Ráúszás - A címvédő UVSE játékára nem volt ellenszere a Dunaújvárosnak a női pólódöntő első felvonásán
A címvédő UVSE játékára nem volt ellenszere a Dunaújvárosnak a női pólódöntő első felvonásán
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A címvédő UVSE játékára nem volt ellenszere a Dunaújvárosnak a női pólódöntő első felvonásán

Takács MártonTakács Márton
2019/04/27 09:24
Az UVSE magabiztos játékkal 13-9-re győzött a Dunaújváros ellen a női vízilabda OB I döntőjének pénteki, első mérkőzésén. Helyszíni tudósításunk a Hajós uszodából Szücs Gabriella és Gurisatti Gréta nyilatkozatával.

Az elődöntőben a Ferencvárost búcsúztató, címvédő UVSE és a BVSC-t felülmúló Dunaújváros elkezdte a női bajnokság fináléját. Tavaly 3-0-s összesítéssel lett aranyérmes Benczur Márton csapata, az első meccset látva idén is könnyen megismétlődhet ez az arány.

A pénteki döntő első negyedében például nem tudtak gólt szerezni a vendégek, a hazaiak viszont kettőt is. És mivel a második nyolc percet 5-3-ra nyerték meg a lila-sárgák, a félidőben 7-3-mentek Gangl Edináék, már ekkorra eldőlt  a parti. Az hagyján, hogy a korán kinyílt az olló, és gyorsan nagy lett a különbség, de az Újváros nem tudta felvenni a versenyt játékban Európa egyik legjobbjával, helyzetbe is nehezen kerültek Gurisatti Grétáék. Az UVSE-ben élmény volt nézni Szücs Gabriella irányítójátékát, szenzációs passzokkal hozta helyzetbe társait, több assziszttal is jelentkezett, a noteszünkben többször is felírtuk, hogy "Szücs Gabi passzai!". Ő volt az egyik agy az UVSE-ben ezúttal (is). A záró felvonásban két álomgólpasszt is kiosztott az UVSE csapatkapitánya, Kiss Esztert és Parkes Rebeccát hozta kihagyhatatlan helyzetbe.

Parkes.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A két füstölgő puskacső Keszthelyi Rita - ő persze agy is volt, mint mindig - és a remekül játszó Kiss Eszter voltak négy, illetve három szerzett góllal, a ravasz jelzőt pedig kioszthatjuk a kevés játékidő alatt két szép gólt elérő Antal Dórának vagy Parkes Rebeccának, akik dupláztak a meccsen. A Dunaújváros rengeteg kapufát lőtt, aztán az utolsó két negyedben már kétszer annyi gólt is szereztek, mint az első félidőben, hatot. Garda Krisztina átlövései utat találtak az UVSE kapujába, négy góljával ő volt a vendégek legeredményesebbje. A vége 13-9 lett a címvédőnek, a mutatott játék alapján ez az eredmény hízelgő a Dunaújvárosra nézve, mert sem védekezésben, sem támadásban nem nőttek fel a fővárosiakhoz. Folytatás kedden, szintén a Hajósban.

Az UVSE részéről a remeklő Szücs Gabriellát kérdeztük, aki szerényen és önkritikusan nyilatkozott saját teljesítményéről:

"A Dunaújváros elleni mérkőzések fizikálisan mindig nagyon kemények, arra készültünk, hogy fejben és taktikában legyünk ott, mert ezzel tudjuk kikerülni a fizikalitást. Ez az első első félidőben mindenképpen jól működött, a kapott góljainkat azokból kaptunk, amit megbeszéltünk, hogy ne csináljunk. A második félidőt annak tudom be, hogy mivel már sokkal vezettünk, lanyhult a figyelem, fegyelem. De ez nem jelenti azt, hogy a következő meccs is ilyen lesz, sőt, egyáltalán nem gondolom, lesz még itt nagy visszavágás. Arra kell figyelnünk, hogy a mi játékunk hogy megy, hogy azt hogyan tudjuk a lehető legnagyobb intenzitással és a lehető legnagyobb figyelemmel megcsinálni, mert akkor tudunk ilyen mérkőzéseket játszani. Nem igazán vagyok elégedett a mai teljesítményemmel, örülök annak, hogy gólpasszokat tudtam adni. Voltak pontatlan passzaim, a védekezésben is akadtak olyan hibák, amelyek nálam nem férnek bele egyáltalán. Van még mit dolgozni ezen, szeretném, ha ez már kedden nem így lenne!"

A Dunaújvárosból Gurisatti Grétánál érdeklődtünk, hogy szerinte mi volt az oka csapata gyenge játékának:

"Az elmúlt években talán ez volt a legesélytelenebb mérkőzésünk. Három napig kint voltunk Rómában, úgy gondoltam, hogy jól fölkészültünk, nagyon jó összhangot éreztem a csapatban, az UVSE-re fel tudtunk készülni fizikálisan és taktikailag is. Nem tudom, hogy miért alakult így a döntő első meccse. Az évek során talán kialakult bennünk egy kis félsz is az UVSE-vel szemben, amióta ilyen jók, egyszer sikerült őket megvernünk, meg két döntetlent sikerült játszanunk velük. Sajnálom, mert azt hittem, ha az eredményt nem is, a játék képék meg tudjuk fordítani. Az első két negyedben gólhelyzetünk is alig akadt, talán egy lefordulásunk volt. Ők viszont folyamatosan jöttek, az elején, de még a végén is lefordultak rólunk. Sokkal keményebben oda kell állnunk az egy egyekben, a vízben is érződött, hogy az UVSE sokkal könnyebben passzol rólunk, mint mi róluk. Nem mindegy, hogy egy passz egy másodperccel előbb ér be centerbe, és az se mindegy, hogy milyen a passz minősége. A legalapvetőbb dolgoknál kezdeném el a javítást, mert amíg ők sokkal könnyebben passzolgatnak rólunk, mi meg azért is megküzdünk, hogy felússzunk hat-hét méterre, addig nagyon sanszunk nem lehet, úgyhogy ez lesz a feladat."

Női vízilabda OB I, döntő, 1. mérkőzés
UVSE – Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 13-9 (2-0, 5-3, 2-2, 4-4)
Hajós-uszoda, vezette: Füzesi, Fodor 
UVSE: Gangl – Parkes 2, Szücs 1, Keszthelyi 4, Faragó K. 1, Sevenich, Paul. Csere: J. Neushul, Antal 2, Kiss E. 3, Mucsy, Rybanska, Baksa, Maczkó (kapus). Vezetőedző: Benczur Márton 
Dunaújváros: Aarts – Brezovszki 1, Menczinger 1, Mahieu, Garda 4, Vályi V. 1, Huszti. Csere: Gurisatti, Horváth B., Luka 2, Ziegler, Szellák, Sajben, Kiss A. (kapus). Vezetőedző: Mihók Attila 
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0, az UVSE javára


Hozzászólások