Ráúszás - A BL-győztes FTC pólócsapata nem veszi le a lábát a gázpedálról, klasszisokkal erősítettek a zöld-fehérek
A BL-győztes FTC pólócsapata nem veszi le a lábát a gázpedálról, klasszisokkal erősítettek a zöld-fehérek
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A BL-győztes FTC pólócsapata nem veszi le a lábát a gázpedálról, klasszisokkal erősítettek a zöld-fehérek

Takács MártonTakács Márton
2019/06/14 08:52
Az ötből öt trófeát begyűjtő Ferencváros férfi vízilabda-szakosztálya csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be új igazolásait. Zalánki Gergő, a görög Ioannis Fountoulis és a kanadai Nicolas Constantin-Bicari is az FTC-nél folytatja. Helyszíni tudósításunk a Groupama Arénában tartott rendezvényről Zalánki Gergő nyilatkozatával.

Az FTC-Telekom Waterpolo története legsikeresebb szezonját zárta. Varga Zsolt csapata megnyerte az európai Szuperkupát, a Magyar Kupát, a magyar Szuperkupát, megvédte címét a magyar bajnokságban, a mögöttünk hagyott hétvégén pedig elképesztő három napot produkálva bezsebelte a Bajnokok Ligája trófeáját is. 

Az FTC pólósai három napon belül három BL-győztest felülmúlva nyerték meg a Bajnokok Ligáját | Hosszabbítás

A Ferencváros férfi vízilabdacsapata év közben néha bukdácsolt a Bajnokok Ligájában, különösebb bravúr nélkül szerezte meg a negyedik helyet csoportjában, hogy aztán a BL nyolcas döntőjében csodás menetelés után, három BL-győztest is felülmúlva, egy szenzációs finálét a címvédő ellen ötméteresekkel megnyerve érjen fel a csúcsra.


Aaron Younger, Nikola Jaksic és Ioannis Fountoulis kivételével a teljes keret ott volt a sajtótájékoztatón, ahol Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke, Madaras Norbert, az FTC-Telekom szakosztályelnöke és Varga Zsolt vezetőedző értékelte érthetően teljesen elégedetten az elmúlt szezont. Majd következett az újak bemutatása. A szakosztály csütörtökön bejelentett igazolásai alapján nem adnák alább a következő évadban sem. Bár Stefan Mitrovic és Slobodan Nikic személyében két olimpiai bajnok pólós távozik a Fraditól, valamint Gór-Nagy Miklós sem lesz tagja a következő évi keretnek, pótlásukra három klasszist igazolt a klub. 

A 24 éves Zalánki Gergő 2016-ban robbant be a magyar válogatottba, azóta az összes világversenyen ott volt a nemzeti együttesben, a tavalyi Világkupán és az idei Európa-kupa-döntőn is világklasszis teljesítményt nyújtott. A Szolnoktól érkezik a zöld-fehérekhez, így a magyar válogatott két legjobb rosszkéz oldali játékosa, Vámos Márton és Zalánki egy klubcsapatban fog szerepelni, és azon a poszton ott lesz még a remek évet maga mögött tudó, 33 esztendős Kállay Márk is balkezesként, nem beszélve az idény egyik legtöbbet fejlődő játékosáról, Sedlmayer Tamásról. Zalánki egri nevelésűként később megjárta az OSC-t és a Szolnokot, vagyis a négy legerősebb csapat közül háromban is szerepelt már, most jöhet a negyedik.

Zalánkiról Madaras Norbert szakosztályelnök elmondta nekünk, hogy az erősítésekkel az a célja vezetőként, hogy évről évre tudjon néhány százalékot emelni a csapat szintjén, és minőségi játékosokkal sikerüljön pótolni a távozókat, vagy az egyéb posztokra olyanok érkezzenek, akik érdemben hozzá tudnak tenni a csapatjátékhoz. A magyar mezőnyben pillanatnyilag Zalánki az, akire illik ez a leírás a legjobb hazai játékosok közül. 

