Ráúszás - A címvédő FTC és legfőbb kihívója, az OSC vívja a bajnoki döntőt a férfi pólósoknál
A címvédő FTC és legfőbb kihívója, az OSC vívja a bajnoki döntőt a férfi pólósoknál
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A címvédő FTC és legfőbb kihívója, az OSC vívja a bajnoki döntőt a férfi pólósoknál

Takács MártonTakács Márton
2019/05/02 11:25
Pólómajálist rendeztek május 1-jén a férfi vízilabda OB I-ben, a rájátszás első fordulójában az élvonal összes csapata vízbe ugrott. Kialakult a döntő és a bronzpárharc párosítása, és az is eldőlt, hogy az UVSE biztosan bent marad. Helyszíni tudósításunk az UVSE-KSI és az OSC-Szolnok mérkőzésekről Baksa Benedek, Angyal Dániel és Manhercz Krisztián nyilatkozatával.

Benedek Tibor UVSE-je az alapszakaszban kétszer is játszhatott azért, hogy a felsőházba jusson, mindkétszer vereséget szenvedett. A középszakasz utolsó fordulójában azért ugorhattak vízbe a lila-sárgák játékosai, hogy a 9-12. helyért játszhassanak, de a Szentes legyőzte őket. Jöhetett a rájátszás első körében az a KSI, amelyet kétszer is felülmúltak Bisztritsányi Dávidék korábban, ennek tudatában úgy vághattak neki a szerdai meccsnek, hogy amennyiben harmadszorra is ők diadalmaskodnak, jövőre is biztosan az élvonalban pólózhatnak. Mint ismeretes, tavaly osztályozóra kényszerült az UVSE, akkor a Nagykanizsa ellenében maradt OB I-es a gárda. Az idei keretből a kapitány, Korényi Balázs, valamint Baksa Benedek, Rábavölgyi Zsombor, Korbács Gábor, Dala Döme, Sziládi Kristóf és Vértes Dániel is ott volt azokon a párharcokon, nyilván egyikük sem szeretett volna újra átélni valami hasonlót.

Ennek megfelelően esélyt sem hagytak a KSI-nek, mindössze öt gólt kapva és 12-őt lőve magabiztosan diadalmaskodtak. Baksa remekelt, négyszer is eredményes volt, Bisztritsányi kivédte a KSI gólzsákja, Bóbis Botond büntetőjét, Dala Döme és Vigvári Vendel révén több jó teljesítmény is akadt az UVSE-nél. Sikerük azt jelenti, hogy biztosan az OB I résztvevői lesznek jövőre is, csont nélkül, ami egy 19,2 év átlagéletkorú gárdától mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény. Pláne, hogy a sok mozgásos, támadó jellegű vízilabda jellemzi ezt az UVSE-t, amely rendkívül látványos teljesítményre képes. A siker után Benedek Tibor minden egyes játékosát megölelte és megpuszilta, széles vigyorral az arcán. 

A mérkőzés után Baksa Benedeket kérdeztük:

"Megkönnyebbültünk egy kicsit, mert év elején a bent maradás volt a célkitűzésünk, miközben úgy indultunk neki ennek a bajnokságnak, hogy minden meccset meg akarunk nyerni, senkitől nem ijedtünk meg. Van még hátra két vagy három meccsünk a felnőttben, szeretnénk minél jobb eredményt elérni, az ifiben pedig még négy mérkőzésünk van a döntőig, a négyből hármat meg kell nyernünk, reméljük, finálé lesz a vége. Vannak még feladataink ebben az évben. Az ifi teljesen más kávéház, a csapat összetétele is más, de a mag hasonló. A KSI-t felnőttben megvertük háromszor, de ifiben egyszer sem sikerült még ellenük a győzelem, ezért van még mit nekik törleszteni, remélhetőleg a döntőben. Tudjuk ott kamatoztatni az OB I-ben tanult dolgokat, azt kell megtanulnunk, hogyan tudjuk ezeket átvinni az ifibe, ez az igazán nehéz. A két bajnokság irama, aktivitása teljesen különböző, évek kellenének, hogy megfelelően játsszuk ugyanazt a játékot ugyanolyan eredményesen mindkét helyen."

