Vízilabda - Ő lehet az új Kásás Tamás?
Ő lehet az új Kásás Tamás?
Fotó: Dobos Sándor

Ő lehet az új Kásás Tamás?

Takács MártonTakács Márton
2017/02/14 08:42

"Meggyőződésünk, hogy Szivós Márton válogatottbeli visszavonulása után Manhercz Krisztián mellett Kovács Geri fog harcolni az egyik kapásoldali helyért a nemzeti együttesben.” - írtuk 2015 őszén, amikor a Ráúszás-blog (vagyis e sorok írója) Kovács Gergőt választotta az őszi szezon legjobb fiatal játékosának. 2017. február 10-ig kellett várnunk, hogy ez a folyamat elinduljon, a tavaly nyár óta az Egert erősítő, 21 éves (szeptemberben lesz 22) szélső Szlovákia ellen góllal, remek labdaszerzésekkel és győzelemmel debütált a válogatottban a Volvo-kupa első napján. Nem mellesleg, Szivós Márton is közel a 22. születésnapjához volt először válogatott a Margitszigeten rendezett Unicum-kupán, 2003-ban, és (fun fact!) éppen egy magyar-szlovák (11-8) mérkőzésen, amelyen ő is góllal mutatkozott be. Ráadásul Szivós és Kovács is a KSI-ben nevelkedtek. Tavaly viszont fordított utat jártak be, a világbajnok Egerből a Honvédhoz igazolt, Gergő pedig Vad Lajos együtteséből a hevesi megyeszékhely felé vette az irányt (Egerben mindketten a 8-as sapkában játszottak/játszanak). Ahol 26 bajnoki góljával csapata második legeredményesebb játékosa Erdélyi Balázs mögött, az összmutatók alapján pedig az egész OB I kilencedik legjobbja.

Kovács Gergővel első Kőér utcai, honvédos bajnokija után 2015 szeptemberében, aztán 2015 decemberében, amikor a Honvéddal idegenben intézték el az OSC-t, majd tavaly márciusban, amikor hat gólt lőtt az Egernek, ezt követően 2016 decemberében, az Eger megnyert Magyar Kupa-elődöntője után, legutóbb pedig válogatottbeli debütálását követően, pénteken készítettünk videóinterjút. Tavaly ilyenkor egy hosszabb cikkben méltattuk erényeit, ideje volt, hogy végre egy portréinterjúban is bemutassuk. Védekezésben és támadásban is kiemelkedő teljesítményre képes, gyorsasága, ütemérzéke, lábtempója, anticipációs képessége, látványos labdaszerzései, technikai repertoárja (egy 2015. októberi FTC-Honvéd meccsen két esernyőcselt (!) is bemutatott egy támadáson belül) és pókerarca Kásás Tamásra emlékeztet minket. Edzőjével, Dabrowski Norberttel együtt valljuk, hogy a tokiói olimpián a magyar válogatott egyik meghatározó embere lehet, óriási jövő áll előtte.

A szerző és interjúalanya

A KSI-ben nevelkedtél. Miért pont a vízilabdát választottad? A Margitszigetre jártam úszóóvodába (ez 1998-ban lehetett, amikor Kovács Gergő későbbi honvédos csapattársa, Kiss Gergő már Európa-bajnoknak és vb-ezüstérmesnek mondhatta magát - a szerk.), háromévesen az uszodában kezdtem el a szociális életemet és ott is ragadtam utána. Kiderült, hogy jól úszom és kézenfekvő volt, hogy vízilabdával folytassam.

Volt kedvenc pólósod, aki aztán megmaradt előtted követendő példának?

Sok volt, de inkább időszakosan. Mindig regéltek Benedek Tibor elszántságáról, akaratáról, hogy mennyit edzett. De ott volt mellette a lezser Kásás Tamás, változó volt. Az a jó, ha ötvözi az ember ezeket az ikonokat. 

És amikor meglett a mai posztod, lett állandó kedvenced? Kapásoldalon mindig is elég jól el voltunk eresztve Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Szivós Márton, Varga Dénes révén.

