Vízilabda - Nincs más hátra, mint előre
Nincs más hátra, mint előre
Fotó: Europress/Getty

Nincs más hátra, mint előre

Takács MártonTakács Márton
2016/08/11 18:02

Sok kritika éri a magyar férfi vízilabda-válogatott eddigi riói szereplését, a három mérkőzésen elért három döntetlen és a találkozókon mutatott játék miatt. A fotelszurkolók talán már el is felejtették, Benedek Tibor csapata milyen csúcsvízilabdával nyitott a három éve egyeduralkodó szerbek elleni nyitányon. Közülük ki gondolta volna Rio előtt, hogy négy góllal is vezetnek majd Varga Dénesék a világ- és Európa-bajnok, Világliga-győztes Szerbiával szemben. Dejan Savic együttese a 2012 óta eltelt kilenc világversenyből csupán egyet, a 2013-as barcelonai vb-t nem nyerte meg, azt történetesen a magyar válogatott zárta aranyéremmel. Ehhez képest a szinte csak világklasszisokkal teletűzdelt szerbek sem nyertek még meccset Rióban, két döntetlenjük után az utóbbi évek legnagyobb meglepetését okozva kikaptak a házigazda braziloktól, akik viszont még veretlenek, és Pijetlovicsékkal ellentétben még lehetnek csoportelsők. Na, ezt ki gondolta volna?

Ahogy Szerbia uralta ezt az olimpiászt, úgy a zsinórban három olimpiát nyerő Kásás Tamás-féle garnitúra sem dominált a köztes időszakokban, csak Sydney előtt, de akkor sem ennyire. Prlainovicsékat mi erősebbnek tartjuk annál a szerb együttesnél, amely a 2000-es években szenvedő alanya volt a magyar sikereknek, a mostani szövetségi kapitánnyal, Dejan Saviccsal a medencében. Ehhez képest Peking és London után talán Riót is elrontják. Nem számít tehát semmit, mi történt az elmúlt négy évben, csak az, ami Brazíliában a 4x8 percek alatt.

Itt jegyeznénk meg azt is, hogy Sydneyben úgy nyert olimpiát a magyar csapat, hogy a csoportkörben kétszer is botlott, Horvátországtól, majd Jugoszláviától is kikapott. Hatosából a harmadik helyen jutott tovább, de amikortól kellett, a negyeddöntőtől minden meccsét megnyerte és legsimább találkozóját a döntőben vívva döngölte fúgába az oroszokat.

Athén kivétel, mert az ott szereplő gárda minden idők legerősebb magyar válogatottja volt, szinte csak világklasszissal, ennek megfelelően az olimpia összes meccsét megnyerve, az ezüstérmes Szerbia és Montenegrót, és a harmadik helyezett oroszokat kétszer-kétszer felülmúlva védte meg címét. Pekingben is veretlenül végeztek az élen Madaras Norberték, egy Montenegróval játszott remivel startoltak, majd az elődöntőben Janovicékat 3-6-ról fordítva 11-9-re verték.

Három éve, Barcelonában úgy lett világbajnok a Benedek-csapat, hogy csoportjában Szerbiától 13-10-re kikapott, Ausztráliával pedig 9-9-es döntetlenre végzett. A vége mégis arany lett.

A magyar csapat inkább olimpiát nyerne, nem csoportmérkőzéseket.

Nem mellesleg, ha magukat legyőzik ezek a játékosok, akkor alig akadhat ellenfelük. Olyan szakmai háttér áll mögöttük, amely semelyik más csapatnál nincs. Benedek Tibor hetedik alkalommal vesz részt ötkarikás játékokon, nála több tapasztalattal csak a brazilokkal menetelő, négyszeres olimpiai bajnok mester, Ratko Rudic rendelkezik az olimpiákon. Ne felejtsük el azt sem, hogy a magyar kispadon összesen hat arany tulajdonosa ül/áll, a szövetségi kapitány három, Gergely István kettő, Gerendás György pedig egy darabbal rendelkezik a legfényesebb olimpiai medáliából. A szoftverek és a hardverek tekintetében is kitűnően állunk tehát. Tudják, mi kell a sikerhez, elég csak Benedek pályafutását áttekintenünk ahhoz, hogy lássuk, nem a könnyebbik úton lett a sportág történetének egyik legnagyobb alakja. Jósnak sem utolsó, a júliusi, miskolctapolcai magyar-brazil meccs után - amelyet egyébként 14-5-re nyertek meg a mieink -, azt mondta, hogy "ez a brazil csapat tavaly legyőzte a horvátokat a Világligában, úgy gondolom, hogy legalább egy meglepetés bennük van." Nos, még annál is több, az ausztrálokat és a szerbeket is legyőzték, soraikban az előző két olimpián még a szerb válogatott kapuját őrző Slodoban Soro kiemelkedő teljesítményével, aki 72.2%-kal védett a partin. A zseniális Felipe Perrone vezérletével még csoportelsők is lehetnek, ellentétben Szerbiával. A másik hatosban sem mindig érvényesül a papírforma, a címvédő horvátok a spanyoloktól kaptak ki simán, az év korábbi szakaszában bukdácsoló olaszok pedig az Eb-ezüstérmes Montenegrót verték meg.

Az hagyján, hogy mi nem láttunk még ilyen kiegyensúlyozott mezőnyt, ahol bármi megtörténhet, de ezzel sokat megélt szakértőnk, dr. Szabó Zoltán is így van. Az olimpia a kieséses szakaszban kezdődik el igazán, még ha odáig eljutni nehezebb is, mint eddig bármikor.

Elképesztően motivált ez a magyar csapat, elég, ha Szivós Márton gólörömét megnézzük ezen a fotón, vagy Nagy Viktor ábrázatát a cikkhez mellékelt képen.

Szivós Márton gólöröme a szerbek elleni meccsen

Nem lennénk a riválisok helyében.

Hozzászólások