Ráúszás - A dinasztiát építő FTC pólócsapatát idén is a világklasszis szerbbel erősítő OSC próbálja meg letaszítani a hazai trónról
A dinasztiát építő FTC pólócsapatát idén is a világklasszis szerbbel erősítő OSC próbálja meg letaszítani a hazai trónról
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A dinasztiát építő FTC pólócsapatát idén is a világklasszis szerbbel erősítő OSC próbálja meg letaszítani a hazai trónról

Takács MártonTakács Márton
2019/09/04 10:22
Szerdán elrajtol a férfi vízilabda OB I 2019/2020-as szezonja, amelynek idén is a címvédő Ferencváros a toronymagas esélyese. A nyári átigazolási szezonban tovább erősődő FTC-nek idén is a világ egyik legjobb szerb pólósával megtámogatott OSC lesz a legnagyobb kihívója, mögöttük pedig hasonlóan izgalmasnak ígérkezik az átalakuló Szolnok és a fiatalokat igazoló Eger párharca a dobogóért. Előzetesünk.

Hasonló a helyzet, mint tavaly, annyi változott, hogy a Ferencváros talán még egyértelműbb esélyese a bajnoki címnek. Másfél éve minden megnyerhető hazai címet a zöld-fehérek birtokolnak (OB I, Magyar Kupa, magyar Szuperkupa), júniusban szenzációs Final Eight-szereplésükkel első próbálkozásra megnyerték a Bajnokok Ligáját is. És bár távozott tőlük két olimpiai bajnok szerb, Slobodan Nikic és Stefan Mitrovic, különböző már egyikük sem volt alapember. Nikic többet volt sérült, mint egészséges, ráadásul elmúlt 36 éves, míg Mitrovicnak összeségében gyenge szezonja volt, a BL nyolcas döntőjében viszont szenzációsan játszott, szépen búcsúzott. Gór-Nagy Miklós visszavonult, az ő helyére nem szerződtettek senkit.

A mag együtt maradt, Vámos Márton – és Sedlmayer Tamás, valamint Kállay Márk  – mellé érkezett a magyar válogatott másik világklasszis balkezese, Zalánki Gergő, a kapásoldalra a görög Ioannis Fountoulis, centerposztra pedig a kanadai Nicolas Constantin-Bicari. 

A BL-győztes FTC pólócsapata nem veszi le a lábát a gázpedálról, klasszisokkal erősítettek a zöld-fehérek | Hosszabbítás

Az ötből öt trófeát begyűjtő Ferencváros férfi vízilabda-szakosztálya csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be új igazolásait. Zalánki Gergő, a görög Ioannis Fountoulis és a kanadai Nicolas Constantin-Bicari is az FTC-nél folytatja. Helyszíni tudósításunk a Groupama Arénában tartott rendezvényről Zalánki Gergő nyilatkozatával. Az FTC-Telekom Waterpolo története legsikeresebb szezonját zárta.


10 magyar válogatottja van a csapatnak, a magyar nemzeti együttes három legjobb játékosa - Varga Dénes, Vámos, Zalánki – is itt szerepel. Aaron Younger a világ egyik leguniverzálisabb pólósa, Nikola Jaksic a mezőny egyik legkiválóbb bekkje, továbbra is három centert forgathat Varga Zsolt vezetőedző, minden adott ahhoz, hogy ha beépülnek az új igazolások, akkor zsinórban harmadszor ünnepeljen bajnoki címet az FTC.

