Ráúszás - A címvédő UVSE végig szaladt az eredmény után, de megnyerte a nyolc büntetőt hozó csúcsrangadót
A címvédő UVSE végig szaladt az eredmény után, de megnyerte a nyolc büntetőt hozó csúcsrangadót
Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

A címvédő UVSE végig szaladt az eredmény után, de megnyerte a nyolc büntetőt hozó csúcsrangadót

Takács MártonTakács Márton
2020/03/12 10:23
A Magyar Kupa döntője után a női vízilabda OB I-ben is feszült mérkőzést hozott a bajnoki címvédő UVSE és a Magyar Kupa-győztes Dunaújváros csúcsrangadója, ezúttal viszont fordított eredmény született. 

Sokáig talán ez volt az utolsó olyan vízilabda-mérkőzés Magyarországon, amelyet nem zárt kapuk előtt rendeztek a koronavírus-járvány miatt hirdetett veszélyhelyzetben. Mivel elmaradt a női olimpiai selejtező, előrehozták az eredetileg áprilisban tartandó bajnoki meccseket, ez a hónap a női vízilabdáról szól itthon, nagyon sűrű programmal, csütörtöktől sajnos nézők nélkül.

A két legerősebbnek tartott hazai klubcsapat derbije volt ez, és hasonlóan sok kiállítást (22 darabot) hozott, mint a Magyar Kupa decemberi döntője, amelyet büntetőkkel a Dunaújváros nyert meg. Ha már zárt kapuk, eleinte Laura Aarts védett jobban Gangl Edinánál, több bravúrt is bemutatott a holland hálóőr, az UVSE kapusa kapott néhány védhetőnek tűnő gólt, aztán a második félidőben Gangl teljesítménye is feljavult, sőt, a végére a védési hatékonyságban 55%-54% lett az eredmény az ő javára. És bár sokáig a Dunaújváros felé billent a mérleg nyelve, az UVSE mindössze két alkalommal vezetett, 3-2-re és a legvégén, 11-10-re, a meccset is az egyik legjobbját, csapatkapitányát, Szücs Gabriellát nélkülöző UVSE nyerte.

Faragó-Kamilla-UVSE-Diunaújváros-vízilabda-min.jpg Faragó Kamilla volt a meccs legeredményesebb pólósa - Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Az Európa-bajnoki elődöntőben ujjsérülést szenvedő Gurisatti Gréta is ott volt a vízben, amíg ki nem pontozódott, rengeteget melózott mezőnyben, sokat centerezett, labdát szerzett, csak a gól nem jött össze neki, az utolsó perc kezdetén leadott lövését például bravúrral védte Gangl. Nyolc büntetőt is láthattunk a partin, amelyek közül a fele kimaradt. Mindkét vezetőedző, itt Benczur Márton, ott Mihók Attila is piros lapot kapott. Az Újváros legjobbjai közül Gurisatti, Horváth Brigitta és Garda Krisztina már a második negyed közepére begyűjtött két-két kiállítást, így sok lehetőséget kaptak vendégoldalon is a fiatalok, Szellák Csenge például két pazar átlövésgóllal jelentkezett. 

Mindkét csapat játékában sok volt a hiba, mivel gyakorlatilag az Eb óta nem játszottak komoly tétmérkőzést a felek (a Dunaújvárosnak volt egy Euroliga-negyeddöntője, de ennyi), ez érthető is. A harmadik nyolc percben 7-5-re és 8-6-ra is vezetett a kupagyőztes, de az összesen négy gólig jutó, 19 éves Faragó Kamilla révén visszajött az UVSE. Keszthelyi Rita a hollandokkal vívott Eb-bronzmeccsen látottakhoz hasonlóan ismét elképesztő mezőnymunkát végzett, mindenhol feltűnt, szerzett két gólt is, de most inkább megint alájátszott a többieknek, és irányította csapatát. A lila-sárgák világklasszisa ki sem ment cserére, végigjátszotta ezt a nagyon kemény mérkőzést. Az egyre izgalmasabbá váló csatát 10-10 után, 40 másodperccel a vége előtt az Eb-ről lemaradó Antal Dóra emberelőnyös gólja döntötte el - a döntetlen talán igazságosabb lett volna -, így az UVSE maradt veretlen a bajnokságban.

Női vízilabda OB I, 14. forduló
UVSE-Hunguest Hotels - Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 11-10 (2-2, 3-3, 2-3, 4-2)
Gólszerzők: Faragó K. 4, Keszthelyi 2, Antal, Kisteleki H., Baksa, Parkes, Rybanska, ill. Garda 2, Horváth B. 2, Vályi V. 2, Szellák 2, Szabó N., Mahieu

Hozzászólások