Ráúszás - Az uszodabezárás és a fegyencedzés még jobban összekovácsolta az egri pólósokat
Az uszodabezárás és a fegyencedzés még jobban összekovácsolta az egri pólósokat
Fotó: Egri Vízilabda Klub/Facebook

Az uszodabezárás és a fegyencedzés még jobban összekovácsolta az egri pólósokat

Takács MártonTakács Márton
2020/03/07 11:26
12 nap után játszhatott újra tétmérkőzést, egyáltalán ugorhatott vízbe a ZF-Eger férfi vízilabdacsapata, amely a Bresciában vívott Euro-kupa-elődöntője után hazatérve a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen elveszítette saját, bezárt uszodáját, és csak szárazföldi edzéseket végezhetett. Ilyen előzmények után nyertek 11-6-ra a Honvéd otthonában csütörtökön Hosnyánszky Norberték. A bő másfél hét történéseiről Decker Ádám csapatkapitányt és Dabrowski Norbert vezetőedzőt kérdeztük.

Az Eger február 22-én Bresciában vívott Euro-kupa-elődöntőt, nem sokkal az olaszországi koronavírus-járvány kitörése és elterjedése előtt, majd elmaradt a Honvéd és az OSC elleni bajnokija, és az olaszokkal vívandó párharc második felvonása is. A hevesiek uszodáját polgármesteri határozatra bezárták, az amúgy teljesen tünetmentes egri játékosok pedig Egerben verbális zaklatásoknak voltak kitéve.

Ezek után 12 nap elteltével, csütörtökön végre ismét medencébe ugorhattak, addig jóformán csak a kádban vagy a zuhanyzóban láthattak közelről vizet. Decker Ádám csapatkapitány a Honvéd elleni siker után a rá jellemző lelkesedéssel és vidámsággal mesélt a mögöttük hagyott bő másfél hétről, és a klubelnök, Szécsi Zoltán által csak börtönkondinak nevezett szárazföldi tréningekről.

"Nagyon jól telt amúgy ez a másfél hét, Eger környékén, Felsőtárkányban, Makláron is, nagyon szép helyeken teljesen modern, jól felszerelt, szabadtéri edzőparkokban - nem szeretem az angol kifejezéseket, de nem tudom, mi a magyar megfelelője ennek - végeztünk Street Workout edzéseket. Szeretném kiemelni a kondi edzőnket, Major Attila nagyon sokat segített nekünk. Hozta a medicinlabdákat, a súlyzókat, a TRX-eket, és olyan profi körülményeket teremtett akár egy mezőn is, hogy a felkészülés kondicionális részét meg tudtuk csinálni. A víz az hiányzik, de ahogy néztem az edzésprogramot, Norbi mögé fogja tenni. Érdekes volt minden nap szárazföldön edzeni, és az volt a jó, hogy a végén mindig fociztunk, ami meg pláne jó, hogy mindig az idősek nyertek. Bár nem miattam, mert én nagyon béna vagyok fociban, a többiek viszont nagyon ügyesek voltak. Komolyan jó hangulatban telt ez az időszak, feldobta a tavaszunkat."

Az elmúlt két hétben több rémtörténetet is hallottunk Egerből, a  koronavírus miatti kevés vagy fals információ miatt több egri játékosnak beszóltak saját városában mondjuk a közértben. Decker ÁdámVLV-nek korábban azt mesélte, hogy ő inkább bezárkózott otthon, csak edzésre és étterembe járt, a bevásárlást is a felesége vállalta magára. Változott-e azóta ez a hisztérikus helyzet Egerben?

"Közben azért még mindig történik olyan, hogy most például egy anyuka aggódva kérdezte Egerben, amikor elindultunk a busszal, hogy az ő gyereke ugye nem azzal a busszal fog utazni, mint amivel mi? Ezen már inkább kacagunk, és inkább hangosan köhögve fölszállunk a buszra. Különben a csapatból mindenki jól vészelte át ezt a másfél hetet, talán Dabrowski Norbi volt a legidegesebb közülünk. De az ő vállát nyomja a felelősség. Folyamatosan agyalt, és hívott mindenkit, hogy hova tudunk menni edzeni, edzőpartnert találni, nehéz volt. Mivel már vége van, mondhatom, hogy üde színfoltja volt a felkészülésünknek. Norbi is fellélegezhet."

