Ráúszás - 18 évesen remekel a klasszisokkal teli UVSE-ben, a válogatottban is bizonyíthat
18 évesen remekel a klasszisokkal teli UVSE-ben, a válogatottban is bizonyíthat
Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

18 évesen remekel a klasszisokkal teli UVSE-ben, a válogatottban is bizonyíthat

Takács MártonTakács Márton
2019/03/01 12:34

Csütörtökön kihirdette a magyar-olasz Világliga/Európa Kupa-selejtezőre a magyar női vízilabda-válogatott keretét Bíró Attila. A 14 fős névsorban egy újonc, a 18 éves Faragó Kamilla található, aki egyre fontosabb szerepet tölt be az UVSE szupercsapatában, most pedig a nemzeti együttesben is bizonyíthat.

Az UVSE női csapata ebben a szezonban a magyar bajnokságban, a Magyar Kupában és az Euroligában is menetel. Az MK-t már decemberben begyűjtötte Benczur Márton együttese, a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban pedig a negyeddöntőnél járnak a lila-sárgák, akik a Padovával vívott párharc első, itthoni mérkőzésén 6-6-os döntetlent játszottak az olaszokkal.  

Valamennyi sorozatban kulcsszerep jut a több világklasszis - Keszthelyi Rita, Jamie Neushul, Szücs Gabriella - mellett pallérozódó Faragó Kamillának, aki él a bizalommal, és mindössze 18 évesen egy sokkal tapasztaltabb pólós érettségével játszik. Bár a vízilabda sokkal összetettebb sportág, hogy csak a gólok alapján ítéljük meg valakinek a teljesítményét, de az, hogy egy érettségi előtt álló játékos a Padova, a Dunaújváros, a BVSC, az FTC kapujába is el tud helyezni sorozatban két-két gólt igen jó lövőszázalékot produkálva - az Újváros ellen triplázott is már -, sokat elmond a tehetségéről. Ahogy az is, hogy eredményes játékával kitűnik a klasszisokkal rendelkező klubcsapatából is. 

A bajnokságban 15 mérkőzésen 28 alkalommal volt eredményes, ezzel a 11. a góllövőlistán. 28 találatából 18 akciógól, ami növeli gólerősségének értékét. Van 20 labdaszerzése is az OB I-ben, amivel a 11. helyet foglalja el ezen a ranglistán. Per pillanat a hatodik legértékesebb játékos az élvonalban a Magyar Vízilabda-szövetség értékelésében. 18 esztendősen.

Faragó_Kamilla_UVSE_bajnoki.jpg Faragó Kamilla (7) akcióbanFotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Kiváló teljesítményét már nem csak az UVSE-ben láthatjuk, meghívót kapott ugyanis az Európa-bajnoki negyedik helyezett felnőtt válogatottba is, ahol március 5-én az olaszok ellen bizonyíthat Szentesen.

"Nagyon örültem, amikor felhívott a szövetségi kapitány, hogy rám is számít az olaszok elleni keretben. Megtiszteltetés, hogy ilyen fiatalon lehetőséget kaptam bizonyítani a felnőtt válogatottban. Remélem, ezt meg is tudom hálálni. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy esélyt kapjak az olaszok elleni mérkőzésen." - nyilatkozta Faragó Kamilla az UVSE Facebook-oldalán.

Klubcsapatából mellette Gangl Edina, Keszthelyi Rita, Rebecca Parkes, Rybanska Natasa és Szücs Gabriella is meghívót kapott. A szövetségi kapitány, Bíró Attila így értékelte Faragó behívását:

„Másfél esztendeje figyelem külön, a bajnokságban és a nemzetközi porondon is veretlen, kupagyőztes klubcsapatában egyre inkább meghatározó szerepet játszik. Hónapról hónapra, hétről hétre jobban teljesít, az elmúlt évek több mint tíz Euroliga-meccsének tapasztalata érződik rajta. Ugyanazt a bátor, vagány játékot várom tőle a válogatott edzéseken, és ha úgy alakul, hogy bekerül a 13-as keretbe, akkor a mérkőzésen is” – mondta róla Bíró Attilawaterpolo.hu-n, majd hozzátette: „Korábban is említettem, az elkényelmesedett, alibi játékot nem tolerálom, bátran nyúlok a fiatalokhoz, szükség van a lendületre.”

A Ráúszáson decemberben posztoltunk róla, akkor épp a szalagavatójáról jelentetett meg egy fotót klubja, az UVSE. Hihetetlen belegondolni, hogy Faragó Kamilla már a magyar férfi vízilabda-válogatott aranyérmével végződő sydney-i olimpia után született.

Ő még csak most 18.

A magyar női vízilabda-válogatott kerete 
kapusok: Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Honvéd) 
mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros) 


Hozzászólások