Ahogy az előző idényben, úgy idén is az OSC lehet a Fradi legnagyobb kihívója itthon. Vad Lajos együttese volt a mögöttünk hagyott évadban az egyetlen magyar klub, amelyiknek sikerült legyőznie a brutálisan erős Ferencvárost. Ráadásul idegenben, a Komjádiban, az FTC kiemelt meccseinek otthonában. Nos, az újbudaiak tőlük szokatlan módon együtt tartották tavalyi keretüket, senki sem távozott tőlük, sőt, lecsaptak az eredetileg a Dinamo Moszkvához tartó Andrija Prlainovicra, az elmúlt 10 év egyik legkiválóbb vízilabdázójára, aki az elmúlt három évben Szolnokon játszott. Amennyiben nem csak az emberelőnyökre és klasszisaik egyéni képességeire alapozva vízilabdáznak, hanem igazi csapatként, akkor több esélyük lehet elkapni a Fradit, mint a legutóbbi bajnoki döntőben, ahol 3-0-s vereséget szenvedtek. Idén ismét a Bajnokok Ligájában indulnak, ahol a második, hazai körülmények között tartandó selejtezőkörben kapcsolódnak be a küzdelmekbe. Amennyiben sikerül a főtáblára jutniuk, bő és erős keretük alapján a nyolcas döntőt is elérhetik.  

A világ egyik legjobb pólósa szerint a sportág irányítói nem emberként bánnak a játékosokkal | Hosszabbítás

Andrija Prlainovic, a nyáron Szolnokról az OSC-hez szerződő olimpiai bajnok, világbajnoki aranyérmes, Eb-győztes szerb vízilabdázó egy remek interjút adott nyáron a legnagyobb horvát hírportálnak, az index.hr-nek. Ennek angol fordítását a total-waterpolo.com készítette el, utóbbi rövid kivonatát közöljük az alábbiakban.


Szolnok és az Eger megint nagy csatát vívhat a bronzéremért. Zivko Gocic remek első vezetőedzői évet produkált, az átalakult csapata a szezon második felére állt össze igazán, nagyszerű játékot mutattak a BL-ben és az OB I-ben is, a rájátszásban talán a legjobb formában pólózó gárda volt a Dózsa. Viszont most több pillérüket is elveszítették a Tisza-partiak: Kis Gábor visszavonult, Milan Aleksic és Prlainovic távozott (mindhárman olimpiai bajnokok), Zalánki az FTC-hez, Kardos Gergely pedig Egerbe szerződött. A szerb vonal viszont tovább erősödött, Gavril Subotic, Radomir Drasovic és Dusko Pijetlovic is Szolnokon folytatja, utóbbi megszerzése óriási dolog. 


Érkezett még Debrecenből a balkezes Dőry Farkas, a BVSC-től a magyar válogatott Várnai Kristóf, akit védőként és kapásoldalon is be lehet vetni, valamint két fiatal a KSI-ből, Schmölcz Norman és a kapus Bányai Márk.

Az Eger folytatja a tavaly megkezdett utat, és nem sztárokat, hanem fiatal magyar tehetségeket igazol. A világklasszis Hosnyánszky Norbert, Angelos Vlachopoulos kettős maradt, ahogy a remek szerb kapásoldali pólós, Strahinja Rasovic és a csapatkapitány Decker Ádám is a rutinosabb pólósok közül. Kapusposzton teljes átalakításon esett át a keret, Valics Bence és Csiszár Boldizsár helyett a Világkupa-győztes és BL-aranyérmes Kardos Gergő, valamint a Kaposvárrol igazolt Krémer Balázs fog taposni. Baksa Benedek személyében az UVSE, Csacsovszky Erik révén pedig a Pécs legjobbját szerezték meg a hevesiek.

Kevés pólóklub igazol tudatosabban, mint az ismét leendő magyar válogatott tehetségeket szerződtető Eger | Hosszabbítás

A ZF-Eger szerdán sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy férficsapatát négy új játékossal erősítette meg. Dabrowski Norbert együttesébe két új kapus is érkezik, Szolnokról a Bajnokok Ligája-győztes, Világkupa-aranyérmes Kardos Gergely, Kaposvárról pedig Krémer Balázs. Kapásoldalon az UVSE legjobbja, Baksa Benedek jelent újdonságot, a Pécsről szerződtetett Csacsovszky Erik pedig több poszton is bevethető lesz.


