Vízilabda - Öt éve lettek világbajnokok az életük formájában vízilabdázó Szivós Mártonék
Öt éve lettek világbajnokok az életük formájában vízilabdázó Szivós Mártonék
Fotó: Europress/AFP

Öt éve lettek világbajnokok az életük formájában vízilabdázó Szivós Mártonék

Takács MártonTakács Márton
2018/08/03 09:49
Öt évvel ezelőtt, 2013. augusztus 3-án a Montenegró elleni felejthetetlen döntőben nyerte meg a barcelonai világbajnokságot a magyar férfi vízilabda-válogatott. Benedek Tibor épülőfélben lévő csapata általános meglepetésre lett aranyérmes egy nagyon erős mezőnyben. Múltidézőnk. 

40 év telt el az első, tíz a magyar férfi vízilabda történetének második világbajnoki címe óta, amikor is 2013-ban, az azon év januárjában munkába álló Benedek Tibor irányításával vb-t nyertek Szivós Mártonék. Alig egy hete emlékeztünk meg Kemény Dénes csapatának 2003-as sikeréről, amelyet ugyanúgy Barcelonában arattak, mint utódjaik.  

Abból a csapatból tíz évvel később Madaras Norbert is ott volt a győzők között, így ő az egyedüli magyar pólós, aki kétszeres vb-győztesnek mondhatja magát. A 2003-s aranyérmesek közül Benedek Tibor szövetségi kapitányként, Gergely István pedig kapusedzőként és csapatvezetőként volt ott a stábban öt éve.

Benedek Tibor hatását már nyolc hónap elteltével láthattuk, amikor általános meglepetésre világbajnoki címig vezette a válogatottat a 2013-as barcelonai vb-n. Úgy játszott és küzdött a válogatott, olyan töretlen akarattal, hittel, alázattal, ami Benedeket jellemezte egész játékosi pályafutása során. Mindezt egy alaposan megfiatalított csapattal, sokkal kevesebb világklasszissal érte el, mint amennyi elődjének állt rendelkezésére.

A 2012-es londoni olimpián szereplő csapatból nem számíthatott már a háromszoros olimpiai bajnokok közül Biros Péterre, Kásás Tamásra, Kiss Gergelyre és Szécsi Zoltánra, a kétszeres ötkarikás aranyérmes Varga Tamásra és az Athénban az olimpiai dobogó tetejére álló Steinmetz Ádámra. Ez hat nettó világklasszis pólós. Így kényszerből neki kellett állnia a fiatalításnak, olyanokat kellett beépítene a csapatba, akik bár már korábban is szerepeltek a nemzeti együttesben, de nem voltak alapemberek, mint például Bátori Bence, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs vagy Vámos Márton, illetve beválogatott olyan újoncokat, mint Bedő Krisztián és Decker Ádám. 

A siker kulcsa az volt, hogy a visszavonulók helyett előreléptek olyan zsenik, mint Hosnyánszky Norbert, Szivós Márton, Varga Dániel és Varga Dénes, akik bár régóta és több világversenyen is szerepeltek a válogatottban, közülük hárman olimpiai bajnokok is voltak már addigra, de a világklasszisok túltengése miatt vagy nem a saját posztjukon szerepeltek, vagy nem kaptak annyi lehetőséget, hogy igazi vezérei lehessenek a nemzeti csapatnak. 2013-ra ez olyannyira megváltozott, hogy mind a négyen fenomenális teljesítményt nyújtottak a világbajnokságon. Melléjük felzárkózott a torna legjobb kapusának megválasztott Nagy Viktor, így olyan elegy jött létre, amely éppen a vb három legfontosabb mérkőzésén, a negyeddöntőben, az elődöntőben és a fináléban nyújtotta a legmeggyőzőbb játékát. 

2013_vb_elődöntő_kispad.jpgA magyar kispad öröme a horvátok elleni elődöntőnFotó: Europress/AFP

Pedig az előzmények nem sejtettek ilyen jó szereplést. Kis Gábor gerincfájdalmai miatt nem vállalta a vb-t, Varga Dániel pedig kézműtéten esett át. "Remélem, nem tűnik nagyképűnek, meg egyébként is, ez csak az én véleményem, és nem lehet bizonyítani, de ha nem törik el az ujjam Barcelona előtt, lehet, hogy meg se nyerjük a világbajnokságot. Minden úgy történt, ahogy történt. Lehet, hogy amikor ezek megtörténtek, akkor elkeserítettek, de mondom, panaszkodni nem tudok."   - említette tavalyi nagyinterjúnkban Varga Dániel. Varga Dani ugyanis ott volt Barcelonában és pazarul irányította a csapatot, gólokkal is hozzájárult a sikerhez.

Amely Kína 13-5-ös legyőzésével indult és a Szerbiától elszenvedett 13-10-es vereséggel folytatódott és az Ausztráliával játszott 9-9-es döntetlennel zárult a csoportban. A nyolcaddöntőben volt egy 2-4-es első negyed után 16-7-re megnyert meccs Kazahsztán ellen és onnan a henger. Görögországot álomvédekezéssel 9-3-ra ütötték ki a srácok a negyeddöntőben, ez volt a kulcsmeccs, ami után felszabadultabban pólóztak a mieink. Innentől kezdve Nagy Viktor is világklasszis teljesítményt nyújtott, a vb legjobb kapusának is megválasztották és azóta is a világ egyik legjobbja posztján. Vámos Márton itt robbant be a nemzetközi élmezőnybe, gólerősen játszott Barcelonában, lubickolt a vízben. Varga Dénes is, ő meg a vb MVP-je lett.

