Ráúszás - A BL-címvédő FTC vezetőedzője, Varga Zsolt már a pólós szezon elején is ezer fokon ég
A BL-címvédő FTC vezetőedzője, Varga Zsolt már a pólós szezon elején is ezer fokon ég
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A BL-címvédő FTC vezetőedzője, Varga Zsolt már a pólós szezon elején is ezer fokon ég

Takács MártonTakács Márton
2019/10/07 16:01
Az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata az OB I-et és a Bajnokok Ligáját is címvédőként várta ebben a szezonban. A bajnokságban ötből ötöt nyertek eddig Varga Dénesék, a BL-ben pedig szerdán ugranak először vízbe a Hannover ellen. Az idény első fontosabb mérkőzései előtt Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzőjét kérdeztük az új évadról.

Az FTC nem hogy szintet tartott, még talán erősebb kerettel vágott neki az új szezonnak, mint tavaly. Bár Slobodan Nikic és Stefan Mitrovic személyében olimpiai bajnok klasszisokat, Gór-Nagy Miklós visszavonulásával pedig rutinos, világbajnok játékost veszített el a csapat, Zalánki Gergő személyében világklasszis pólós jött, a görög Ioannis Fountoulis is meghatározó alakja a sportág elitjének, és a kanadai Nicolas Constantin-Bicari is megbízható teljesítményre képes.

A BL-győztes FTC pólócsapata nem veszi le a lábát a gázpedálról, klasszisokkal erősítettek a zöld-fehérek | Hosszabbítás

Az ötből öt trófeát begyűjtő Ferencváros férfi vízilabda-szakosztálya csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be új igazolásait. Zalánki Gergő, a görög Ioannis Fountoulis és a kanadai Nicolas Constantin-Bicari is az FTC-nél folytatja. Helyszíni tudósításunk a Groupama Arénában tartott rendezvényről Zalánki Gergő nyilatkozatával. Az FTC-Telekom Waterpolo története legsikeresebb szezonját zárta.

Őket még be kell építeni a csapatba, amire kiváló alkalmat adnak a magyar bajnoki mérkőzések. Mivel eddig a Szeged, az UVSE, a Tatabánya, a Pécs és a Debrecen voltak Vogel Somáék ellenfelei, nem ütköztek komolyabb akadályba. A szezon komolyabb része, a Bajnokok Ligája csoportkörének megkezdése előtt Varga Zsolt úgy véli, még az összeérés időszakában tartanak.

Még maximálisan a felkészülés folyamatában vagyunk. A terv az volt, hogy az első hat hétben nagyon komoly fizikai felkészülést végezzünk, már csak azért is, mert a vízilabda fizikálisan borzasztó nehéz sport. Anélkül, hogy igazán jó formában lennének a játékosok, nehéz lenne betartaniuk a taktikai elemeket. 

Fontos része a felkészülésünknek, hogy jó formában kell lenni, talán még azt is kockáztatva, hogy nem most leszünk csúcsformában. 

Úgy gondolok a következő mérkőzésekre, hogy nehéz, küzdelmes meccsek lesznek, mert nem annyira gyorsak még a játékosok. Ki kell jönniük ebből az időszakból, aminek szintén megvan a módszere. Ettől függetlenül nagyon fontos pontokat kell megszereznünk a Bajnokok Ligája csoportkörének első három fordulójában. Arra is odafigyelünk, hogy ne 100%-osan munkából érkezzenek ezekre a mecsekre a fiúk, hanem rákészülve, rápihenve forduljanak rá az egyes találkozókra.”

A Bajnokok Ligája címvédőjeként idén az összes csapat a Ferencvárost szeretné majd legyőzni. Tavaly döcögősen alakult a BL csoportköre Vámos Mártonék számára, még ha a nyolcas döntőbe jutás nem is forgott veszélyben. Az elmúlt évben szerzett tapasztalatokkal talán könnyebb dolga lesz a zöld-fehéreknek az első szakaszban, ráadásul nyolcasuk két legerősebb csapata közé tartoznak a Recco társaságában.

Maximálisan döcögős volt, én is így éltem meg. Nehéz volt az előző idényben a márciusi, áprilisi időszak, amikor rosszul ment a játék a Brescia, a Barceloneta és a Recco ellen is. Úgy gondolom, hogy ezek talán természetes folyamatok, mert utólag is láttam, hogy voltak olyan csapatok, amelyek februártól kezdve csúcsformát hoztak szinte végig - ilyen volt a Brescia és a Recco -, a Barcelonetának és az Olympiakosznak viszont sikerült a Final Eight-ben is tartani a jó formát, de a görögök is döcögtek év közben. Nagyon nehéz végigcsinálni egy évet úgy, hogy ténylegesen csúcsformában legyenek szinte végig a csapatok, nyilván valahogy periodizálni kell ezeket a dolgokat. 

Amikor tavaly benne voltunk ebben a periódusban, akkor én is fogtam a fejemet, hogy talán másképp kellett volna csinálnunk valamit. Az emberben ilyenkor sok kérdés megfogalmazódik a felkészüléssel kapcsolatban. Látva azt, hogy a bajnoki döntőben és még az utána következő időszakban milyen jó formában volt a csapat, mondhatjuk, hogy végül is jól működött a terv. 

