Ráúszás - A BL-győztes FTC fiatal pólósai még fel sem fogták igazán idei öt trófeájuk értékét
A BL-győztes FTC fiatal pólósai még fel sem fogták igazán idei öt trófeájuk értékét
Fotó: FTC Vízilabda/Facebook

A BL-győztes FTC fiatal pólósai még fel sem fogták igazán idei öt trófeájuk értékét

Takács MártonTakács Márton
2019/06/17 09:07
A Ferencváros férfi vízilabdacsapata úgy nyert meg a mögöttünk hagyott szezonban mindent, hogy sikereiben kulcsszerepet játszottak magyar válogatott fiataljai is. Jansik Szilárdot, Vogel Somát és Sedlmayer Tamást is arra kértük a klub szakosztályának évzáró sajtótájékoztatóján, hogy értékeljék a számukra öt trófeát hozó idényt. 

Az FTC pólósai három napon belül három BL-győztest felülmúlva nyerték meg a Bajnokok Ligáját | Hosszabbítás

A Ferencváros férfi vízilabdacsapata év közben néha bukdácsolt a Bajnokok Ligájában, különösebb bravúr nélkül szerezte meg a negyedik helyet csoportjában, hogy aztán a BL nyolcas döntőjében csodás menetelés után, három BL-győztest is felülmúlva, egy szenzációs finálét a címvédő ellen ötméteresekkel megnyerve érjen fel a csúcsra.


A többiekhez képest is is speciális helyzetben lévő Jansik Szilárd elmondhatja magáról, hogy a Barcelonetával vívott Bajnokok Ligája-elődöntőben az ő góljával vezetett először a Ferencváros, a mérkőzés negyedik negyedében. A legjobbkor. Varga Dénes álompasszát váltotta gólra a Fradi bekkje, és 8-7 után már nem is kaptak gólt a zöld-fehérek, sőt, Varga Dumi lőtt még egy pazar akciógólt. A fináléban pedig az FTC 11-ese volt a büntetőpárbaj első magyar lövője, de hibázott, majd amikor ismét rákerült a sort, belőtte, és mivel a következő görög próbálkozás is kimaradt, Bajnokok Ligáját nyert a Ferencváros.

"Óriási dolog ezt hallani, de bele sem gondoltam, hogy én lőttem a győztes gólokat. Kellett hozzá a csapat is, hogy én akkor pont ilyen helyzetben legyek. Nagyon jó érzés, hogy a Barceloneta ellen 7-7-nél sikerült megvillannom. A büntetőpárbajban pedig az elsőt kihagytam, muszáj volt javítanom, mert ha nem, akkor végünk. Hálistennek sikerült, így nagyon boldog vagyok, hogy mindent megnyertünk. Amit két éve megcsinált a Szolnok, azt most mi is teljesítettük. Az előző két évben az is nagy boldogság volt, hogy megnyertük az Euro-kupát, most pedig még magasabbra került a léc, jó lenne ott fönntartani, és örülnék, ha jövőre is ugyanígy tudnék nyilatkozni. Azért küzdünk minden nap, hogy ez sikerüljön."

Így élte meg ezt a szuper szezont a 25 éves védő:

2017-ben elveszítettünk két ötméterespárbajt a Szolnokkal szemben, utána legközelebb az Olympiakosz ellen jött szétlövés az európai Szuperkupáért. Az egy nagy izgulás volt. Legalább, amikor dob az ember, akkor hozzá tud tenni, negatívan, pozitívan. Szerencsére akkor pozitívan tudtam hozzátenni. Ott elindult valami. Ezután sikerült begyűjtenünk a Magyar Kupát is, majd a magyar Szuperkupát, és csak ezek után jött a két legfontosabb, a magyar bajnokság és a BL. Rengeteg mérkőzést játszottunk a szezonban, a BL-ben nem volt szabadkártyánk, így selejtezőt kellett vívnunk magyar bajnokként. Legközelebb is ott szeretnénk lenni a Final Eight-ben, majd hasonló formaidőzítéssel szerepelni. A bajnoki fináléra és a BL nyolcas döntőjére is olyan jól felkészültünk, hogy egyszer sem kaptunk ki. Azt, hogy ezt meg tudjuk ismételni, talán csoda lenne. Legyünk ott a nyolcban, és próbáljunk címet védeni! Óriási dolog lenne, ha sikerülne! Jövőre sem lesz ott rajtunk a nyomás, hogy mindenképpen ez a cél, és talán ez is segíthet minket. Ha a negyeddöntő sikerül, onnantól kezdve már bármi lehet.”

