Vízilabda - "Ó kapitány! Kapitányom!'
"Ó kapitány! Kapitányom!'
Fotó: Kovács Anikó

"Ó kapitány! Kapitányom!'

Takács MártonTakács Márton
2016/07/09 11:08

Pénteken Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya elmondta, szakmai okok miatt, az ő döntése után Varga Dániel helyett Varga Dénes lesz a csapatkapitány a jövőben. Összegyűjtöttünk néhány történetet a válogatott elmúlt közel 20 évéből a csékákkal kapcsolatban. Milyen kapitány volt Kósz Zoltán, Benedek Tibor, Kásás Tamás, Biros Péter és Varga Dániel? 

"A csapatkapitány valahol a csapat és a vezetőség között helyezkedik el, és objektívnek kell, hogy maradjon, mindkét irányba. Fel kell, hogy vállalja a konfliktusokat, ha kell, mindkét fél érdekében, vagy akár ellen érveljen, és jó példát mutasson az edzések és a mérkőzések alkalmával is. Elöl van, ha a győzelemért járó kupát kell a magasba emelni, de ugyanitt a helye, ha rosszul alakulnak a dolgok. Nem lehet fáradt, nem csüggedhet, és a hite sem gyengülhet egy pillanatra sem, mert a többiek ebben is követnék. Szép feladat, az biztos, de ezért külön dicséret nem jár. Ez a meló, ezt kell elvégezni. Sokan sajnos képtelenek erre a szerepre, mert ez akkora plusz terhet jelent a számukra, hogy ettől a teljesítményük jelentősen visszaesik, a cél pedig nem ez lenne. Vannak emberek, akiket motivál a plusz teher, és vannak, akiket összenyom. Szükséges hozzá egy különleges adottság, amely segít mindig ráérezni a dolgok lényegére, akár egyéni, akár csapat szinten, de természetesen, mint minden más, ez is tanulható."

Gergely István, a magyar férfi vízilabda-válogatott jelenlegi kapusedzője és csapatvezetője 2012 júliusában, még aktív kapusként írta ezt Svédcsavar nevű blogjában a csapatkapitány szerepéről, feladatairól.

"Innen fentről egészen másmilyen a világ" - mondja a Robin Williams által alakított Mr. Keating Holt költők társasága c. filmben. "Nem hiszik el? Jöjjenek, nézzék meg maguk!" - folytatódik az idézet. Kósz Zoltánon kívül minden csapatkapitány már olimpiai bajnokként került erre a posztra a válogatottban a vizsgált időszakban. Lássuk, az ő szemszögükből milyen volt a csapat élén!

Kósz Zoltán (1997-ben, 30 évesen lett csapatkapitány)

"Különben is, ő az új csapatkapitány, miután Kemény meglehetősen egyedi módon, a felkészülés korai szakaszában engedélyezett focicsata közben odalép hozzá a szigeti dühöngőnél, és a rács mögül megkérdi: 'Akarsz cséká lenni?' Zoli kiszól: 'Végül is...' S lőn." - olvasható Csurka Gergely Győzelemre születtek című, 2000-ben megjelent könyvében.

Ehhez képest maga Kósz Zoltán 2013-ban így beszélt erről a SportKlub dodzsem 52 c. műsorában: "Tartani kellett magamat, mert én voltam a csapatkapitány. Amikor Dénes lett a szövetségi kapitány, már eltelt fél év a kinevezése óta, nyár eleje volt. Lenyomtunk már 20-30 edzést, Németországban voltunk az első külföldi úton és ott azt mondta, hogy nem szavaztat, hanem akkor én leszek a csapatkapitány. Ezt egy feladatnak fogtam fel, hogy az én vívódó, önbizalomhiányos egómat egy kicsit építsem már fel, hiszen nem lehet, hogy vívódom magamban, és akkor ez kivetül a csapatra. Jól is jött ki, jót is tett nekem."

Benedek Tibor (2002-ben, 30 évesen lett csapatkapitány)

Benedek Tibort Kósz Zoltán válogatottbeli visszavonulása után, 2002-ben választották meg a válogatott csapatkapitányának. Csurka Gergely A nemzet aranyai c. könyvében a szerző így foglalta össze ezt az időszakot: "Miután csapatkapitány lett a válogatottban 2002-ben, hihetetlen formát futott."

Kása c. könyvében Kásás Tamás így ír Benedekről: "Athénban és Pekingben Tibi volt a csapatkapitány. A hotelszobákban tartott, meccsek előtti megbeszélés, amelyen csak a játékosok vehetnek részt, és ahol a csapatkapitány szónokol, már akkor sem maradhatott el soha. Tibi más volt, mint a többi cséká. Vehemensebb, nem csak az agyra, hanem az érzelmekre is ható. Ő ordibált. Indulatosan üvöltött, nyakán kidagadtak az erek, arca eltorzult, és már ott, a hotelszobában kész volt megenni az ellenfelet. Fölhergelte magát már előre. Inspiráló indulatai voltak."

