Ráúszás - 18 éves új igazolása volt a Vasas egyik nyerőembere a Honvéd elleni sokgólos pólórangadón
18 éves új igazolása volt a Vasas egyik nyerőembere a Honvéd elleni sokgólos pólórangadón
Fotó: Derencsényi István/waterpolo.hu/Facebook

18 éves új igazolása volt a Vasas egyik nyerőembere a Honvéd elleni sokgólos pólórangadón

Takács MártonTakács Márton
2019/09/27 11:05
A Vasas hazai medencében játszva, négygólos hátrányból fordítva 13-11-re legyőzte a Honvédot a férfi vízilabda-bajnokság alapszakaszának csütörtöki játéknapján. Helyszíni tudósításunk a Komjádiból Bóbis Botond és Fülöp Bence nyilatkozatával.

Ha nem is a 12 évvel ezelőtti színvonalon, de rangadó volt most is a csütörtöki Vasas-Honvéd mérkőzés a férfi vízilabda OB I-ben. Mindkét csapat a felsőházért küzd a B-csoportban, tavaly a Honvédnak sikerült a nyolc közé jutás, a Vasasnak nagyon nem, Bóbis Máté együttese csak osztályozón vívta ki az élvonalban maradást. A nyáron ennek megfelelően erősítették meg az angyalföldiek a keretüket többek között a már mindent megnyerő, olimpiai bajnok, vb- és Eb-aranyérmes Slobodan Nikiccsel. 

A Vasas nem kezdte jól a szezont, az OSC-től, az Egertől és a BVSC-től is kikapott, így mindenképpen vízválasztóként várhatták a játékosok a háromből hármat nyerő Honvéd elleni rangadójukat. Pláne, hogy mivel a Magyar Kupából három döntetlennel estek ki, még nyeretlenek voltak az idényben tétmeccseken. Egészen csütörtökig.

Pedig ahogy az évadot, úgy ezt a mérkőzést sem kezdte jól a Vasas, az első negyedben 4-1-re, a második nyolc percben már 6-2-re is vezetett a legjobbját, Szivós Mártont eltiltás miatt nélkülőző Honvéd. A világbajnok 8-as kétmeccses büntetést kapott, miután a múlt heti, Szentessel vívott mecsen piros lapja után megsértette az őt feljentő Homonnai Dániel játékvezetőt. Egy külön cikk témája lenne, hogy a bíró sporttárs sem hagyta szó nélkül Szivós tiszteletlenségét, de ő ezen a hétvégén is vezethet meccset, ráadásul ugyanúgy a B-csoportban, amelyben az a Vasas is szerepel, melyben edzőként dolgozik. Ennek visszásságairól írtunk múlt heti cikkünkben.

És megint dühbe jövünk: szimpla bajnokinak indult, mégis hetekig témát adhat a Honvéd-Szentes pólómeccs | Hosszabbítás

Láttunk két remek kapusteljesítményt Decker Attila és Meixner Marcell révén, számos pazar megoldást és szép gólokat egy végletekig kiélezett mérkőzésen, mégsem ezekről szólnak a Honvéd-Szentes mérkőzés utózöngéi a férfi vízilabda OB I harmadik fordulójából. A történet főszereplője Szivós Márton, egy (két) játékvezető és a bíróküldés sajátosságai.


Szivós Marci így a lelátón tekintette meg a rangadót a Görögországból győztes Bajnokok Ligája-selejtezőről hazatérő Manhercz Krisztián - akinek a bátyja, Ádám a Honvédban pólózik -, valamint Märcz Tamás és a válogatott korábbi erőnléti edzője, Dubecz József társaságában.

A Vasas rengeteget hibázott védekezésben és támadásban is, sok rossz döntést hoztak Halek Mártonék, Merész András együttese pedig kegyetlenül kihasználta ezeket. Úgy tűnt, még az is belefér, hogy Manhercz Ádám kihagyott egy büntetőt. 2-6-nál aztán Török Béláék ráléptek a gázpedálra, és toltak egy 7-0-s (!) sorozatot. A harmadik játékrészben így már 9-6-ra is vezettek. Sélley-Rauscher Domonkos diktálta a tempót, mind a négy gólját ebben a periódusban szerezte a 22 éves pólós. A Honvéd teljesen elveszítette a ritmust, és úgy kezdtek el játszani, hogy a meccs korábbi szakaszában a Vasas, rengeteg hibával. 10-10-nél még volt esélyük Szirányi Balázséknak, de a hazaiak többször is le tudtak fordulni, vérszemet kaptak Kiss Bálinték, és éltek az alkalommal. A parti hajrájában Bóbis Botond, a hazaiak 18 éves játékosa is elkezdte termelni a gólokat, végül négy találatig jutott, rendkívül bátran és eredményesen vízilabdázott. A Vasas 13-11-re nyert, még izgalmasabbá téve a felsőházért zajló többcsapatos csatát.