"Úgy gondoltam, hogy jó lenne kilépni a komfortzónából, szükségem volt rá, hogy kimozduljak a megszokott hétköznapokból, hogy ne kényelmesedjek el, ezért új kihívásokat kerestem. Arra pedig a Fradi a legjobb mód, hogy egy új szintre léphessek, leginkább ez volt a fő motivációm. Választhattam volna olyan klubot is, ahol kicsit lazaság van inkább, ahol az egyesület felől nem lett volna akkora elvárás, de úgy gondolom, hogy a fejlődést kell hajkurászni egy életen át. Vámos Marcival eddig is jól ment együtt a válogatottban, egész sok gólt tudtunk lőni együtt, de úgy gondolom, hogy ebben még rengeteg fejlődési lehetőség van. Kettőnk közös munkájával még a válogatott is előrébb léphet, és azt is láttuk, hogy Kállay Márk ilyen jól beilleszkedett ebbe a csapatba, nekem is ez kell majd, hogy hasonlóan gördülékenyen tudjunk együtt dolgozni. Jó lenne, ha sikerülne a címvédés a legtöbb sorozatban." - nyilatkozta honlapunknak Zalánki Gergő.

Zalánki_Gergő.jpgFotó: Madar Dávid/MVLSZ

A 31 éves Ioannis Fountoulis a görög válogatott csapatkapitánya, a tavaly Bajnokok Ligáját nyerő Olympiakosz legkiválóbb lövője, aki tíz éven szolgálta hellén klubját. A 2017-es budapesti világbajnokságon és a 2018-as Európa-bajnokságon is gólkirály volt. Amikor néhány éve megkérdezték egy interjúban Dabrowski Norberttől, hogy melyik görög játékost igazolná le Egerbe, Fountoulis nevét mondta. Nos, az élet máshogy alakult, Angelos Vlachopoulos lett egri pólós. Az nem semmi, hogy a görögök két legkiválóbb játékosa ősztől a magyar bajnokságban fog játszani. Stefan Mitrovic utódjának érkezett, nagyon jó választás. 

"Az elmúlt tíz évben az Olympiakosszal értem el komoly sikereket, de nagy megtiszteltetés számomra, hogy a világ legjobb bajnokságában, egy ilyen klasszis klubban szerepelhetek jövőre. A célom, hogy minél jobb játékkal segítsem a csapatot abban, hogy a csúcson maradhasson." - nyilatkozta az FTC honlapjának Fountoulis.

Fountoulis_görög_válogatott.jpgFotó: Europress/AFP

A harmadik új szerzemény a kanadai válogatott 27 esztendős centere, Nicolas Constantin-Bicari. Egy nagyszerű fizikai adottságokkal bíró, erős, jól mozgó, okos középcsatárról volt, aki a Marseille, majd a Jug Dubrovnik csapataiban tette le a névjegyét. A 2015-ös Volvo-kupán nagyszerűen játszott a magyar-kanadai mérkőzésen, a 9-7-re megnyert meccsünkön négy gólt is szerzett. 

"Nagy megtiszteltetés, hogy ide hívtak, nagyon örülök, hogy a világ jelenlegi legjobb klubjában, klasszis játékosokkal szerepelhetek együtt a jövőben. Nem ismeretlenek a játékosok, sokszor játszottam már válogatott szinten a magyarok ellen. Aaron Youngert ismerem Dubrovnikból is, de nem gondolom, hogy ne találnám meg a többiekkel is a hangot, lépésről lépésre haladok majd, és igyekszem minél hamarabb beilleszkedni." - mondta az FTC honlapjának Constantin-Bicari.

Madaras Norbert azt mesélte nekünk a kanadairól, hogy még egykori reccói edzőjét, Pino Porziót is felhívta, hogy kikérje a kanadai válogatott szövetségi kapitányának edzőjét a Madaras által a Fradiba szánt pólósról. Hozzánk hasonlóan ő is évek óta rajong a játékáért, aki az ausztrál bajnokságból tér vissza Európába. Madaras alaposságára jellemző, hogy még Ausztráliában is érdeklődött több embernél kiválasztottja játékáról.

Nicolas Constantin-Bicari.jpgFotó: sportcom.qc.ca

Az FTC-Telekom Waterpolo kerete a 2019/2020-as szezonra:
kapusok: Gárdonyi András, Vogel Soma
mezőnyjátékosok: Nicolas Constantin-Bicari, Ioannis Fountoulis, Nikola Jaksic, Jansik Szilárd, Kállay Márk, Mezei Tamás, Német Toni, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Varga Dénes, Vámos Márton, Aaron Younger, Zalánki Gergő
vezetőedző: Varga Zsolt
másodedző: Nyéki Balázs
érkezők: Ioannis Fountoulis, Nicolas Constantin-Bicari, Zalánki Gergő
távozók: Gór-Nagy Miklós, Slobodan Nikic, Stefan Mitrovic

A Madaras Norberttel készített interjúnkat egy külön cikkben közöljük majd!

Hozzászólások