játékosra, aki ennyi poszton ilyen szinten játszik. Aki látta most a BVSC-vel vívott meccset, az alá is tudja támasztani ezt. 

Norbi abszolút megoldotta, hogy sérült ujjal bekkelt, ha kellett, mezőnyben fogta a legjobb játékost, labdákat szerzett, kiszolgált, bevállalt két lövést, amit kellett, az nem ment úgy neki. Azt is tudom, hogy Norbi tud még ennél is jobban játszani, mint amit most mutatott. Nem a sérülése miatt, hanem tudjuk róla, hogy milyen harcos, ha látja maga előtt a célt, ami a kvótaszerzés és majd az olimpia. Ha ezeken szerepel, akkor Norbi 120%-ot tud játszani.”

Hosi_válogatott_MVLSZ_3.jpg Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

És akkor jöjjenek az érintett, Hosnyánszky Norbert szavai, akit több újságíróval együtt kérdeztünk a válogatott péntek délelőtti edzése után:

Jó újra felvenni a válogatott melegítőt. Ez egy fiatal, lendületes csapat, ahol tökjól érzem magam. Látom mindenkin, hogy motivált. Egyelőre még sok játékos van itt, de ahogy alakul folyamatosan a csapat, egyre jobban megismerjük majd egymást.”

Januárban Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot. Hosnyánszkynak megadatott, hogy 2014-ben az Eb-n, 2017-ben pedig a világbajnokságon játszhatott a magyar fővárosban, mindkét alkalommal a döntőig menetelt a magyar válogatott, de mindkétszer ezüstérem lett a vége. A 2020-as lehet Hosi hetedik (!) kontinenstornája, és csak ennek az aranyérme hiányzik lenyűgöző kollekciójából. 

Az Európa-bajnokságig látok el most. Extraként még ki is lehet jutni az olimpiára, úgyhogy ennél nagyobb motivációra nincs szükségem. Az olimpia jóval később lesz, meglátjuk, addig milyen lesz a csapat. Az Eb-arany még hiányzik a kollekciómból, ez is motivál, de az sem mindegy, hogy hol játssza az ember az Eb-t. Nekem mindig óriási élmény itthoni világversenyen, hazai közönség előtt szerepelni, főleg, ha nyerünk, ezek vissza nem térő dolgok."

Hosnyánszky korábban úgy nyilatkozott, hogy ha a szövetségi kapitány akár a reptérről hívná föl, hogy most azonnal szüksége lenne rá a válogatottban, akkor pakolna és rohanna a többiek után. Itt talán azért még nem tartunk, de kíváncsiak voltunk, Hosi gondolkodott-e Märcz Tamás meghívásán, vagy rögtön igent mondott.

"Ha szükség van rám és tudok segíteni, akkor jövök, ez nem kérdés számomra, mert tényleg sokat kaptam ettől a sportágtól. Amíg van bennem erő, és mások is úgy gondolják, hogy van, addig jövök. Igazából nem hangzott el kérdés, hogy most visszajönnék-e, vagy nem. Märcz Tamás azt mondta, hogy szeretné, ha jönnék és hogy már most, a következő héten. Én meg azt mondtam, hogy jó, akkor ott találkozunk. Igazából elég röviden zajlott ez a beszélgetés. Semmi különösebb nem történt."

Hosi_válogatott_MVLSZ_2.jpg Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

A válogatott főleg 2018 nyarán szenvedett, a nyolcadik hellyel végződő barcelonai Eb-ről nagyon hiányzott többek között Hosnyánszky rutinja, védekezésben hatékony, támadásban eredményes játéka. Ő vajon milyennek látta az elmúlt két év magyar válogatottját, amely a kezdeti hullámvölgyek után Világkupa- és Európa-kupa-aranyérmet is szerzett?

Az elején voltak hullámvölgyek, de úgy gondolom, hogy azért ezen a vb-n már látszott, hogy ebben a csapatban óriási potenciál van. Pechesek voltak, megsérült Dumi. Nem csak én gondolom így, rengeteg külföldi játékos szerint is ez a magyar válogatott simán megnyerhette volna a kvangdzsui világbajnokságot, ha nincsenek ezek a szerencsétlen egybeesések, de voltak, igyekszünk ezeket kiküszöbölni.”

A sportág évek óta abba az irányba halad, hogy a Hosnyánszkihoz hasonló, több poszton bevethető, fizikailag kiemelkedő állapotban lévő pólósok játsszák a főszerepet a mérkőzéseken és a világversenyeken. A jelenlegi magyar  keretben Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Nagy Ádám és Sedlmayer Tamás is ilyen típusú játékos Hosnyánszkyn kívül, de mivel a tokió olimpián érthetetlen módon már csak 11 vízilabdázó szerepelhet egy válogatottban, felértékelődik a hozzájuk hasonlóak szerepe, miközben közülük minden bizonnyal többen áldozátul fognak esni a szövetségi kapitány keretszűkítésének az ötkarikás játékok előtt, mert szükség lesz centerekre és átlövőkre, igazi góllövőkre is. Arról is érdeklődtünk Hosnyánszky Norbertnél, hogy ő mit szól ahhoz, hogy amíg a januári Eb-n még nem lesz érvényben ez a létszámkorlátozás, 2020 legfontosabb világversenyén, az olimpián már igen.

Hát, ez ilyen, nem mi hozzuk a szabályokat. Nem tudom pontosan, hogy van, végleges-e, hogy csak 11 játékos utazhat-e Tokióba, vagy 11+2, ezt majd az okosok eldöntik. A végleges döntéshez kell alkalmazkodni. Ez egy ilyen sportág. Nekünk az a dolgunk, hogy játsszunk és vízilabdázzunk, akik ott vannak a FINA-ban és a LEN-ben, majd megoldanak mindent.”

Mivel Hosnyánszky klubcsapata, a ZF-Eger idén nem a Bajnokok Ligájában, hanem az Euro-kupában szerepel - ahol már negyeddöntősek Gyárfás Tamásék -, kevesebb mérkőzés vár Hosira is. Ez egy 35 éves játékosnál pláne nem elhanyagolható szempont, fizikailag és mentálisan is kisebb megterhelést jelent a klubszezon ebben az irdatlan hosszú és sűrű szezonban, még ha a hevesiek 5-öse - a válogatott szinte állandó 6-osa - így is rengeteg időt tölt a vízben egy-egy meccsen, mivel kulcsember, és nem olyan könnyen pótolható a minőség, amit jelent.

Az, hogy kevesebb a meccs, nyilván segít nekem, tavaly asszem hatvanvalahány meccset játszottam a szezonban, az elég sok. Idén reálisabb célok is vannak, az Euro-kupában oda is lehet érni, döntőt játszani, nyerni. Mindenféleképpen egy pozitív idényt várok, ami egy töltetet is ad nekem erre az évre.”

Hosi_válogatott_MVLSZ.jpg Hosnyánszky a szokatlan 9-es válogatott sapkában - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Hozzászólások