Inkább bizonyos momentumok tetszettek, amelyeket szerettem volna átvenni és megtanulni más játékosoktól. Ma is ugyanígy van, ahogy nézi az ember a meccseket, inkább arra figyel, hogy van-e új taktika, amit érdemes lenne eltanulni. Konkrét példát nem tudok mondani, de volt sok ilyen védekezésben, támadásban, betörésekben.

Utolsó KSI-s évedben ragadhattál meg jobban a köztudatban, amikor egy nagyon tehetséges korosztály játszott együtt Horváth János keze alatt. Kisebb csapat tagjaiként álltatok igen előkelő helyen Fejős Róberttel és Kalanovics Balázzsal együtt a különböző statisztikai mutatókban. A Szolnok és az OSC legyőzéséhez is közel voltatok, a Honvédot 6-5-re meg is vertétek. A két említett játékost, Kardos Gergőt és téged, csomagban el is vitt a Honvéd 2015 nyarán. Ezek voltak azok a meghatározó pontok, amikor úgy érezhetted, hogy már kinőtted azt a csapatot?

Igen, ott már úgy éreztük, hogy kellenek játékosok mellénk az előrelépéshez, hogy tudjuk tanulni. Jó, hogy rajtunk volt a felelősség a KSI-ben, de a fejlődéshez csapatot kellett váltani. A magasabb szinthez új kihívások, új lehetőségek kellettek. Rangadókat játszani jobb csapatokkal, nem pedig a sereghajtókkal. 

Végül csak egy szezont töltöttél a Honvédnál, életed eddigi legjobb idényét. Ha nem a Bajnokok Ligájában induló Eger és Dabrowski Norbert hív, akkor maradtál volna még a Kőérben? Igen, maradtam volna. A Honvédot nem nőttem ki, mint előtte a KSI-t, sokkal inkább a Bajnokok Ligája lehetősége vonzott. Szerettem volna kipróbálni magam a nemzetközi porondon, azon a szinten pláne láthatom, miben kell még fejlődnöm, mi az, amiben még le vagyok maradva.

Egy éve ilyenkor, az Egernek lőtt hat gólod után egy veled készített interjúban elmondtad, hogy a labdaszerzésekre figyelsz a legjobban a statisztikákban. Miért pont erre? Az ütemérzék a legfontosabb a labdaszerzésnél, de igazából azért érdekel nagyon, mert az ilyen meccseken (vasárnap, a Volvo-kupa magyar-horvát mérkőzésének harmadik negyede alatt beszélgettünk – a szerk.) labdaszerzésekkel teljesen meg lehet fordítani és át lehet alakítani a játék képét.

Melyek az erényeid ezen kívül és miben kell még feltétlen fejlődnöd? Erényeim? A gyorsaság, a lábtempó. Utóbbit jobban, energiahatékonyabban tudom kihasználni a Horkai Györggyel zajló munka óta, mint előtte. Fejlődnöm sok mindenben kéne még, az első válogatott meccsemen kiderült, hogy többet kéne vállalnom a csapatban, mint amennyit akkor sikerült. Kicsit merészebben kéne játszanom. Más szerepkörbe kerültem Egerben, és úgy érzem, hogy többet kéne vállalnom.

Ilyen fiatalon hogy tudsz ennyire hideg fejjel, pókerarccal játszani? Ez inkább az évek alatt alakult ki. Kisebb koromban nem voltam ilyen, és emiatt sokszor nem is ment jól a játék. Amikor belelendültem, elvitt a hév. Ezen próbáltam változtatni, de ez a nyugodtság néha zavarja a csapattársaimat, mert ha látszik, hogy bennem van a tűz, az a többieket is tudja vinni előre. Ha viszont hiányzik, időnként veszélyes lehet.

Kovács Gergő (8) a szolnoki Andrija Prlainoviccsal

Ősz óta rendszeresen játszol a Bajnokok Ligájában. Milyenek az eddigi tapasztalataid? Sokkal gyorsabban kell jó döntéseket hozni és az a játék már kezd hasonlítani a válogatott szinthez. Sokat erősödtem tavalyhoz képest fizikailag. Kezdek gyorsabban gondolkozni a játékban, hiszen nincs időm lassan választani több megoldás közül.