Benedek Tibor 2004 nyarán csapatkapitányként nyilatkozott a válogatott athéni olimpiára való felkészülése közben. Varga Dénes akkor 17 évesen kereten kívüliként dolgozott a nemzeti együttessel, ebben a videóban ő maga is megszólal és elmondja, hogy éppen Benedek volt a példaképe. Utóbbi meglepődik és hirtelen nem is tud mit mondani erre.

Kásás Tamás (29 évesen lett csapatkapitány)

2005 májusában Benedek Tibor szívritmuszavarai miatt lemondta a válogatottságot, Kásás Tamás lett az utódja ezen a poszton.

A nemzet aranyai c. könyvben ezt olvashatjuk Kásásról: "Mert ő intézmény. Ugyan egy rövid időre volt csupán csapatkapitány - amikor Benedek Tibi ideiglenesen visszavonulót fújt -, ettől függetlenül központi figura."

Amikor Benedek két évvel később visszatért a csapatba, Kásás Tamás úgy gondolta, vissza kell adnia neki ezt a tisztet:

"Úgy érzem, hogy ebben a csapatban ez Tibinek illő feladat. Amikor az OB I-be kerültem, ő már befutott játékos volt. Normálisnak éreztem, hogy átadom a tisztséget, s ez nekem is könnyebbséget okozott. Úgy is fogalmazhatok, hogy „helyreállt a rend”, én pedig a jövőben még komolyabban tudok a játékra koncentrálni. Tibi a csapatkapitányi szerepben egyszer már „bevált”, ezért ezt a megoldást tartottam optimálisnak. Az én számomra ez abszolút nem jelent presztízsveszteséget, nem lettem kevésbé fontos tagja a csapatnak, egyszerűen csak most ez a poszt visszakerült a helyére, oda, ahol két éve volt." - olvasható a vlv.hu-n.


Benedek Tibor (34 évesen lett újra csapatkapitány)

Benedek Tibor 2007 februárjában jelezte, egészségi állapota újra lehetővé tette, hogy a válogatott rendelkezésére álljon. Kemény Dénes szövetségi kapitány pedig beválogatta a vb-n szereplő csapatába. A csapatkapitányi posztról Kásás Tamás lemondott Benedek javára.

"Örülök, hogy én lehetek ismét a csapatkapitány, ez nagyon nagy megtiszteltetés. Az örömöm attól teljes, hogy ez a váltás Kásának nem jelent semmiféle problémát. Nagyon szerettem ezt a feladatot, úgy érzem, alkalmas is vagyok rá és valószínűleg Kása is alkalmasnak tartott, ezért adta át." - fogalmazott erről Benedek Tibor a vlv.hu-n.

A nemzet aranyai c. könyvben Benedek Tibor így vallott erről a szerepről a 2008-as pekingi olimpia után: "Úgy hidd el, hogy ez életem legfárasztóbb nyara volt, és nem hiszem, hogy ezt én még egyszer kibírnám fizikálisan és mentálisan. Olyan szintű volt a feladat, olyan szintű koncentrációt igényelt, amit egészségesen nem lehet többször végigcsinálni. A várakozások, a felelősség, amit a csapatkapitányi poszt jelent... Lehet, hogy én éltem meg sokkal fontosabbnak, mint amilyen, de mivel Athénban tettem, amit tettem, csak ahhoz tudtam viszonyítani, és legalább úgy, vagy még jobban akartam csinálni. És igen, azt hiszem, sohasem sikerült még annyira jól megoldanom a kettőt, azaz a játékot és a kapitányságot együtt, mint most. De rengeteget dolgoztam érte."


Biros Péter (33 évesen lett csapatkapitány)

A válogatottban Benedek Tibortól örökölte meg a csapatkapitányi tisztséget, és négy évig, 2009 és 2013 között jelentette ő a kapcsolatot társai és a kapitány, Kemény Dénes között.

A kétszeres olimpiai bajnok Gergely István 2012 nyarán Svédcsavar blogjában megfogalmazta, milyen egy jó csapatkapitány, majd így jellemezte csapattársát: "Tehát, még egy jó csapatnak is kell egy vezér. Jelen pillanatban ezt a vezért Biros Péternek hívják a válogatottnál. Nagyszerű ember, és kiváló játékos. A legnagyobb erőssége talán az, hogy mindig képes a nyakába venni az egész csapatot, és lendíteni rajta egy nagyot, ha kell. Nem vár senkire, csak teszi a dolgát."