Baksa_Benedek.jpg Baksa BenedekFotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Az OSC a bajnokságban idegenben és otthon is legyőzte a Szolnokot, így összesítésben 6-0-s előnyről várhatta a tavalyi ezüstérmes elleni rangadót az elődöntő első felvonásán. Kollégákkal arról beszéltünk a mérkőzést megelőző napokban, hogy a Dózsa az elmúlt három-négy hét legjobb formában pólózó magyar élcsapata, a Bajnokok Ligájában a Spandaut, a borzasztóan erős Jug Dubrovnikot is úgy győzte le - és játszott döntetlent a BPM Soort Managementtel - Zivko Gocic együttese, hogy nem játszhatott két olimpiai bajnok, Kis Gábor és Andrija Prlainovic. Nos, ez a két klasszis ezúttal is csak a lelátón foglalt helyet, mégis az idény egyik legparádésabb meccsét láthattuk. Az OSC már többször bizonyította erejét, de azt is, hogy ha egy adott mérkőzésen belül hullámvölgybe kerül, nem nagyon tud kikecmeregni onnan, ezt láthattuk a Jadran elleni, ötgólos előnyről elbukott Euro-kupa-elődöntőn, és a múlt heti, FTC-vel vívott bajnokin is, sőt, a Szolnokkal játszott korábbi hazai bajnokin is, amikor majdnem beérte őket a Dózsa ötgólos hátrányból is.

Az újbudaiak jól kezdtek, 2-0-ra is vezettek, de 3-0-s sorozatukkal a második negyedben már a vendégeknél volt az előny (2-3). A világbajnok Bátori Bencének ekkor már két kiállítása volt, a harmadik nyolc perc elején ki is pontozódott. Ekkor a XI. kerületiek produkáltak egy 3-0-t, de 5-3-as előnyüket is eltékozolták, mert a Dózsa 6-6-nál beérte őket, sőt, 7-6-ra már ismét Jansik Dávidék vezettek, a végig remeklő Angyal Dániel és Szatmári Kristóf pazar befejezéseinek hála. Az OSC pocsék arányban használta ki emberelőnyeit (16/3-mal zárták ezt a mutatót), sok helyzetet elpuskáztak, így lehetett ennyire szoros a parti. 

A hazaiak az egyaránt triplázó Hárai Balázs és Drasko Brguljan vezérletével ismét magukhoz ragadták a kezdeményezést, és 8-8 után már csak ők vezettek az addigra már Milan Aleksicet cserés kiállítás miatt elveszítő vendégekkel szemben. A hajrá is nagyon feszült volt, Hangay Zoltán, a Szolnok másodedzője piros lapot kapott, Viktor Rasovic és Angyal Dániel is kipontozódott, Zalánki Gergő cserés kiállítást kapott az utolsó fél percben. 9-9-et követően épp a nagyszerűen játszó Hárai-Brguljan kettős rendezte le végleg a meccset. 11-10-re nyert az OSC úgy, hogy nem játszott valami jól, de a csapatuk erejét mutatja, hogy így is legyőzték a remek teljesítményt nyújtó Szolnokot. Az OSC biztosította helyét a döntőben, a Szolnok 2013 óta mindig ott volt a bajnoki fináléban, ezúttal a bronzpárharc vár a Tisza-partiakra.