Biztos vagyok benne, hogy ez az év is nehéz lesz, hiszen mind a két BL-csoport elég kiegyensúlyozott és nehéz. Csak a felkészülési mérkőzéseket nézve, már azok nehezek voltak a Mladost ellen. Játszottunk a Szolnokkal is, az is nehéz volt. Láthatóan erősek az ellenfeleink.”

Varga_Zsolt_FTC_MVLSZ_5.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az FTC pénteki nyílt edzésének volt egy olyan szakasza, amikor a csapat néhány játékosa nehezen értette meg Varga Zsolt egyik taktikai utasítását. A tréner többször is elmagyarázta, miről volt szó az adott esetben, visszatért ahhoz a játékelemhez nem egy alkalommal, és abban a pár percben úgy tűnt, ő ég a legmagasabb fokon. De aki látta Varga Zsoltot még játszani, az tudja, hogy mindig is ilyen volt, nagyon komolyan veszi az edzés összes percét, a mérkőzéseken is űzi, hajtja övéit.

Tesis a világ-interjúsorozatunkban Jókuti András, a Világevő-blog alapítója, korábbi pólós mesélte az alábbiakat Benedek Tiborról és Varga Zsoltról, akik gyerekkoruk óta ezt a profi szemléletet követik:

"Végignéztem, amit Tibi és Varga Zsolt teljesített. Riasztó volt nézni, amit ők csináltak. Én szorgalmas se voltam soha. Télen, a kinti medencében, nem túl jó körülmények között - amikor az ember örült, hogy vége az edzésnek és mehet zuhanyozni és kishúsost enni a büfébe -, ők ketten még lenyomtak egy ugyanakkora adag melót a kisvízben. Rendes pályájuk már nem volt, de volt egy iszonyatosan elkoptatott labdájuk. Ha valaki a kiérdemelt sikert érte el, azok ők."

A pénteki edzésre, és az ott látott közbeavatkozásra visszatérve, Varga Zsolt így értékelte azt a momentumot:

Ez egy fontos edzői szerep. Egy hosszú folyamat, amíg egy ember edzővé válik és lereagál esetleg ilyen szituációkat. Idő kell hozzá, hogy lássuk azokat a pontokat, amikor ténylegesen bele kell szállni és rá kell szólni akár az egész csapatra, vagy egyesével, mindenhogy. Ennek is van hullámzása. Nem minden edzés lobog 1000%-on. Ilyenkor, pénteken a hétvégi mérkőzés a főműsoridő, ahol a játékosoknak és az edzőknek is nagyon ott kell lenniük fejben. Amikor érzékelem azt, hogy túlságosan sok az edzés olyan része, amelyeket lágyabbnak ítélek meg - hiszen rövid edzésekről van szó, főleg ilyen meccsek előtt -, akkor ilyenkor mindenféleképpen bele kell szólni. Fontos, hogy a játékosok is érezzék, hogy koncentrálniuk kell arra a 15-20 percre.”

Varga_Zsolt_FTC_MVLSZ_2.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Már közvetlen tapasztalatai is vannak Varga Zsoltnak a három új igazolásról, akiknek a beépítése folyamatosan zajlik. Fountoulis egy az egyben tudhatja majd pótolni Stefan Mitrovicot, vele kiegészülve borzasztó erős lesz a Fradi kapásoldala, ahol Varga Dénes és Aaron Younger játszik még. Constantin-Bicari Mezei Tamás és Német Toni mellett lesz center, jól feloszthatják maguk között az egyes mérkőzéseket.

Zalánki Gergő érkezésével pedig a világ egyik legerősebb rosszkéz-oldalt állt össze a Ferencvárosnál. Vámos Márton, Zalánki, Kállay Márk és Sedlmayer Tamás révén brutálisan erős a Fradi jobb szárnya, rengeteg taktikai variációt lehet felépíteni rájuk, sokat lehet forgatni őket, innen is rengeteg gól fog érkezni. Varga Zsolt szerint jól haladnak az új fiúk beépítésével.

Amellett, hogy jó játékosokról van szó, kommunikatív, nyitott emberek is. Zalesznek annyival könnyebb a helyzete, hogy a válogatottban több játékossal is sokat játszott már együtt. Most a nagyokkal, de régen is a '94/95-ös korosztállyal. Jól ismerik egymást, több régi csapattársával - Jansik Szilárd, Sedlmayer Tamás, Német Toni, Vogel Soma - is újra találkozott. Ebben a tekintetben neki könnyebb volt felvenni a közösségi ritmust. A másik két érkezőnknek picit gát a nyelv, meg kell szokniuk a közeget. Az edzéseken magyarul beszélek, mert szeretném, ha megtanulnák a fontosabb kifejezéseket, ha kell, persze rögtön elmagyarázom angolul a kért dolgokat, de ha lehet, edzésen nem szoktam három nyelven értekezni. Ez picit lassítja az ő részüket, de ugyanakkor látom, hogy a többiek azonnal fordítanak nekik és segítik őket, amit rá is hagyok a csapatra, mert ez egy tökjó építkezés is a játékosok között. Ki kell alakulnia köztük a megfelelő kapcsolatnak, beszélgessenek csak minél többet, hogy működjön a kommunikáció a csapaton belül.”


Hozzászólások