Kívülről úgy tűnik, hogy nagyon agyas játékos vagy, de sokszor látszik, és te is mondtad, hogy ösztönből is pólózol. Milyenek az arányok? Ez a pihentségtől és a lelkiállapottól függ. Minél fáradtabb az ember, annál inkább ösztönösen játszik, ez meccs közben is változhat az első negyedről a negyedikre egy brusztos mérkőzésen. Az a tapasztalatom, hogy ettől függ.

Decemberben beszéltük egymás között, hogy mennyivel másabb, nyugodtabb az egri életed, mint a zaklatott Budapesten. Hogy telnek a hétköznapjaid? Eger időnként impulzusszegény, de ez személyfüggő is. (közben feljöttünk egy gólra a horvátok ellen, 6-7-re, „Nem is rossz” – kommentálja Gergő – a szerk.). Közben át is jelentkeztem Egerben a főiskolára, hogy napközben kitöltsem a maradék időmet, ne legyen annyi üresjárat. Szinte a belvárosban lakom, az uszoda néhány percre van. A honvédos időkben Dunakesziről jártam be a városba, a Kőérbe 60-70 percig tartott az út. A délelőtti edzés és ebéd után aludni szoktam, kikapcsolódni, olvasni. A délutáni üresjárat zavart, ezért is szerettem volna az egri főiskolára járni. Pénzügyi, számvitelire jártam Budapesten, Egerben a gazdálkodás és menedzsment szakot kezdem meg. És így még több embert is megismerhetek.

2015 nyarán még KSI-s játékosként ott voltál Benedek Tibor nyári válogatott edzőtáborának elején. Az a néhány hét mit adott, akár hosszútávon? Meglepően sokat adott, nem csak fejben. Három héten át úgy és annyit úsztunk, hogy utána egész nyáron sokkal könnyebb volt az alapozás is. Azzal a hosszú felkészüléssel az egész évemet meg tudtam alapozni, emiatt is volt nagyon jó. Az előző nyáron megéreztem, hogy kihagytam hat hetet, ezt nem szabad. Muszáj edzésben maradni akkor is, amikor pihenő van, hetente legalább háromszor-négyszer mozogni kell módszeresebben.

A szlovákok ellen debütált a válogatottban

Két válogatott fellépésen vagy túl. Posztodon, a kapásoldalon ismét óriási a választék: Varga Dénes, Erdélyi Balázs, Manhercz Krisztián, Bátori Bence és te is pályázol a három-négy hely egyikére. Mit gondolsz, mikor lehet stabilabb helyed a szűk keretben? Ahhoz még biztosan idő kell, hogy stabilan bent tudjak maradni. Lehet, hogy érdemes lenne esetleg a rosszkéz-oldalra kicsit többet koncentrálni. Ebben is látok lehetőséget.

Ott voltál a januári szolnoki összetartáson, most két napot együtt töltöttél a válogatottal. Milyen a légkör? Nagyon jó, mert fiatal a csapat. (közben Decker Attila mintha besodorta volna a labdát a kapunkba. „Magyar a gólbíró, itthon vagyunk, hazai pályán sose adtak még meg egy ilyet” – mondja Gergő – a szerk.)

Mi a következő, legfontosabb célod? A bajnokság és a BL Final Six? A hétvégi, Barceloneta elleni Bajnokok Ligája-meccs. Ha nem lesz meg, akkor elég nehéz helyzetbe kerülünk a Final Six-be kerülésért vívott harcban. Muszáj erre koncentrálni és megnyerni, be kell húzni!

Mit gondolsz, a nyári, budapesti világbajnokságon lehet helyed a válogatottban? Nagyon sokat kell érte dolgozni. Megpróbálom. Mindent annak rendelek alá a következő fél évben, hogy mennyit tudok fejlődni. Aztán kiderül, hogy ez elég lesz-e a bő keretbe vagy a vb-n résztvevő csapatba kerüléshez.

Kovács Gergő (a labdával) a Montenegró elleni mérkőzésen

Hozzászólások