Nagy_Viktor_2003_vb.jpgNagy "ma nem" ViktorFotó: Europress/AFP

Jött a horvátok elleni elődöntő, ami e sorok írójának legkatartikusabb vízilabda-mérkőzése azóta is. Úgy 1993 óta követjük szenvedélyesen a sportágat, láthattuk tehát az összes nagy klub- és válogatott sikert, mindkét Eb-aranyunkat, az elveszített bécsi Eb- és perthi vb-döntőt, a három olimpiai aranyat és a 15 évvel ezelőtti vb-győzelmet is. Mégis a 11-10-re megnyert vb-elődöntőn hatódtunk meg a legjobban az összes, általunk látott pólómeccs közül. A kedvenc aktív játékosunk, Szivós Márton ezen a partin nyújtotta élete legjobb teljesítményét a válogatottban, mezőny- és védőmunkája mellett lőtt három elképesztően nagy gólt. Előbb két passz után vágott be egy emberelőnyt hátulról, aztán vagy tíz méterről durrantott a felső sarokba, majd az úgynevezett kenguru-figurából volt eredményes. Kiharcolt egy szabaddobást, de ahelyett, hogy azt elvégezte volna, gyorsan előreúszott, és a Varga Dénestől megkapott passzt magára hagyva értékesítette. A győztes találatunkat pedig egy zseniális, csak a magyar vízilabdára jellemző góllal döntötték el az amúgy akkor még éppen Horvátországban, Rijekában játszó Varga testvérek. Az eufórikus siker hatására órákon át sírtunk, késő éjjelig nem tudtunk elaludni. E-mailt és sms-t váltottunk Szivós Marcival, Gór-Nagy Miklóssal és Gergely Istvánnal, ők nyugtatgattak és köszönték meg a szép szavakat.

Szivós_Márton_2003_vb_öröm.jpgSzivós Márton földöntúli öröme a horvátok elleni vb-elődöntőbenFotó: Europress/AFP

A fináléban Montenegró következett. Mi a döntő estéjén még elnéztünk az Esti Kornél koncertjére, amelyet a Gödörnél tartottak. Gór-Nagy Miki és köztünk az évek alatt kialakult egy szokás, az akkor még Egerben játszó Mikinek a Most a jó volt a kedvenc EK-dala, és a fontosabb meccsei, edzései előtt azt hallgatta, amikor Noszvajról Egerbe autózott. Mi pedig a most a jó szöveget küldtük el neki sms-ben a rangosabb mérkőzéseit megelőzően. Felvettük a telefonunkkal az aznap esti produkciót és elküldtük Mikinek, szerencsét hozott.

Az aranyéremhez vezető útról készített Barcelona kulisszatitkai c. könyvben Mikinek több emlékezetes mondata van a vb-döntőről, a mindent eldöntő találatról ezt mondta: "Szivós Marcinak abban az egy lövésében benne volt az egész eddigi pályafutása. Megérdemelte, hogy ő lőtte a győztes gólt."  Mert hogy Szivós Marci folytatta remeklését, a döntőben két gólt hintett, övé volt az utolsó találat is. 2005 és 2007, két elveszített vb-finálé után éppen az ő találatával lett világbajnoki aranyérmes Benedek Tibor csapata.

Egyetértünk vele, ennek tényleg így kellett lennie. Az akkor 31 éves Szivós tíz éve volt már válogatott, de különböző okok miatt 2013-ban nyert először aranyérmet a válogatottal komoly világversenyen. Ő, aki a világ talán legjobb nem olimpiai bajnok pólósa, aki úgy toporgott az eredményhirdetéskor a pódiumra lépés előtt, mint egy kisgyerek.

VLV szerkesztője, Stuber Sándor kötetében szereplő interjúkból kiderül, hogyan jutott el nyolc hónap közös munka után világbajnoki címig az új szövetségi kapitány, Benedek Tibor által irányított csapat. A vízilabda egyetemes történetének egyik legnagyobb alakja köti össze egyébként a megszólalók mondanivalóját. A kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok (a magyarok közül ez csak neki sikerült) Madaras Norbert elmondja például, hogy valószínűleg nem folytatta volna a pályafutását, ha nem korábbi csapattársa, Benedek veszi át Kemény Dénes helyét. Talán ő foglalja össze a legjobban a sikerhez vezető utat, és neki köszönhetjük a könyv mottóját is.

Nekünk a csapat hazatérésekor, a repülőtéren volt alkalmunk beszélni a főszereplőkkel. Mindannyian Benedek Tibort nevezték meg a siker kulcsának.

Szivós Márton:

Benedek Tibor és Varga Dénes:

Gór-Nagy Miklós, Madaras Norbert és Varga Dániel:

"Utánam típusú vezér volt, aki nem küldi előre maga helyett a katonákat, hanem ő ment elöl és azt mondta, hogy gyertek velem! -   mondta róla korábbi újpesti csapattársa, a népszerű szakértő, dr. Szabó Zoltán, aki a 2014-es Világkupa-döntőn Benedek Tibor munkáját segítette a válogatottnál. Benedek pontosan olyan kapitány lett, amilyen játékos volt. Megszállott, munkamániás, eufémisztikusan szólva szorgalmas, rendkívül felkészült. 

A magyar férfi vízilabda-válogatott nyári barcelonai világbajnoki címének emléket állító márványtáblát még az év decemberében felavatták a margitszigeti Hajós Uszoda előcsarnokában. Az ünnepségen megjelent mind a 13 aranyérmes és szövetségi kapitányuk, Benedek Tibor is. A nevüket megörökítő táblát Benedek és a csapatkapitány, Varga Dániel leplezte le. Benedek Tibi nevét már ötödször (!) vésték fel a Hajósban.

A 2013-ban világbajnok magyar válogatott névsora:
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Attila, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Nagy Viktor, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton

Hozzászólások