Sanszos, hogy utóbbi kettő néhány hónapon belül válogatott lehet, látva képességeiket, az előző egyesületeikben mutatott játékukat, és a tendenciát, amely szerint Dabrowski Norbert több fiatal pólósát – Bedő Krisztián, Gyárfás Tamás, Kovács Gergő, Lőrincz Bálint - segítette már hozzá a válogatottsághoz. Idén a BL helyett az Euro-kupában indulnak az egriek, győzelmi esélyekkel.

Meg fogjuk verni a Fradit idén, még az OSC-t is talán, még ez ellen a két csapat ellen is biztos tudunk hozni eredményt. Látom a játékosaim szemén, hogy van bennük hit meg szenvedély. És ennek előbb vagy utóbb lesz eredménye. Az, hogy mikor jön ki, az ugyanaz a kérdés, mint Kloppnál. Ez a csapat előbb vagy utóbb nyerni fog.” - mondta el ambíciózus terveit nekünk adott nagyinterjújában Dabrowski Norbert, aki mind a négy új igazolásról, csapata erősségeiről, céljairól is elmondta véleményét.

Jürgen Klopp is mutatja az irányt az egri pólósok edzőjének, aki szerint idén le fogják győzni a BL-győztes FTC-t is | Hosszabbítás

Dabrowski Norbert, a ZF-Eger vezetőedzője a vele készített nagyinterjúnkban értékelte csapata mind a négy nyári igazolását, beszélt Kardos Gergely, Krémer Balázs, Baksa Benedek és Csacsovszky Erik erényeiről, együttese hazai és a nemzetközi porondra kitűzött céljairól, a nyári világbajnokságról, az új szabályokról, Jürgen Kloppról. Tavaly nyáron új útra léptetek az átigazolási, csapatépítési politikátokban.


Miskolc nagy része együtt maradt, mondjuk pont az egyik, ha nem a legjobbjuk távozott, az amerikai válogatott Alex Bowen a Mladosthoz ment. Az olasz Eduardo Monzi és a montenegrói Dimitrije Krijestorac jelent erősítést. Bedő Krisztián, Nagy Ádám, Lőrincz Bálint és Vadovics Viktor révén fiatal magyar válogatottjai vannak a csapatnak, Ognjen Stojanović személyében pedig remek szerb légiósa. Várhatóan idén is az ötödik helyre lehet jó az új vezetőedzővel, a Sike Józsefet váltó Vidumanszky Lászlóval készülő csapat.

A BVSC-től távozott Török Béla és Várnai Kristóf, Ambrus Ferenc sem játszik már a csapatban. A pótlásukat belülről oldják meg Szűcs Leventéék, így tovább fiatalodik a csapat. Kisebb pofon már a szezon elején érte a Szőnyi útiakat, a szentesi Magyar Kupa-selejtezőből ugyanis nem jutottak tovább a legjobb nyolcba, a nagyon fiatal UVSE megtréfálta őket. De ahogy több másik, átalakuló OB I-es klubnál, így náluk is inkább a csapatépítésre használták fel az MK-meccseket, a hosszú távú céljaik érdekében feláldozták az azonnali sikereket. 

A Honvéd és a vasutasok nagy harcot vívnak az utóbbi években, talán idén lehet a legnagyobb esélye Merész András legénységének, hogy megelőzzék a BVSC-t. Decker Attila és Szivós Márton révén még mindig vannak világbajnok és meghatározó játékosaik, Szirányi Balázst mi a legjobb teljesítmény nyújtó centernek választottuk az elmúlt szezonban, most Fejős Róberttel egy jó kettőst alkothatnak. Rajta kívül Lukács Ábel (Kaposvárról) és Tóth Gyula (Szentesről) érkezett. Bár a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely visszavonult, elmondása szerint, ha kell, beszáll még néhány meccsre.