Varga Dániel

Benedek Tibor szövetségi kapitány színre lépése után ő lett a csapatkapitány és volt mindeddig. A posztjától most búcsúzó Varga Dániel 2013 nyarán így vélekedett arról, mi a feladata egy „csékának”:

A csapatkapitánynak éreznie kell azt, hogy a csapat merre tart, milyen irányba halad. Éreznie kell, hogy a 20 vagy később a 13 ember mennyire működik együtt mind taktikában, mind szellemiségben, az ebédnél, a vízben, a parton. Elsősorban ezek alapján választhatott ki Tibor, aki vélhetően úgy gondolja, ezeket a feladatokat jól meg tudom oldani. A csapatkapitányi szerep nem egy minta, nem egy fix séma, hanem egy belülről jövő, a személyiségből adódó tevékenység. Az érzékenység, az összefüggések átlátása, a kommunikáció a fontos. Ezekben kell jónak lennem, magamat kell adnom".


Stuber Sándor Barcelona kulisszatitkai c. könyvében Varga Dániel megosztott az olvasókkal egy nem hétköznapi történetet a csapatkapitányi praxisából:

Az év története

Egy különös zászlócsere

A barcelonai világbajnokság magyar-kazah nyolcaddöntője előtt történt. Bemutatták a csapatokat, majd kezet fogtam kazah "kollégámmal", a csapatkapitány Makszimovval. Megtörtént a szokásos zászlócsere, a csapattagok is kezet fogtak egymással szép sorban, majd mindenki indult a saját kispadjához, levenni a köpenyt, fel a sapkát, hogy kezdődhessen a meccs. 

Kerestem a sapkámat, de nem találtam. Illés Roli, a "sapkafelelős" széttárta a kezét, ő sem tudta, hol van. Előkereste a tartaléksapkát, abban játszottam végig a meccset. 

Lefújás után kérdeztem Rolit, hogy megtalálta-e- Mondta, hogy nem, de nézzem meg a köpenyem zsebét, nincs-e benne véletlenül egy zászló, Benne volt... Ezek szerint a kazah kapitánynak a zászló helyett véletlenül a saját sapkámat adtam oda, ami a másik zsebemben volt!

Indulás át a túloldalra, gyorsan előkerült Nyikolaj Makszimov, akivel újra zászlót cseréltünk sapkára (neki sem tűnt fel, hogy mit adtam oda neki zászló helyett a bemutatás után..) és magyarul mondta, hogy köszönöm...


kazah_csk

Varga Dénes (2016 nyarán, 29 évesen lett csapatkapitány)

Cikkünk megjelenésének napján az új cséká, Varga Dénes a vlv-nek adott interjújában kifejtette, miért esett rá Benedek Tibor választása.

"Egy ideje Tibi mondta, hogy szeretné, hogyha egy kicsit jobban érvényesülnének a meglátásaim, illetve a reakcióim a játék során. Először abban maradtunk, hogy Danival többet kommunikálok, de ugyanúgy ő marad a "szócső". Ez többé-kevésbé sikerült, de inkább kevésbé. Idővel Tibi jelezte, szerinte ez csak úgy tudna működni, ha én lennék a csapatkapitány. Először nem akartam, mert nem hittem el, hogy erre van szükség, de hát addig-addig győzködött, hogy végül azt mondtam, rendben.... Tulajdonképpen azt jelenti, hogy innentől kezdve az én szavam a hangsúlyosabb. Az enyém az a döntési jog és felelősség, ami ezzel a tisztséggel jár."

A végére még egy történet 2004-ből az akkori csapatkapitány, Benedek Tibor és a 17 éves Varga Dénes főszereplésével. Ezt is A nemzet aranyai c. könyvben olvashatjuk:

"Következő jelenet: 2004, az olimpia éve. Ezt a felkészülést már jóformán végigcsinálta a nagycsapattal, beilleszkedési/beillesztési célzattal elutazhatott a Long Beach-i Világliga-döntőre. Egy megjegyzése rögtön kisvárosi legendává vált: amikor a csapat átruccant bérelt kocsikon Las Vegasba, és ő abba az autóba került, amelyet Benedek Tibor vezetett. Valahol Kalifornia és Nevada állam között félúton az ifjú ember a hátsó ülésen lazán megjegyezte: 'Jól nyomja az öreg'. Ő 17 volt, Tibi 32."


(Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az elmúlt három és fél évben, amikor Varga Dániel éppen nem játszott a válogatottban, akkor alkalomadtán hárman is helyettesítették. Madaras Norbert, Szivós Márton és Gór-Nagy Miklós is volt csapatkapitány Benedek Tibor válogatottjában, Gór-Nagy Miklós egy videóban röviden beszélt is a teendőiről)

Hozzászólások