Vízilabda - Öt éven belül a negyedik klasszis pólóst honosíthatják az olaszok
Öt éven belül a negyedik klasszis pólóst honosíthatják az olaszok
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Öt éven belül a negyedik klasszis pólóst honosíthatják az olaszok

Takács MártonTakács Márton
2019/01/11 12:58

Pénteken arról lehetett olvasni különböző európai szakportálokon, hogy a világválogatottat foglalkoztató Pro Recco férfi vízilabdacsapata egy újabb játékosát honosíttatná, aki utána akár az olasz nemzeti együttesben is szerepelhetne. Ezúttal a horvát Luka Bukicról van szó.

Az olasz vízilabdában szinte már hagyománya van annak, hogy kiváló külföldi játékosoknak adják meg az olasz állampolgárságot is, hogy aztán azok a pólósok az itáliai válogatottnak is erősségei legyenek. A 2000-es években ilyen volt a román Bogdan Rath, aki aztán olaszként lett vb- és Eb-ezüstérmes. De mondhatjuk akár Märcz Tamást is, aki 2012-ben 37 (!) évesen meghívást kapott a világbajnok olasz válogatott olimpiai keretébe, ahonnan csak az utolsó rostán esett ki. Éppen az az Alessandro Campagna számított rá, aki azóta is olasz szövetségi kapitány. A nőknél náluk szerepelt Valkai Erzsébet, ahogy olaszként lett olimpiai bajnok Tóth Noémi.

Az elmúlt öt évben nem csak a vízben gyorsult fel a játék, hanem ez a mediterrán honosítási láz is felszökkent. Michaël Bodegas2014-ben még a francia válogatott csapatkapitányaként játszott a budapesti Európa-bajnokságon, a Brescia, majd a Recco tagjaként megkapta az olasz állampolgárságot is, 2015 őszén már az olasz nemzeti együttesben szerepelt egy felkészülési tornán, a riói olimpián már olaszként lett ötkarikás bronzérmes. 

Bodegas_Madar_Dávid.jpg Bodegas Mezei Tamás szorításábanFotó: Madar Dávid/MVLSZ 

Honosították a 34 (!) éves Guillermo Molinát is, aki 2001-ben, 17 évesen még szülőhazája, Spanyolország színeiben lett világbajnok - Jesus Rollan és Ivan Perez csapattársaként -, a 2018-as Európa-bajnokságon viszont már az olasz nemzeti együttest erősítette. A magyar válogatott is megtapasztalhatta, milyen hatékonysággal, két gólt is lőtt Nagy Viktornak a barcelonai Eb-n.

Molina_vlv.jpg Molina már olasz válogatott sapkábanFotó: Stuber Sándor/vlv.hu

Az argentin születésű, majd spanyol színekben is szereplő balkezes nagyágyú, Gonzalo Echenique már az Európa-kupa tavaly áprilisi Szuperdöntőjén játszott a magyarok ellen olasz színekben, góllal járult hozzá az övéi 10-5-ös sikeréhez. Az Eb-n is tagja volt a mieinket 12-5-re kiütő olasz csapatnak. 

Echenique_Eb.jpg Echenique (labdával) már olaszként volt ott a tavalyi Eb-nFotó: wp2018bcn.com

És ott van még Pietro Figlioli is, aki Rio de Janeiróban született, majd hat évet játszott az ausztrál válogatottban, 2009-től pedig az olasz gárda egyik legjobbja, és Dabrowski Norbert egyik kedvenc játékosa.

Figlioli.jpg Figlioli gólörömeFotó: Europress/AFP

Hozzájuk csatlakozhat Luka Bukic, akit Ratko Rucid Reccója tavaly nyáron szerzett meg a Mlados Zagrebtől. A 24 éves horvát volt az előző Regionális Liga gólkirálya, 20 mérkőzésen 43 alkalommal volt eredményes. Az ő édesapja Perica Bukic, aki még jugoszlávként volt olimpiai bajnok kétszer egymás után, 1984-ben és 1988-ban, Atlantában viszont már horvát színekben lett ötkarikás ezüstérmes. 2004-ben a Horvát Vízilabda-szövetség elnökévé választották, jelenleg a szervezet alelnökeként tevékenykedik. 

Fia, Luka tagja volt a Rióban olimpiai ezüstérmes horvát válogatottnak, van világbajnoki bronza és ezüstje is. 2017 tavasza óta viszont nem húzta a fejére a horvát sapkát, Ivica Tucak nem számít rá, lemaradt a budapesti vb-aranyról is. Pedig 2017 elején még láthattuk őt a Volvo-kupán szerepelni a Tüskecsarnokban. A FINA szabályai szerint egy másik állampolgárság megszerzéséhez egy éven át az adott ország egyik csapatában kell játszani az illetőnek, Bukicnál ez a feltétel ennek a szezonnak a végén teljesülni fog. 

Így húznak elő az olaszok hirtelen a kalapból klasszisokat azzal párhuzamosan, hogy ki is nevelnek olyan nagyszerű pólósokat, mint mondjuk Vincenzo Renzuto, aki a 2017-es budapesti világbajnokság egyik legnagyobb felfedezettje volt, akit elvitt a 2016-ban Bajnokok Ligáját nyerő Jug Dubrovnik, és akire persze azóta a Recco is lecsapott, az Egernek például két gólt vágott a hétközi BL-meccsen.

részben via total-waterpolo.com

Hozzászólások