A középmezőny tagjai közül a Debrecen koncepciót váltott, mindhárom légiósuk távozott, rajtuk kívül Dőry Farkas és Fejős Róbert is eligazolt. Telegdy András, Vancsik Levente és Rádli Rajmund érkezett, a DVSE-nél maradó rutinosabb játékosok mellett sok szerep jut majd a fiataloknak, az elsődleges céljuk várhatóan a biztos bentmaradás lehet Miroslav Bajin vezetőedző szerint.

A Szentes csapatának tengelye együtt marad a 2019/20-as szezonra, A francia Montpellier-be távozó György Dávid helyére Borna Duvnjakot igazolták le a kapuba a Honvédból. A Vasastól érkező Mátyok Norbert a Honvédba aláíró ifj. Tóth Gyula helyére érkezik, míg a legutóbb Szombathelyen szerepelt egykori szegedi, szerb Ivan Basara Aleksei Kuzmenko és Kiss Kristóf Szeif helyét veszi át a kapásoldalon, illetve bekkben. Távozik az idény során súlyos sérülés után rehabilitáción részt vett Werner Richárd is. A rosszkéz oldalon hátul a román válogatott Gergelyfi Róberttel erősít a Szentes, a játékos Nagyváradról érkezik.

A Pécs is átesett egy átalakuláson, távozott Csacsovszky Erik, Opacak Toni, Palotás Sámuel, Sebestyén Balázs és Mijics Dávid, érkezett viszont Kiss Kristóf Szeif, a Tatabányán remeklő balkezes, Kolozsi Marcell, Csorba Tamás, illetve a PSN Zrt. utánpótlásából a felnőtteknél is kipróbálhatja magát Gaszt Roland, Gelencsér Máté, Reisz Patrik, Palatinus Erik és Kókai Szilárd. Lukács Gergely vezetőedző Kolozsi szerződtesével nagyot húzott, a csapat a felsőházért játszhat majd.

A Szombathelytől Ivan Basara Szentesre, Baj Marcell Kaposvárra, Takács Kristóf és Garancsy András Tatabányára igazolt, Kiss Csaba pedig hazatért Szegedre. A helyükre hét pólóst igazoltak a vasiak, Szőke Szabolcs, Szabó Bence, Turnai Bálint, Szőke Benedek, Luka Jovanovic, Sebestyén Balázs és Marnitz Gergő személyében. A ráncfelvarráson áteső AVUS a középmezőnybe tart.

A Tatabányától távozott Jászberényi Gábor, Kolozsi Marcell, Fazekas Tibor, Hoppál Gergely és Kolarik Martin, a helyükre Takács Kristóf (Szombathely), Tóth Bendegúz (Eger), Vad Levente (Miskolc) és Garancsy András (Szombathely) érkezett. Az A-csoportban ádáz küzdelmet vívhatnak a Péccsel és az UVSE-vel a negyedik helyért.

A tavalyi idény egyik üde színfoltja volt a Benedek Tibor vezette fiatal, látványos játékot nyújtó UVSE, amelyből Egerbe igazolt a csapat legjobbja, Baksa Benedek, akinek a helyettesítését a klub házon belülről, gazdag utánpótlásából oldja meg. Tóth Kristóf révén Aranyi Máté kapott egy jó centertársat, mi pedig az általunk már többször dicsért Vigvári Vendel mellett öccsére, Vincére is felhívnánk a figyelmet, aki most már az OB I-es keret tagja. A lila-sárgák bravúrral kezdték az évadot, továbbjutottak a BVSC, Szentes, Szombathely hármas ellenében a Magyar Kupa-selejtezőből, és ott vannak a legjobb nyolc között.

Benedek Tibor: "El kell engednem ezt az ego-kérdést, hogy nem fogok tudni mindig nyerni" | Hosszabbítás

A játékosként mindent megnyerő, a magyar férfi vízilabda-válogatottat szövetségi kapitányként világbajnoki aranyéremig vezető Benedek Tibornak a mögöttünk hagyott szezon volt élete első klubedzői idénye. Az UVSE fiatal férficsapata az OB I üde színfoltját jelentette, ifi bajnokok is lettek a sportág legendájának irányításával.