A vesztes Honvédból a négygólos, a Vasassal 2012-ben bajnoki címet ünneplő Fülöp Bencét kértük értékelésre:

Azért nem kezdek most a hibáinkkal, mert nagyon pozitívnak látom azt, hogy 11 gólt tudtunk lőni. Ez egy nagyon jól védekező Vasas azért, jó csapat, az, hogy nem kezdték jól az idényt, még nem jelenti azt, hogy kuka. Az elején valóban nekünk állt a zászló, 6-2-re elmentünk, de beleültünk abba, hogy 'jól van, innentől megvan a mérkőzés'. Sorban maradtak ki a helyzeteink, ők meg sorban lőtték a gólokat. Ennyit számít, amikor vérszemet kap egy csapat, és a végén kettővel nyert a Vasas. Amikor 6-4-re vezettünk, akkor kellett volna megnyugodnunk, és Merész András mondta is, hogy kicsit fogjuk vissza magunkat, és figyeljünk oda a támadásra, vitt még minket a hév, mert győzni akartunk. Akkor kellett volna egy kicsit hidegebb fej, koncentráltabb védekezés és támadás. Hiba lenne azt mondani, hogy akkor az OSC-től majd pontot csenünk, de sportolók vagyunk, törekszünk a jó játékra, de a realitás az, hogy építsünk magunkat az OSC ellen. A védekezésünkben tudunk sok mindent gyakorolni egy éles mérkőzésen, egy rendkívül erős csapat ellen. Nagyon elégedett lennék, ha kevés gólon tudnánk őket tartani, mert mutatná a védekezésben nyújtott erőnket.”

Fülöp_Bence.jpg Fülöp Bence - Fotó: Derencsényi István/waterpolo.hu/Facebook


A Vasasban remekelt a mindössze 18 éves Bóbis Bótond, aki a KSI játékosaként kettős igazolással szerepelhet a bátyja által irányított Vasasban az OB I-ben:

Egész héten készültünk a Honvédra, tudtuk, hogyan fognak játszani, mi a taktikájuk. A munka bennünk volt, elvégeztük, és már nagyon készültünk az első győzelemre. Eddig a kupában és a bajnokságban is csak egy kicsit választott el a végső sikertől. Úgy gondoltuk, hogy ez egy nagy lehetőség lesz arra, hogy robbantsunk. A Szőnyi úton volt az egyik ilyen alkalmunk, ez volt a másik. Végre a helyünkre kerültünk és a nyári erősítések meglátszódtak. Klubcsapatban ez volt az első komoly tévés mérkőzésem, ez egy nagyon új, számomra speciális helyzet. A szerencsefaktor is közre játszott a győzelmünkben. Nagyon nehéz ez a szezon, a vízilabda mellett a Pázmány jogi karára is járok, ráadásul nappalin, úgyhogy érdekes ez a helyzet. Nagyon le vagyok terhelve, de eddig jól működik minden, remélem, hogy ez az egész évadra ki fog tartani! Az volt a célunk, hogy itt most tényleg tudjunk egy nagyot robbantani, és lendületből rámenni a Szentes, Szombathely mérkőzésekre, amiket nekünk valószínűleg kötelező hozni.”

Bóbis_Botond.jpg Bóbis Botond - Fotó: Derencsényi István/waterpolo.hu/Facebook


E.ON férfi vízilabda bajnokság, B-csoport, 4. forduló
VasasPlaket-Budapesti Honvéd 13-11
(2-4, 3-2, 5-3, 3-2)
Gólszerzők: Bóbis 4, Sélley-Rauscher 4, Török, Miklós, Simon H., Kiss B., Nikic, ill. Fülöp 4, Tóth Gy. 2, Szirányi, Simon R., Juhász, Fejős, Manhercz Á.

Hozzászólások