Jansik_BL_trófea.jpg Fotó: FTC Vízilabda/Facebook

A 21 éves Vogel Soma és a 24 éves Sedlmayer Tamás is alapembere ennek a Fradinak. Vogel már két éve az FTC első számú kapusa, talán idén nyújtotta pályafutása legmarkánsabb teljesítményét, amivel egy polccal még feljebb helyezte magát a rangsorban a magyar hálóőrök között is. Ő produkálta a leghatékonyabb védési mutatót Hannoverben, 55 kapujára tartó lövésből 33-at hárított, ez 60%-os teljesítmény.

Az összes döntőnket megnyertük idén, mondjuk kettő ötméterespárbajban dőlt el, de a büntetőket sikeresen begyakoroltuk az elmúlt szezonban. Sokan mondták, hogy talán a BL volt a legkevésbé benne a pakliban. De ahogy Madaras Norbi is hangsúlyozta, olyan légkör, és erő vett minket körbe a hannoveri nyolcas döntőn, amiről nem is tudjuk igazán, hogy honnan került elő. Abban a tudatban játszottam, és a többieken is azt láttam, hogy itt most nekünk kell nyerni. Dumi is mondta, hogy úgy érezte, máshogy nem alakulhatott. Nagyon boldog vagyok, hogy így tudtuk zárni a döntőt.” - mondta nekünk Vogel Soma.

A válogatottal szezon közben Világkupát és Európa-kupát is nyerő hálóőr 25 évvel édesapja, Vogel Zsolt Újpesttel aratott BEK-győzelme után hódította el a BL-serleget. Ezt is szóba hoztuk beszélgetésünk során:

Nagyon jó érzés. Amikor édesapám 25 évvel ezelőtt BEK-et nyert az Újpesttel, még meg sem születtem. Erre a kapcsolódási pontra gondoltam a BL-döntő előtt és után is. De még arra is, hogy amikor előttünk legutóbb bajnok volt a Fradi, 2000-ben, akkor apa benne volt abban a csapatban is. Ezek olyan plusz dolgok, amelyek még inkább megszépítik ezt a győzelmet. A szavaiból azt veszem ki, hogy az én sikereimnek talán még jobban is örül, mint a sajátjának.”

Vogel_Soma_BL.jpg Fotó: FTC Vízilabda/Facebook

Vogel Somához hasonlóan Sedlmayert Tamást is beválogattuk a Ráúszás OB I-es All Star-csapatába, a rosszkéz oldalon nagyszerű teljesítményt mutató pólóst Dabrowski Norbert, a rivális Eger vezetőedzője - Gyárfás Tamás mellett – a szezon legtöbbet fejlődő játékosának nevezte. A Fradi 2-ese így foglalta össze ezt az évet:

A múlt vasárnapi hazaúton beszéltünk arról, milyen durva belegondolni, hogy amit klubszinten meg lehetett nyerni, azt ilyen fiatalon már begyűjtöttük. Még nem is fogtam fel teljesen, hogy ezek az érmek és kupák mit jelképeznek. Nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk, és még inkább emel a BL-győzelmünkön és az egész éves teljesítményünkön, hogy bár a csapatból korábban hatan nyertek már BL-t, és óriási nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek, mi, többiek nem voltunk még ilyen helyzetben, még csak hatos, nyolcas döntőben sem jártunk korábban. Fölnőttek ehhez a feladathoz az olyan fiatalok, mint amilyen én vagyok, meg Soma is, és meg tudtunk birkózni ezekkel.”

Sedlmayer_BL_trófea.jpg Fotó: FTC Vízilabda/FacebookHozzászólások