Az alsóház csapatai közül az AVUS és a Tatabánya mellett a Kaposvár is alaposan átalakult, Surányi László, az új vezetőedző már nem számíthat a Krémer Balázs, Nemes Balázs, Telegdy András, Pataki Gergely, Lukács Ábel, Németh Botond, Tóth Kristóf, Varga Zsolt (visszavonult) névsorra, helyettük jött György Dávid (Szentes VK), Csiszár Boldizsár (ZF-Eger), Biros Barnabás (ZF-Eger), Srdjan Aksentijevic (VK Primorje Rijeka), Mijic Dávid (PVSK-Mecsek Füszért) és Baj Marcell (AVUS).

A Vasas szégyenszemre csak osztályozón hosszabbította meg élvonalbeli tagságát. Bóbis Máté csapata erősített a nyáron, a már mindent megnyerő Slobodan Nikic, a vb-ezüstérmes Török Béla, és a Honvédban feltűnt Kiss Bálint is az angyalföldieknél folytatja, ahogy a vezetőedző öccse, a 18 éves nagy tehetség, Bóbis Botond is jött, aki kettős igazolással fog a KSI mellett a Vasasban szerepelni. Velük már a felsőházért küzdhetnek.

Az OB I/B-ből feljutó Szegedet élete első vezetőedzői idényében korábbi kollégánk, kedvenc szakértőnk, Szabó Zoltán vezeti. A bentmaradás érdekében hazatért a 41 éves Európa-bajnok, Kiss Csaba, és leigazolták a szerb Nikola Bogdanovicot és a görög Aggelosz Foskolost is. 

A sorsolás mondjuk nem kedvezett például a Vasasnak, a B-csoportban az OSC, Eger, BVSC, Honvéd négyesből esetleg a BVSC-vel meccselhetnek a csoportbeli negyedik helyért, de ehhez a Szentesnek és az AVUS-nak is lesz egy-két szava. Az A jelű négyesből az FTC és a Szolnok emelkedik ki, a Miskolc harmadik helye szinte biztos itt, a Debrecen, Pécs, Tatabánya, UVSE négyes közül kerülhet ki a negyedik, a Szeged a minél több pont megszerzéséért harcol majd. 

Két év után ismét egy csoportban az elmúlt öt szezon bajnokai, az FTC és a Szolnok férfi pólócsapata | Hosszabbítás

A legutóbbi két szezon bajnoka, a Ferencváros és az azt megelőzően sorozatban háromszor aranyérmes Szolnok egy csoportban szerepel majd a férfi vízilabda OB I 2019/2020-as szezonjában, miután hétfőn elkészítették a szeptember 4-én kezdődő bajnokság menetendjét. A Magyar Vízilabda-szövetség székházában hétfő délben elkészítették az élvonalbeli férfi vízilabda-bajnokság csoportbeosztásait - a csapatokat az előző bajnokság végeredménye alapján, párosával sorolták be a csoportokba.


Az A- és B-csoportban kétszer játszik majd mindenki mindenkivel, ezt követően a felsőház és az alsóház 8-8 csapata folytatja ugyanebben a rendszerben, úgy, hogy a csapatok a már megszerzett pontjaikat magukkal viszik és a folytatásban csak azokkal a klubokkal küzdenek meg (oda-vissza), amelyekkel nem játszottak az alapszakaszban.

Az eddigiekhez képest viszont elmarad a playoff első szakasza, amiben a tabellán négyes csoportokra bontva páros meccseket rendeztek. A középszakasz végén kialakult sorrend kiadja a rájátszás kezdőhelyzetét, és az első helyezett a másodikkal azonnal döntőt játszik, a harmadik pedig a negyedikkel bronzmeccset - és így tovább. Az is változás, hogy jövő tavasszal a bajnoki címért sorra kerülő párharcban is elegendő lesz a végső sikerhez az egyik fél második győzelme - eddig ebben a párharcban három nyert meccs kellett a döntéshez.

Kezdődhet a menet!


Hozzászólások