Decker-Hosnyánszky-Honvéd-Eger-min.jpg Hosnyánszky Norbert és Decker Ádám együtt hárítanak egy Honvéd-támadást - Fotó: Lénárt Márton/Egri Vízilabda Klub Facebook

Bár az Eger már a második negyedben 5-2-re is vezetett, a harmadik nyolc percben főleg a hatalmasat játszó, négy gólig jutó Szivós Márton vezérletével a Honvéd 4-6-ra, és a záró felvonásban 5-7-re még fel tudott zárkózni. Az utolsó percekben viszont kinyílt az olló, és ötöt tettek közé Angelos Vlachopoulosék. Saját elmondása szerint Decker Ádám nem bírta olyan könnyen fizikálisan.

„Furcsa volt, de most a meccs után egyből azt mondtam Dabrowski Norbinak – kicsit még hátralépve, mert félek tőle még mindig, a BVSC-ben nagyon sokat kaptam tőle, amikor együtt játszottunk -, hogy talán edzés nélkül is le lehet hozni ezeket a meccseket, a 11-6-os győzelmünkből kiindulva. Felcsillant a szemem, hátha átállunk erre az edzésritmusra. A viccet félretéve nagyon furcsa volt. Kettő perces cserékkel kellett operálni, sőt, volt úgy, hogy két lefordulás, és én meghaltam. Láttam, a többiek is vörösödtek. Engem meglepett, hogy a végéig bírtuk. Az eleje szoros volt, megijedtem attól, hogy a Honvéd a végére felőröl minket, mivel a játékosaik jóval fiatalabbak és jobb edzettségi állapotban van. Úgy látszik, a foci remek kiegészítő sportága a vízilabdának.”

Vajon mennyi idő kell az egri játékosoknak, hogy újra játékba lendüljenek, ami előtt még az ideális fizikai állapotukat is vissza kell nyerniük.

"Játékban már egy negyed után visszajöttek a begyakorolt dolgok. Ezeket szárazföldön is lehet próbálgatni, ott is tudjuk egymásnak dobálni a labdát meg a pozíciókat gyakorolni, csak nem kell annyit úszni hozzá. De az erőnlét nagyon hiányzik. Egy ilyen meccset maximum pulzusszámmal játszott végig mindenki, szerintem. Csak az erőnlétre kell koncentrálnunk, ha minden igaz, szombaton már bemehetünk az uszodába, és akkor aznaptól visszaáll minden a régi kerékvágásba, a hétvégét edzéssel töltjük. Meglepődtem, hogy ilyen simán nyertünk, sokkal rosszabbra számítottam. Éreztem, hogy már egy kis lépcsőzéstől is lihegek. Lehet, hogy az életkorral arányosan, fokozottan csökken az ember teljesítőképessége ennyi kihagyás után. Hosi végigjátszotta a meccset, becsületére legyen mondva, és egyidősek vagyunk, úgy látszik, csak én vagyok már megkopva."

Decker-Ádám-Eger-póló-min.jpg Decker Ádám csapatkapitányként élte át a megpróbáltatásokat - Fotó: Egri Vízilabda Klub/Facebook

Uszoda nélkül azt hinné az ember, hogy Dabrowski Norbert vezetőedzőnek akadhatott a legkevesebb teendője, hiszen nem tudta a megszokott módon megtartani az edzéseket a partról irányítva.

"Nem így volt, rettentő sokat dolgoztam fejben és számítógépen a helyzeten, mert ez egy modellezhetetlen szituáció. Kettő dolog kellett ehhez a mérkőzéshez, az egyik, hogy úgy álljanak neki, mintha ez a meccsen múlna az életük, illetve, hogy okosan csináljuk, mert amikor nem ideális az állapot, akkor okosan kell belemenni. A hozzáállással elégedett vagyok, és ennek köszönhetjük, hogy nyertünk. Nyilván ha az ember nem edz annyit, akkor hamarabb elfárad, elfogy az agyból az oxigén, és azok a dolgok, amikhez az okosság kell, sokszor csúszkáltak a második negyedtől. De azt kell mondjam, hogy amikor a végén nagyon kellett, akkor megtettük, amit meg kellett, és meg tudtuk nyerni ezt a mérkőzést."

Taktikailag még csak-csak fel lehetett készülni a Honvédra, de azt senki sem tudhatta, hogy fogják bírni a vendégek azt, hogy kiesett másfél hétnyi vizes edzés, miközben a hazaiaknak ilyen gondjaik nem voltak, játékban és edzésben maradtak, ráadásul csapatkapitányuk - és leendő vezetőedzőjük -, Szivós Márton ihletett formában formában pólózik hetek óta. Dabrowski előzetes elképzeléseihez képest aztán végül jól alakultak a dolgok.

