Vízilabda - Nyolcan lehetnek ott a Világkupán is az Eb-nyolcadik Märcz-csapatból
Nyolcan lehetnek ott a Világkupán is az Eb-nyolcadik Märcz-csapatból
Fotó: Kovács Anikó/waterpolo.hu

Nyolcan lehetnek ott a Világkupán is az Eb-nyolcadik Märcz-csapatból

Takács MártonTakács Márton
2018/08/07 16:47

Märcz Tamás kedden kihirdette 14 fős keretét, amelyből majd kikerül az 13 játékos, akik a szeptemberi berlini Világkupán szerepelnek a vízilabda-válogatottban.

Nem sokat pihenhetnek a barcelonai Európa-bajnokságon nyolcadik helyen végző magyar válogatott azon játékosai, akiket Märcz Tamás meghívott a Világkupára készülő csapatba. Körülbelül két héttel az Eb vége után, augusztus közepén kezdi meg a felkészülést a gárda a szeptember 11-16. között Berlinben sorra kerülő nyolcas tornára. 

Férfi pólósaink Eb-helyezése kevésbé, a mutatott gyenge játéka annál inkább meglepetés volt | Hosszabbítás

Nyolcadik lett a barcelonai Európa-bajnokságon a magyar férfi vízilabda-válogatott. Mi sem örülünk a helyezésnek, de azon mondjuk nem lepődtünk meg túlságosan, nem úgy a mutatott gyenge játékon. Eb-értékelésünk. Úgy tűnik, a hatos volt a bűvös szám idén a férfi és a női csapatnál is.

A 14 számításba vett pólós közül nyolcan ott voltak a magyar szempontból csúfos véget érő Eb-n is, öten közülük - Angyal Dániel, Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Nagy Viktor, Vámos Márton - nem lesznek ott Berlinben. 

"A Világkupa a legtöbb rivális számára a következő világbajnokságra való kvalifikáció miatt fontos, ami viszont nekünk a Világliga-ezüsttel már megvan. Ezért a korábbi elképzelésekhez tartva magam olyan keretet hirdettem, amely jövőbeli előremutató döntések is egyben, ami az Európa-bajnoki szereplés tükrében esetleges posztokra való helykeresést is jelent. Ez egy bátor, leginkább fiatalokkal teli keret, akik közül jónéhányan nem voltak még soha, vagy először az Európa-bajnokságon voltak világversenyen, s akiknél fontos, hogy minél előbb odakerüljenek a nemzetközi élvonalba, tapasztalatokat szerezzenek, és van realitása annak, hogy néhány éven belül stabil felnőtt válogatottak legyenek.” - nyilatkozta Märcz Tamáswaterpolo.hu-n.

Visszatér a nemzeti együttesbe Jansik Szilárd, aki az elmúlt évben az egyik legmasszívabb teljesítményt nyújtotta a válogatottban, de sérülése miatt Märcz Tamás nem kockáztatta meg a szerepeltetését már a Világliga budapesti Szuperdöntőjében és az Európa-bajnokságon sem. Nagy Viktort szolnoki klubtársa, Kardos Gergely pótolja majd, így két fiatal kapus védhet Berlinben. Bedő helyett Német Toni centerezik, Vámost Vadovics Viktor, Angyalt pedig Nagy Ádám helyettesíti. Egy újonc is szerepel a névsorban, a 31 éves Pásztor Mátyás, akivel Märcz dolgozott együtt a BVSC-ben, ő Erdélyi Balázs posztján kaphat lehetőséget. Érdekesség, hogy a Szőnyi útiaktól eddig Török Bélát hívta meg a kapitány a mezőnybe, most pedig a kapásoldalon szereplő csapattársát. 

Jansik_Szilárd.jpg Jansik Szilárd ismét játékra jelentkezikFotó: Madar Dávid/MVLSZ

„Valóban, ő nem a fiatal kategóriát jelenti a vízilabdában, ugyanakkor azt is láthattuk a riválisoknál, hogy a legmeghatározóbb játékosok nem feltétlen a 19-20 évesek közül kerülnek ki, hanem igen is, a harminc év körüliek, a legjobb korban lévők, ők azok, akik leginkább tudnak képesek húzóemberek lenni. Pásztor Mátyás évek óta a válogatott küszöbén van, valamiért eddig nem kapott meghívót. Az elmúlt években a bajnokságban az egyik legjobb baloldali magyar játékos volt, nagyon gólerős, profi hozzáállású játékos. Az Európa-bajnokságon hagyott nyitva kérdéseket számomra a baloldal játéka, ami miatt szeretném megzavarni az állóvizet. Megvan a tapasztalata, a fizikuma, most kap egy lehetőséget az élettől és tőlem, kíváncsi vagyok, tud e hasonlót nyújtani, mint azt a bajnokságban teszi.” - mondta Pásztorról az MVLSZ-nek Märcz Tamás.

A berlini tornára két négyes csoportba sorsolták a résztvevő nyolc csapatot. A mieink az A jelű kvartettbe kerültek Ausztrália, Németország és Japán mellett. Mind a három leendő ellenféllel megmérkőztek már Kovács Gergőék a nyáron. Ausztráliát meggyőző játékkal 12-5-re győzték le Bátori Bencéék a Világligában, Japánnal kétszer is játszottak a Duna Arénában, a csoportkörben 14-7 lett ide, a legjobb négy között ismét az ázsiai csapat következett, 2-5-ről sikerült őket legyőzni 11-9-re. A németekkel az Eb-n játszott egy kínkeserves 4-4-es döntetlent a Märcz-csapat. A másik négyes az erősebb, ott az olimpiai bajnok, Eb-aranyérmes Szerbia, a vb-címvédő Horvátország és az Egyesült Államok szerepel.

Pásztor_Mátyás_BVSC.jpg Pásztor Mátyás (10) 31 évesen a válogatott újoncaFotó: Madar Dávid/MVLSZ

A Világkupa-keret
kapusok:
Kardos Gergely (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Szolnok), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Vadovics Viktor (Miskolc), Zalánki Gergő (Szolnok) 

FINA Férfi vízilabda Világkupa, Berlin, szeptember 11-16. csoportbeosztás
A-csoport: 
Ausztrália 
Németország 
Magyarország 
Japán
B-csoport 
Horvátország 
Szerbia 
Dél-Afrika 
Egyesült Államok

Hozzászólások