Angyal DánielFotó: Madar Dávid/MVLSZ

A meccs után a Szolnok egyik legjobbja, Angyal Dániel nyilatkozott nekünk:

"Úgy álltunk hozzá, hogy ezt a meccset nyerjük meg, nem gondoltuk tovább ezt az egészet, bőven elég volt nekünk ezzel foglalkozni. Én is úgy éreztem, hogy jó formában vagyunk, jól összeállt a csapat a szezon végére. Van egy kis pechünk, hogy nem tudunk teljes kerettel játszani, de ilyen a sport, ahol ennyi meccs van, mindenhol vannak sérültek, biztos az OSC-ben is vannak nem 100%-os játékosok. Nekünk sajnos most így jött ki a lépés, de amit lehetett, megtettünk. Küzdöttünk, igyekeztünk nem törődni a kiállításokkal, magunkkal foglalkoztunk. Az biztos, hogy nehezebb úgy egy mérkőzésen játszani, hogy ennyi kiállítás van, főleg, hogy nem tudtunk annyit frissíteni, de ami bennünk volt, azt kiadtuk magunkból. Ha már így alakult, nagyon szeretnénk vigasztalódni a bronzéremmel."

Manó.jpg Manhercz KrisztiánFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az OSC részéről Manhercz Krisztiánt kértük értékelésre:

"Többször is vezettünk a mérkőzés folyamán, de a Szolnok fordítani tudott. Az, hogy nem játszott két meghatározó játékosuk, mindig egy lutri dolog, mert akkor olyan játékosok szokták átvállalni a szerepüket, akik amúgy kicsit háttérbe szorulnak, amikor a klasszisok ott lehetnek a vízben. Nagyon jól játszott a Szolnok. Az első félidőben 3-3 volt az állás, mindkét csapat nagyon figyelt a védekezésre, nagyon sok kiállítást ki tudtunk harcolni, látszott, hogy centerben fizikálisan is jobban helyt tudtunk állni, mint a Szolnok, de nagyon rossz százalékkal lőttük a fórokat, tehát valamilyen szinten még gödörben vagyunk. Amikor kellett volna, akkor a Fradi ellen is kihagytuk a fórjainkat a múlt héten, a Komjádiban viszont belőttük ellenük. Ezen kell változtatunk a továbbiakban, erre most van egy hetünk, utána már biztosan döntőzünk. Nagy lehetőség lesz a finálé az egész csapat számára. Értek minket ebben a szezonban örömök és nagy csalódások is. Most jön az az időszak, amikor bebizonyíthatjuk, hogy nem egy olyan csapat vagyunk, amely szeretne címeket nyerni, hanem akar is."

Az OSC ellenfele a címvédő Ferencváros lesz a döntőben, amely az eltiltását töltő Varga Dénes nélkül egy szoros meccset játszott az Egerrel, az FTC az utolsó negyedet 3-0-ra megnyerve harcolta ki a fináléba jutást, a harmadik helyért Szolnok-Eger párharcot rendeznek.

E.ON Férfi vízilabda-bajnokság, rájátszás
a 13-16. helyért, 1. mérkőzés

UVSE-Hunguest Hotels - KSI 12-5 (2-0, 4-2, 4-2, 2-1)
Gólszerzők: Baksa 4, Dala 3, Korényi 2, Konarik, Sziládi, Vigvári, ill. Bóbis 2, Dávid, Horváth, Schmölcz
az egyik fél 7. pontjáig tartó párharc végeredménye: 9-0, az UVSE javára 


elődöntő, 1. mérkőzések
A-Híd-OSC-Újbuda – Szolnoki Dózsa 11-10 (2-2, 1-1, 3-3, 5-4) 
Gólszerzők: Hárai 3, Brguljan 3, Seman 2, Burián, Manhercz, Randjelovic, ill. Zalánki 2, Angyal 2, Szatmári 2, Aleksic 2, Lazic, Pethe 
az egyik fél 7. pontjáig tartó párharc végeredménye: 9-0, az OSC javára 


FTC-Telekom Waterpolo - ZF-Eger 11-9 (4-4, 3-0, 1-5, 3-0) 
Gólszerzők: Kállay 2, Pohl 2, Jaksic 2, Mitrovic 2, Vámos, Younger, Nikic, ill. Hosnyánszky 3, Vlachopoulos 2, Rasovic, Sánta, Decker, Gyárfás
az egyik fél 7. pontjáig tartó párharc végeredménye: 9-0, az FTC javára

Hozzászólások