"Nyilván nem ezt a forgatókönyvet szerettem volna. Inkább azt, hogy előbb kinyíljon a meccs, és azt – ami nagyon ritka, amióta a Honvéddal játszunk –, hogy Szivós Marci a harmadik negyedben már kint ül, mert elment a mérkőzés. Ez általában nem a Kőér utcában van. Nem szerettem volna kevés gólos mérkőzést, mert ott nagyon elfáradnak a játékosok, nem szerettem volna, hogy sok kontrával tarkítsák, mert ez is mozgásban tartja a csapatokat. Egy sokkal több fór/hátrányos, vagy több gólos mérkőzés nekünk jobban megfelelt volna, de nem így volt. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, mert nem tudtam, mit várhatok. Tényleg nem ezt vártam, hanem ennél sokkal rosszabbat."

Az egriek sikeréhez kellett a jó csapatmunka, illetve Kardos Gergő parádés kapusteljesítménye, a válogatott hálóőr 71%-kal taposott. 

"Ha megdicsértem az előző nyilatkozatomban Jászberényi Gábort meg a Kardos Gergőt, hogy jól dolgoztak együtt, mert egy olyan lábon állt Pipi, amit nem várhattunk el tőle, akkor meg kell dicsérnem Major Attilát, mert ez az erőnléti állapot, ami a fiúk most bemutattak, és ezt a ritmust, amit diktáltak, gyakorlatilag az utolsó 10 nap után, ez mind az ő munkája, én csak egyeztettem vele és rá támaszkodtam. Azt kell mondanom, hogy nem árt, ha az ember kicsit elengedi a gyeplőt, bár nagyon nehezemre esett."

Az az érdekes helyzet állt elő, hogy az Eger előbb kezdi meg a középszakaszbeli szereplését, mint hogy bepótolja az OSC elleni elhalasztott rangadóját. De mivel az a parti nem befolyásolja az alapszakasz végeredményét - az újbudaiak mindenképpen megnyerik a B-csoportot, ahogy az Eger tuti a második mögöttük -, simán lehetett így alakítani a programot. 

"Ezt a meccset meg kellett mindenképpen nyernünk, ez megvan. Van még egy OSC-mérkőzésünk, ahol, ha a Honvéd arról beszélt, hogy bravúrpont kell nekik, akkor nekünk se ártana, ha lenne, és így belemenni a középszakaszba. Nagyon jó formában van az OSC, erőt demonstrál, akár a Recco, akár a Terrassa elleni meccsét nézzük. Viszont azt tudom, amióta edzősködöm, hogy ez a hullám nem tart örökké. Egyszer biztos, hogy nem fog jól játszani ebben a sorozatban az OSC, nagyon remélem, hogy ez ellenünk lesz, mert akkor van egyedül esélyünk egy ilyen csapat ellen. Ott szintén nem ezen fog múlni, bár egy ilyen szintű csapat, mint az OSC, ha elfáradunk a harmadik negyed végére, akkor kivégeznek minket. Valahogy azt a meccset is el kellene tolni a végjátékig, ahogy a Honvéd szerette volna ezt és sikerült is neki, nekünk is ugyanez lesz a célunk."

Kedden, a középszakasz első fordulójában, hazai medencében az A-csoportban harmadik helyen végző Miskolc vár Strahinja Rasovicékra, az a bajnoki helyezések szempontjából mindkét félnek kiemelt fontosságú meccse lesz.

"Aztán utána lesz időnk rendezni a sorokat. Kicsit több lehetőségünk lesz dolgozni, de előtte még kedden lesz egy nagyon fontos mérkőzésünk a Miskolccal. Amikor majd lefújják a bajnokságot, és megszámolják az Eger pontjait, senkit nem fog érdekelni, hogy a Honvéd ellen miért nyertünk, és hogy milyen eredményt érünk el a Miskolc ellen. A sport attól szép, hogy nem mindig az történik, amit mi szeretnénk, vagy elvárunk."

Dabrowski-Norbert-Honvéd-Eger-vízilabda-2-min.jpg Dabrowski Norbert feszülten várhatta a Honvéd elleni meccset - Fotó: Lénárt Márton/Egri Vízilabda Klub Facebook


Hozzászólások